Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Czy próbowałem przywrócić ustawienia fabryczne w swoim tv, ale woła o kod zabezpieczający. Napisane jest, że jest w instrukcji obsługi, ale przestudiowałem całą i za cholerę go tam nie ma. Czy ktoś wie jaki jest domyślnie ustawiony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hej. Czy próbowałem przywrócić ustawienia fabryczne w swoim tv, ale woła o kod zabezpieczający. Napisane jest, że jest w instrukcji obsługi, ale przestudiowałem całą i za cholerę go tam nie ma. Czy ktoś wie jaki jest domyślnie ustawiony?
Ile potrzeba cyfr?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyzeruje ci licznik przepracowanych godzin jeśli tv jest jeszcze na gwarancji lepiej sobie odpuścić

Wysłane z Honor 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, paszczak7005 napisał:

Wyzeruje ci licznik przepracowanych godzin jeśli tv jest jeszcze na gwarancji lepiej sobie odpuścić emoji6.png

Reset to Initial settings ma wpływ na gwarancję? 

czy masz na myśli jakąś inną opcję?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam problem z moim 65B7.

Telewizor cały czas pyka/cyka co kilkadziesiąt sekund.

Robi tak jak jest włączony i w trybie czuwania.

Mieliście już taką przypadłość? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie mam problem z moim 65B7.
Telewizor cały czas pyka/cyka co kilkadziesiąt sekund.
Robi tak jak jest włączony i w trybie czuwania.
Mieliście już taką przypadłość? 
Zgłaszaj na serwis... Wygląda na problem z zasilaniem

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy da się w tym modelu puścić przez HDMI ARC dzwięk ATMOS do amplitunera? Jeśli nie przez HDMI to jak i czy w ogóle jest taka możliwość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko przez HDMI

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, kKadajo napisał:

Tylko przez HDMI

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Ok, ale ten TV nie ma eARC tylko same ARC, według specyfikacji tylko eARC obsługuje transmisję najnowszych kodeków ATMOS itp. Moje pytanie: czy jak kupię amplituner dekodujący Atmos to czy on uzyska odpowiedni sygnał, np  z Netflix'a odpalonego na TV.?

Edytowane przez Wacek_Z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eARC - Enhanced Audio Return Channel – to standard kanału zwrotnego ogłoszony w listopadzie 2017 roku. Wnosi on swoją postacią przede wszystkim obsługę sygnałów wysokiej rozdzielczości, takich jak: Dolby Atmos, DTS:X, DTS-HD MA i Dolby TrueHD. Rozwiązanie to pozwoli np. telewizji cyfrowej lub aplikacjom takim jak Netflix zaimplementowanym w smart systemie telewizora nadawanie filmów i seriali ze wsparciem powyższych kodeków. Przypomnę, że kodeki te bazują już na nowej metodzie – obiektowego traktowania dźwięków w przestrzeni.

eARC wyszło kiedy nasz model był już na rynku, pytanie czy aktualizacja oprogramowania podniosła ARC do eARC czy nie jest to możliwe bez wsparcia ze strony hardware? W każdym razie, tak, eARC zapewnia wsparcie dla Dolby Atmos

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Juras Juras napisał:

Ale w menu tv jest zakładka włącz lub wyłącz dolby atmos i chyba wystarczy arc HDMI.

Ale ta zakładka dotyczy tylko wbudowanych głośników w tv, przez arc hdmi do amplitunera pójdzie zamiast atmos Dolby digital plus .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prawda, jeśli twój ampli dekoduje ATMOS'a to bedzie, jeśli nie to będzie DD+

Przez TV nie wyjdzie tylko pełny ATMOS, "bezstratny".

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Netflixa czy Amazonu da sie wypuscic Atmos po Arc. Bedzie to tylko skompresowany Atmos zaszyty w DD+.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tak z ciekawości zapytam, jest taki amplituner Marantz nr1609, pewnie są i inne w podobnej konfiguracji, ale chodzi o to że posiadają one Dolby Atmos, ale nie mają eARC. po co w takich urządzeniach Dolby Atmos, skąd biorą sygnał?

Edytowane przez Wacek_Z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakra, całkowicie zapomniałem o takich oczywistosciach. Ani ja ani wielu moich znajomych nie korzystamy już z nośników, wszystko przez sieć. Co innego ci co słuchają muzyki w stereo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.11.2019 o 21:53, Wacek_Z napisał:

Jeszcze tak z ciekawości zapytam, jest taki amplituner Marantz nr1609, pewnie są i inne w podobnej konfiguracji, ale chodzi o to że posiadają one Dolby Atmos, ale nie mają eARC. po co w takich urządzeniach Dolby Atmos, skąd biorą sygnał?

Czytaj post wyzej, kolegi leszekgd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.11.2019 o 19:23, raf7705 napisał:

Do zasobów sieciowych, też są zewnętrzne odtwarzacze.

No właśnie, mimo że trochę bez sensu dla mnie jest nabywanie zewnętrznego odtwarzacza sieciowego, to w ramach wiedzy na przyszłość chciałbym poprosić o podanie jakiegoś modelu który przez HDMI wywali bezstratny ATMOS d amplitunera.

PS. Widziałem jakiś test TV firmy TCL gdzie jest wyjście HDMI 2.0 (ARc bez e) i z Netflix'a w TV wyrzucałsygnał który usuchamiał tryb Atmos w amplitunerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Wacek_Z napisał:

No właśnie, mimo że trochę bez sensu dla mnie jest nabywanie zewnętrznego odtwarzacza sieciowego, to w ramach wiedzy na przyszłość chciałbym poprosić o podanie jakiegoś modelu który przez HDMI wywali bezstratny ATMOS d amplitunera.

PS. Widziałem jakiś test TV firmy TCL gdzie jest wyjście HDMI 2.0 (ARc bez e) i z Netflix'a w TV wyrzucałsygnał który usuchamiał tryb Atmos w amplitunerze.

Apple tv 4k. 

Xbox one x i s też obsługują bezstratny atmos .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie, mimo że trochę bez sensu dla mnie jest nabywanie zewnętrznego odtwarzacza sieciowego, to w ramach wiedzy na przyszłość chciałbym poprosić o podanie jakiegoś modelu który przez HDMI wywali bezstratny ATMOS d amplitunera. PS. Widziałem jakiś test TV firmy TCL gdzie jest wyjście HDMI 2.0 (ARc bez e) i z Netflix'a w TV wyrzucałsygnał który usuchamiał tryb Atmos w amplitunerze.  

To jeszcze zależy do czego chcesz ten odtwarzacz.Inny będzie do serwisów VOD, inny do własnych plików.Bo...Bezstratny Atmos to jest tylko z własnych plików. Serwisy VOD mają stratny Atmos.

NIE jestem pewien ale być może nowa NVIDIA shield łączy obie te opcje.

Tzn Atmos z plików i Atmosa z Netflixa.

Bo z reguły jest tak, że albo działa jedno albo drugie, nigdy oba na raz.

Tak sobie myślę, że być może jeszcze Xbox....

Ale nie wiem czy on takie pliki z dysku czyta....

Teoretycznie powinien jeszcze czytać płyty UHD z takim dźwiękiem....

Może kiedyś to sprawdzę....

Jak mi się będzie chciało go znieść na dół, do salonu i podłączyć, do dużego systemu głośników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z xbox taki player jak z koziej [beeep].. wiecie co... kodi jest słabo zoptymalizowane do tego brak passthrough.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, D4r3KS napisał:

Z xbox taki player jak z koziej [beeep].. wiecie co... kodi jest słabo zoptymalizowane do tego brak passthrough.

Obsługuje netflixa w 4k , DV , D atmos ?Obsługuje. Obsługuje płyty BD UHD w 4k , DV , HDR , D atmos , DTSMAHD ? Obsługuje więc o co ci chodzi  ? Jak dla mnie odtwarzacz pełną gębą. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Wacek_Z napisał:

Netflix nie ma bezstratnego Atmosa, Apple Tv rowniez, praktycznie kazdy amplituner pokaze Ci Atmos po HDMI ARC ale nie bedzie on bezstratny z kodekiem True HD , tylko DD+

Nawet tv majace HDMI 2.1 , ktore maja eARC puszcza Atmos z Netflixa w stratnym DD+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi