Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

4 hours ago, maxkorzen said:

Skoro tak sie dzieje to można wnioskować, ze aktualizacje softu "psują" kalibrację ?

Nie, nic takiego się nie dzieje, poza tym nie da się popsuć kalibracji, bo ustawienia możesz wprowadzić od nowa, więc wystarczy je zbackupować. Oczywiście teoretycznie jest możliwe, że nowa wersja softu coś zmieni w zakresie parametrów (coś odpadnie, coś dojdzie, coś będzie reagować inaczej), ale jest to bardzo mało prawdopodobne. Jak już to po prostu dochodzi nowy konfigurowalny tryb vide "technicolor" ostatnio.

Co do HDR @ YT to u mnie na 3.60.x było OK, aż do tej aktualizacji teraz do 4.70.x. Być może miałem starszą 3.60.x. Trochę pogooglałem i mnóstwo osób się na to skarży. Nie jest to problem z YT tylko z vp9.2, którego YT używa do HDR. Mam całą masę filmów "testowych" pościąganych z YT, a i z pewnością będzie pojawiać się tam coraz więcej fajnych materiałów w HDR, więc dobrze by było by to naprawili. Może trzeba ich zasypać mailami w tej sprawie? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link do filmu @kKadajo

Czyli podsumowując to co zauważył Vincent w nowym firmwarze 04.70.10 w stosunku do starego firmware'u 3.60.x:
- tryb technicolor niczym nie różni się od trybu ISF
- poprawiono gammę w ciemnych obszarach, co spowodowało widoczne zmniejszenie problemów z posteryzacją, szumów i innych artefaktów związanych z makroblokami i ogólnie obraz wygląda obecnie bardziej czysto w ciemnych scenach
- zoptymalizowano dalej poprawność odtwarzania materiałów 24p - lepsza płynność (przy wyłączonym Truemotion)
- lepsze odzwierciedlenie detali
- usunięto problem z mechanizmem deinterlace'ującym obraz przez co nie widać już problemów z płynnością na kanałach telewizyjnych np. w sporcie
- dodano wsparcie Dolby Atmos przez HDMI

Niestety LG Electronics nie ustrzegło się też błędu. W trybie HDR na youtube z wbudowanej aplikacji kolory w nowym firmwarze są "wyprane".

W porównaniu do konkurencji:

- Sony A1 ma lepszy mechnizm obrazowania ciemnych obszarów i lepszą gradację
- Panasonic EZ950 i EZ1002 posiada lepsze możliwości odzwierciedlenia naturalnych kolorów, szczególnie po kalibracji
- LG posiada natomiast bardzo niski input lag (gry), zdecydowanie mniej agresywny mechanizm ABL (automatycznego przyciemniania obrazu przy dużej średniej jasności obrazu) w porównaniu do Sony i Panasonica, tryb Active HDR, posiada też czarny filtr bez magentowego zabarwienia  w przeciwieństwie do Panasonica EZ950 czy też Philipsie

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto też dodać że ustawienie technicolor pojawiło się też w trybach hdr (oprócz Dolby Vision) dzięki czemu mamy po raz pierwszy "Expert settings" w trybach hdr.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy B7 którzy mają ten telewizor już parę miesięcy. Wiem że B6 ma problem z wypalania stałych fragmentów na ekranie ,jak u was wygląda ta kwestia w B7 ?jest się czego bać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może ktoś mi pomóc co trzeba zrobic aby moc zmienic balans bieli ? W kazdym trybie ta opcja jest nie aktywna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, cureman napisał:

Mam pytanie do posiadaczy B7 którzy mają ten telewizor już parę miesięcy. Wiem że B6 ma problem z wypalania stałych fragmentów na ekranie ,jak u was wygląda ta kwestia w B7 ?jest się czego bać? 

W wątku dot. C7 było zadane ostatnio praktycznie identyczne pytanie.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj jest wątek b7 więc wątek C mnie nie interesuje,bo to są różne telewizory.

1 godzinę temu, Subman napisał:

W wątku dot. C7 było zadane ostatnio praktycznie identyczne pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tutaj jest wątek b7 więc wątek C mnie nie interesuje,bo to są różne telewizory.

To są takie same telewizory. Różnica jest tylko w wyglądzie.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jestem posiadaczem B7. Interesuje mnie opcja "Szybki Star +", a mianowicie czy jej wyłączenie ma wpływ na automatyczny cykl kompensacyjny?

Pytam, bowiem według oficjalnego opisu:

Cytat
To ustawienie ustawia telewizor w tryb czuwania po jego wyłączeniu, co umożliwia szybsze uruchomienie funkcji telewizora po jego ponownym włączeniu. 
Wybierz dla pozycji Szybki start+ ustawienie Wł..
- Ta funkcja jest dostępna tylko w niektórych modelach.
- Włączenie tej opcji może spowodować zwiększenie zużycia energii.

wynika, że po wyłączeniu tej opcji telewizor nie przechodzi w tryb czuwania (standby).

Myślałem, że telewizor po wyłączeniu pilotem zawsze przechodzi w tryb "standby", a według powyższej instrukcji niekoniecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nic ta funkcja nie wpływa. Testowałem TV jak zarówno jak była włączona i wyłączona i nic się nie zmieniało ani w cyklu kompensacyjnym, ani w zużyciu energii. Czyszczenie matrycy zawsze następuje po 4h oglądania.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Maniaczek napisał:

Witam!

Jestem posiadaczem B7. Interesuje mnie opcja "Szybki Star +", a mianowicie czy jej wyłączenie ma wpływ na automatyczny cykl kompensacyjny?

Nie ma wpływu. W obu trybach działa automatyczna kompensacja.

Ahh, teraz dopiero zauważyłem post gh0sta. Jest tak jak pisze :)

2 godziny temu, vader_4747 napisał:

To są takie same telewizory. Różnica jest tylko w wyglądzie.

Dokładnie.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie! Jest wreszcie remedium na problemy z wypaleniami i powidokami. Cud inżynierii. Najnowsze osiągnięcie techniki. 

Że też ludzkość nie wiedziała o tym wcześniej... :P

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test jak test, obiektywnie trzeba jednak przyznać, że konkretne powidoki na serii 7 były widoczne i wsio.

Pytanie jednak jest zgoła inne - jak taki oled będzie wyglądał, nie po 12h, ale po 120h czy 600h grania z przerwami na inny materiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test jak test. Zawsze da się zrobić test (znaleźć wskaźnik statystyczny, itp) żeby udowodnić z góry założoną tezę.

Zwłaszcza jeśli jest się producentem QLEDa - czyli starego dobrego LCD :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Damiano85 napisał:

Cud inżynierii. Najnowsze osiągnięcie techniki. 

To chyba ten sam cud inżynierii, który kiedyś w materiałach reklamowych samsunga miał lepszą czerń niż OLED :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung to jest jednak mistrz propagandy. Tym razem też nie zawiedli. Jak zobaczyłem ten materiał to padłem. Mogłem zamiast Oleda kupić Qleda. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie się przecież przejmował jedną literką w nazwie ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważcie jak ten OLED był ustawiony - działał w trybie vivid. Jak w takim trybie w ogóle można w cokolwiek grać :lol: Poza tym powidoki są tu najmniej stresujące jak można zapuścić czyszczenie i uzyskać po nim ponownie idealny ekran.

Edytowane przez Subman
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o co chodzi - akurat tutaj jest pokazane 100% prawdy, bez żadnej manipulacji - OLED jest podatny na obraz resztkowy i tyle. QLED to LCD, który akurat z tym nie ma problemu. To są fakty i tyle.   Wyznawcy religii OLED muszą jednak i do tego się czepić, czy jak?  Panowie obiektywizmu proponuję jednak nieco pokazać :)

PS> A, że QLED to przeciętny i bardzo drogi LCD, to inna inszość. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, Xisiek said:

Wyznawcy religii OLED (..) [vs] (..) obiektywizmu proponuję jednak nieco pokazać

Przyganiał kocioł... :D

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xisiek, co do retencji obrazu to pełna zgoda. Zdziwił bym się gdyby po takim teście nic nie zostało na matrycy. Wydaje mi się że większość gier pozwala na ustawienie elementów Hud-a takich jak przezroczystość itp. Można też te elementy wyłączyć i problem w zasadzie z głowy. Na oledzie trzeba na takie rzeczy trochę uważać. Zwłaszcza przy długich sesjach i z HDR. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy materiały żadnego producenta mające na celu jedynie wykaznie jaki jego produkt jest wspaniały, a jak fatalny jest produkt konkurencji, nie są rzetelne. I dotyczy to wszystkich producentów zarówno Samsunga, Sony jak i LG. Samsung już nie raz naginał tak bardzo rzeczywistość, że można niemal śmiało stwierdzić, że taki materiał jest bezwartościowy. O wiele bardziej wartościowe są wyniki powidoków i wypaleń chociażby na rtings.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyznawcy religii OLED muszą jednak i do tego się czepić, czy jak?  Panowie obiektywizmu proponuję jednak nieco pokazać
PS> A, że QLED to przeciętny i bardzo drogi LCD, to inna inszość. 

Wszyscy się czepiaja tego w jaki sposób samsung taki test wykonuje, bo gołym okiem widać, że jego testy są nad wyraz tendencyjne. Do grania służy tryb gry, a nie vivid...
I skończ już z tym ciągłym zarzucaniem innym wyznawania ,,religii OLED", bo to Ty tutaj ciągle biegasz ostatnio po tematach OLED i zajmujesz się udowadnianiem jakie to złe telewizory są...

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trochę z innej beczki... Mam kolegę, który pracuje w popularnej sieciówce. Był na szkoleniu organizowanym przez Samsunga. Na koniec pan prowadzący odpowiadał na pytania uczestników. Ktoś zapytał czemu nie robią tv Oled. Prowadzący tłumaczył, że to w zasadzie raczkująca technologia, mająca bardzo wiele wad. Stwierdził, że panele Lcd na chwilę obecną są lepsze od Oled. Zadający pytanie zadał kolejne: "w takim razie, dlaczego wyposażacie swoje w flagowe telefony w takie ułomne matryce?" :)

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam ze testuje tryb hdr effect, czyli podbija dynamikę w sdr, i efekt jest ciekawy, naprawdę obraz ma większą głębię podobnie jak w prawdziwym HDR tylko czasem widać błędy kodowania video bo wyciska detale w częściach obrazu którego nie widać oglądając w normalnym trybie. Zaskoczony jestem pozytywnie.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi