Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 30.07.2018 o 13:31, kKadajo napisał:

specjalnie dla ciebie i tak z ciekawości, porównanie kilku ekranów LCD i OLED z testów Macieja

Dnia 30.07.2018 o 13:31, kKadajo napisał:

Na koniec dodam jeszcze ze miałem okazje na własne oczy zobaczyć jak pracuje w warunkach domowych 65" DX900 Panasonica i TV jest super ale rzucił mi się w oczy bardzo duży problem z DSE i było wyraźnie widać ze był spowodowany przez FALD jaki zastosowano w jego matrycy.

Ja też mam coś specjalnie dla Ciebie - ten filmik, konkretnie minutę 2:19, ale możesz oglądać od 1:55. Koleś kupił OLEDa, zachwyca się czernią, krytykuje ledwie minimalny ghosting w jakimś randomowym  LCD, a następnie pomija ogromny żółty zafarb całego dolnego lewego narożnika w swoim nowym E7, który będzie widział praktycznie na każdym meczu (i nie tylko - swoją drogą nieco mniejszą plamę widać też w górnym lewym narożniku, a także przy całej prawej krawędzi).

Zastanawiam się tylko, czy robi to celowo (fragment z zafarbem momentalnie przerywa - musisz uchwycić niemal ostatnią klatkę) czy zaślepiony czernią autentycznie nie widzi tak ogromnej wady - wtedy mielibyśmy odpowiedź, dlaczego OLEDy tak dobrze się sprzedają. Ludzie po prostu nie mają żadnych wymagań i godzą się na egzemplarze, które mają problemy z wyświetleniem poprawnych, jednolitych kolorów.

Swoją drogą powtórzę pytanie - jak kalibrować matrycę, która na swojej powierzchni wyświetla np. zieleń czy biel w różnych odcieniach?

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, patek1982 napisał:

Czy ktoś zna sposób na pobranie z youtube filmu w 4k z HDR, tak aby później można było go odtworzyć z dysku twardego? Program 4K video downloader ściąga film w formacie mkv i rozdzielczości 4k, ale plik nie jest w formacie HDR.

Polecam IDM, używam go od kilku lat. Dożywotnia licencja, to koszt ok. 95 PLN. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem nie jest ściągnięcie filmu, bo to potrafi zrobić każdy program,  pytanie czy komuś z Was udało się ściągnąć film w taki sposób, żeby telewizor odtwarzał go w trybie HDR?

Edytowane przez patek1982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, fuze napisał:

Ja też mam coś specjalnie dla Ciebie - ten filmik, konkretnie minutę 2:19, ale możesz oglądać od 1:55. Koleś kupił OLEDa, zachwyca się czernią, krytykuje ledwie minimalny ghosting w jakimś randomowym  LCD, a następnie pomija ogromny żółty zafarb całego dolnego lewego narożnika w swoim nowym E7, który będzie widział praktycznie na każdym meczu (i nie tylko - swoją drogą nieco mniejszą plamę widać też w górnym lewym narożniku, a także przy całej prawej krawędzi).

Zastanawiam się tylko, czy robi to celowo (fragment z zafarbem momentalnie przerywa - musisz uchwycić niemal ostatnią klatkę) czy zaślepiony czernią autentycznie nie widzi tak ogromnej wady -

To napewno opłacony troll LG... 

Tak poważnie to zastanawiam się kiedy dojdziesz w końcu do wniosku, że być może nie każdemu będzie przeszkadzać dokładnie to samo co Tobie... Mnie taki zafarb by nie raził zbytnio, gdyby był widoczny jedynie np pod dość dużym kątem.

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czepiajcie się Fuze. Problem z zafarbem w Oled jest, pytanie, czy tylko w LG. Dolny róg jest bardzo zażółcony, mnie by to mega przeszkadzało. No, ale ludzie są różni, jeden kupi uj... spodnie z plamą i powie, że nieważne bo materiał miękki i modne, do tego znany, prestiżowy producent, referencja ;) , drugie stwierdzi, że jak zapłacił tyle hajsu to ma być perfekt.

Problem jest bo nawet w każdej recenzji oleda na forum jest jak byk napisane, że oni to mają w teście super egzemplarz, ale może być różnie i koniecznie trzeba samemu przed zakupem obadać, czy problemu nie ma. Gdyby zafarb był wyjątkiem to by nie pisali. Mnie to zniechęca do zakupu oleda bo zwyczajnie nie chce mi się na takie gierki tracić czasu i nerwów, a jak pisałem wymagający klient ze mnie :)

Forumowicz Mako przerzucił kilka oledów od LG i w końcu się poddał. Kupił ww końcu Panasonica. Może by się podzielił wiedzą, czy u konkurencji jest lepiej pod tym względem.

Edytowane przez db4
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Plebann - zdjęcie ładne, ale nieprawdziwe. :P Proponuję wyjść w prawdziwą, oledową (z gwiazdami, ale bez księżyca) noc na zewnątrz i zrobić dobrym aparatem zdjęcia ledwie widocznej architektury/przyrody/czegokolwiek. Albo chociażby nocnego nieba i porównać z obrazem widzianym... Masz natomiast rację, że to raczej offtop, więc EOT? :) 

Przy niezerowym procencie na planszy testowej dobry led będzie wyglądał podobnie do oleda ze względu na jednorodność wyświetlanego obrazu. Dopiero szachownica pokaże przewagę technologii oledowej. 

@Mario Mario - dlaczego próbujesz w taki prymitywny sposób dezawuować posty kolegi @fuze? Bez pierwszego akapitu post byłby normalną formą dyskusji, a tak wychodzisz na fanatyka, który jest w stanie wysadzić się w tłumie lub zniszczyć trójpodział władzy w imię udowodnienia swoich racji. I o jakich bzdurach KONKRETNIE pisze fuze?

• Plusik 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, fuze napisał:

Zastanawiam się tylko, czy robi to celowo (fragment z zafarbem momentalnie przerywa - musisz uchwycić niemal ostatnią klatkę) czy zaślepiony czernią autentycznie nie widzi tak ogromnej wady - wtedy mielibyśmy odpowiedź, dlaczego OLEDy tak dobrze się sprzedają. Ludzie po prostu nie mają żadnych wymagań i godzą się na egzemplarze, które mają problemy z wyświetleniem poprawnych, jednolitych kolorów.

Swoją drogą powtórzę pytanie - jak kalibrować matrycę, która na swojej powierzchni wyświetla np. zieleń czy biel w różnych odcieniach?

To nie jest kwestia niejednorodności, tylko kąta widzenia. Obecne matryce WRGB robią się cyanowe, gdy schodzimy z osi. Dlatego brzeg bliższy kamery jest cieplejszy. Dla sportu proponuję coś takiego zrobić na matrycy VA ;)

Jak kalibrować? Na środku, tak jak mówi rekomendacja SMPTE i EBU. Ponieważ tam dzieją się najistotniejsze rzeczy, a żaden konsumencki TV nie ma funkcji DUC/DUE, która mogła by zapobiec lekkim zafarbom w pozostałych częściach ekranu.

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zafarby też przeszkadzają i zastanawiam się jak może coś takiego nie przeszkadzać :P Nie mówiąc już , że ma się z tyłu głowy cenę tv. U mnie zafarb miesza się żółty z różowym. Zastanawia mnie tylko czemu raz go widać, a raz nie. Dla przykładu oglądałem ostatnio szybkich i wściekłych pierwsza część i tam był bardzo widoczny różowy zafarb, a zaś na niektórych filmach jest to zminimalizowane. Swoją drogą, czy kalibracja coś poprawia? Niweluje w jakimś stopniu problem? Na logikę zakładam, że nie, ale może ktoś mnie wyprowadzi z błędu.

Edytowane przez Johnnyjonjc
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Damiano85 napisał:

To napewno opłacony troll LG... 

Dlaczego wkładasz mi w usta coś, czego nie powiedziałem?

Koleś z filmu kupił praktycznie topowego OLEDa od LG, od pierwszej sekundy filmu zachwyca się jego czernią, dla porównania wyśmiewa ghosting w jakimś randomowym LCD, a "nie widzi" (lub nie chce widzieć) ogromnego zafarbu na egzemplarzu, który właśnie odpalił i "testuje". Albo faktycznie jest opłaconym trollem, albo typowym OLEDowym fanatykiem, któremu idealna czerń wypaliła oczy i przestał widzieć wszystkie inne, poważne wady tej technologii.

3 godziny temu, Damiano85 napisał:

Tak poważnie to zastanawiam się kiedy dojdziesz w końcu do wniosku, że być może nie każdemu będzie przeszkadzać dokładnie to samo co Tobie...

Już dawno doszedłem. Po prostu nie mogę zgodzić się z wpisami OLEDowych fanatyków, którzy jak mantrę powtarzają wprowadzające w błąd hasła o idealnym obrazie w OLEDach. Idealna jest co najwyżej czerń, wszystko inne (z ryzykiem wypaleń na czele) mniej lub bardziej kuleje i jakoś specjalnie nie wyróżnia się na tle LEDowej konkurencji.

4 godziny temu, Damiano85 napisał:

Mnie taki zafarb by nie raził zbytnio, gdyby był widoczny jedynie np pod dość dużym kątem.

Nie no, świetny obraz w telewizorze za 20 tysięcy. Tylko brać i cieszyć oczy :) Większość (jeśli nie wszystkie) zafarby widać nawet siedząc idealnie na wprost. Tak było w dwóch moich egzemplarzach, tak jest w "wadliwych" sztukach stojących na ekspozycjach w marketach i to samo prawdopodobnie dotyczy TV kolesia z filmu. To po prostu przypadek, że ujęcie jest z pewnego kąta (nawet nie jakiegoś sporego) - pewnie gdyby zbliżył się do 90 stopni to żółte plamy magicznie by nie zniknęły (o czym będzie jeszcze za chwilę).

3 godziny temu, db4 napisał:

Mnie to zniechęca do zakupu oleda

Dzięki za słowa otuchy, mnie też to zniechęciło. Dwie sztuki, dwie z zafarbami. Do tego mnóstwo podobnie "poplamionych" egzemplarzy na marketowych półkach. Śmiem twierdzić, że co dziesiąty OLED nie ma problemów z odwzorowaniem jednolitych kolorów na całej powierzchni matrycy.

3 godziny temu, Toma-San napisał:

I o jakich bzdurach KONKRETNIE pisze fuze?

Też chętnie bym się dowiedział :) "Zarzucam" technologii OLED problem z plamami/zafarbami, twierdzę że obraz na OLEDach nie jest tak idealny jak się tu próbuje nieświadomym, szukającym porady zakupowej użytkownikom wmówić i uważam, że przy uwzględnieniu wysokiej ceny zakupu oraz ryzyka potencjalnych wypaleń - są one mocno przereklamowane.

2 godziny temu, Maciej Koper napisał:

To nie jest kwestia niejednorodności, tylko kąta widzenia. Obecne matryce WRGB robią się cyanowe, gdy schodzimy z osi. Dlatego brzeg bliższy kamery jest cieplejszy.

Na filmie również dalszy brzeg ekranu jest żółty (tylko nieco mniej), więc to nie problem kątów widzenia. Na moich obu egzemplarzach plamy/zafarby widoczne były przy siedzeniu na wprost. To samo zresztą obserwuję na niektórych sztukach stojących na marketowych ekspozycjach - zafarby widać więc nie tylko przy patrzeniu z pewnego kąta. Poza tym piszesz o cyanowym odcieniu, a plamy/zafarby potrafią mieć różny kolor - żółty, różowy, błękitny.

2 godziny temu, Maciej Koper napisał:

Jak kalibrować? Na środku, tak jak mówi rekomendacja SMPTE i EBU. Ponieważ tam dzieją się najistotniejsze rzeczy, a żaden konsumencki TV nie ma funkcji DUC/DUE, która mogła by zapobiec lekkim zafarbom w pozostałych częściach ekranu.

Pytanie było nieco ironiczne, ale dziękuję za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że nie da się idealnie skalibrować telewizora, który na całej powierzchni nie potrafi wyświetlić jednorodnego koloru. W zaplamionym miejscu na matrycy, nawet po kalibracji kolor będzie "uciekał" względem reszty ekranu.

Co do "lekkich" zafarbów... Gdyby faktycznie były tylko takie lekkie, to nikt raczej nie robiłby z tego wielkiego problemu. Moim zdaniem egzemplarz z filmu nie powinien trafić w ogóle do sprzedaży, a oglądanie na nim piłki nożnej musi być mordęgą. To fajnie, że do testów trafiają na ogół "lepsze" sztuki (szkoda, że nie macie później możliwości ich odsprzedaży - pewnie znalazłoby się paru chętnych), ale nie każdy ma tyle "szczęścia"...

1 godzinę temu, Johnnyjonjc napisał:

Swoją drogą, czy kalibracja coś poprawia? Niweluje w jakimś stopniu problem? Na logikę zakładam, że nie, ale może ktoś mnie wyprowadzi z błędu.

Jeśli zafarb występuje na całej powierzchni, to pewnie da się coś z nim zrobić. Jeśli zażółcony/zaróżowiony/itp. jest tylko pewien fragment matrycy - kalibracja nic nie da.

• Plusik 2
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, fuze napisał:

Pytanie było nieco ironiczne, ale dziękuję za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że nie da się idealnie skalibrować telewizora, który na całej powierzchni nie potrafi wyświetlić jednorodnego koloru. W zaplamionym miejscu na matrycy, nawet po kalibracji kolor będzie "uciekał" względem reszty ekranu.

Co do "lekkich" zafarbów... Gdyby faktycznie były tylko takie lekkie, to nikt raczej nie robiłby z tego wielkiego problemu. Moim zdaniem egzemplarz z filmu nie powinien trafić w ogóle do sprzedaży, a oglądanie na nim piłki nożnej musi być mordęgą. To fajnie, że do testów trafiają na ogół "lepsze" sztuki (szkoda, że nie macie później możliwości ich odsprzedaży - pewnie znalazłoby się paru chętnych), ale nie każdy ma tyle "szczęścia"...

Ale telewizory, które nie miały praktycznie żadnego problemu z jednorodnością to na palcach jednej ręki: ZD9, DX900 i... nawet nie wiem czy coś jeszcze. LED LCD ma np. winiety do 30% spadku jaskrawości na brzegach. Niechlubnym rekordzistą w tej kategorii był Q9 2017.

• Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Maciej Koper napisał:

LED LCD ma np. winiety do 30% spadku jaskrawości na brzegach.

Może przez to, że spadki jasności występują głównie na brzegach (i są dzięki temu jakby bardziej "regularne"), to mniej kłują w oczy. Nic tak nie denerwuje, jak niemal idealnie jednorodny ekran z wyjątkiem np. ogromnej plamy w jednym narożniku.

Jestem po lekturze testu LG C8 - świetna biała plansza. Szkoda, że tylko takie nie trafiają do klientów. Nawet w B8 wygląda to bardzo dobrze. Dół jest co prawda bardziej biały, góra bardziej błękitna, ale dzięki temu że przejście jest łagodne i występuje na całej powierzchni, to zupełnie nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, trzeba sprawdzić przed zakupem. Tak jak i LCD ;)

• Plusik 2
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fuze ma rację co do fanatyków piszących że oled jest idealny. No nie jest, nigdy nie był i nie będzie. Tak samo jak inne technologię. Nie ma ideału, do ideału można tylko dążyć i się zbliżać. Tak można powiedzieć o OLED.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w Niemczech trwa wyprzedaż B7 w najlepsze. MOdel 55 cali w MM promocja 4600 zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto by przypuszczał że zobaczymy takie niskie ceny na OLEDy 4k tak szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co w tym niezwyklego? Przecież produkcja oleda jest tańsza niż lcd. Jako pracownik sklepu rtv chyba powinieneś wiedzieć takie rzeczy - ani na szkoleniach ani przedstawiciele lg tego nie ukrywają.

• Plusik 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Somebody101 napisał:

Co w tym niezwyklego? Przecież produkcja oleda jest tańsza niż lcd. Jako pracownik sklepu rtv chyba powinieneś wiedzieć takie rzeczy - ani na szkoleniach ani przedstawiciele lg tego nie ukrywają.

Kolega chyba nie wie że cena końcowa produktu to nie tylko koszty seryjnej produkcji ale też koszt badań rozwojowych nad technologią i koszty przygotowania infrastruktury dla potrzeb produkcji. Rozwój technologi zanim wprowadzi się ją do produkcji może trwać latami i te wszystkie koszty powinny się przynajmniej zwrócić. 

Edytowane przez Damiano85
  • Plusik 3
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo można powiedzieć przecież o LCD. Więc może zostawmy koszty rozwoju technologii z boku. Poza tym lg tyle już kasy na tych oledach zbilo, że koszty badań i rozwoju technologii dawno sobie odrobili z nawiązką. Przecież nie sprzedają tego od 2 miesięcy. A na chwilę obecną koszt produkcji lcd jest sporo wyższy niż oleda. Także tu już teraz jest tylko czysta ogromna marża. Więc i ceny ida w sklepach w dół, bo jest z czego schodzić.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne pracujesz dla LG jak wiesz takie rzeczy.

Edytowane przez kKadajo
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Somebody101 napisał:

To samo można powiedzieć przecież o LCD. Więc może zostawmy koszty rozwoju technologii z boku. Poza tym lg tyle już kasy na tych oledach zbilo, że koszty badań i rozwoju technologii dawno sobie odrobili z nawiązką. Przecież nie sprzedają tego od 2 miesięcy. A na chwilę obecną koszt produkcji lcd jest sporo wyższy niż oleda. Także tu już teraz jest tylko czysta ogromna marża. Więc i ceny ida w sklepach w dół, bo jest z czego schodzić.

Tego nie wiesz ani Ty ani ja. Jeśli koszty produkcji oledów są niższe to prawdopodobnie jest to tylko kwestia czasu kiedy ceny - przynajmniej tych podstawowych modeli - spadną jeszcze bardziej. Tylko że to się właściwie już dzieje. Taki B7 kosztuje przecież mniej niż dobrej klasy LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda czytać jak się tutaj LG vs. S nap....a

:(

• Haha 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,
Zastanawiam się nad zamówieniem kalibracji i w związku z tym mam dwa pytania:

Na stronie skalibruj.pl jest cennik, a w nim można dodatkowo zamówić kalibrację pod treści HDR i oddzielnie Dolby Vision. Czy po podstawowej pełnej kalibracji pod treści HD i 4k warto skorzystać z takiej kalibracji? Czy te dwa tryby aż tak znacząco wpływają na parametry balansu bieli, które będę miał ustawione w podstawowej kalibracji pod 4k?

Rozumiem, że kalibracja jest dokonywana pod konkretne tryby, czyli HD, 4K, 4K HDR, 4K Dolby Vision, natomiast później nie ma znaczenia z jakiego źródła są wyświetlane treści, czy jest to film 4K HDR puszczony z odtwarzacza blu-ray, czy np. z xboxa, lub też będzie to 4K HDR z wbudowanej aplikacji w TV do strumieniowania z sieci domowej (Xplay, Plex w LG) lub aplikacja netflix? Chodzi mi oto, czy kalibracja jest w jakikolwiek sposób powiązana z konkretnym portem HDMI i sprzętem pod niego podłączonym, czy też mamy skalibrowany dany profil pod np. 4K HDR i będzie on miał to samo zastosowanie bez względu na źródło sygnału, czyli mogę go sobie dowolnie włączyć i zapamiętać w aplikacji netflixa jak i np. odtwarzacza blu-ray w xbox? Nie będzie potrzebna oddzielna kalibracja? Mam nadzieję, że za bardzo nie skomplikowałem :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

W trybie sdr balans bieli jest kalibrowany metoda 20 punktowa i 2 punktowa plus system zarządzania kolorami

W trybie hdr, dv mam korektę w metodzie 2 punktowej reszta chyba jest bez zmian

Balans bieli i zarządzanie kolorami sa zapamiętane pod konkretny tryb, chyba jasności , kontrastu nie zapamiętuje

Skalibrowana ustawienia skopiowali mi odpowiednio na wszystkie porty hdmi / źródła sygnału, których używam i sprawdzili czy wszystko jest ok

poproś o rabat jesli będziesz chciał również tryb hdr, dv

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi