Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem z Netflixem. Mianowicie w wieczorami w weekendy mam problem ze słabsza jakością odtwarzanych materiałów. Zwykle przy starszych produkcjach (np Jak poznałem waszą matkę) mam tak, że film startuje z niższą jakością, a po chwili obraz się wyostrza do maksymalnej rozdzielczości. Wieczorami w weekendy jest z tym jednak problem i często nie chce wskoczyć na wyższą jakość. Nie jest to kwestia neta, bo np. z HBO GO idzie zawsze fullem bez zacięć.

Wydaje mi się, że to problem apki lub serwerów, ale nie wiem, czy ktoś się z czymś takim spotkał? Jak ktoś nie wie, to info o jakości można na Netflixie sprawdzić czy przez apke LG TV Plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem ostatnio to każdy dostawca Internetu korzysta z innych serwerów dostępowych do netflixa , jedni z lepszych inni z gorszych , stąd może wynikać twój problem . Ja np.  mam Internet  z inei i nigdy nie miałem problemu z Netflixem natomiast często słyszałem skargi użytkowników Internetu od vectry , że mają bardzo słabą jakość netflixa mimo bardzo szybkiego łącza a inne serwisy jak HBO Go dzialaja prawidłowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanie, czy ktoś miał kiedyś problem z odłączeniem dysku ? Wcześniej mogłem bez problemu to zrobić a teraz klikam i nic, muszę fizycznie odłączyć. Po każdym takim odłączeniu mam komunikat że może to spowodować utratę danych...

Na liście wejść klikanie w tą strzałeczkę nic nie daje i wejście we wszystkie źródła i klikanie odłącz też nic 

Edytowane przez Migot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Migot napisał:

Witam

Mam pytanie, czy ktoś miał kiedyś problem z odłączeniem dysku ? Wcześniej mogłem bez problemu to zrobić a teraz klikam i nic, muszę fizycznie odłączyć. Po każdym takim odłączeniu mam komunikat że może to spowodować utratę danych...

Na liście wejść klikanie w tą strzałeczkę nic nie daje i wejście we wszystkie źródła i klikanie odłącz też nic 

Miałem podobnie kiedyś, dysk pokazywał mi nieprawidłową ilość miejsca i nie dawało go rady odłączyć. Musiałem:

1. Na kompie najpierw usunąć wszystkie partycje dysku
  2. Taki czysty dysk dopiero sformatować z poziomu TV

Krok nr 2 bez wykonania kroku nr 1 u mnie nie pomagał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 9.02.2019 o 23:46, Barnaba napisał:

Chyba nie czytałeś wpisów na forum dokładnie przed wymianą matrycy. Ta którą pokazujesz po wymianie jest całkiem niezła jak na start. Przynajmniej moja był KILKA razy gorsza z czarną plamą wielkości 20% ekranu.

Opisywałem tutaj kilka razy sposób, który działa. Nie jesteś pierwszy, który "drze szaty";)

Rozwiązaniem jest odpalenie na kilkanaście godzin "gęstego" obrazu 4K HDR. Odpal youtube, wyłącz wygaszacz ekranu w tv i zapomnij na dobę o telewizorze.

Następnie sprawdź plansze i napisz tutaj:)

Ciekawy pomysł z tym swoistym "wygrzaniem" matrycy - mam ochotę go wypróbować w B8, ale... jak wyłączyć wygaszacz ekranu?

No i drugie pytanie: kiedy wygaszacz się włącza, jeśli TV ma podawany sygnał? - ostatnio usnąłem oglądając jakiś serial na Netflixie, gdzie kolejne odcinki się same ładują, TV odpalił wygaszacz, z pewnością nie odtwarzając ostatniego odcinka...

Edytowane przez robert6969

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wie jak ustawić tuner satelitarny w naszym TV, żeby oglądać RTL???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i nastała cisza.....
Widocznie nikt nie ogląda RTL :) Poszperaj w necie, parametry kanału są jedne czy dla dekodera standalone czy dla embedded...

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parametry znalazłem, ale nie do końca jest dla mnie jasne, co i jak mam wklepać w ustawieniach, żeby RTL się pojawił.

Znajduje różne (niemieckie też) programy, ale RTL ni ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Ktoś się orientuje, jak dokładnie wygląda sytuacja ze wsparciem dla TrueHD Atmos? Dzisiaj się zaskoczyłem, jak kontener mkv z dźwiękiem w tym formacie odtworzył się bez dźwięku, a po włączeniu pojawił się komunikat o nieobsługiwaniu dźwięku dla tego pliku.

Przeszukując zagraniczne fora częściej się pojawia problem exportu dźwięku w tym formacie na zewnątrz, ale w tym wypadku mowa o głośnikach wewnętrznych.

Poniżej parametry dźwięku. Miał już ktoś z Was może podobny przypadek i coś zgłębił temat?

Cytat

Audio #1
ID                          : 2
Format                      : TrueHD
Format profile              : TrueHD+Atmos / TrueHD
Codec ID                    : A_TRUEHD
Duration                    : 2 h 23 min
Bit rate mode               : Variable
Bit rate                    : 3 579 kb/s
Maximum bit rate            : 6 144 kb/s
Channel(s)                  : 8 channels
Channel positions           : Front: L C R, Side: L R, Back: L R, LFE
Sampling rate               : 48.0 kHz
Frame rate                  : 1 200.000 FPS (40 SPF)
Compression mode            : Lossless
Stream size                 : 3.58 GiB (6%)
Language                    : English
Default                     : Yes
Forced                      : No
Number of dynamic objects   : 15
Bed channel count           : 1 channel
Bed channel configuration   : LFE

Edytowane przez adrianello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co prawda, chodziło mi o konkretne ustawienia w TV, ale spróbuję jeszcze raz. Dzięki
Liczyłeś na gotowca? :) Keep trying :)

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, adrianello napisał:

Ktoś się orientuje, jak dokładnie wygląda sytuacja ze wsparciem dla TrueHD Atmos? Dzisiaj się zaskoczyłem, jak kontener mkv z dźwiękiem w tym formacie odtworzył się bez dźwięku, a po włączeniu pojawił się komunikat o nieobsługiwaniu dźwięku dla tego pliku.

Przeszukując zagraniczne fora częściej się pojawia problem exportu dźwięku w tym formacie na zewnątrz, ale w tym wypadku mowa o głośnikach wewnętrznych.

Poniżej parametry dźwięku. Miał już ktoś z Was może podobny przypadek i coś zgłębił temat?

Zakładam, że używasz wbudowanego odtwarzacza? U mnie ten "problem" pojawia się właśnie jak próbuje oglądać jakiś film w HDR lub DV z apki od LG. W końcu wróciłem do Plexa i servera plików i problem zniknął. Nie pojawia się ten komunikat o nieobsługiwaniu dźwięku dla tego pliku. Nie mogę tylko potwierdzić czy faktycznie uruchamia się bez atmosa bo posiadam jedynie logitech z5500 który odpala mi to w DD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak wkładam pendraiva do tv to też pojawia się komunikat o nieobsługiwaniu dźwięku. HDR się załącza. Pewnie będzie inaczej jak będę miał amplituner który to obsługuje. Wtedy puszczę to przez niego.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, STELVIO napisał:

Ja jak wkładam pendraiva do tv to też pojawia się komunikat o nieobsługiwaniu dźwięku. HDR się załącza. Pewnie będzie inaczej jak będę miał amplituner który to obsługuje. Wtedy puszczę to przez niego.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Z tego co wiem TV nie odtworzy z pendrive/dysku filmu z TrueHD i jeszcze jednego formatu, trzeba to podpiąć do czegoś, co jest w stanie to zagrać i łączy się z telewizorem (lub amplitunerem) przez HDMI. Ja mam amplituner Yamaha RX-V485 i on mi dysku w ogóle nie odtwarza przez USB, chociaż to może być kwestia jego formatowania. Z tego co wiem musi być jakiś odtwarzacz zewnętrzny typu Egreat itp. Miałem możliwość podłączenia do MiBoxa z biedronki i o ile film 4k z truehd był odtwarzany wraz z dzwiękiem, to były przycinki i ogólnie kiepskie wrażenia. Mogę się mylić, ale o ile nie ma się jakiegoś porządnego zestawu 7.1 do otwarzania w TrueHD to nie widzę dużego sensu w zakupie dość drogich odtwarzaczy, które radzą sobie z takimi plikami.

Dajcie znać jeżeli się mylę i idzie to jakoś tańszym kosztem ogarnąć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam faktycznie wbudowanego odtwarzacza. Użycie plex czy innego tego typu zewnętrznego odtwarzacza powoduje, że plik jest transkodowany, więc dlatego odpala niezależnie od tego w jakim formacie jest. HDR normalnie działa, trochę to dziwne, bo teoretycznie wsparcie dla tego formatu powinno być. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden tv nie zdekoduje dżwięków HD Dopiero tegoroczne serie TV  będą mogły przekazać takowy dalej do zewnętrznego odbiornika audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 24.03.2019 o 01:37, adrianello napisał:

Używam faktycznie wbudowanego odtwarzacza. Użycie plex czy innego tego typu zewnętrznego odtwarzacza powoduje, że plik jest transkodowany, więc dlatego odpala niezależnie od tego w jakim formacie jest. HDR normalnie działa, trochę to dziwne, bo teoretycznie wsparcie dla tego formatu powinno być. 

Używam plex i klienta xplay na telewizorze. HDR działa bez problemów i bez transkodowania. Tutaj dużo zależy od napisów które wybierzesz. Część napisów faktycznie powoduje że film jest transkodowany i HDR wtedy nie działa poprawnie. W xplay masz wyraźnie oznaczone, które napisy spowodują transkodowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, efel napisał:

Używam plex i klienta xplay na telewizorze. HDR działa bez problemów i bez transkodowania. Tutaj dużo zależy od napisów które wybierzesz. Część napisów faktycznie powoduje że film jest transkodowany i HDR wtedy nie działa poprawnie. W xplay masz wyraźnie oznaczone, które napisy spowodują transkodowanie.

Xplay już pełnej wersji? Ile kosztowało odblokowanie bo teraz patrze, że jest w okolicach 30pln. Kiedyś używałem tej wersji demo i faktycznie lepiej to chodziło od klienta plexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Prykon napisał:

Xplay już pełnej wersji? Ile kosztowało odblokowanie bo teraz patrze, że jest w okolicach 30pln. Kiedyś używałem tej wersji demo i faktycznie lepiej to chodziło od klienta plexa.

Pełna wersja xplay to koszt około 30 zeta właśnie, nie pamiętam dokładnie, ale chyba 28 zł. Moim zdaniem jest lepszy od oficjalnego klienta plex, szczególnie jeżeli chodzi o obsługę HDRa (masz świadomość, które napisy powodują problemy, można ustawić kolor napisów żeby nie oślepiały w HDR itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi