Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, Krzysztof Mazur napisał:

To że nie widzisz żadnego HDR, a jedynie prześwietlasz sobie obraz, czyli widzisz mniej szczegółów, a nie więcej.

Ok, dzięki za info ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, daras317 napisał:

Ok, dzięki za info ?

Jedyne sensowne tryby obrazu to tryby kinowe. Amen ;)

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestańcie się dziwić ja ostatnio byłem u szwagra i ku mojemu przerażeniu oglądał w trybie żywy czy tak jak wyjął z pudełka. Większość ludzi nie ma pojęcia ( nikomu nie ubliżając) po co są tryby a te ze sklepu są fajne bo kolorowe. Jak zapytałem kilku kolegów z pracy którzy ostatnio kupili tv ( tzw. 4K ) to żaden nic nie zmieniał „bo po co?” Jak jednemu zaproponowałem aby sprawdził to na drugi dzień usłyszałem ze „żonie się nie podoba bo jest za mało kolorów i ogólnie za ciemno. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przestańcie się dziwić ja ostatnio byłem u szwagra i ku mojemu przerażeniu oglądał w trybie żywy czy tak jak wyjął z pudełka. Większość ludzi nie ma pojęcia ( nikomu nie ubliżając) po co są tryby a te ze sklepu są fajne bo kolorowe. Jak zapytałem kilku kolegów z pracy którzy ostatnio kupili tv ( tzw. 4K ) to żaden nic nie zmieniał „bo po co?” Jak jednemu zaproponowałem aby sprawdził to na drugi dzień usłyszałem ze „żonie się nie podoba bo jest za mało kolorów i ogólnie za ciemno. 
Ważne że szwagier to nie rodzina. Tak poważnie to masz rację. Dużo ludzi nie zwraca na to uwagi. Nawet nie próbują. A jak się chce coś zaproponować, doradzić to jest wielkie zdziwienie. I po co.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, tonybcc napisał:

No i odkryłeś tajemnice sukcesu Samsunga. Świeci się? Świeci. Jest kolorowo? Jest. Niezorientowanych klientom nic więcej nie potrzeba.

• Plusik 2
  • Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcialem podawać nazwy producenta jaki ma szwagier żeby nie było ze najeżdżam ale faktycznie to firma na S. Pozostali maja Lg a drugi Philips. Szkoda ale wiedza „zwykłych konsumentów” jest mała nawet mój znajomy co ma plazmę ogląda w „złym” trybie i nie przegasz mu bo wie lepiej. Na tym bazują producenci i cisną w segment tanich telewizorów i pseudo 4K. Dlatego mamy trochę posuchę w LCD bo po co inwestować w lepsze technologie  jak się sprzedaje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio też w pracy dyskutowałem o ideii kalibrowania TV z jednym ziomkiem i nie potrafił pojąć po co kalibrację robić jak jemu się podoba to co jest, poczuł się wręcz atakowany tym, że ktoś może przyjść do domu, wziąć furę kasy i kazać mu oglądać obraz według jakiejś kalibracji...

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JohnnyCash Tylko co w tym dziwnego? To tak jakbyś próbował kogoś przekonywać że zamiast oglądać film na laptopie w 480p powinien to robić na OLEDzie z płyty UHD. Po co? :)

Przeciętnego człowieka ani to nie obchodzi, ani nie ma o takich rzeczach pojęcia.

• Plusik 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=162801]JohnnyCash[/mention] Tylko co w tym dziwnego? To tak jakbyś próbował kogoś przekonywać że zamiast oglądać film na laptopie w 480p powinien to robić na OLEDzie z płyty UHD. Po co?
Przeciętnego człowieka ani to nie obchodzi, ani nie ma o takich rzeczach pojęcia.
No tak, ale ja nie mam przeciętnych ludzi za przyjaciół, wszyscy to umysły ściśle z branż technicznych, tym bardziej w mojej pracy, tłumaczysz takiemu, co daje kalibracja a on, że lubi jak TVN24 ma ładne kolory ;) Taka trochę porażka... ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Może dzięki tej "niewiedzy" żyje się lepiej, spokojniej, "bez nerw" :-) 

Moim zdaniem tematy tutaj poruszane dotykają znikomego procenta, a być może promila konsumentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, JohnnyCash napisał:

Ostatnio też w pracy dyskutowałem o ideii kalibrowania TV z jednym ziomkiem i nie potrafił pojąć po co kalibrację robić jak jemu się podoba to co jest, poczuł się wręcz atakowany tym, że ktoś może przyjść do domu, wziąć furę kasy i kazać mu oglądać obraz według jakiejś kalibracji... emoji14.png

W 100% go rozumiem, też się nie zdecydowałem na profesjonalną kalibrację z tego powodu że ja lubię ustawić sobie obraz tak jak ja lubię. Nie jest to tryb żywy ani nic ekstremalnego, ale lubię np kiedy niebo jest ciut bardziej niebieskie niż w realu. Wiem że na tym cierpią inne elementy obrazu np kolor skóry, ale trudno, coś za coś.

Natomiast dla zwykłego zjadacza chleba kalibracja profesjonalna byłaby sporym ułatwieniem, bo samemu trudno ogarnąć parametry związane z gammą i  ogólnie jasnością, tak żeby nie tracić detali. To że jakiś kolor jest oddalony o parę wartości od referencji to pikuś przy tym, że większość sklepowych trybów jest przekontrastowana i giną detale w czerniach i jasnych elementach (inna sprawa że większość telewizorów ma trudności w pokazaniu takich detali)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, gret2013 napisał:

No to teraz panowie ustawiamy podświetlanie 100 OLED włączamy TVN24 24/7 i wymieniamy B7 na B8 ?

O tym samym pomyślałem ?

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie ARC. Dokładniej- chcę podłączyć amplituner z Atmos / soundbar z Atmos. Wiadomo ,że np: część z filmów z Netfilxa ma taką ścieżkę. Jak "wymusić" przekazanie dźwięku do ampli z Atmos jednocześnie nie wyłączając głośników w Tv? Jeśli zmienię z głośników Tv na zewnętrzne wyłącza się suwak Atmos!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz zlikwidować (wyłączyć) połączenie ARC. Gdy to masz włączone, tv automatycznie łączy się z amplitunerem, gdy to wyłączysz, dźwięk będzie mógł być odtwarzany przez jedne i drugie głośniki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie odnośnie ARC. Dokładniej- chcę podłączyć amplituner z Atmos / soundbar z Atmos. Wiadomo ,że np: część z filmów z Netfilxa ma taką ścieżkę. Jak "wymusić" przekazanie dźwięku do ampli z Atmos jednocześnie nie wyłączając głośników w Tv? Jeśli zmienię z głośników Tv na zewnętrzne wyłącza się suwak Atmos!
Kupiłeś soundbar po to, żeby nadal używać wbudowanych głośników?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.10.2018 o 09:02, efel napisał:

W 100% go rozumiem, też się nie zdecydowałem na profesjonalną kalibrację z tego powodu że ja lubię ustawić sobie obraz tak jak ja lubię. Nie jest to tryb żywy ani nic ekstremalnego, ale lubię np kiedy niebo jest ciut bardziej niebieskie niż w realu. Wiem że na tym cierpią inne elementy obrazu np kolor skóry, ale trudno, coś za coś.

Można też po kalibracji zachować ją na jednym trybie, a na drugim przerobić wedle swojej fantazji ;) W LG jest cała masa banków pamięci (Kino, Technicolor, Expert 1, Expert 2) na których można eksperymentować.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, syberka napisał:

Po pierwsze , suwak Dolby atmos w tv nie ma nic wspólnego z sygnałem przesłanym przez hdmi do urządzenia zewnętrznego on jest tylko odpowiedzialny za pseudo atmos we wbudowanych głośnikach w tv. Po drugie nie ma możliwości żeby przesłać jednocześnie dźwięk przez  hdmi do urządzenia zewnętrznego i do głośników wbudowanych w tv, dostępna jest tylko konfiguracja wbudowane głośniki +wyjście optyczne na zewnętrzne urządzenie ale po optyku nie ma atmos. Tak więc zastanów się kolego o co ci chodzi bo ja nie widzę sensu przesyłania dźwięku do soundbara i równocześnie do głośników wbudowanych.  Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście macie rację.Ale nawet jak chcę przesłać dźwięk przez HDMI ( pomijając wbudowane głośniki ) nie mam Atmos na amplitunerze? Dlatego pytam ,czy TV jest w stanie przesłać Atmos po HDMI do zewnętrznego źródła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oczywiście macie rację.Ale nawet jak chcę przesłać dźwięk przez HDMI ( pomijając wbudowane głośniki ) nie mam Atmos na amplitunerze? Dlatego pytam ,czy TV jest w stanie przesłać Atmos po HDMI do zewnętrznego źródła?
A co to jest za soundbar?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
LG SJ9, Ampli Onkyo 565
Czyli używasz soudbara i amplituner razem? Czy jak to wygląda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, syberka napisał:

Powoli dochodzimy do sedna. TV jest w stanie przesłać Atmosa ale tylko w strumieniu Dolby Digital+. Twój amplituner musi to rozumieć i być kompatybilny. Tu masz więcej na ten temat:

https://www.avsforum.com/forum/39-networking-media-servers-content-streaming/2378442-dolby-digital-plus-dd-atmos-over-hdmi-arc.html

Rozumiem, że na SJ9 Atmos działa bez problemu? 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SJ9 miałem pożyczony więc nie sprawdziłem. Teraz męczę się z podłączeniem do ampli. Wybieram w ampli sterowanie CEC na AUTO, w telewizorze uruchamiam SimpLink i  NIESTETY brak Atmos. Wg linku wyżej powinno takie podłączenie działać. Ma Ktoś jakieś doświadczenie z takim podłączeniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi