Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, plast napisał:

@lukasz89

Obejrzyj ten film od tego momentu gdzie wkleiłem:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=327&v=4dmK3naoH2g

Tak oglądałem ten filmik już wcześniej w całości co mnie uspokoiło trochę natomiast w komentarzach pojawiały się osoby, które twierdziły, że film jest zbyt optymistyczny i nie mówi nic o tym, że OLEDY trzeba traktować z dużą dozą ostrożności i dbać o nie jeżeli chodzi o to co na nim wyświetlamy. Jestem osobą, która dba o sprzęt ale nie chcę też z drugiej strony cały czas chuchać u dmuchać na to. Chciałbym że by to po prostu działało i nie musiał się niczym martwić podczas eksploatacji. Zapomniałem dodać w ostatnim poście, że przy odbiorze konsoli w neonecie podpytałem trochę o oledy co proponuje itd. i generalnie miał bardzo negatywne nastawienie do oledów zaczął opowiadać, że generalnie to jest masakra, że jego klienci już kupowali oledy i przyjeżdżali z powypalanymi matrycami, (również B7)  powidokami i generalnie nie poleca oledów i on to by się bał zakupić OLEDA. W zamian zaproponował mi oczywiśćie QLEDA samsunga, który akurat był przeceniony z 7 tys na 5 z hakiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie o opinię sprzedawcę w sklepie to jak pytanie polityka o poglądy na jakąś sprawę - decyduje linia partii, zatem szkoda czasu :)

Do mnie przemawiają opinie ekspertów z hdtvpolska, jak również to, że sami mają te telewizory prywatnie.

Przemawia do mnie też to, że w razie czego LG Polska spokojnie wymienia matryce / telewizory, gdzie coś się wypaliło, w ramach gwarancji. A 2 lata to szmat czasu.

Test z rtings oczywiście też przemawia do wyobraźni, ale on po pierwsze dotyczy modeli 2016 czyli starszych paneli, po drugie nie odzwierciedla w 100% rzeczywistości, bo zapętlony obraz jest cały czas ten sam, a jego różnorodność też jest istotna dla obszarów najbardziej narażonych na wypalenie. Podobnie zgłoszenia ludzi w sieci, to jednak głównie modele 2016.

Przy czym oczywiście, żeby było jasne, nikt ci nie zagwarantuje, że nic się nie wypali w modelu 2017 przy twoim używaniu. Czasem trzeba zaryzykować :) Z drugiej strony nie kupiłbym tego TV tylko do grania i telewizji - dla mnie istotą TV są filmy i seriale, jest to na pewno grubo ponad 50% użytkowania. Więc nawet jeśli leci u mnie przez miesiąc codziennie po 3h gra z hudem, to lecą też podobną ilość czasu filmy i seriale, a pasków informacyjnych ilość minimalna. Do gier i telewizji są dostępne inne ekrany, tańsze (lub większe w tej samej cenie), nie trzeba do tego oleda (chociaż i ten sprawdzi się oczywiście znakomicie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, plast napisał:

Pytanie o opinię sprzedawcę w sklepie to jak pytanie polityka o poglądy na jakąś sprawę - decyduje linia partii, zatem szkoda czasu :)

Do mnie przemawiają opinie ekspertów z hdtvpolska, jak również to, że sami mają te telewizory prywatnie.

Przemawia do mnie też to, że w razie czego LG Polska spokojnie wymienia matryce / telewizory, gdzie coś się wypaliło, w ramach gwarancji. A 2 lata to szmat czasu.

Test z rtings oczywiście też przemawia do wyobraźni, ale on po pierwsze dotyczy modeli 2016 czyli starszych paneli, po drugie nie odzwierciedla w 100% rzeczywistości, bo zapętlony obraz jest cały czas ten sam, a jego różnorodność też jest istotna dla obszarów najbardziej narażonych na wypalenie. Podobnie zgłoszenia ludzi w sieci, to jednak głównie modele 2016.

Przy czym oczywiście, żeby było jasne, nikt ci nie zagwarantuje, że nic się nie wypali w modelu 2017 przy twoim używaniu. Czasem trzeba zaryzykować :) Z drugiej strony nie kupiłbym tego TV tylko do grania i telewizji - dla mnie istotą TV są filmy i seriale, jest to na pewno grubo ponad 50% użytkowania. Więc nawet jeśli leci u mnie przez miesiąc codziennie po 3h gra z hudem, to lecą też podobną ilość czasu filmy i seriale, a pasków informacyjnych ilość minimalna. Do gier i telewizji są dostępne inne ekrany, tańsze (lub większe w tej samej cenie), nie trzeba do tego oleda (chociaż i ten sprawdzi się oczywiście znakomicie).

Ale nie kupiłbyś ze względu na to, że szkoda by Ci było tyle wydać na telewizor aby służył tylko do grania i oglądania TV czy z innych powodów ? Oczywiście, że na innych telewizorach to będzie pewnie też wyglądało ok, tak samo można grać na 30 calach zamiast 55 ale jeżeli człowiek sobie może pozwolić i widać faktycznie różnicę to dlaczego by nie... No nic dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości, jedynie chciałbym jeszcze się dowiedzieć (o czym pisałem w pierwszym wątku) jak wygląda proces czyszczenia matrycy po 4H. Czy to się dzieje zawsze po 4 godzinach czy w jakiś określonych warunkach ?Ile to trwa?  Czy wtedy trzeba przerwać oglądanie, granie na chwilę czy to się dzieje niezauważalnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Just now, lukasz89 said:

Ale nie kupiłbyś ze względu na to, że szkoda by Ci było tyle wydać na telewizor aby służył tylko do grania i oglądania TV czy z innych powodów ? Oczywiście, że na innych telewizorach to będzie pewnie też wyglądało ok, tak samo można grać na 30 calach zamiast 55 ale jeżeli człowiek sobie może pozwolić i widać faktycznie różnicę to dlaczego by nie... No nic dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości, jedynie chciałbym jeszcze się dowiedzieć (o czym pisałem w pierwszym wątku) jak wygląda proces czyszczenia matrycy po 4H. Czy to się dzieje zawsze po 4 godzinach czy w jakiś określonych warunkach ?Ile to trwa?  Czy wtedy trzeba przerwać oglądanie, granie na chwilę czy to się dzieje niezauważalnie ?

Nie kupiłbym oleda tylko do grania i telewizji, bo wtedy postawiłbym na wielkość i poszedł w 65" bez zmiany ceny, idealna czerń i odwzorowanie kolorów nie miałyby wówczas dla mnie decydującego znaczenia, liczyłaby się wielkość i niski input lag (to akurat oled ma) oraz "brak" jakiegokolwiek ryzyka wypaleń.

Proces automatycznego czyszczenia wygląda tak, że jak telewizor jest wyłączony, a wcześniej chodził przez X czasu, to sobie odpala algorytmy i się czyści (nie odpala do tego ekranu, a przynajmniej nie złapałem go na tym). Jak nie wyłączasz telewizora to oczywiście tego nie zrobi, no ale raczej nikt w warunkach domowych nie ma włączonego telewizora 24/7. Jak często się to odbywa i kiedy dokładnie to pewnie ktoś inni opisze, bo nie mam tego teraz pod ręką.

Dodatkowo w menu jest opcja ręcznego czyszczenia, co trwa około godziny. Zalecenia co do tego ręcznego czyszczenia są różne, jest to ostrzejszy proces niż ten automat, powinien zatem dawać lepsze efekty, niemniej nie należy go nadużywać z różnych względów, ale też z drugiej strony nikt tego np. nie testował w taki sposób, by po każdej ostrej kilkugodzinnej sesji z grami włączać to godzinne czyszczenie i obserwować jaki to ma wpływ długoterminowo, bo taki test to pewnie minimum pół roku musiałby potrwać by móc cokolwiek powiedzieć, a tyle to te telewizory dopiero na rynku są. Jak ktoś jednak chce to nic nie stoi na przeszkodzie by sobie to odpalać częściej niż rzadziej, szczególnie jeśli ktoś dużo gra z hudami na wierzchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, mi tak bardzo nie zależy na wielkości, 50-55 jest dla mnie w sam raz (teraz mam 50 cali) Po prostu nudzą mnie już te ledy i obawiam się, że jak kupię kolejnego leda tyle że z 4K i HDR nawet zakładając wyższą półkę cenową i tak nie zobaczę diametralnej różnicy. Na mnie ta czerń robi naprawdę duże wrażenie oraz kontrast obrazu, lubię grać też wieczorami, czasami w jakieś mroczniejsze produkcje z ciemną stylistyką. Z drugiej strony plamy przy czarnych scenach na moim dotychczasowym ledzie mnie po prostu dobijają :) Ok co do czyszczenia, generalnie jak zobaczę po tygodniu np. jakieś powidoki po hudzie czy paskach stacji tv delikatne to mam się tym nie przejmować i poczekać aż automatyka zrobi swoje czy bezwzględnie wtedy zapuścić ręczne czyszczenie ? Jak to ręczne czyszczenie wygląda ? Rozumiem, że w tym czasie nic nie można robić na telewizorze ? Ekran jest wtedy załączony ? Telewizor się automatycznie wyłączy po skończeniu procesu (wtedy np. przed pójściem spać można coś takiego zapuścić) ?

Edytowane przez lukasz89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zobaczysz po tygodniu powidoki to zacznij się bać, bo ja niczego do tej pory nie widziałem (ani jednego powidoku), a katuję TV niemal od 2 miesięcy ;) A tak szczerze to gdybym coś takiego zauważył to pewnie pierwszą reakcją byłyby zdjęcia dokumentujące, a drugą puszczenie ręcznego czyszczenia, na wszelki wypadek.

Ręczne czyszczenie to opcja w menu, określasz czy ma się zacząć od razu czy dopiero jak wyłączysz TV. Jeśli wybierzesz "od razu" to TV się sam natychmiast wyłączy. W tym czasie TV oczywiście nie może być używany, jak go włączysz to przerwiesz to ręczne czyszczenie, czy ma to jakiś negatywny wpływ na cokolwiek tego nie wiem, pewnie nie, poza tym, że efekt nie zostanie osiągnięty. Ekran w trakcie tego czyszczenia jest zasadniczo czarny, ale czasem może się coś na ekranie pojawić, nie zwróciłem uwagi czy telewizor jest wtedy włączony w sensie stricte, czy nie, niemniej po skończeniu procesu TV pozostaje wyłączony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukasz89

Jak jesteś w stanie zaryzykować tą kasę, to kupuj. Przez te dwa lata gwarancji będziesz miał najlepszy obraz jaki istnieje, gwarantuję że odechce Ci się chodzić do tego kina i będziesz czekał aż dany film wyjdzie na BluRay żeby sobie go obejrzeć w domu. Jak nie przeżyjesz tego że oled może Ci się wypalić 2 tygodnie po gwarancji i będziesz skakał z mostu z tego powodu to sobie odpuść :). Tak naprawdę nie wiadomo jak będzie z wypaleniami w serii z 2017r. Czas pokaże, ale raczej spodziewam się że pokaże to samo co w zeszłorocznych modelach, czyli że problem jest realny, bo się zdarza. Ale jak często? Tego nigdy się nie dowiemy... 

6 minut temu, plast napisał:

Jak zobaczysz po tygodniu powidoki to zacznij się bać, bo ja niczego do tej pory nie widziałem (ani jednego powidoku), a katuję TV niemal od 2 miesięcy ;) 

Serio? Nie widziałeś ani jednego powidoku? Zostaw sobie menu youtube na minutę, dwie bez ruchu a później szybko odpal jakieś jednolite tło... Nie siejmy też nieprawdziwych informacji że jest super różowo, bo nawet powidoków nie ma. No chyba że dla Ciebie definicja powidoku to coś innego :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minutes ago, efel said:

Serio? Nie widziałeś ani jednego powidoku? Zostaw sobie menu youtube na minutę, dwie bez ruchu a później szybko odpal jakieś jednolite tło... Nie siejmy też nieprawdziwych informacji że jest super różowo, bo nawet powidoków nie ma. No chyba że dla Ciebie definicja powidoku to coś innego :) 

Serio. Wczoraj zostawilem przez przypadek zapauzowane wiadomości na TVN bodajże, bo musiałem wyjść. Tam jest taka pauza, że zmienia się czas pauzy, zatem nie włączył się wygaszacz ekranu. Wróciłem do domu po ok. 1,5h i pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem powidoki - zero. Ostatnio często katuję TV grając np. w Wiedźmina 3, hud z mapą jest tam niemal cały czas na ekranie, sesje trwają nawet po 5h, bo akurat miałem trochę czasu. Zero powidoków. W pierwszym okresie po zakupie TV grano u mnie w domu sporo w Diablo 3, gdzie hud na dole jest cały czas aktywny, jednego dnia gra chodziła nawet dobre 8 godzin jeśli nie więcej. Też żadnych powidoków. Zatem póki co nie obserwuję problemu po prostu. A dla porównania, na plaźmie LG, powidok powstawał już po kwadransie. Inna sprawa, że znikał bardzo szybko i nigdy mi się nie udało nic na plaźmie wypalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sytuacjach o których piszesz i ja nie zauważyłem nigdy żadnego problemu i powidoku. A jednak wystarczy zrobić prosty test o którym pisałem i bez problemu widać przez jakiś czas 'plamy' na jednolitej planszy. Wiadomo że to momentalnie zniknie jak się wyświetli normalną treść. No ale zawsze - efekt jest bardzo łatwy do odtworzenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym się wg ciebie różni menu youtube od tego co opisałem? Jakieś ma substancje żrące wypalające ekrany bardziej niż moje hudy w grach czy menu mojego dekodera tv? :P

I co znaczy "jakieś jednolite tło"? Zupełnie inne efekty może dać białe tło niż czerwone czy zielone przecież.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem wyrocznią, nie wiem czym to się różni i jak działa. Opisałem tylko co zauważyłem u siebie. Opisane przez Ciebie przypadki nigdy nie pozwoliły mi zaobserowować powidoków. Natomiast menu youtube, ciemna wersja menu w Nintendo Switch, czy aplikacja Plex w Smart TV tak. Spróbujmy przemyśleć dlaczego tak jest:

1 Tło youtube jest szare (ciemne) a na nim jaskrawe prostokąty (filmiki). Taka sytuacja w grach nie występuje raczej

2. Hud w grze szybko znika, bo po wyjściu z gry są jakieś inne 'ekrany' np menu które wyczyszczą powidok

3. Ogólnie żeby to zobaczyć trzeba momentalnie przełączyć się na jednolite tło bez żadnych dodatkowych kroków. Ale czasami podczas normalnego użytkowania to się zdarza.

Co do koloru tła, to masz rację, inny efekt może być na różnych kolorach. Ja u siebie to obserwuję najczęściej na szarym.

Tak czy siak to jest szukanie tego problemu na siłę i szkoda czasu drążyć temat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minutes ago, efel said:

żeby to zobaczyć trzeba momentalnie przełączyć się na jednolite tło bez żadnych dodatkowych kroków

Nie no, to to nie jest powidok :) Powidok to dla mnie coś takiego, że przebija mi się poprzedni obraz na aktualnie wyświetlany, niezależnie od tego co oglądam. I po jakimś czasie znika. Szukanie na siłę powidoków na planszach to nie powidoki tylko choroba natręctw ;) 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszytko zależy jak ma ustawione "oled light". Jeśli jest nisko to może faktycznie nie być nawet powidoków. Ja u siebie właśnie obczajam całego Star Trek Generation z Netflix'a, obraz 4:3 więc mam powidoki po każdym posiedzeniu zazwyczaj 3-6 odcinków, to daje jakieś 270 min i po tym albo wyłączam tv czyli automatyczna kompensacja albo zaczynam ogladac coś na pełnym ekranie. Wszytko znika w kilka minut. Oled light na 55.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie OLED: tryb dzienny 69 (używany zawsze gdy w pokoju pali się światło, w tym do sporej ilości gier) / nocny 33 (używany tylko całkowicie po ciemku) / HDR Kino/Gra 100/100 / DV 50. SDR kontrast 85, HDR 100. Jasność 51 (DV 50). Wszystko oczywiście po kalibracji. Dla telewizji dodatkowo podbite parę rzeczy np. ostrość, a dla gier mam też alternatywny tryb z oświetleniem OLED 80 i kontrastem 95 oraz nieco pozmienianymi innymi parametrami, używam go zamiennie z dziennym, bo w niektórych grach jest pożądane podbicie barw / ostrości, nawet kosztem odwzorowania kolorów. Czyli jak widać bardzo różne warunki :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukasz89

Jakby Ci tu powiedzieć. Sporo pytań, a według mnie odpowiedź nie jest taka prosta, jak przedstawia ją Gmeru i Maciej na youtube. Jeśli chodzi o oglądanie po 4-5 godzin przez 2 tygodnie TVN24 to nie spowoduje ono trwałego wypalenia, bo to oznacza generalnie 70 godzin oglądania tego kanału (14*5), a pierwsze, mało widoczne ślady wypaleń zaczęły się pojawiać według testów na portalu rtings dopiero po ok. 600 godzinach wyświetlania silnie kontrastowego loga. Warto jednak przy tylu godzinach zmniejszyć oświetlenie OLED na 50 lub niżej. Granie przez 4-5 godzin też nie spowoduje trwałego wypalenia. Ale natomiast grałbyś przez 3-4 miesiące codziennie przez 5 godzin tylko i wyłącznie w tą jedną grę z tak silnie kontrastowym logiem jak w lewym górnym logo na http://i.rtings.com/images/burn-in-test/test-pattern-2-large.jpg, to wtedy faktycznie mogłyby Ci się pojawić trwałe wypalenia. Jeśli więc planujesz grać bardzo dużo w jakiś jeden tytuł przez wiele tygodni/miesięcy, to warto po prostu usunąć mocno kontrastowe HUDy lub zwiększyć ich przezroczystość i po problemie. Warto zaznaczyć, że te liczby co podałem mogą się zmieniać wraz z konkretnym egzemplarzem OLED - na plus i na minus. Czyszczenie matrycy OLED zapuszczane jest automatycznie za każdym po wyłączeniu OLEDa (z pilota) jesli licznik zliczy min. 4 godziny od ostatniego czyszczenia i trwa kilka minut, max 10. Ważne jest jedynie to w OLED aby NIGDy nie wyłączać go fizycznie z prądu.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie na b7 oświetlenie oled mam na 35. Tv używany niemal wyłącznie wieczorami. Telewizj nie oglądam, ale dość dużo YouTube. Robiłem kilka testów oglądając kanały z jaskrawym logo i po kilkudziesięciu minutach wrzucałem plansze testowe. Zostawiłem odcisk nosa na matrycy ale powidoku nie znalazłem. Mogę więc potwierdzić że dużo zależy od jasności. Przy ustawieniu na noc trzeba się mocno postarać by w ogóle coś na matrycy zobaczyć. O wypaleniach już nawet nie wspominając. Czytając forum przed zakupem, nabrałem przekonania, że Oleda bardzo łatwo wypalić. Teraz jestem już jednak spokojny. Niedługo Oled dostanie nowe źródło sygnału w postaci Xbox one x :)

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Damiano85

Wiesz, tylko powidoki to nie to samo co wypalenia - miej to na uwadze :) Daj znać jak tam OLED będzie się sprawował na Xbox One X. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Subman napisał:

@Damiano85

Wiesz, tylko powidoki to nie to samo co wypalenia - miej to na uwadze :) Daj znać jak tam OLED będzie się sprawował na Xbox One X. 

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że powidok to nic groźnego. Chodziło mi jedynie o to, że przy niższych ustawieniach jasności nawet wywołanie powidoku jest trudne. Dodam jeszcze że jestem cholernie wyczulony na punkcie problemów z obrazem. Wkurza mnie wszystko, nawet sporadyczne artefakty upłynniacza - Dlatego De-Judder mam na 0 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co popadać w ekstremum i paranoje ale wiem o co ci chodzi. Czas się nauczyć po prostu oglądać nasze tv a nie ciągle szukać wad. Kiedyś przy każdym nowym tv czy monitorze zawsze go katowalem pod kontem bad pixeli itd. Teraz wyznaje zasadę, oglądać i cieszyć się obrazem a nie planszami testowymi. A jak podczas normalnego oglądania coś zauwaze to wtedy będę się martwił, jeśli będzie na tyle przeszkadzać.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, kKadajo napisał:

Nie ma co popadać w ekstremum i paranoje ale wiem o co ci chodzi. Czas się nauczyć po prostu oglądać nasze tv a nie ciągle szukać wad. Kiedyś przy każdym nowym tv czy monitorze zawsze go katowalem pod kontem bad pixeli itd. Teraz wyznaje zasadę, oglądać i cieszyć się obrazem a nie planszami testowymi. A jak podczas normalnego oglądania coś zauwaze to wtedy będę się martwił, jeśli będzie na tyle przeszkadzać.

Całkowicie zgadzam się. Tv nie kupuje się do testów a w konkretnym celu czyli oglądania filmów, tv itd. Uszkodzony natomiast oddajemy do naprawy oby gwarancyjnej. W ogóle to mocno zastanawiam się nad zmianą tv na 4k UHD. Widziałem już u mnie na ścianie sonego, panasa a teraz na poważnie zastanawiam się nad oledem 55b7. W końcu ceny mocno poszybowały w dół i zastanawiam się do jakiej dolnej granicy mogą zejść? Najlepszy przykład z aukcji gdzie 2 sklepy prześcigają się w obniżkach cen np ten 

http://allegro.pl/lg-oled55b7v-55b7v-oled-4k-uhd-smart-tv-webos-hdr-i6953214690.html

i ten

http://allegro.pl/lg-telewizor-lg-oled-55b7v-oled55b7v-i6969735414.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że ceny już jakoś mocno nie spadną przed świętami, no chyba ze będzie jakaś wyprzedaż gdzieś. Nowych modeli nie widać na razie na horyzoncie, konkurencja też nie pokazała nic co mogłoby zagrozić oledom. Obecna cena (7 tys za 55 cali) wydaje się idealnie wpasować w rynek i jest bardzo atrakcyjna dla osób, które poszukują telewizora premium. 

Te linki do allegro co dałeś to sprzedawcy Zuk_wawa i Borys24, obaj są sprawdzeni i od lat działają na allegro. Ja miałem kupować od Borysa swoje B7, ale akurat wyprzedał wszystko, to kupiłem od Zuk_wawa i zero problemów, faktura, polska gwarancja, dostawa w ciągu 24h.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, efel napisał:

Te linki do allegro co dałeś to sprzedawcy Zuk_wawa i Borys24, obaj są sprawdzeni i od lat działają na allegro. Ja miałem kupować od Borysa swoje B7, ale akurat wyprzedał wszystko, to kupiłem od Zuk_wawa i zero problemów, faktura, polska gwarancja, dostawa w ciągu 24h.  

Dostawa 24H pytanie w związku. Jak i przez kogo dostarczyli tv do domu- kurier specj. pojazdem czy po prostu kurierem standardowym . Co do cen to myślę że w tym wyścigu dojdą do 6,5k mam nadzieję!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie liczyłbym na 6.5k, no ale kto wie. Zuk_wawa wysyła FedExem standardowym. Borys z tego co się orientowałem Pocztexem24. Pocztex jest lepszy bo za dopłatą chyba 10 zł można sobie otworzyć karton i sprawdzić TV zanim się za niego zapłaci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurier dostarcza, wniesienie jest w cenie, ale sam tego nie wniesie, więc trzeba mu pomóc. 2 mc temu B7V był po 8k, dziś po 7k. Gdzie jest granica? Kto wie. Równie dobrze może też zacząć drożeć przed świętami ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, plast napisał:

Kurier dostarcza, wniesienie jest w cenie, ale sam tego nie wniesie, więc trzeba mu pomóc. 

No jeśli usluga wniesienia jest w cenie, to znaczy że jest w cenie i nikt nikomu nie pomaga - to jest w pełni komercyjna usługa a nie działalność  charytatywna :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi