Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Subman napisał:

Tak, identyczny problem miał rtings na kilku 55" OLEDach i problem można rozwiązać przez przeprogramowanie taliby kompensacyjnej, a był on spowodowany błędem w fabryce LG. Czekaj na odpowiedź w ramach rękojmii. Muszą ją uznać. 

Ok. Dzięki za wyjaśnienie tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam problem, mój b7 nie potrafi odtworzyć napisów. Mam film na BR 4k i  mogę zmienić tylko ścieżkę audio. Niestety jak wybieram napisy to się one nie wyświetlają. np w Han solo działają tylko jak jakiś kosmita mówi dziwnym językiem :) . Trzeba grzebać w ustawieniach czy powinno hulać bez problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj rano, około 7.30 telewizor wyświetlił mi komunikat o dostępności nowej wersji oprogramowania: 05.80.10 Ponieważ spieszyłem się do pracy zignorowałem to. W tej chwili na stronie LG najnowsza dostępna wersja to 05.80.04. Mój telewizor ma zainstalowaną wersję 04.70.85 i przy próbie ręcznego sprawdzenia aktualizacji nic nie znajduje. Ciekawe, że przez OTA przez chwile pojawiła się wersja nowsza niż na ich stronie internetowej a w tej chwili nie ma już żadnej? Czy komuś udało się ściągnąć tę wersję z końcówką 10?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą sprawdzałem jest dostępna wersja 05.80.04 i to od 30.10.2018r. Mój tv b7 również nie widzi nowej wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja załadowałem dzisiaj rano. Czy coś się zmieniło to nie wiem.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś może jak sprawdzić jakość obrazu jaka jest wyświetlana w danej chwili?? Chodzi mi że podczas oglądania seriali na netflixie, mało kiedy wyświetla się mi ikonka hdr/dolby vision  i chciałbym sprawdzić czy oglądam materiały w najlepszej dostępnej jakości czy po prostu moja sieć wifi nie daje rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, czy jest sens podpinania shield TV od nvidii do B7? Czy smart jest wystarczająco dobry i nie potrzebne to jet ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Migot napisał:

Panowie, czy jest sens podpinania shield TV od nvidii do B7? Czy smart jest wystarczająco dobry i nie potrzebne to jet ?

Zadałeś dwa różne pytania. Odpowiem tak: sens jest, ale nie ma takiej konieczności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Migot jeżeli zależy Ci na Kodi, Dolby Atmos i DTS:X to jak najbardziej. U mnie problemem była zbyt mała prędkość LANu w TV, żeby oglądać filmy z PC - dla tych rzeczy kupiłem Shielda. Na androidTV nie ma HBO GO, Youtube jest bez HDR ale wybór aplikacji jest większy. WebOS jest wg mnie bardziej intuicyjny i szybszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, watkem napisał:

Wie ktoś może jak sprawdzić jakość obrazu jaka jest wyświetlana w danej chwili?? Chodzi mi że podczas oglądania seriali na netflixie, mało kiedy wyświetla się mi ikonka hdr/dolby vision  i chciałbym sprawdzić czy oglądam materiały w najlepszej dostępnej jakości czy po prostu moja sieć wifi nie daje rady.

Przycisk Info w aplikacji "Remote LG" na IOS/Android.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, leszekgd napisał:

@Migot jeżeli zależy Ci na Kodi, Dolby Atmos i DTS:X to jak najbardziej. U mnie problemem była zbyt mała prędkość LANu w TV, żeby oglądać filmy z PC - dla tych rzeczy kupiłem Shielda. Na androidTV nie ma HBO GO, Youtube jest bez HDR ale wybór aplikacji jest większy. WebOS jest wg mnie bardziej intuicyjny i szybszy.

Mam soundbar yamaha ysp 2700 więc dolby atmos odpada :). O co chodzi z prędkością lanu w tv? Ja mam upc 1 gb/s ale na routerze i tak pokazuje mi, że max prędkości dla TV to 100 mb/s... domyślam się, że to przez wolną kartę sieciową? (Podłączony kablem nie wifi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Migot napisał:

O co chodzi z prędkością lanu w tv? Ja mam upc 1 gb/s ale na routerze i tak pokazuje mi, że max prędkości dla TV to 100 mb/s... domyślam się, że to przez wolną kartę sieciową? (Podłączony kablem nie wifi).

Chyba żaden telewizor na rynku nie ma karty LAN 1 Gb/s, producenci to olewają po prostu bo rzadko kto by to wykorzystał, a dzięki temu można zaoszczędzić jakieś 50 centów na sprzęcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Migot u mnie filmy z bitratem powyżej 60mb/s przycinały. Tak jak napisał Kolega @efel karty w TV to pełna porażka. U mnie prędkość po wifi (router w innym pokoju) jest zdecydowanie większa. Nie musisz z tego powodu kupować osobnego streamera (w Shieldzie jest porządna karta LAN) - po USB nie ma problemu z "przycinaniem". Także odpowiedz sobie sam czy ma dla Ciebie sens kupno konsolki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Gatar napisał:

Szczerze mówiąc to nie spodziewałem się, ze LG wypuści jeszcze jakaś aktualizację do 7 serii, skoro obecnie w sprzedaży jest tylko 8 seria. Ktoś wykonał upgrade i może się podzielić uwagami ? Zmienili ponoć krzywą luminancji w HDR:

1. Improvement 
 1) To improve that the subtitle is not displayed  when HbbTV app in on. (except US Model)
 2) Change HDR luminance curve. (webOS4.0 O18 Model)

2. Applicable model list 
OLED65W7V-Z 
OLED77W7V-Z 
OLED65G7V-Z 
OLED77G7V-Z 
OLED55E7N-Z 
OLED65E7V-Z 
OLED55C7D-Z 
OLED55C7V-Z 
OLED65C7D-Z 
OLED65C7V-Z 
OLED55B7D-Z 
OLED65B7D-Z 
OLED55B7V-Z 
OLED65B7V-Z 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Subman napisał:

Szczerze mówiąc to nie spodziewałem się, ze LG wypuści jeszcze jakaś aktualizację do 7 serii, skoro obecnie w sprzedaży jest tylko 8 seria. Ktoś wykonał upgrade i może się podzielić uwagami ? Zmienili ponoć krzywą luminancji w HDR:

1. Improvement 
 1) To improve that the subtitle is not displayed  when HbbTV app in on. (except US Model)
 2) Change HDR luminance curve. (webOS4.0 O18 Model)

Hej,
zmiany w HDR dotyczą tylko modeli z 2018 roku. Z tymi z 2017 roku jest wszystko ok jeśli idzie o HDR.

https://www.youtube.com/watch?v=TthtKfCOzmU

Edytowane przez sojer2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa wersja oprogramowania do pobrania,05.80.10, ktoś wie jakie zmiany i czy instalować czy może wstrzymać się póki co z instalacją?

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post wyżej  masz informacje... wczoraj oglądając Ozark wydawało mi się że problem nie jest jednak rozwiązany ale muszę to potwierdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zadałeś dwa różne pytania. Odpowiem tak: sens jest, ale nie ma takiej konieczności.

Czy wiesz może jak Shield radzi sobie z kodowaniem H.265/HEVC? O ile odtwarzanie tego typu materiałów z USB działa na moim B7 perfekt o tyle próbuję znaleźć jakąś przystawkę co by ogarnęła to po SMB/NFS, Mi Box ciął materiał 4K kodowany w h.265, to samo xbox one :/ Zastanawiam się czy Shield dałby radę czy nie? Testowałem na Kodi i VLC... Ciekawostka: na Sony Android TV ta sama wersja Kodi, którą testowałem na Mi Box działa ok i radzi sobie z 4K...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko w 4k Hdr dziala u mnie na Shieldzie po NFS bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wszystko w 4k Hdr dziala u mnie na Shieldzie po NFS bez problemu.

Rozumiem, że masz jakiegoś NASa i po sieci banglają filmy? :) Kodi czy VLC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam NASa. Postawiłem serwer NFS na Windowsie. Komputer jest wybudzany przez odpowiednią wtyczkę w Kodi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś podpowie, gdzie mogę znaleźć informacje nt. ustawień TV dla sygnału z satelity.

Standardowo mam podpięty mediaBOX, ale chętnie przejrzałbym inne kanały FTA, których na nc+ nie ma, może jakieś 4K sie znajdą.....

Podłączyłem kabel, ale ustawienia satelity na TV to czarna magia :)

Edytowane przez klf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą pojawiła się u mnie aktualizacja oprogramowania 5.80.15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi