Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Decyzja zapadła, dzisiaj zamówiłem 65B7V z dostawą na środę bo mam wolne.

Cieszę się jak małe dziecko, a żona odetchnęła z ulgą bo od 2 tygodni siedziałem na forum i czytałem, oglądałem, porównywałem...

Już się nie mogę doczekać jak odpalę Stranger Things 2:)

Od razu zapytam jak TV radzi sobie z odtwarzaniem materiałów z dysku twardego po usb, chodi glównie o materiały 4K HDR x265?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Decyzja zapadła, dzisiaj zamówiłem 65B7V z dostawą na środę bo mam wolne.
Cieszę się jak małe dziecko, a żona odetchnęła z ulgą bo od 2 tygodni siedziałem na forum i czytałem, oglądałem, porównywałem...
Już się nie mogę doczekać jak odpalę Stranger Things 2:)
Od razu zapytam jak TV radzi sobie z odtwarzaniem materiałów z dysku twardego po usb, chodi glównie o materiały 4K HDR x265?

Bez zarzutu. Jeszcze nie znalazłem materiału, z którym byłyby problemy.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, pawelll napisał:

Jasność max jako taka jest moim zdaniem drugorzędna. Jeśli juz to ważniejsze byłoby aby była ona stała do 100% bieli. W modelu 7 jest pod tym względem znacznie lepiej niż w 6 (ok. 70%) ale można byłoby lepiej.

Skoro pełna jasność jest dostępna do 70% bieli przy maksymalnym ustawieniu to pewnie przy niższym ustawieniu (rzędu 70-80%) ABL będzie praktycznie niezauważalny (np. będzie pojawiał się tylko na całkiem białej planszy).

Edytowane przez raus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko białej . Jak jednorodna plansza składa się z kilku kolorów RGBW to planszę mamy na poziomie ok 150cd/m2 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy dysk podłączony do TV musi być najpierw przez niego sformatowany/przypisany?

Bo już pomału zapełniam go odpowiednią treścią i nie chciałbym zostać niemile zaskoczony.

Druga sprawa, na której planszy najlepiej sprawdzić bad pixele?

Edytowane przez szra_ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy dysk podłączony do TV musi być najpierw przez niego sformatowany/przypisany?

Bo już pomału zapełniam go odpowiednią treścią i nie chciałbym zostać niemile zaskoczony.

Druga sprawa, na której planszy najlepiej sprawdzić bad pixele?

Nie trzeba nic formatowanie, wszystko działa od razu po podłączeniu. A bad pixele sprawdzasz na kolorowych planszach wypełniających cały ekran, więc zapuszczasz czerwone tło i sprawdzasz, potem inne kolory tj. zielony, niebieski. Na jaskrawych tłach powinno wszystko wyjść.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zauważyłem cienki niebieski przerywany pasek o szerokości jednego piksela gdy jest włączony wygaszacz ekranu.

Pasek jest wyświetlany na ostatnich pikselach po prawej stronie wyświetlacza(na krawędzi łączącej wyświetlacz z ramką telewizora).

Co ciekawe przy włączonym wygaszaczu raz ten przerywany niebieski pasek widać a raz nie, sam znika i sam się pojawia.

Pasek jest tak cienki i poprzerywany że widać go tylko z bliska, od około 0,5 metra.

Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michadex

Sprawdź, czy widzisz to też na jednolitych planszach RGBW puszczonych z np. USB, albo na jakimkolwiek innym materiale. Jeśli nie - winny wygaszacz, jeśli tak - TV do wymiany.

• Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Sprawdzę ale to nie jest stałe zjawisko, gdy wygaszacz jest włączony to ta pionowa linia sama się pojawia i sama znika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że mały off-top ale podzielicie się opinią jaki film zrobił na Was największe wrażenie na B7?

Chcę przekonać żonę do słuszności mojego wyboru/wydatku i pokazać Jej coś co zrobi efekt wow:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, szra_ma said:

Wiem, że mały off-top ale podzielicie się opinią jaki film zrobił na Was największe wrażenie na B7?

Mnie się pod kątem jakości obrazu bardzo podobał dokumentalny Planet Earth II, a z fabularnych Passengers, oczywiście wersje z płyt UHD czyli 4K + HDR. Ten drugi to nawet dla żony byłby dobry, bo taki trochę romans sci-fi ;)

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, szra_ma napisał:

Chcę przekonać żonę do słuszności mojego wyboru/wydatku i pokazać Jej coś co zrobi efekt wow:)

Przyszedł mi do głowy film Grawitacja. Świetny pokaz możliwości Oleda jeżeli chodzi o czerń i kontrast.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, szra_ma napisał:

Ciężko wybrać jeden:) Na pewno jedną z pierwszych rzeczy, które obejrzałem było Planet Earth II, które jest śliczne. O ile dobrze pamiętam to w tym programie była scena z lawą, która dosłownie wylewała się z idealnej czerni telewizora. Nie pamiętam jednak, w którym odcinku była ta scena, a także nie jestem pewien na 100% czy aby na pewno było to w tym programie. Możesz też pokazać jej demo LG Chess, które na wszystkich robi ogromne wrażenie. Można je pobrać tutaj:

http://4kmedia.org/lg-chess-hdr-demo/

• Dzięki 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szra_ma

Planeta Ziemia II w 4k HDR będzie wyglądać rewelacyjnie. Mad Max Fury Road też wygląda bardzo dobrze. Na Netflixie proponuję sprawdzić Okja i Stranger Things 2.

• Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Subman napisał:

Na Netflixie proponuję sprawdzić Okja i Stranger Things 2.

Kolega Subman dobrze mówi. Dolby Vision wygląda świetnie w tych produkcjach. Zdecydowanie warto zobaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Subman napisał:

@szra_ma

Planeta Ziemia II w 4k HDR będzie wyglądać rewelacyjnie. Mad Max Fury Road też wygląda bardzo dobrze. Na Netflixie proponuję sprawdzić Okja i Stranger Things 2.

Stranger Things 2 idzie na pierwszy ogień, zarówno mi jaki i żonie ciężko było się powstrzymać przed odpaleniem go w ostatnim czasie.

Myślę, że z tymi planszami testowymi dam sobie spokój na samym początku i po prostu będę się cieszyć z nowego nabytku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na netflix jest jeszcze BLAME. Manga ale HDR jest REWELACYJNY. Moim zdaniem rozkłada resztę produkcji na netflix ;)

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest różnica pomiędzy pobranym materiałem z youtube poprzez program 4K Video Downloader(w formacie mkv) a tym ze strony http://4kmedia.org ?

Edytowane przez szra_ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szra_ma

Niestety LG coś skopało z VP9.2 w ostatnim softwarze (4.70.x) i kolory w materiałach HDR na youtube są teraz wyblakłe. Stąd lepiej jest pobrać te materiały z 4kmedia.org.

• Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Subman napisał:

@Michadex

Sprawdź, czy widzisz to też na jednolitych planszach RGBW puszczonych z np. USB, albo na jakimkolwiek innym materiale. Jeśli nie - winny wygaszacz, jeśli tak - TV do wymiany.

Pochwale się. Mój B7 dotarł, już świeci i oko cieszy. Na razie bez kalibracji na technicolor ekspert . Tak na wszelki, skąd można pobrać plansze do testowania. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Subman napisał:

@Michadex

Nie widać tej przerywane linii na innych materiałach. Ostatnio była poprzerywana w innych miejscach i miejscami była błękitna a miejscami czerwona. Hmmmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi