Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

[mention=149002]kKadajo[/mention] - Kilkanaście sekund naświetlania??? Serio?  Rozumiem, że jako jedyny człowiek na świecie masz wzrok działający na identycznej zasadzie, jak matryca aparatu cyfrowego. Otwierasz oczy, a później przez kilkanaście sekund wyłapujesz światło na pręcikach w oku... 
Doceniam, że poświęciłeś sporo czasu, żeby powklejać zdjęcia, ale sugeruję żeby robić to z głową - zdjęcia z flatpanels niczego sobą nie reprezentują.
Chyba oczywiste że efekt takich zdjęć jest na wyrost ale ma pokazać potencjalny problem. Oczywiste jest że realnie to nie będzie tak widoczne. Jesteśmy na forum technicznym a nie na Onecie, myślałem że takich rzeczy tutaj tłumaczyć nie trzeba...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 2
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Subman napisał:

Xisiek i jego "wysoka kultura" w stosunku do adwersarzy. Nieźle Xisiek, nieźle...

To co napisałeś jest swoistą kalką zwrotów kikiego, celowo lub nie - nie wnikam, ale jego też zawsze bardzo boli, gdy ktoś pisze źle o najlepszych tv pod słońcem, które on "przypadkiem" sprzedaje ...

Osobiście jestem zdania, że forum jest dla każdego i każdy ma prawo być zadowolonym lub niezadowolony z produktu, który nabył, tyle. A co najważniejsze absolutnie nie widzę powodu aby ktoś (szczególnie inny subiektywny forumowicz ) prawiły innym morały i nakreślał co komu wypada a co nie - od tego jest admin, a nie (eufemistycznie napiszę) miłośnik marki LG.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To co napisałeś jest swoistą kalką zwrotów kikiego, celowo lub nie - nie wnikam, ale jego też zawsze bardzo boli, gdy ktoś pisze źle o najlepszych tv pod słońcem, które on "przypadkiem" sprzedaje ...
Osobiście jestem zdania, że forum jest dla każdego i każdy ma prawo być zadowolonym lub niezadowolony z produktu, który nabył, tyle. A co najważniejsze absolutnie nie widzę powodu aby ktoś (szczególnie inny subiektywny forumowicz ) prawiły innym morały i nakreślał co komu wypada a co nie - od tego jest admin, a nie (eufemistycznie napiszę) miłośnik marki LG.
Ten kolega z drugiego forum to chyba był zakochany w Philipsie z tego co pamiętam. Ja chciałem b7 a wciskał mi 9002. Ale mogę się mylić.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, kKadajo napisał:

Chyba oczywiste że efekt takich zdjęć jest na wyrost ale ma pokazać potencjalny problem. Oczywiste jest że realnie to nie będzie tak widoczne. Jesteśmy na forum technicznym a nie na Onecie, myślałem że takich rzeczy tutaj tłumaczyć nie trzeba... emoji849.png

Pokazujesz coś, co nie ma prawa zaistnieć w rzeczywistości. W związku z falą upałów, chyba rzeczywiście dopadł cię standard onetowy. Jeśli film wyświetlany jest z minimalną częstotliwością 24 Hz, oznacza to, że obraz na ekranie przebywa maksymalnie 1/24 sekundy. Zdjęcia powinny być odzwierciedleniem tego faktu. Jeśli chcesz mogę pokazać ci, jak będzie wyglądał banding w Oledzie z przedłużonym czasem naświetlania i zwiększonym ISO.

• Plusik 4
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba coś ci się pomyliło.

• Haha 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Toma-San

Nie masz racji. Po pierwsze ludzkie oko działa zupełnie inaczej niż aparat, jest wielokrotnie czulsze, jest w stanie dużo większe różnice jasności uchwycić. Tego, co zobaczysz aparat na normalnym (dla elementów jasnych) czasie naświetlania w "mrokach" nie pokaże. Ale racja, czas naświetlania wyolbrzymiony.

Natomiast z tymi 1/24s to zupełnie strzał w kolano, jak by było tak jak mówisz to zamiast filmu byś widział serię zdjęć ;).

• Plusik 2
  • Zmieszany 3
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kKadajo napisał:

Chyba oczywiste że efekt takich zdjęć jest na wyrost ale ma pokazać potencjalny problem. Oczywiste jest że realnie to nie będzie tak widoczne.

Doceniam wkład włożony w wyszukanie i wklejenie tych wszystkich zdjęć, ale w pełni zgadzam się z @Toma-San - pokazujesz "potencjalny problem" (związany głównie z nierównomiernym podświetleniem), którego w normalnych warunkach praktycznie nie zauważysz, wychodzi on jedynie na zdjęciach z długim czasem naświetlania. Wady OLEDów widać natomiast od razu, do pokazania plam i zafarbów (bo to o nie głównie mi chodzi) nie potrzebuję specjalnego aparatu - cykam fotkę automatem ze smartfona i na zdjęciu momentalnie dostrzegam, że np. to co powinno być jednolicie zielone w różnych miejscach potrafi być żółte. I to jest chyba główna różnica...

Już nawet banding w OLEDach nie przeszkadza tak, jak plamy i zafarby związane z krzywo nałożonym polaryzatorem. Banding dostrzeżesz raz na ruski rok - w specjalnie "przygotowanej", ciemnej scenie. Źle odwzorowane kolory będziesz oglądał niemal na każdym materiale.

Inna sprawa, że nawet na wklejonych przez Ciebie zdjęciach nie widzę jakiejś specjalnej przewagi OLEDów. Odwzorowanie bieli potrafi być różne w obu technologiach. Swoją drogą biel w moim B7 wyglądała podobnie (nieco tylko gorzej) niż w FZ800 z (chyba) ósmego zdjęcia - z jednej strony wpadała w róż, w drugiej w błękit. Gdybym dostał egzemplarz wyglądający jak FZ950 czy B8 (zdjęcia niżej) - nie robiłbym żadnego problemu (już nawet 873 wygląda lepiej, bo tam ciepły róż wyłazi na całej powierzchni).

I znów wracamy do tematu przewodniego - zakup OLEDa to loteria, raz na kilkanaście losów trafisz na przyzwoitą sztukę. W przeciwnym razie będziesz zmuszony zwracać wadliwe egzemplarze po kilkanaście razy (aż sklepy Cię znienawidzą) lub żyć z telewizorem, który ma problem z wyświetlaniem jednolitych kolorów. Biorąc pod uwagę cenę "kuponu" (10-20 tysięcy) - raczej podziękuję...

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

Rozumiem że kolega wyraża niezadowolenie z nabytego Oleda... A nie czekajcie kolega chyba wyraża zadowolenie z posiadanego LCD w dziale Oled... 

1 godzinę temu, fuze napisał:

Doceniam wkład włożony w wyszukanie i wklejenie tych wszystkich zdjęć, ale w pełni zgadzam się z @Toma-San

I znów wracamy do tematu przewodniego - zakup OLEDa to loteria, raz na kilkanaście losów trafisz na przyzwoitą sztukę. W przeciwnym razie będziesz zmuszony zwracać wadliwe egzemplarze po kilkanaście razy (aż sklepy Cię znienawidzą) lub żyć z telewizorem, który ma problem z wyświetlaniem jednolitych kolorów. Biorąc pod uwagę cenę "kuponu" (10-20 tysięcy) - raczej podziękuję...

No jasne. Stary, kupuj tego LCD jak najszybciej. Będziesz mógł w końcu coś obejrzeć zamiast pisać książki na forum ?

Nie no poważnie teraz. Nie zapomnij sie w przyszłości pochwalić nowym nabytkiem. 

• Plusik 4
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parafrazując kartofla- "Nic mnie nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe". Powtarzasz @fuze cały czas to samo. Ok, masz pecha lub zbyt wygórowane oczekiwania, albo nie wiedziałeś co kupujesz, mimo iż piszesz, że to świadomy Twój wybór. Powtórzę to, co już raz pisałem- kupiłem tv do oglądania filmów, bo na kablówkę nie mam czasu. I jestem w 100% zadowolony z zakupu. Mała dygresja- nigdy jeszcze, ani razu, nie załączyłem tych plansz. Bo i po co? Mam się wpatrywać szukać dziury w całym, bo ktoś napisał, że po rozpakowaniu tv włączył plansze i.... tu sobie dopisz litanię. Tv kupiony do filmów, temu mi służy i jest gitara.

• Plusik 2
  • Lubię 3
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Pablo Dziekan napisał:

Parafrazując kartofla- "Nic mnie nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe". Powtarzasz @fuze cały czas to samo.

Idąc w ten tok rozumowania to ta twoja wypowiedź:

5 minut temu, Pablo Dziekan napisał:

kupiłem tv do oglądania filmów, bo na kablówkę nie mam czasu. I jestem w 100% zadowolony z zakupu. Mała dygresja- nigdy jeszcze, ani razu, nie załączyłem tych plansz. Bo i po co? Mam się wpatrywać szukać dziury w całym, bo ktoś napisał, że po rozpakowaniu tv włączył plansze i.... tu sobie dopisz litanię. Tv kupiony do filmów, temu mi służy i jest gitara.

Przeczytałem  tylko w tym watku co najmniej kilka razy. Także jak upominasz innych to może najpierw od siebie zacznij.

• Plusik 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, takie tu niby "mądre" porady dajesz, a prawda jest taka, że twoim postom przyświeca ostatnio tylko jedno - szydzić z innych. Twoje wcześniejsze słowa o szacunku do adwersarzy jak widać są zupełnie puste. Jeszcze niedawno nazywałeś mnie pracownikiem LG, teraz sugerujesz że jestem niby jakimś kikim. A jutro co wymyślisz ? Że jestem Łukaszenką ? Putinem ? Może w końcu czas, abyś dorosnął...

Jakoś nie zwróciłeś uwagi koledze fuze, który wyraźnie kpił z użytkowników OLED. To ja oczywiście jestem tym złym, bo śmiałem jedynie napisać, aby nie obrażał innych forumowiczów. fuze ma prawo kpić z użytkowników OLED, a my powinniśmy według ciebie tego potulnie słuchać i przyjmować to do wiadomości, bo tak chcesz. Wiesz jak to się nazywa ? Podwójne standardy i hipokryzja.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Pablo Dziekan napisał:

Powtarzasz @fuze cały czas to samo

Nie ja pierwszy, nie ostatni. Zaraz przyleci tu @Subman albo inny OLEDowy fanatyk i zacznie powtarzać, jakich to wypieków nie dostaje podczas podziwiania idealnej czerni na nocnych seansach w swoim B/C7. O wyraźnie widocznych wadach oczywiście nie wspomni, bo "jemu one nie przeszkadzają". Niech inny, nieświadomy użytkownik przeczyta jego peany pochwalne i pod ich wpływem natnie się na zakupie OLEDa, bo po odbiorze towaru od kuriera obraz okaże się jednak nie tak dobry, jak mu "obiecywano".

17 minut temu, Pablo Dziekan napisał:

Powtórzę to, co już raz pisałem- kupiłem tv do oglądania filmów, bo na kablówkę nie mam czasu. I jestem w 100% zadowolony z zakupu. Mała dygresja- nigdy jeszcze, ani razu, nie załączyłem tych plansz.

Żółte plamy widziałem na meczach (sporcie), biały zafarb widzę na filmach w jasnych scenach. Być może Tobie trafiła się dobra sztuka - brawo, miałeś szczęście w OLEDowej loterii. Do kilkunastu pozostałych klientów trafiły egzemplarze z plamami, zafarbami, bandingiem i martwymi pikselami.

Edit: O proszę... Nie trzeba było długo czekać. W trakcie pisania tego posta dostałem powiadomienie o nowych wpisach, kliknąłem i zobaczyłem wypowiedź wspomnianego wcześniej "kolegi" :) 

Edytowane przez fuze
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Subman napisał:

Jeszcze niedawno nazywałeś mnie pracownikiem LG

Bo jesteś i nie kłam że tak nie jest. LG płaci ci za twoje posty na forum.

• Plusik 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Somebody101 napisał:

Bo jesteś i nie kłam że tak nie jest. LG płaci ci za twoje posty na forum.

A ile płaci??? Może też odezwę się do nich po swoją działkę...  Mamy tu taką wesołą gromadkę, że roboty napewno nie zabraknie... 

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, fuze napisał:

Rozmawiamy o OLEDach, więc opisałem zagrywkę Sony i ich aktualizację, w której poza wcześniej obiecanym DV zmienili także mechanizm działania ABL w taki sposób, że gdy ten tylko wyłapie statyczny fragment, to od razu przyciemnia cały ekran. Nie ma co... Technologia jutra...

To jest tak, jakbyś napisał w wątku dot. Q9FN, że zamiast czerni ma szarość, bo tak piszą w innym wątku dot. IPSa... Po drugie, Sony nie zmienił krzywą ABL, tylko cały obraz zmniejsza swoją jasność niezależnie od ABLa.

7 godzin temu, fuze napisał:

Masz egzemplarz z bandingiem, zafarbami i martwymi pikselami, a rozpływasz się nad nim praktycznie w samych superlatywach "bo przecież czerń jest idealna". 

W insynuacjach to ty jesteś dobry. Po pierwsze, nie widziałeś mojego OLEDa, więc nie wiesz jak mocne/albo słabe są to usterki. A jeśli publiczne informowanie innych potencjalnych forumowiczów o zafarbie czy też bandingu to jest dla ciebie "rozpływaniem się w superlatywach" to gratuluję dobrego poczucia humoru...

7 godzin temu, fuze napisał:

Później wejdzie taki nieświadomy użytkownik na forum, przeczyta Twoje komentarze o idealnym obrazie w OLEDach (kosztem jedynie ryzyka ewentualnych wypaleń - które zaakceptuje),

Kłamstwem jest twierdzenie, że niby gdziekolwiek napisałem o "idealnym obrazie na OLEDach". Ładnie tak kłamać ?

• Plusik 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jak ludzie szukają tv to raczej czytają / oglądają recenzje na znanych portalach av, a tam oledy dostają najwyzsze oceny

narzekania kilku osób na forach w skali globalnej nic nie zmienią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie koniec tej imprezy, Infinity War is online ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, JAC_ZAR napisał:

Jak ludzie szukają tv to raczej czytają / oglądają recenzje na znanych portalach av, a tam oledy dostają najwyzsze oceny

narzekania kilku osób na forach w skali globalnej nic nie zmienią

Zmieni się to wszystko dopiero wtedy jak oledy zaczną ludzie kupowac na szerszą skalę. Wtedy grono narzekajacych znacznie się powiększy i sponsorowane testy i rankingi oraz ohy i ahy "testujacych" redaktorow każdy będzie traktował z dużym marginesem. Narazie póki co oled jest jeszcze tylko dla nielicznych osób osiągalny cenowo to i narzekań nie ma zbyt dużo. Bo tak jak mowiles, ludzie czytaja o oledach tylko na portalach technologicznych. A tam poczytaja tylko zachwyty. Prawdziwych opinii póki co takich jak usera @fuze jest mało i ciężko je w Google znaleźć. Marketing szeptany opłacany przez lg jaki stosuje np na tym forum subman ma się świetnie. Technologia oled jest sporo tańsza w produkcji niż LCD więc lg ma na tych produktach marże ogromne. Więc i mają z czego opłacać wszystko dookoła. Ale to się skończy, oled zniknie z rynku szybciej niż plazma. Teraz tylko lg ma swoje 5 minut i musi się nahapac ile tylko się da. No ale w sumie im się nie dziwię, taki jest biznes.

Edytowane przez Somebody101
  • Plusik 2
  • Lubię 1
  • Haha 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Somebody101 napisał:

Zmieni się to wszystko dopiero wtedy jak oledy zaczną ludzie kupowac na szerszą skalę. Wtedy grono narzekajacych znacznie się powiększy i sponsorowane testy i rankingi oraz ohy i ahy "testujacych" redaktorow każdy będzie traktował z dużym marginesem. Narazie póki co oled jest jeszcze tylko dla nielicznych osób osiągalny cenowo to i narzekań nie ma zbyt dużo. Marketing szeptany jaki stosuje np na tym forum subman ma się świetnie. Technologia oled jest sporo tańsza w produkcji niż LCD więc lg ma na tych produktach marże ogromne. Więc i mają z czego opłacać wszystko dookoła. Ale to się skończy, oled zniknie z rynku szybciej niż plazma. Teraz tylko lg ma swoje 5 minut i musi się nahapac ile tylko się da. No ale w sumie im się nie dziwię, taki jest biznes.

No popatrzcie jaki to spisek jest przeciwko ludzkości... Straszne... 

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Somebody101 napisał:

Zmieni się to wszystko dopiero wtedy jak oledy zaczną ludzie kupowac na szerszą skalę. Wtedy grono narzekajacych znacznie się powiększy i sponsorowane testy i rankingi oraz ohy i ahy "testujacych" redaktorow każdy będzie traktował z dużym marginesem. Narazie póki co oled jest jeszcze tylko dla nielicznych osób osiągalny cenowo to i narzekań nie ma zbyt dużo. Marketing szeptany jaki stosuje np na tym forum subman ma się świetnie. Technologia oled jest sporo tańsza w produkcji niż LCD więc lg ma na tych produktach marże ogromne. Więc i mają z czego opłacać wszystko dookoła. Ale to się skończy, oled zniknie z rynku szybciej niż plazma. 

wiesz to ze szkoleń samsunga?

bo chyba wszyscy inni mają inne zdanie (sony/panas/philips/lg)

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 3
  • Lubię 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Plebann napisał:

@Toma-San

Nie masz racji. Po pierwsze ludzkie oko działa zupełnie inaczej niż aparat, jest wielokrotnie czulsze, jest w stanie dużo większe różnice jasności uchwycić. Tego, co zobaczysz aparat na normalnym (dla elementów jasnych) czasie naświetlania w "mrokach" nie pokaże. Ale racja, czas naświetlania wyolbrzymiony.

Natomiast z tymi 1/24s to zupełnie strzał w kolano, jak by było tak jak mówisz to zamiast filmu byś widział serię zdjęć ;).

Oczywiście, że działa inaczej. Natomiast nie jest prawdą, że jest czulsze od matrycy dobrego aparatu. Nie wiem jakie powinny być parametry zdjęcia odzwierciedlającego obraz rzeczywisty, natomiast wiem, że czarny ekran na FALDzie jest hmmm... czarny. 

Tak swoją drogą film, to nic innego jak seria zdjęć wyświetlana z odpowiednią częstotliwością. :)

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Toma-San napisał:

natomiast wiem, że czarny ekran na FALDzie jest hmmm... czarny. 

tylko wiesz jest jeden problem - skoro krytykujemy B7 to krytykujmy go w oparciu o tv z tego samego przedziału cenowego

za 5500 żadnego fald nie dostaniesz tylko co najwyżej udane krawędziaki jak xf9000 (chyba jedyny udany krawędziak w tym roku)

na nich czerń może i jest czarna ale tylko jak jest czarna plansza między scenami 

jak już pojawią się np. gwiazdy jest dużo słabiej niż na FALD, a po wątku soniakowym pokazującym jak niektórzy mają rozświetlone strefy w HDR to bym powiedział jest sporo wad takiego nieoptymalnego podświetlenia

mimo to świetny to jest tv ale daleko mu do FALDa za 10-15tys

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, klaus71 napisał:

tylko wiesz jest jeden problem - skoro krytykujemy B7 to krytykujmy go w oparciu o tv z tego samego przedziału cenowego

za 5500 żadnego fald nie dostaniesz tylko co najwyżej udane krawędziaki jak xf9000

na nich czerń może i jest czarna ale tylko jak jest czarna plansza między scenami 

jak już pojawią się np. gwiazdy jest dużo słabiej niż na FALD, a po wątku soniakowym pokazującym jak niektórzy mają rozświetlone strefy w HDR to bym powiedział jest sporo wad takiego nieoptymalnego podświetlenia

mimo to świetny to jest tv ale daleko mu do FALDa za 10-15tys

Hmm. Akurat xf90 jest FALDem. :) Może niezbyt gęstym, ale FALDem. Oczywiście masz rację, równomiernie rozmieszczone gwiazdy na Oledzie będą błyszczeć pięknie. Akurat model xf90 uważam za krok do tyłu w stosunku do ubiegłorocznego modelu xe93 i zgadzam się z tobą, że w niektórych momentach jest to bardzo widoczne.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Toma-San

W temacie oka odpowiem w stylu dzisiejszej młodzieży:

comment_F7tDchU7qndkf4WVJN4OqMbEczYBQ71Z

A co do zdjęć - tam nie ma zdjęć "czarnego".

Jest 1%, 5%.. coś co świeci nigdy nie będzie czarne, może być najwyżej do takiego zbliżone. Możesz używać local dimming, ale bywają implementacje wywalające detale w cieniach - też ciekawe rozwiązanie.

Do tych 24 zdjęć to nawet nie skomentuję.

PS. Czemu robimy offtop w wątku o OLEDzie, na dodatek konkretnego producenta?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi