Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, janq11 napisał:

Tylko w specyficznych scenach jak jazda konna w Marco Polo, choć odpaliłem sobie Zero Dark Thirty od 1:58:30 do 2:00:00 i mimo, że sceny wydają się podobnie jeśli chodzi o jasność do wspomnianej wcześniej tej z Marco Polo to jest to mniej zauważalne. Właściwie bardzo słabo  i widzę go tylko dlatego, że wiem gdzie go szukać.

Banding z czasem może zmaleć / zwiększyć się?

Może się trochę zmieniać z czasem. Tytuły które wymieniałeś stanowią pewnego rodzaju benchmark dla Oleda. W znakomitej większości przypadków nie powinieneś mieć jakichkolwiek problemów z tym bandingiem. U mnie było tak, że na początku był nieco większy niż teraz. Telewizor mam już rok i oglądając mnóstwo filmów już bardzo dawno nie trafiłem na scenę w której byłby on widoczny. Jakiś czas temu miałem dziwną sytuację, w której uwidocznił się jeden pas z góry do dołu ekranu. Było go bardzo dobrze widać w każdej ciemniejszej scenie. Pomogła tu funkcja Pixel refresher. W takich przypadkach polecam jej używać. Bardzo ładnie wyrównała matrycę i w moim przypadku problem bandingu mogę uznać za nieistniejący. Jeśli Twój egzemplarz nie posiada irytujących zafarbów to pozostaje tylko cieszyć się jakością obrazu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Janusz Janusz napisał:

Kiedyś problemem było wypalanie, każdy o to się martwił a wychodzi na to, że to nie jedyny problem. To już chyba lepiej kupić coś z LCD?

Na drugie zdanie nie odpowiem. Ciężko znaleźć sensowną alternatywę wśród LCD'ków dla kogoś, kto choć raz zobaczył czerń OLEDa. Sony XF90 moim zdaniem kompletnie nie nadaje się do nocnych seansów przeprowadzanych w całkowicie ciemnym pomieszczeniu (w innym wątku masz zdjęcia od innych użytkowników na których widać, jak wtedy działa system wygaszania), a modele z większą ilością stref kosztują grubo powyżej 10 tysięcy i ciężko je porównać do B7 za 8 (do niedawna ZD9 i Q9FN kosztowały po 15 tysięcy - czyli prawie 2 razy tyle co OLED od LG). Wybór będzie prawdopodobnie prostszy gdy topowe LCD'ki potanieją, albo B7 przestanie być sprzedawany. Chociaż w innym temacie przeczytałem, że to już ostatnie "podrygi" ZD9 (Sony przygotowuje się widocznie do zaprezentowania następcy), bo przecenili go na 13k więc teraz jest IMHO bardzo mocną konkurencją dla OLEDów - gdybym miał kupować TV teraz, to po moich doświadczeniach z dwiema sztukami B7 na 90% byłby to właśnie ZD9.

Z pierwszym zdaniem zgadzam się w zupełności. TV szukam od miesiąca/dwóch - początkowo z uwagi na ryzyko wypaleń kompletnie skreśliłem OLEDy. Później jednak stwierdziłem "Hej! Nie gram przecież w gry, nie katuję TVN24, zaryzykuję i kupię OLEDa. Nawet jak po kilku ładnych latach faktycznie coś się wypali, to nie będzie szkoda bo nie kupuję topowego modelu za nie wiadomo jaką kasę, a do tego czasu będę mógł przynajmniej cieszyć się idealnym, zachwalanym w niemal każdej recenzji obrazem." No i niestety moje doświadczenia pokazują, że z OLEDami tak idealnie nie jest - krzywo położony polaryzator, plamy, zafarby, banding, itp. itd. Przy tych wszystkich wadach/defektach, potencjalne wypalenia wydają się być tylko wierzchołkiem góry lodowej...

8 godzin temu, janq11 napisał:

Jak okiem forumowiczów wypada mój egzemplarz? Czy są sztuki, które na 5% nie mają w ogóle bandingu?

Masz niemal idealny egzemplarz (przynajmniej w kwestii pionowych pasów), obstawiam że to 55 cali bo ciężko o równie jednolity obraz na większych matrycach. Gdyby do każdego klienta trafiała taka sztuka to na forum nie byłoby prawdopodobnie żadnych wpisów i narzekań na banding. Piszesz, że przeczytałeś cały ten temat więc widziałeś zdjęcia i wiesz, co potrafią dostać inni - u niektórych widoki są naprawdę fatalne...

Żadnego zafarbu też nie zauważyłem - na całej powierzchni obraz jest niemal tak samo szary (nigdzie nie wpada w inny kolor). Gratuluję... Szkoda, że inni nie mają tyle szczęścia :( 

Edit: Dopiero teraz doczytałem (już bezpośrednio na stronie Sony Centre), że te ZD9 za 13k o których ktoś wspominał w innym temacie to modele ekspozycyjne. Czyli żadna promocja.  Zostaje tylko Q9FN...

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, fuze napisał:

Żadnego zafarbu też nie zauważyłem - na całej powierzchni obraz jest niemal tak samo szary (nigdzie nie wpada w inny kolor). Gratuluję... Szkoda, że inni nie mają tyle szczęścia :( 

To akurat wina tego, że oba zdjęcia są tylko w szarościach, ALE osobiście zafarbów u siebie nie widzę. Biały jest jednolity, inne odcienie też. Jedynym mankamentem póki co to ten pasek na środku. Gdyby był trochę z boku to nie znajdowałbym go przypadkiem wzrokiem, ale jak już wspomniałem dotyczy to scen gdzie banding tak czy siak widać najwyraźniej w każdym OLEDzie. 

Edit. Mój egzemplarz to 55"

Edytowane przez janq11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 hours ago, fuze said:

Inna sprawa, że ciężko mi się zgodzić z drugim zdaniem, jakoby seria 8 cenowo zbliżała się do 7. B8 od początku startowało od 13 tysięcy i w dużych sklepach (Euro AGD, Media Markt, Media Expert, itp.) dalej kosztuje 13 tysięcy. To samo z C8 - 15k na start i 15k teraz. Jeśli usprawnienia w serii 8 w kwestii jednorodności są niewielkie, to ciężko człowiekowi wydać na B8 13 tysięcy, jeśli B7 kosztuje 8. Co innego, gdyby nowe matryce faktycznie były wolne of plam i zafarbów...

OK, celujesz w 65". Ja miałem na myśli 55" gdzie różnica cenowa jest niewielka (np w morele - sklep sieciowy ale mają dużo netpunktów gdzie można oddać).

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Azio napisał:

OK, celujesz w 65". Ja miałem na myśli 55" gdzie różnica cenowa jest niewielka (np w morele - sklep sieciowy ale mają dużo netpunktów gdzie można oddać).

Masz rację, kupując 55 za cenę z morele nawet nie oglądałbym się za starą serią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, D_S napisał:

Ps. Ktoś Ci płaci za bronienie firmy LG? 

O widzę, że kolega jest bacznym obserwatorem ... Gratuluje wprawnego oka nie tylko w kwestii obrazu na tv ;)

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Subman napisał:

I idąc twoim tokiem rozumowania można stwierdzić, że trudno nazwać wyświetlacze z matrycami VA "telewizorem", skoro zmusza kogoś do oglądania tylko w jednej słusznej pozycji,  idealnie na wprost...

Moze nie kończ czyjegoś toku rozumowania jeśli nie potrafisz zapanować nad swoim - jak można porównywać niszczenie telewizora przez jego wypalenie podczas NORMALNEGO OGLĄDANIA do gorszych kątów widzenia matrycy VA?! Gorszych kątów które są od początku, a nie pojawiają się z czasem od normalnego użytkowania! A tak poza głównym tematem, sam sobie w kolano strzelasz. Dobrze wiesz że oled dobre kąty widzenia ma tylko pozorne - pod kątem obraz nadal jest kontrastowy i czerni nie brakuje, jednak kolory znacznie odbiegają od normy wpadając w odcienie niebieskiego i zielonego zależnie od kąta z którego patrzymy. 

13 godzin temu, Subman napisał:

I tym wpisem udowadniasz, że nie przeczytałeś nawet instrukcji do OLEDa, w której wyrażnie jest napisane, aby unikać wyświetlania statycznych obrazów przez dłuższy czas... 

Możesz wkleić cytat w instrukcji oleda lg w którym jasno jest napisane że nie można dłuższy czas oglądać tego samego kanału? Bo statyczny obraz przez dłuższy czas oznacza wg mnie po prostu statyczny obraz czyli np pause na kilka godzin podczas gry. W którym miejscu w instrukcji jest zapis ze nie można oglądać normalnych kanałów typu puls 2 czy minimini? Bo już zdarzały się przypadki tu na forum wypalenia samego loga tej stacji.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z polskiej instrukcji:

Nieprawidłowy obraz
•• Jeśli urządzenie jest zimne, podczas włączania może wystąpić
niewielkie migotanie obrazu. Jest to zjawisko normalne i nie
świadczy o nieprawidłowym działaniu.
•• Ten panel to zaawansowany produkt zawierający miliony pikseli.
Na panelu mogą być widoczne czarne i/lub jasne, kolorowe
punkty (białe, czerwone, niebieskie lub zielone) o wielkości 1
ppm. Nie oznaczają one uszkodzenia ani nie wpływają na jakość i
niezawodność działania produktu.
To zjawisko występuje również w produktach innych firm i nie może
być podstawą do wymiany produktu lub zwrotu pieniędzy.
•• Jasność i kolor panelu mogą wydawać się różne w zależności od
pozycji oglądającego (kąta oglądania).
Zjawisko to ma związek z charakterystyką panelu. Nie ma ono
związku z jakością produktu i nie jest usterką.
•• Wyświetlanie przez długi czas nieruchomego obrazu może
powodować pojawienie się na ekranie pozostałości nieruchomego
obrazu. Dlatego należy unikać wyświetlania przez dłuższy czas
nieruchomego obrazu na ekranie telewizora.

•• W przypadku włączonej funkcji Odświeżanie pikseli mogą wyświetlać
się poziomie linie. Jest to zjawisko normalne.

https://www.lg.com/pl/wsparcie/wsparcie-produktowe/lg-OLED65B7V

Co do kątów to fakt polaryzator wpływa na nie ale i tak są o niebo lepsze od TV LCD (Plazmy i Crt tez nie miały idealnych kątów z tego samego powodu choć w tych technologiach zdarzały się tańsze ekrany bez powłok antyrefleksyjnych wtedy problemu nie było, gdyby Oled nie miał polaryzatora też by ten efekt nie występował).

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Masz rację, kupując 55 za cenę z morele nawet nie oglądałbym się za starą serią.

To wciąż jest 1400 zł więcej niż dałem za B7 55"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minutes ago, Ołżesz Rety said:

To wciąż jest 1400 zł więcej niż dałem za B7 55"

A kupisz go teraz za tyle? Co to w ogóle jest za argument?

To że Euro RTV AGD miał kiedyś promocję w zakupie na raty niczego nie zmienia.

Poza tym nawet w empiku OLED55B8 kupisz teraz za 6300zł. A weź pod uwagę ile kosztował B7 w tym samym momencie po premierze w zeszłym roku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Jakość " LG dopadła w końcu i mnie. Po pięciu miesiącach bardzo umiarkowanego użytkowania na ekranie pojawiła się "piękna" biała krecha, na całej wysokości ok. 7 cm od prawego boku. Znika dopiero po wyłączeniu, po ok. 40 sekundach razem z charakterystycznym "cyknięciem". Trzymałem się ściśle forumowego dekalogu czego nie wolno robić i nic to nie pomogło. Czeka mnie zapewne wymiana matrycy na..  właśnie.. jaką? nową? po regeneracji? Jak sobie teraz przypomniałem po tym, co kilka stron temu wspomniał fuze, na mojej po rozpakowaniu pod folią były  duże bąble. Załamka...

DSCN5231.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lipa, zgłaszaj odrazu. Co do matrycy to dostaniesz nowa, "7" są cały czas w produkcji wiec i matryce są dostepne. Gdyby było inaczej to wtedy czekała by cie wymiana całego TV. Ja miałem taka sytuacje. Nie mieli już matryc do EG910 i dostałem w wymianie B7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Remek70 napisał:

"Jakość " LG dopadła w końcu i mnie. Po pięciu miesiącach bardzo umiarkowanego użytkowania na ekranie pojawiła się "piękna" biała krecha, na całej wysokości ok. 7 cm od prawego boku. Znika dopiero po wyłączeniu, po ok. 40 sekundach razem z charakterystycznym "cyknięciem". Trzymałem się ściśle forumowego dekalogu czego nie wolno robić i nic to nie pomogło. Czeka mnie zapewne wymiana matrycy na..  właśnie.. jaką? nową? po regeneracji? Jak sobie teraz przypomniałem po tym, co kilka stron temu wspomniał fuze, na mojej po rozpakowaniu pod folią były  duże bąble. Załamka...

DSCN5231.JPG

Awaria. Ze sposobem użytkowania nie ma to nic wspólnego i przestrzeganie "dekalogu" nic by tu nie dało ;)

4 godziny temu, Xisiek napisał:

O widzę, że kolega jest bacznym obserwatorem ... Gratuluje wprawnego oka nie tylko w kwestii obrazu na tv ;)

No przecież już dawno wiadomo, że każdy kto zadowolony ten opłacony. Więc przestańcie już w kółko dążyć ten temat gdy brak argumentów ;)

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Somebody101 napisał:

Moze nie kończ czyjegoś toku rozumowania jeśli nie potrafisz zapanować nad swoim - jak można porównywać niszczenie telewizora przez jego wypalenie podczas NORMALNEGO OGLĄDANIA do gorszych kątów widzenia matrycy VA?! 

A może ktoś tu najpierw powinien zacząć czytać w końcu ze zrozumieniem ?!? Czytaj aż do skutku, może w końcu załapiesz przekaz...

4 godziny temu, Somebody101 napisał:

A tak poza głównym tematem, sam sobie w kolano strzelasz. Dobrze wiesz że oled dobre kąty widzenia ma tylko pozorne - pod kątem obraz nadal jest kontrastowy i czerni nie brakuje, jednak kolory znacznie odbiegają od normy wpadając w odcienie niebieskiego i zielonego zależnie od kąta z którego patrzymy

Dobre :D Specjalnie dla ciebie - "pozorne" kąty na OLEDzie w porównaniu do jak mniemam "bardzo dobrych" według twojej opinii kątów na matrycy VA :D 

CeisyQ4

1 godzinę temu, Damiano85 napisał:

No przecież już dawno wiadomo, że każdy kto zadowolony ten opłacony. Więc przestańcie już w kółko dążyć ten temat gdy brak argumentów ;)

Xisiek już inaczej nie może :) Dobrze wie, że jestem opłaconym pracownikiem LG i kropka ;) Zdekonspirował mnie, bo napisałem, że "nie jest mi znany przypadek, aby LG odmówiło naprawy wypalonego OLEDa" :D No i oczywiście ten "opłacony pracownik LG", rekomenduje innym do gier najnowszego QLEDa. Wprost logika na nieznanym nikomu poziomie ? 

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Subman napisał:

A może ktoś tu najpierw powinien zacząć czytać w końcu ze zrozumieniem ?!? Czytaj aż do skutku, może w końcu załapiesz przekaz...

Jaki przekaz? Człowieku przeczytaj co ty za bzdury wypisujesz ? porownujesz uszkodzenie telewizora przez wypalenie ekranu które nastepuje w trakcie normalnego użytkowania do słabych kątów w matrycy VA? Co ma piernik do wiatraka? Takie masz inteligentne te swoje formy przekazu, że chyba jedynie twoje matka cie zrozumie i przybije piątkę.

1 godzinę temu, Subman napisał:

Dobre :D Specjalnie dla ciebie - "pozorne" kąty na OLEDzie w porównaniu do jak mniemam "bardzo dobrych" według twojej opinii kątów na matrycy VA :D 

CeisyQ4

Kiki bylby z ciebie dumny. Ocenianie telewizora na podstawie wklejonych zdjec. Zacznij czytać ze zrozumieniem, to nie boli i jest dość proste. Oled ma kąty widzenia tylko pozornie lepsze i dobrze o tym wiesz. Co z tego że oled pod kątem kontrastu i czerni nie traci skoro zmieniają się kolory? Nie raz o tym było pisane na forum że oledy pod kątem wpadają w odcienie zielonego i niebieskiego, ale nie - u submana jest idealnie. Serio - żenadą jest to co sobą prezentujesz na tym forum.

I jeszcze jedno, wskaż mi w którym miejscu napisałem że matryca VA ma dobre kąty widzenia? Co za typ...

• Plusik 2
  • Zmieszany 3
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tymi kątami to już przesadzasz. Nawet to co on wkleił pochodzi z testu Macieja i akurat kąty można ocenić na podstawie zdjęć. Naprawdę Maciej chyba musiałby się pofatygować tutaj żeby ci to wytłumaczyć. Może jego autorytetu nie będziesz kwestionować.
Pozdrawiam

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co ten typ wkleił to porownanie kątów widzenia matrycy VA (która jak wszyscy wiemy kąty ma fatalne) do oleda. A nikt o takie porownanie nikogo nie pytał. Chodziło przecież tylko o te sławetne kąty widzenia w oledzie które wszyscy posiadacze oledow wiedzą że nie są idealne. Tak jak mówiłem wczesnej - owszem czerń i kontrast zostaje niezmienne, jednak patrząc na oleda z różnych kątów widać ewidentnie że wpada w inne odcienie zarówno lekko niebieskiego jak i zielonego. I to jest normalne w tej technologii. Tyle że wysłannik lg subman jak zwykle kota ogonem odwraca i pisze o czymś totalnie poza tematem żeby tylko wyszlo jego na wierzch. Także sory, ale to co ten gość tu wyprawia to naprawę żenujące. LG powinno sobie starannie jednak pracowników forumowych dobierać.

• Plusik 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie są idealne ale nadal najlepsze na rynku tak? To po co te przepychanki. Jak drażni cię szanowny kolega subman to zawsze możesz go dodać do ignorowanych. Nie ma co się tak unosić, to tylko telewizor

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Somebody101 napisał:

To co ten typ wkleił to porownanie kątów widzenia matrycy VA (która jak wszyscy wiemy kąty ma fatalne) do oleda. A nikt o takie porownanie nikogo nie pytał. Chodziło przecież tylko o te sławetne kąty widzenia w oledzie które wszyscy posiadacze oledow wiedzą że nie są idealne. Tak jak mówiłem wczesnej - owszem czerń i kontrast zostaje niezmienne, jednak patrząc na oleda z różnych kątów widać ewidentnie że wpada w inne odcienie zarówno lekko niebieskiego jak i zielonego. I to jest normalne w tej technologii. Tyle że wysłannik lg subman jak zwykle kota ogonem odwraca i pisze o czymś totalnie poza tematem żeby tylko wyszlo jego na wierzch. Także sory, ale to co ten gość tu wyprawia to naprawę żenujące. LG powinno sobie starannie jednak pracowników forumowych dobierać.

kolego, po pierwsze NIGDZIE nie napisałem, że kąty na OLEDach są idealne, ale oczywiście nie przeszkadza ci wciskać tego kłamstwa w moje usta. Po drugie to ty wyraźnie pisałeś o jakimś rzekomym "strzelaniu sobie w kolano" i o jakiś bzdurnych "pozornych kątach na OLEDach", gdy wszyscy doskonale wiedzą, że kąty na OLEDach są zdecydowanie lepsze niż na matrycach VA, a nie na odwrót. Każdy może to zobaczyć na własne oczy albo na filmach profesjonalnych recenzentów - Macieja czy też rtings. Tylko tyle i aż tyle... Tym całym swoim bezsensownym wywodem sam sobie strzelasz bez przerwy w kolano i pewnie nawet tego nie zauważyłeś... A tymi kolejnymi insynuacjami w moim kierunku udowadniasz tylko, że jesteś tu tylko zwykłym trollem i tyle :) 

Edytowane przez Subman
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Subman napisał:

, że kąty na OLEDach są zdecydowanie lepsze niż na matrycach VA, a nie na odwrót

W którym miejscu ktoś napisał że va ma lepsze kąty widzenia od oleda? Konkretnie gdzie? Wklej cytat.

Bo widzę że oprócz braku umiejętności czytania ze zrozumieniem, dochodzi u ciebie widzenie rzeczy których nie ma. Urojenia da się leczyć, pomyśl poważnie nad tym.

• Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Somebody101 napisał:

W którym miejscu ktoś napisał że va ma lepsze kąty widzenia od oleda? Konkretnie gdzie? Wklej cytat.

Bo widzę że oprócz braku umiejętności czytania ze zrozumieniem, dochodzi u ciebie widzenie rzeczy których nie ma. Urojenia da się leczyć, pomyśl poważnie nad tym.

Żonglujesz ciągle tymi samymi argumentami, robiąc cyrk w temacie, który Cię zupełnie nie dotyczy. Domyślam się że robisz to ze szlachetnych pobudek, chcąc by inni użytkownicy dokonali najlepszego na świecie wyboru - kupili najlepiej taki sam sprzęt jak Ty ;) VA, IPS, LCD za 500 zł czy za 10 tyś - wszytko będzie lepsze od Oleda - Oto Twoja logika. Z taką konsekwencją to mógłbyś nawet z powodzeniem bronić tezy, że np ziemia jest płaska. 

Wracając do statycznych elementów obrazu, to tak, loga stacji telewizyjnych to też stałe elementy obrazu i jeśli ktoś kupuje Oleda do kablówki głównie, to z jakimś poziomem ryzyka powinien się liczyć. Generalnie statyczny obraz to statyczny obraz i nie ma co tu tworzyć jakiejś filozofii na ten temat. Ja do telewizji ustawiłbym oświetlenie oled względnie nisko. Mistrzostwa świata oglądałem na ustawieniu 32 i po wyniku meczu ani razu nie został najmniejszy nawet powidok. Jak dla mnie taka siła oświetlenia wystarczy spokojnie nawet w dzień. Natomiast jeśli ktoś musi mieć codziennie TVN od rana do nocy i do tego jasność ekranu ma wypalać oczy to niech lepiej od oleda trzyma się z daleka. Do takiego oglądania do obiadu to naprawę wystarczy ten LCD za 1500 zł ;)

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, kKadajo napisał:

•• Wyświetlanie przez długi czas nieruchomego obrazu może

powodować pojawienie się na ekranie pozostałości nieruchomego
obrazu. Dlatego należy unikać wyświetlania przez dłuższy czas
nieruchomego obrazu na ekranie telewizora.

Instrukcja mówi o powidokach, absolutnie nie przestrzega przed wypaleniami lub nadkompensacją matrycy...

Znowu powraca wątek, który obrabialiśmy kilkanaście stron wcześniej - oleda trzeba specjalnie traktować. Biorąc pod uwagę różne preferencje użytkowania TV i mankamenty matrycy organicznej, instrukcja powinna wyraźnie zaznaczać niebezpieczeństwo szybkiego i trwałego uszkodzenia oleda. 

• Plusik 3
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam święty spokój- nie mam czasu na oglądanie telewizji, a jak już mam czas wolny, to obejrzę jakiś film UHD lub jakąś pozycję z Netflix.  I jestem szczęśliwym użytkownikiem B7? Wiadomości poczytam na necie, jeśli jest jakiś ciekawy film, to i tak z reguły mam go na płycie, więc nawet do tego nie muszę go włączać. A na koniec-  mam wrażenie, że nie każdy wiedział, co kupuje i stąd rozgoryczenie i utyskiwanie. Ja kupiłem go jako element KD i spełnia moje oczekiwania☺️

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Toma-San napisał:

Instrukcja mówi o powidokach, absolutnie nie przestrzega przed wypaleniami lub nadkompensacją matrycy...

Instrukcja nie mówi o powidokach. Musieliby użyć wyrażenia "może powodować pojawienie się tymczasowo/krótkotrwale pozostałości nieruchomego obrazu". A tak jest ogólne stwierdzenie obejmujące możliwość pojawienia się "pozostałości nieruchomego obrazu", nie stwierdzając, czy będzie to tymczasowe czy też trwałe zjawisko.

Jak to Cię nie przekonuje, to spójrz na oryginalny angielski tekst, z którego tłumaczono na polski:

Cytat

Displaying a still image for a prolonged period of time may cause image sticking. Avoid displaying a fixed image on the TV screen for a long period of time.

Co rozumie LG pod pojęciem "image sticking" ? Znalazłem taką definicję:

Cytat

Image sticking is a phenomenon that exhibits temporary retained image or permanent "ghost" image, due to the prolonged display of static images, which causes chemical or electrical damage on the display components.

http://www.lg.com/us/commercial/documents/m2901scbn-owner-manual.pdf

A co do wypaleń - LG faktycznie nigdzie nie ostrzega, przed możliwością trwałego uszkodzenia OLEDa, ale nie robi też nikomu problemu w ramach gwarancji jak się wypali matryca. Wymieniając matryce/całe telewizory, czy też zwracając pieniądze, jednocześnie przyznają się że problem był w ich produkcie i nie zrzucają winy na klienta. Więc w czym problem ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi