Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, pawelll napisał:

Przeczytaj początek wątku (i przede wszystkim test) - będziesz wiedział.

Nie jest widoczny jako OTA. Czy ktoś to instalował i znalazł różnice?

Witam.

Wcześniej Ktoś napisał, że z OTA jest widoczny.

Ja nie widziałem. Zainstalowałem z pena. 

Różnic ... nie widzę ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam oled b7 55" soundbar sk10y , i apple tv 4k , jak podlaczyc by dolby atmos smigal bez problemu? czy tak apple tv 4k--> soundbar-->tv

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie: od kilku dni mam dekoder 4k, na którym odbieram Canal ultra HD i oczywiście widać różnicę, pomiędzy kanałami HD i ultra hd, ale jak przełączę na ten kanał to nie pojawia się flaga HDRu jak przy innych materiałach 4k. Czy to kwestia kabla, dekodera czy może coś muszę ustawić na TV?

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie: od kilku dni mam dekoder 4k, na którym odbieram Canal ultra HD i oczywiście widać różnicę, pomiędzy kanałami HD i ultra hd, ale jak przełączę na ten kanał to nie pojawia się flaga HDRu jak przy innych materiałach 4k. Czy to kwestia kabla, dekodera czy może coś muszę ustawić na TV?
A Canal + nadaje z HDR?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Dawid Pawica napisał:

Że niby przy jakich innych materiałach 4k ci się pokazuje flaga HDR? To,  że coś jest w 4k to nie oznacza , że musi być w HDR . Jezeli materiał jest zarejestrowany w HDR to się pokaże a jeśli nie to nie . C+ jest tylko w 4k bez hdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałem mieć to szczęście, że wszystko co sprawdzałem miało HDR. Sugerowałem się tym, że mundial był w 4k i HDR (https://hdtvpolska.com/ogladamy-mundial-na-lg-oled-b8-wideo-wrazenia-canal-ultra-hd-4k-hdr/) z automatu założyłem, że dotyczy to wszystkiego co tam puszczają.

Dzięki za informację, ale nie bardzo widzę powód do takiego "gotowania się".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Dawid Pawica napisał:

Musiałem mieć to szczęście, że wszystko co sprawdzałem miało HDR. Sugerowałem się tym, że mundial był w 4k i HDR (https://hdtvpolska.com/ogladamy-mundial-na-lg-oled-b8-wideo-wrazenia-canal-ultra-hd-4k-hdr/) z automatu założyłem, że dotyczy to wszystkiego co tam puszczają.

Mistrzostwa były w 4K UHD ale nie HDR. Ktoś mógł się podniecić i napisać, że "HDR daje radę", ale tam nie było HDR, to tylko niewiedza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Dawid Pawica napisał:

A kto tu się gotuje ? Poczytałem trochę  i niby coś tam wspominają o HDR ale pewnie nie we wszystkich materiałach,  tak myślę  ale pewności nie mam ponieważ ja posiadam tylko zwykłego turbo boxa,  chciałem go wymienić na 4k ale mi płakali,  że mam multiroom a to jakiś problem i coś tam więc olałem temat. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to musisz w ustawieniach dla gniazda hdmi pod , które masz podpięty dekoder włączyć opcję Deep colour,  chyba tak to się nazywa o ile dobrze pamiętam bez tego nie będzie HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pablo Dziekan ja nigdzie nie napisałem, że po włączeniu Deep colour nagle zwykłe 4k zmieni się w 4k hdr , ta opcja jednak musi być włączona żeby w ogóle na danym złączu hdmi pojawił się hdr w przeciwnym razie nawet jeśli będzie nadawany materiał w HDR to i tak będzie zwykle 4k.

Edytowane przez meksykanin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest możliwość zainstalowania DROPBOX'a na tym TV?

W dostępnych aplikacjach nie ma, chyba że źle szukałem .... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Na jaką wartość macie ustawione podświetlenie oled w hdrze? Bo trochę mnie męczy jedna rzecz, a mianowicie ostatnio grywam w fife dość dużo i jak wiadomo, jest tam dużo statycznych elementów. Chciałbym uniknąć powidoków i przepaleń, ale niestety nie idzie wyłączyć hdru w grze przez co dość mocno świeci i jak wiadomo zwiększa się ryzyko tych zjawisk. Więc jak jest u was? Może macie jakieś doświadczenie z tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję sterować oszczędzaniem energii- im mocniejsze, tym ekran mocniej przyciemniony. Przynajmniej ja tak robię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Johnnyjonjc napisał:

niestety nie idzie wyłączyć hdru w grze

Wystarczy wyłączyć HDR w ustawieniach wideo konsoli.

Edytowane przez Mierzwiak
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Mierzwiak napisał:

Wystarczy wyłączyć HDR w ustawieniach wideo konsoli.

Za każdym razem tam trzeba wchodzić. Miałem nadzieję, że będzie można wyłączyć to w tej jednej grze, no ale cóż... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Panowie!

Mam pytanie odnośnie trybu '' HDR GRA '' a mianowicie czy efekt HDR nie został zabity przez LG jakąś aktualizacją?. Moje wątpliwości zaczęły się przy FIFA 19, która  w tym trybie jest bardzo ciemna.. Na innych grach nie jest to aż tak zauważalne. Trochę pogrzebałem w internecie i natknąłem się na pewne posty o podobnym zapytaniu.

i teraz powiedzcie mi jaka jest prawda.. Kupiłem ten TV głównie pod granie na konsoli i miałem nadzieję na bajkowe doznania dzięki UHD a teraz mam wrażenie, że zostałem Ja i wielu innych użytkowników tego TV wydymanych za przeproszeniem przez LG..

Czy faktycznie ten HDR w trybie GRA jest tak słaby i nic na to nie można poradzić?

Edytowane przez Dawid90's
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Dawid90's napisał:

Kupiłem ten TV głównie pod granie na konsoli i miałem nadzieję na bajkowe doznania dzięki UHD a teraz mam wrażenie, że zostałem Ja i wielu innych użytkowników tego TV wydymanych za przeproszeniem przez LG

Witaj.

UHD ? https://pl.wikipedia.org/wiki/Ultra_High_Definition_Television  

Może jednak chodzi Tobie o HDR ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Dawid90's napisał:

Cześć Panowie!

Mam pytanie odnośnie trybu '' HDR GRA '' a mianowicie czy efekt HDR nie został zabity przez LG jakąś aktualizacją?. Moje wątpliwości zaczęły się przy FIFA 19, która  w tym trybie jest bardzo ciemna.. Na innych grach nie jest to aż tak zauważalne. Trochę pogrzebałem w internecie i natknąłem się na pewne posty o podobnym zapytaniu.

i teraz powiedzcie mi jaka jest prawda.. Kupiłem ten TV głównie pod granie na konsoli i miałem nadzieję na bajkowe doznania dzięki UHD a teraz mam wrażenie, że zostałem Ja i wielu innych użytkowników tego TV wydymanych za przeproszeniem przez LG..

Czy faktycznie ten HDR w trybie GRA jest tak słaby i nic na to nie można poradzić?

Nie gram w fifę i nie wiem jakie tam są ustawienia, ale jeżeli w innych grach wg Ciebie jest ok, to poszukaj ustawień obrazu w samej grze. Niektóre gry mają rozbudowane ustawienia do HDRu (np GT Sport, Assasiny) a niektóre nie i tu trzeba się posiłkować dynamicznym kontrastem. 

To o czym piszesz to sprawa sprzed roku. LG aktualizacją zmieniło mapowanie jasności w trybie HDR Gra. Wybrali moim zdaniem mniejsze zło, czyli dostosowali jasność do gier które są masterowane do 10 tys nitów, w taki sposób żeby było widać detale w rozbłyskach. Ucierpiał na tym APL (Average Picture Level) czyli ogólna jasność obrazu, ale telewizor w odróżnieniu od telewizorów innych producentów nie pokazuje białej plamy jak patrzysz w niebo, tylko widzisz detale, chmury, słońce itp. Można to łatwo sprawdzić porównując tryb HDR Gra i tryb HDR Standard jak patrzysz na jakieś bardzo jasne elementy np w grze Uncharted 4 w niebo. Część osób jest tym zawiedziona, część to akceptuje, ale tu nie można popełnić błędu bo żadne standardy branżowe w tym zakresie nie istnieją i każdy producent telewizora robi jak mu się podoba. Na szczęście LG poszło po rozum do głowy, bo nie da się zadowolić każdego wybierając jeden albo drugi sposób działania i w modelach z 2018 roku masz w trybie HDR Gra dynamiczne mapowanie, czyli APL jest spoko i widać detale w rozbłyskach. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.11.2018 o 19:23, Dawid Pawica napisał:

Canal+ 4K nadaje cały czas w HDR czyli wszystko co tam leci jest w HDR także jak tylko przełączam na ten kanał wyskakuje mi ikonka HDR w prawym górnym rogu ekranu.

11 godzin temu, Dawid90's napisał:

Cześć Panowie!

używam trybu standard lub żywy do gier i się fajnie :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do FIFA to tam jest problem... i go nie ma paradoksalnie. Jak trafisz na stadion e którym nie daje cienia dach w słoneczny dzień to będziesz miał bardzo jasne przebitki na murawie.

Ale w 90% meczy jest wrażenie, że jest za ciemno z powodu cienia. No ale to też efekt działania hdr i pełnej palety. Bo gra bez hdr jest bardziej cukierkowa i jasna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za odpowiedzi. Jakoś to przeżyje.

A teraz pytanie z innej beczki. Jaki polecacie Soundbar do tego TV? Czy model Yamaha yas- 207 jest godny polecenia?

Myślałem nad Kinem domowym, ale mam TV w małej sypialni i zdecydowanie nie ma na to miejsca a także warunków aby w pełni wykorzystać dźwięk przestrzenny. Myślę, że Soundbar będzie idealnym kompromisem. Czy oprócz tego modelu, który wymieniłem jest coś lepszego do 2000 zł?

* Nie jestem audiofilem, ale nie pogardzę dobrym dźwiękiem :)

Edytowane przez Dawid90's

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panowie czy spotkaliście się z problemem w 55B7V, że na jednolitym tle widać bardziej podświetlony prostokąt ?

Poniżej zdjęcia dla wyjaśnienie o co dokładnie chodzi.

TV kupiony w maju w Media Markt. Zgłosiłem reklamację z tytułu rękojmi, 14 dni na odpowiedź mija w środę, jak dotąd brak kontaktu ze strony sklepu.

IMG_20181118_160138.jpg

IMG_20181118_171414.jpg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, dejv napisał:

Panowie czy spotkaliście się z problemem w 55B7V, że na jednolitym tle widać bardziej podświetlony prostokąt ?

Poniżej zdjęcia dla wyjaśnienie o co dokładnie chodzi.

TV kupiony w maju w Media Markt. Zgłosiłem reklamację z tytułu rękojmi, 14 dni na odpowiedź mija w środę, jak dotąd brak kontaktu ze strony sklepu.

Tak, identyczny problem miał rtings na kilku 55" OLEDach i problem można rozwiązać przez przeprogramowanie taliby kompensacyjnej, a był on spowodowany błędem w fabryce LG. Czekaj na odpowiedź w ramach rękojmii. Muszą ją uznać. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi