Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

To jest "monopol na życzenie". Widocznie wszystkim producentom odpowiada taka sytuacja. Zapewne koszt inwestycji w fabrykę jest przeogromny. To są miliardy dolarów. Do tego trzeba mieć technologię, a SONY i Samsung prac nad OLEDami zaprzestali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek chciałbym się ze wszystkimi przywitać!

Jak widać jestem tu nowy i nie mam prawie żadnego doświadczenia w kwestii telewizorów.

Posiadam od niedawna model B7v.

Chciałbym zadąć jedno pytanie i prosić o opinię, zwłaszcza posiadaczy tegorocznych Oledów LG.

Moje pytanie dotyczy płynność z jaką wyświetlane są treści czy to z telewizji kablowej czy netfliksa.

Z domyślnymi ustawieniami TruMotion czyli "Wyczyść", "Gładki"....

Wyświetlany obraz jest bardzo płynny (efekt opery mydlanej), ale nie jest tak zawsze.

Bardzo często płynność spada.

Efekt ten można porównać do chwilowego spadku fps-ów w grach wideo, i to mocnego spadku ale trwającego około jednej sekundy.

Podam kilka przykładów kiedy tak się dzieje:

-Gdy jest zbliżenie na jakąś postać (od pasa w górę) i ta postać gwałtownie się obróci.

-Gdy jest zbliżenie na głowę i głowa się szybko poruszy/obróci.

-Gdy jakaś postać lub postacie przebiegają blisko obiektywu kamery.

-Gdy nogi postaci będącej w ruchu są pokazane z bliska.

Czy to normalne ? Czy jeszcze ktoś to widzi ?

Pozdrawiam Serdecznie i życzę wszystkim miłego wieczoru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalne zjawisko, dzieje się tak dlatego ze procesor lub sam algorytm nie daje rady przeliczyć klatki więc cały system jest na chwile wylaczany. Gdyby tak nie było zapewne ilość artefaktów na ekranie uniemożliwialaby oglądanie.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, efel napisał:

@jaapko

Nigdy nie mów nigdy. Wrócisz wrócisz,  jak się okaże że za rok wszystkie oledy 2017r mają jakaś fabryczną wadę i zaczną padać jak muchy, albo wszystkie się wypalą.

No wiesz.... O plazmach kiedyś też tak pisali i nawet w to uwierzyłem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem, ze problemy z plynnoscia sa wieksze przy tresciach z netu. Przy ogladaniu filmow z nosnikow zjawisko przycinania jest marginalne.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, w końcu jutro przyjedzie kurierem mój B7. Pytanie w związku z tym. Na jakie szczegóły zwrócić uwagę przy sprawdzaniu paczki z tv? Czy mogę również przy kurierze wyjąć tv z pudełka i dokładnie obejrzeć a następnie włączyć sprawdzając czy działa?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jaapko
Jednorodność powinna się poprawić, tym bardziej że po każdych 4 godzinach zapuszczane jest automatyczne krótkie czyszczenie. Na 20% obraz powinien być natomiast generalnie czysty. Zrób może zdjęcie 5% planszy, bo na tej planszy możemy wykonać najlepszą ocenę bandingu i ewentualnych innych wad (np. winietowanie).

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedź kKadajo i leszekgd.

W takim razie jak ustawiacie opcję TruMotion, o ile jej nie wyłączacie ?

1 godzinę temu, zbycho45 napisał:

Witam, w końcu jutro przyjedzie kurierem mój B7. Pytanie w związku z tym. Na jakie szczegóły zwrócić uwagę przy sprawdzaniu paczki z tv? Czy mogę również przy kurierze wyjąć tv z pudełka i dokładnie obejrzeć a następnie włączyć sprawdzając czy działa?  

Witaj,

W pierwszej kolejności oglądasz opakowanie, szukasz uszkodzeń, wgnieceń.

Następnie stawiasz opakowanie na stojąco, tak aby napisy były poziomo, przecinasz dwa białe paski łapiesz z prawej i lewej strony opakowania i bez obaw ciągniesz w górę.

Sprawdzasz stan telewizora w pierwszej kolejności wyświetlacz do tego musisz rozciąć folię z dołu telewizora i pociągnąć ja do góry (zobacz na YouTube jakis unboxing żeby poznać więcej szczegółów.

Podsumowując:

Jeśli opakowanie będzie uszkodzone a telewizor cały to spoko.

Jeśli opakowanie i telewizor będą uszkodzone kurier zostawia Cię z kwitkiem a ty dzwonisz tam gdzie kupiłeś telewizor czyli do nadawcy paczki.

Jeśli telewizor będzie cały ale się nie włączy to kurier pewnie nawet nie wystawi dokumentu szkody, od tego masz gwarancję.

Kładź się dzisiaj wcześniej spać a jutro ciesz się z nowego telewizora, śpij dobrze bo te telewizory są dobrze zapakowane.

Twój jest zapakowany w folie z każdej strony osłonięty styropianem i włożony w karton z grubej tektury.

Dobranoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Michadex napisał:

Ja proponuję

De-Blur 10

De-Judder 5 (obraz lekko uplynniony przy względnie małej liczbie artefaktów) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Damiano85 napisał:

Ja proponuję

De-Blur 10

Dzięki za podpowiedź Damiano85.

Będę testował takie ustawienie.

Artefaktów ? Z tego co dzisiaj przeczytałem to są dwa wyjścia jeśli upłynniacz nie wyrabia.

Pierwsze ta gorsze stara się odgadywać jaka klatka jest następna i wtedy występują artefakty.

Druga ta lepsza to nie stara się zgadywać i nie wstawia dodatkowych klatek ale wtedy płynność obrazu spada.

Z tego co widzę u siebie to LG korzysta z tego drugiego rozwiązania.

Ale ja się nie znam tylko trochę poczytałem na zagraniczny forach....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Michadex napisał:

Witaj,

W pierwszej kolejności oglądasz opakowanie, szukasz uszkodzeń, wgnieceń.

Następnie stawiasz opakowanie na stojąco, tak aby napisy były poziomo, przecinasz dwa białe paski łapiesz z prawej i lewej strony opakowania i bez obaw ciągniesz w górę.

Sprawdzasz stan telewizora w pierwszej kolejności wyświetlacz do tego musisz rozciąć folię z dołu telewizora i pociągnąć ja do góry (zobacz na YouTube jakis unboxing żeby poznać więcej szczegółów.

Podsumowując:

Jeśli opakowanie będzie uszkodzone a telewizor cały to spoko.

Jeśli opakowanie i telewizor będą uszkodzone kurier zostawia Cię z kwitkiem a ty dzwonisz tam gdzie kupiłeś telewizor czyli do nadawcy paczki.

Jeśli telewizor będzie cały ale się nie włączy to kurier pewnie nawet nie wystawi dokumentu szkody, od tego masz gwarancję.

Kładź się dzisiaj wcześniej spać a jutro ciesz się z nowego telewizora, śpij dobrze bo te telewizory są dobrze zapakowane.

Twój jest zapakowany w folie z każdej strony osłonięty styropianem i włożony w karton z grubej tektury.

Dobranoc :)

Michadex dzięki bardzo, tak właśnie zrobię, chociaż spać wcześnie nie pójdę, będę marzył o nowym tv:rolleyes:. Rano do pracy zaśpię a dzieciaki będą miały wolne;). Na zebranie do szkoły pójdzie kobieta, mi się upiecze:lol:. Jak wyjdzie wszystko na jaw mam pozamiatane. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, zbycho45 napisał:

Michadex dzięki bardzo, tak właśnie zrobię, chociaż spać wcześnie nie pójdę, będę marzył o nowym tv:rolleyes:. Rano do pracy zaśpię a dzieciaki będą miały wolne;). Na zebranie do szkoły pójdzie kobieta, mi się upiecze:lol:. Jak wyjdzie wszystko na jaw mam pozamiatane. Pozdrawiam

I to jest bardzo dobry plan :) Bez obaw ja Cię nie wydam ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trumotion, u mnie Deblur 10 Dejudder 3

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Damiano85 said:

Ja proponuję

De-Blur 10

A ja proponuję oba na zero, wtedy jest obraz taki jak powinien być i nie będzie żadnych problemów z różnicą płynności.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, plast napisał:

A ja proponuję oba na zero, wtedy jest obraz taki jak powinien być i nie będzie żadnych problemów z różnicą płynności.

Dzięki, a dlaczego w ogóle nie wyłączyć ? Bo się wtedy prawdziwe kino włączy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Realne kino" powinno być opcją niezależną, ale jeśli jest powiązane w którymś trybie, to tak, jest to dobrym powodem (bo powinno być oczywiście włączone).

Ja używam dejuddera i deblura tylko tam gdzie ma to sens by faktycznie poprawić płynność bez efektu teatru czy skokowej płynności. Dobrze sprawdza się np. podczas meczów piłki nożej, ale i tutaj kto co lubi (na 0/0 też nie jest źle). Do filmów absolutnie niet jak dla mnie. Ogólnie nawet jak ktoś lub ten efekt to nie jest zalecane ustawianie dejuddera powyżej 5. Deblur można dać max jeśli ktoś ma taką potrzebę. Ale najlepiej jednak jest mieć 0/0, wtedy telewizor nie dodaje żadnych sztucznych (nieistniejących) klatek do obrazu i widzimy to co chciał reżyser pokazać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, plast napisał:

Przy filmach również nie używam. Włączam tryb Prawdziwe kino. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie: Deblur 10, Dejudder 10. Śmieszą mnie teksty typu "zalecane ustawienia" płynności ruchu. Przeczytaj temat "reżyserzy z Hollywood wnoszą o domyślne wyłączenie płynności w ruchu w tv". Są tacy co preferują efekt teatru, a są i tacy co mają odmienne zdanie. Eksperymentuj! Sprawdź co Ci najbardziej odpowiada (nie ma aż tak dużo możliwości). Muszę przyznać, że na moim starym tv Samsung h6700 była o niebo lepsza płynność. LG ma za to lepszą ostrość w ruchu.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, leszekgd said:

U mnie: Deblur 10, Dejudder 10. 

Czyli teatr :) Tylko po co takim razie kupować TV? Taniej wyjdzie pójść 3 razy w miesiącu na spektakl ;)

7 minutes ago, leszekgd said:

Śmieszą mnie teksty typu "zalecane ustawienia" płynności ruchu. 

To są zalecenia profesjonalnych kalibratorów z ludźmi z hdtvpolska na czele.

8 minutes ago, leszekgd said:

Przeczytaj temat "reżyserzy z Hollywood wnoszą o domyślne wyłączenie płynności w ruchu w tv". 

No właśnie, polecam lekturę dlaczego resyżerzy proszą o wYłączenie tego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak większość filmów w niedalekiej przyszłości będzie w 60fps to będziecie pisać petycję do LG, żeby dołożyli do tv algorytm 60p->24p. Przecież od większej ilości klatek niż 24/25 można dostać epilepsji albo zwymiotować, prawda? ;). Ale co ja tam wiem, przecież nie jestem prawdziwym kinomanem, bo nie lubię skaczącego obrazu lub pokazu slajdów....

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natywne 60 fps nie ma nic wspólnego z 24 fpsami zmienionymi algorytmem na sztuczne 60 fps. I stąd ten cały problem.

Inna sprawa, że filmy natywnie nagrane i wyśwetlane w 60 fps też tyłka nie urywają, nie mają 'tego czegoś', widać to po tych paru produkcjach, które tak zostały udostępnione szerszej publiczności. Może w przyszłości...

60 fps natomiast bardzo by się przydało do sportów. Mniam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, plast said:

"Obraz taki jak powinien być" wg twojego podejścia byłby tylko z projektora, bo filmy tworzone są z myślą o kinach. Poza tym żadnej telewizji, bo tam jest 50 półklatek/s. Kinowe 24 klatki wynikają wyłącznie z pierwotnych ograniczeń technicznych, tak samo jak np. układ liter na klawiaturze (by nie zacinały się maszyny do pisania).

49 minutes ago, plast said:

To są zalecenia profesjonalnych kalibratorów z ludźmi z hdtvpolska na czele.

W testach doradzane są na ogół średnie ustawienia, a nie zerowe jak w twojej rekomendacji powyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minutes ago, Qleks said:

"Obraz taki jak powinien być" wg twojego podejścia byłby tylko z projektora, bo filmy tworzone są z myślą o kinach.

Nieprawda. Kina to tylko sposób na masowe zarabianie kasy. Obraz w kinie dawno przestał być konkurencyjny, no może poza IMAXem. A projektor zdolny do wyświetlenia obrazu jak TV za 10k kosztuje o jedno zero więcej.

16 minutes ago, Qleks said:

Poza tym żadnej telewizji, bo tam jest 50 półklatek/s.

Telewizja ogólnie do mało czego się nadaje i z mało czym może konkurować. Nadzieja jedynie w coraz lepszych streamingach, ew. nowych standardach telewizji, ale te wchodzą baaaardzo powoli i do użytku i do świadomości ludzkiej.

17 minutes ago, Qleks said:

Kinowe 24 klatki wynikają wyłącznie z pierwotnych ograniczeń technicznych, tak samo jak np. układ liter na klawiaturze (by nie zacinały się maszyny do pisania).

Żadne z tych zdań nie jest do końca prawdą. Obecnie nie ma ograniczeń technicznych, by nagrywać filmy w 50 czy 60 klatkach, a nawet 120 jak ktoś chce. Nie robi się tego z zupełnie innych powodów niż techniczne bądź sentymentalne. A układ klawiatury - owszem, jednym z powodów było to co piszesz. Ale ostatecznie okazało się to niegłupim pomysłem również ogólnie, gdyby było inaczej to dvorak czy inne wynalazki by się jednak przebiły. Często temat ma więcej niż jedno dno.

22 minutes ago, Qleks said:

W testach doradzane są na ogół średnie ustawienia, a nie zerowe jak w twojej rekomendacji powyżej.

Nie czytasz uważnie - odnosiłem się do "Ogólnie nawet jak ktoś lub ten efekt to nie jest zalecane ustawianie dejuddera powyżej 5. Deblur można dać max jeśli ktoś ma taką potrzebę."

I te ustawienia mają w pewnych sytuacjach sens, bez szkody dla obrazu.

Ale na pewno nie w filmach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 klatki były wprowadzone tylko ze względów ekonomicznych. Piszesz, że filmy z wysokim fps nie mają " tego czegoś ". Bardzo upraszczając ale idąc tokiem Twojego myślenia można powiedzieć, że samochody produkowane teraz też nie mają " tego czegoś ", bo przecież 100 lat temu nie było auta pędzącego 200 km/h. Lubisz przycinanie to wyłączaj dejudder, ale to są Twoje zalecane ustawienia. Moje są zupełnie inne i uważam, że nie profanuję kina i filmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że jeśli chodzi o płynność wyświetlanego obrazu to kwestia preferencji danego użytkownika i przyzwyczajenie. Jednak jeśli obraz jest plynniejszy to widzimy więcej detali, mimo tego technicolor postanowił całkowicie wyłączyć opcję trumotion w swoich ustawieniach "technicolor expercki". Zostawili nam włączone prawdziwe kino. Ja osobiście nie mogę ścierpieć efektu judderu(spadku klatek, pomijane klatek przez upłynniacz) który występuje podczas wyświetlania szybciej poruszających się obiektów. Jest super płynnie i nagle ktoś się szybciej poruszy przed obiektywem kamery albo zrobi jakiś gwałtowny ruch i płynność diametralnie spada co prawda tylko na chwilę (do czasu aż będą znowu wyświetlane wolniejsze ujęcia, sceny) ale tak mnie to razi że osobiście chyba nie jestem w stanie się do tego przyzwyczaić. Ja wolę kiedy obraz nie jest taki plynny, wtedy nie widzę skoków płynności. I ja też kiedyś miałem starego Samsunga który miał lepsza płynność niż LG (lg bez włączonego trumotion). Obraz był płynniejszy i bez efektu opery mydlanej ale to dlatego że B7 ma krótki/szybki czas reakcji pikseli.

Pozdrawiam

Edytowane przez Michadex
Błąd ortograficzny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi