Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Lis22. Mam ten sam dylemat. Czekam na zwrot kasy za JS9500. Oled kusi jak cholera, ale strach też jest. Odnośnie wpisu wyżej o telefonach samsunga oled.. Właśnie zmienilem xperie xz premium (problem z zestawem audio w Seacie) na huaweia mate 10 pro..i teraz czytam o zgrozo - OLED :DDDDD Nieświadomie wywaliłem za tą technologię 3,5 tyś :DDD

Teraz się łamię czy konkretny LED direct/fald czy oled :/

Bawiłem się u sąsiada sony a1 i wydawał się ciemny, natomiast dziś w MM widzialem demo Forza na oled LG65C7 i czasem przy szybkich ujęciach robiła się pixeloza. Czy te oledy tak mają??

Edytowane przez Tomek1977

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, sojer2005 napisał:

Mi w Saturnie specjalista od Samsunga powiedział, że QLED Samsunga jest w w każdym aspekcie lepszy niż OLEDy LG. ;)

rozbawił mnie tym bardzo ...

"Specjaliści" w Saturnie i Media Markt nie powinni się w ogóle odzywać. Ich brak wiedzy na temat telewizorów i innego sprzętu jest tak żenujący, że ich opinii nawet na temat żelazka nie brałbym pod uwagę.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem, jak można oczekiwać obiektywnej porady od handlarzy? Mają doskonałą wiedzę, jak sobie zrobić dobrze i tylko to ich interesuje.

Wiedza na temat telewizorów może być taka sama, jak na temat parówek - to nie ma znaczenia:)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Tomek1977 napisał:

Lis22. Mam ten sam dylemat. Czekam na zwrot kasy za JS9500. Oled kusi jak cholera, ale strach też jest. Odnośnie wpisu wyżej o telefonach samsunga oled.. Właśnie zmienilem xperie xz premium (problem z zestawem audio w Seacie) na huaweia mate 10 pro..i teraz czytam o zgrozo - OLED :DDDDD Nieświadomie wywaliłem za tą technologię 3,5 tyś :DDD

Teraz się łamię czy konkretny LED direct/fald czy oled :/

Bawiłem się u sąsiada sony a1 i wydawał się ciemny, natomiast dziś w MM widzialem demo Forza na oled LG65C7 i czasem przy szybkich ujęciach robiła się pixeloza. Czy te oledy tak mają??

Co wybrać to było już wielokrotnie wałkowane. Jeśli będziesz oglądać dużo programów informacyjnych (loga i paski) i grał po wiele godzin w gry z nieruchomymi elementami (hud) to bierz LCD bo OLED się w tych miejscach wypali. Jeśli TV ma służyć głównie do oglądania filmów to bez dalszego zastanawiania się bierz OLED, bo żaden inny TV nie zapewni ci takiej jakości obrazu. Co do pikselozy na demo w MM, to raczej bym upatrywał przyczyn w nieodpowiednich ustawieniach tego TV, o specach w MM już się wypowiedziałem wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwi mnie w takim razie fakt propozycji zakupu xboxa przy zakupie oleda LG. Coś jakby strzał w kolano. Kup, zagraj, super efekty - byleby nie za długo..bo nie można. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy jak macie ustawiony w opcjach obrazu Hdr na średni czy wysoki ?

16 minut temu, Tomek1977 napisał:

Dziwi mnie w takim razie fakt propozycji zakupu xboxa przy zakupie oleda LG. Coś jakby strzał w kolano. Kup, zagraj, super efekty - byleby nie za długo..bo nie można. 

Przecież to mity na wszystkich niemieckich forach nikt nie ma z tym problemów w B7 ,problemy były niestety z B6 

Od kiedy mam Oled nigdy bym już nie kupił telewizora LCD!  Jakość gier jest niesamowita .

Edytowane przez cureman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, cureman napisał:

Koledzy jak macie ustawiony w opcjach obrazu Hdr na średni czy wysoki ?

Przecież to mity na wszystkich niemieckich forach nikt nie ma z tym problemów w B7 ,problemy były niestety z B6 

Od kiedy mam Oled nigdy bym już nie kupił telewizora LCD!  Jakość gier jest niesamowita .

Od kiedy masz B7? Dużo grasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Tomek1977 napisał:

Xbox jest po to by można było pokazać HDR - a Xbox moze być źródłem , np jako odtwarzacz filmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie - skąd czerpiecie kontent UHD 4k HDR? Są jakieś ciekawe strony, czy tylko oryginalna dystrybucja płyt? Czytam, że niektórzy z was z USB odtwarzają - jakie usb albo jeszcze lepiej - dysk przenośny na usb polecacie? Czy zwykłe USB 3.0 wystarczy czy musi to być coś lepszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, maxkorzen napisał:

Xbox jest po to by można było pokazać HDR - a Xbox moze być źródłem , np jako odtwarzacz filmów.

Nie gniewaj się ale nie zgodzę się z tym co napisałeś.. Nie znam osoby która kupuje konsolę po to by "zobaczyć" hdr lub która służy tylko do odtwarzania filmów.. Mam PS3, PS4 Pro, Xbox one X, Wiesz ile filmów zobaczyłem na każdej z konsol? Dwa (lata temu) na PS3..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Barufaruku napisał:

Jeszcze jedno pytanie - skąd czerpiecie kontent UHD 4k HDR? Są jakieś ciekawe strony, czy tylko oryginalna dystrybucja płyt? 

Netflix (pod warunkiem wykupienia najwyższej opcji), Apple TV4K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy po podłączeniu słuchawek do wyjścia analogowego zostaje odłączony dźwiek w głośnikach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc, tak:
W Saturnie, ceny są "nienaruszalne", więc odebrałem kasę ;) Oferowali mi ewentualnie Philipsa 55 PUS7101/12 za 4499 zł lub Panasonic TX-58EX780E ale to strasznie wielkie i ciężkie bydle ;)
Salon Samsunga oferuje mi:
- SUHDUE49KS9000 Curved za 4500 zł
- QE55Q7FAM za 6200 zł + 5 lat gwarancji w cenie.
Salon Sony zaoferował mi KD-55XE9305 za 6300 zł + PS4 PRO za 1500 zł (czyli za 1000 zł, bo za swoją obecną zwykłą PS4 dostanę 500 zł). Puścili mi na nim mój film UHDBD ("Guardians of the Galaxy vol 2") i czerń jest dobra, nie ma cloudingu, HDR nie przebija się przez czarne pasy, ewentualnie napisy są jaśniejsze niż na Samsungu ale ten HDR jest jaśniejszy, więc jest to do zaakceptowania. Myślę o tym Sony, bo ten OLED LG tylko z Allegro za 6950 zł i jeśli to jest np. model sprowadzony z zagranicy, to mogą być problemy z gwarancją.

Edytowane przez lis22
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Barufaruku napisał:

Czytam, że niektórzy z was z USB odtwarzają - jakie usb albo jeszcze lepiej - dysk przenośny na usb polecacie? Czy zwykłe USB 3.0 wystarczy czy musi to być coś lepszego?

Zwykły dysk w kieszeni usb 3.0 wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie (i panie), co więc radzicie?

Oglądam dużo programów informacyjnych i gram sporo na PS4 i XBO, więc OLED w tej sytuacji odpada, bo się wypali, a mieć tv tylko do filmów UHD i do HDR to się mija z celem.

Najbardziej myślę o tym Sony lub o Samsungu ale Sony chyba bardziej kusi. Jutro rano muszę podjąć decyzję. Za sam tv dam 6300 zł a za tv + PS4 PRO dam 7789 zł - 500 zł za używaną PS4.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dołącze sie do tematu. Mnie również bardzo interesuje Oled dokładnie

LG OLED55B7V

podobno sprawdzony druga generacja ma sie nie wypalac a tu...?? takie rzeczy piszecie ze chyba sobie kupie led-a. Sam juz nie wiem naprawde ten tv nie nadaje sie do konsoli?? u mnie głownie konsola zwykły tv czasem telewizja. A i jeszcze ma miec youtuba dla dzieci (chodzi o bajki). poradzce cos wielkosc 55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, lis22 napisał:

Panowie (i panie), co więc radzicie?

Oglądam dużo programów informacyjnych i gram sporo na PS4 i XBO, więc OLED w tej sytuacji odpada, bo się wypali, a mieć tv tylko do filmów UHD i do HDR to się mija z celem.

Najbardziej myślę o tym Sony lub o Samsungu ale Sony chyba bardziej kusi. Jutro rano muszę podjąć decyzję. Za sam tv dam 6300 zł a za tv + PS4 PRO dam 7789 zł - 500 zł za używaną PS4.

[GRY] 1080p Lag przy konsolach obecnej generacji (PlayStation 4, Xbox One, Nintendo WiiU) pracujących w rozdzielczości Full HD tryb „Gra” 42 ms [GRY] 1080p + HDR Lag przy konsoli PlayStation 4, pracującej w rozdzielczości 1080p z szeroką paletą barw i HDR tryb „Gra” 42 ms [PC] 4K / 1080p @ 4:4:4 Lag przy natywnej rozdzielczości np. z komputera i chęci uzyskania chromy 4:4:4 (wyraźne kolorowe czcionki) tryb „Gra” 25 ms [GRY] 4K Lag przy odświeżonych wersjach konsol obecnej generacji (Xbox One S, PlayStation 4 Pro) pracujących w 4K bez HDR tryb „Gra” 25 ms [GRY] 4K + HDR Lag przy odświeżonych wersjach konsol obecnej generacji (Xbox One S, PlayStation 4 Pro) pracujących w 4K z szeroką paletą barw i HDR tryb „Gra” 25 ms [FILM] 4K / 1080p + upłynniacz Lag w natywnej rozdzielczości, przy działającym upłynniaczu z interpolacją klatek tryb „Kino Pro” 81 ms

42ms przy rozdzielczości 1080p, podejrzewam że i przy 720p również, a to już duży input lag gdy grasz online.

Zadałem w innym wątku pytanie o złącze [PC] 4K / 1080p @ 4:4:4 i czy do niego można podłączyć ps3/ps4 licząc na input lag jaki podaj producent czyli te 25ms , ale nie dostałem odpowqiedz

Mam ten sam dylemat co Ty. Paradoksalnie, najniższy input lag ma Samsung..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Krzysztof Krzysztof napisał:

Witam dołącze sie do tematu. Mnie również bardzo interesuje Oled dokładnie

LG OLED55B7V

podobno sprawdzony druga generacja ma sie nie wypalac a tu...?? takie rzeczy piszecie ze chyba sobie kupie led-a. Sam juz nie wiem naprawde ten tv nie nadaje sie do konsoli?? u mnie głownie konsola zwykły tv czasem telewizja. A i jeszcze ma miec youtuba dla dzieci (chodzi o bajki). poradzce cos wielkosc 55

Nie wiem kto Ci powiedzial takie  bzdury o wypaleniach ? Nic się nie dzieje na B7 .

Edytowane przez cureman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w tym temacie wyczytałem kilka postów wczesniej.... że jak konsola to nie ten tv... to w końcu jak to jest zaznaczam że nie mam zamiaru załaczyć tv i konsoli i jej zostawiac na nieiadomo ile... no może na siku i tyle hehe.

Czy mam rozumieć że nie ma czego się tu obawiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, cureman napisał:

Nie wiem kto Ci ja nadal bzdur o wypaleniach ? Nic się nie dzieje na B7 .

Jak długo masz B7 i ile dziennie grasz na kosoli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już kilka razy ,gram na ps4 pro i one s po 6-7 H dziennie .

input lag 4k Hdr 21 ms 

Mam dwa B7 w 2 pokojach jeden nowy i jeden kilka miesięcy, nic się nie dzieje .Oba kupione w Niemczech .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,
Na forum jest funkcja wyszukiwania - było mnóstwo informacji na temat wypalania się OLEDów. Zachęcam chociażby do zapoznania się z tym wpisem: https://hdtvpolska.com/forum/topic/41238-współpraca-xbox-one-x-z-lg-oled-tv-poradnik-wideo/?do=findComment&comment=429723

Jeszcze raz powtórzę: OLEDy mogą się wypalić o czym świadczą wypalone OLEDy 6 serii. Natomiast dotąd NIKT (tu na forum ani na amerykańskim forum) nie zgłosił wypalonego OLEDa 7 serii, co jest oczywiście pocieszające, ale takie przypadki mogą się za jakiś czas pojawić.

Ja na swoim C7 mam już blisko 2400 godzin, oglądam po ok. 3 godziny dziennie programów informacyjnych i nie ma żadnych najmniejszych śladów wypaleń. Inne programy ze statycznymi elementami na nc+ też lecą i też nic nie ma. A zjawisko powidoków można powiedzieć, że jest mi obce, bo przy codziennym użytkowaniu ani razu go nie zauważyłem.

@cureman

Ile godzin na liczniku ma Twój OLED na którym grasz, bo to jest zawsze kluczowe. Można grać 6-7 H dziennie przez miesiąc tylko że to nie jest żaden test. Aby powiedzieć, czy coś się wypala OLED musi mieć na liczniku min. 1000 H.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi