Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

No nibt tak ale kiedy ja kupowałem serię C6 to model 65 cali nawet w tanich sklepach internetowych kosztował 19000-20000 w MM?Saturn 23999-24999 wiec cena za model o rok młodszy na poziomie 8000 zrobiła na mnie piorunujące wrażenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, zauważyłem pewną niepokojącą rzecz w moim oledzie, a mianowicie, coraz bardziej- wraz z przebiegiem telewizora widać u mnie banding. Na początku był dość mocno widoczny tylko jeden pas, teraz mam rażenie, że problem się pogłębił i doszło  pasów na całym ekranie. Nie siedzę każdego dnia przed planszami, ale oglądam mocnego vloga regularnie i właściciel ma takie szare tło w intrze. Na nim zauważyłem, że z czasem pasków przybywa i przybywa, co gorsza w ciemno- szarych scenach zaczęło się uwidaczniać vinietowanie. Tak tylko mówię informacyjnie. Może ktoś coś na ten temat powie.

Edytowane przez Johnnyjonjc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego doświadczenia wynika, że te pasy "bandingowe" się po prostu zmieniają - raz pojawia się jakiś pas, a potem znika, czasami jest trochę bardziej widoczny, a potem znika. Tylko że u mnie to wszystko widać na planszy 5% oglądanej nocą, więc w normalnych warunkach tego nie widać. Winietowania u mnie w ogóle nigdy nie było i nie ma. Możesz spróbować zapuścić długą kompensację, może to coś pomoże.

20 godzin temu, Toma-San napisał:

@Damiano85 - Problem z AF8 nie dotyczy tylko gier, każdy statyczny obraz może być potencjalną przyczyną ściemnienia obrazu. Dopóki Sony nie poprawi bardzo agresywnego algorytmu chroniącego ekran, ciężko mówić o komforcie użytkowania tego TV, pomimo najlepszych algorytmów poprawy obrazu...

Jeśli to było celowe działanie Sony (a tak to wygląda), to tego nie zmienią. Jakby to powiedział Microsoft - "it's a feature, not a bug" ;) Coś mi się wydaje, że sprzedaż OLEDów Sony może przez to mocno spaść. Jakbym rozważał zakup OLEDa obecnie, to sam bym od razu przez to skreślił Sony. Szkoda tylko, że zostali oszukani klienci Sony, którzy kupili TV przed tą zmianą. Zrozumiałbym jeszcze wprowadzenie opcji w menu, którą można włączyć/wyłączyć w różnych trybach obrazu - wtedy faktycznie mogłaby ona być faktycznie użyteczna. Ciekawe też czemu LG mogło zaimplementować selektywny mechanizm zmniejszania luminanji jedynie samego statycznego elementu, a Sony tego nie potrafi.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie potrafi, bardziej się rozchodzi o kasę. LG produkuje te matryce więc dla nich koszt wymiany na gwarancji dla klienta bo się ekran wypali jest dużo niższy niż dla firmy Sony która przecież musi za te matryce firmie lg zapłacić sporo większe pieniądze. Więc robią wszystko żeby tych wymian reklamacyjnych było jak najmniej.

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Subman napisał:

Jeśli to było celowe działanie Sony (a tak to wygląda), to tego nie zmienią. Jakby to powiedział Microsoft - "it's a feature, not a bug" ;) Coś mi się wydaje, że sprzedaż OLEDów Sony może przez to mocno spaść. Jakbym rozważał zakup OLEDa obecnie, to sam bym od razu przez to skreślił Sony. 

Może pod naciskiem użytkowników lub właśnie spadającej sprzedaży TV wycofają się z "poprawki"? Dla mnie to już nie jest nawet strzał w stopę, ale w kolano.

19 minut temu, Subman napisał:

Szkoda tylko, że zostali oszukani klienci Sony, którzy kupili TV przed tą zmianą. Zrozumiałbym jeszcze wprowadzenie opcji w menu, którą można włączyć/wyłączyć w różnych trybach obrazu - wtedy faktycznie mogłaby ona być faktycznie użyteczna. 

No właśnie - byłbym mega wkur... zły, gdyby mi taki numer poprawka zrobiła. Jeśli istniałaby opcja wyłączenia ustawienia, to wszystko byłoby ok.

26 minut temu, Subman napisał:

Ciekawe też czemu LG mogło zaimplementować selektywny mechanizm zmniejszania luminanji jedynie samego statycznego elementu, a Sony tego nie potrafi.

Może LG ma mniej leniwych programistów, albo w Soniaku cała moc procka poszła w redukcję posteryzacji? :P 

A tak z ciekawości: co się stanie na LG, jeśli na ekranie występują dwa statyczne elementy np. logo na górze i pasek na dole? 

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Toma-San napisał:

Może LG ma mniej leniwych programistów, albo w Soniaku cała moc procka poszła w redukcję posteryzacji? :P 

A tak z ciekawości: co się stanie na LG, jeśli na ekranie występują dwa statyczne elementy np. logo na górze i pasek na dole? 

Ten spadek jasności loga statycznego na LG jest niewielki (coś w zakresie 20-30%). Na pewno nie tak mocny jak spadek luminancji całego ekranu w Sony po tej aktualizacji. Mi po wielu testach udało się potwierdzić spadek jasności na jaskrawym logo kanału Eleven Sports jak miałem ustawioną luminancję na maksimum. W dodatku luminancja spada bardzo łagodnie z czasem w taki sposób, że bardzo ciężko jest to zauważyć. Z tego co natomiast wiem, to LG zareaguje na wszystkie statyczne elementy w obrazie, więc nie ma znaczenia czy będzie to tylko logo u góry, czy też logo i pasek, ale sam tego nie weryfikowałem. Należałoby to najlepiej sprawdzić spektrometrem.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem zdecydowany na zakup Oleda od LG, ale chyba zrezygnuję. Zbyt dużo jest na forum i na forum konkurencyjnym opisów wad tv oled. Śledzę rynek tv od dawna, miałem zawsze dobre plazmy i takich problemów z nimi jak z oled na forach nie było. Z plazmami nie miałem żadnych problemów, zero wypaleń itp. Moim zdaniem coś z tą technologią jest nie teges. Panasonic kiedyś największy gracz na rynku tv nie produkuje własnych paneli. Może oled to technologia przejściowa i Panasonic nie chce w nią inwestować. Zaraz ktoś powie, że taniej kupić panel od LG, tak, ale jeszcze taniej wyprodukować go i samemu na nim zarobić. Chyba kupię na przeczekanie jakąś używaną plazmę Panasonica z serii 60, albo projektor plus ekran 86cali.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Subman napisał:

Jeśli to było celowe działanie Sony (a tak to wygląda),

jak już wspomniałem u siebie dostałem oficjalną odpowiedź cyt. " Nawiązując do zgłoszenia informuję, iż jest to celowe ograniczenie jasność matrycy, które ma na celu zabezpieczenie przed jej wypaleniem"

Podziękowałem za zrozumienie mojego problemu - w końcu. I zapytałem jak nowy felerny system wyłączyć, ponieważ każdy statyczny obraz HUD w grze powoduje ściemnienie całej matrycy co jest dla mnie niezrozumiałe i jednocześnie ogranicza maksymalne jasności jakie jest w stanie osiągnąć A1. Nie wspominając już o komforcie i przyjemności z gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Byłem zdecydowany na zakup Oleda od LG, ale chyba zrezygnuję. Zbyt dużo jest na forum i na forum konkurencyjnym opisów wad tv oled. Śledzę rynek tv od dawna, miałem zawsze dobre plazmy i takich problemów z nimi jak z oled na forach nie było. Z plazmami nie miałem żadnych problemów, zero wypaleń itp. Moim zdaniem coś z tą technologią jest nie teges. Panasonic kiedyś największy gracz na rynku tv nie produkuje własnych paneli. Może oled to technologia przejściowa i Panasonic nie chce w nią inwestować. Zaraz ktoś powie, że taniej kupić panel od LG, tak, ale jeszcze taniej wyprodukować go i samemu na nim zarobić. Chyba kupię na przeczekanie jakąś używaną plazmę Panasonica z serii 60, albo projektor plus ekran 86cali.

Było było. Z czasów plazm pamiętam tak jak teraz z oledem na lewo i prawo pisano nie kupuj plazmy bo rachunki za prąd cię zniszczą a i tak się wypali. Widać ten sam schemat z oledem. Najśmieszniejsze jest to że oled jest lepiej zabezpieczony przed wypaleniem niż plazmy kiedykolwiek były.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, db4 napisał:

Nikt inny nie produkuje paneli ze względu na patenty LG. Jeśli miałeś plazme i nie było z nią problemów to spokojnie możesz się zainteresować Oledem. Sprawdź po prostu egzemplarz przy zakupie czy jest wolny od najczęściej występujących wad jak mocne przebarwienia i tyle. 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kKadajo nie wiem ile miałeś plazm, ja miałem kilka, plus tv znajomych, nikt nie miał wypaleń. Za dużo jest na forach info o usterkach oled, trudno jest tego nie widzieć. Ciekaw jestem, czy tylko LG jest takiej słabej jakości, czy również Panasonic.  Ogólnie uważam, że Panasonic produkuje dobre jakościowo TV, ale też nie jest bez grzechu, miałem plazmę Panasonica, która się popsuła po 4 latach i była nienaprawialna, tzn. nie w rozsądnych pieniądzach. Panasonic ma też skłonność do olewania klientów.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.07.2018 o 20:37, kKadajo napisał:

W HDR liczy się kontrast a nie maksymalna ilość nitów.
Dlatego oled wygrał.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

nie do końca masz rację bo   HDR to "W uproszczeniu, obraz o szerokiej dynamice ma bardzo dużą różnicę (rozpiętość) pomiędzy ciemnymi (czernią) a jasnymi tonami (bielą) i odpowiednio precyzyjne zestopniowanie wszystkich pośrednich tonów"

a kontrast to: Współczynnik określający różnicę pomiędzy jasnością najciemniejszego i najjaśniejszego punktu na wyświetlaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem jedna, LG (czyli z tego co pamietam najgorsze jakościowo z całej konkurencji) i nic się nigdy nie wypaliło. Sprzedałem ja kumplowi i chodzi do dziś.
Weź pod uwagę ze dziś internet jest znacznie mocniej rozwinięty niż to miało miejsce np. 15 lat temu, wieści szybko się rozchodzą. Gdyby plazmy produkowano dziś tak samo by narzekano ze obraz za ciemny ze coś miga itd. Biorąc pod uwagę wady technologi Plazmowej to dziś nie miała by ona racji bytu, czy raczej byłaby nieopłacalna kompletnie. Myślę ze producenci zrobili dobry krok kończąc ich produkcje bo wiedzieli ze OLED jest już za rogiem i jest/będzie lepszy pod każdym względem.

Oled dodatkowo jest lepsza technologią dla przeciętnego kowalskiego. Jest atrakcyjny w desginie (plazma nie była), pobiera znacznie mniej prądu (plazmy były prądożerne) i dodatkowo nie kosztuje tak dużych pieniędzy w tej chwili. To wszystko powoduje ze sprzedaż jest duża a wiec potencjalnie możesz słyszeć więcej o wadach danego produktu.

Tak naprawdę żeby wiedzieć jaka jest skala problemu musielibyśmy wiedzieć ile oledow LG sprzedaje, a tego się nie dowiemy niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@db4

Panasonic nie produkuje OLEDów, bo opanowanie produkcji tak dużych paneli na skalę masową jest bardzo trudne i bardzo kosztowne. Były próby wyprodukowania paneli OLED przez innych producentów (chociażby przez Sony), ale okazywało się, że gotowy produkt byłby po prostu zbyt drogi. Kiedyś prym wiodły japońskie firmy, obecnie są to firmy koreańskie, po prostu czasy się zmieniają i trzeba to zaakceptować.
A co do OLEDów vs plazma - są plusy i minusy każdej technologii. Plusem OLEDa jest o wiele lepszy kontrast i jest to szczególnie widoczne w dzień. Na moim poprzednim Kuro w dzień panowała szarość, a na OLEDdzie jest po prostu czerń. Różnica jest bardzo duża. Do tego dochodzą lepsze kolory (większa paleta), wyższa jasność oraz wsparcie HDRa.
Co do wypaleń - sam miałem Kuro, które po ok. 3 latach wypaliło się... Więc nie jest tak jak mówisz, że plazmy się nie wypalały. Uważam więc, że jeśli komuś nie wypaliła się plazma, to może śmiało kupować OLEDa bez obaw o wypalenia.

Edytowane przez Subman
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, db4 napisał:

kKadajo nie wiem ile miałeś plazm, ja miałem kilka, plus tv znajomych, nikt nie miał wypaleń. Za dużo jest na forach info o usterkach oled, trudno jest tego nie widzieć. Ciekaw jestem, czy tylko LG jest takiej słabej jakości, czy również Panasonic.  Ogólnie uważam, że Panasonic produkuje dobre jakościowo TV, ale też nie jest bez grzechu, miałem plazmę Panasonica, która się popsuła po 4 latach i była nienaprawialna, tzn. nie w rozsądnych pieniądzach. Panasonic ma też skłonność do olewania klientów.

Weź pod uwagę, że problemy z Oledami mają głównie widzowie kanałów rozrywkowo-komediowych (tvn24, tvp Info itp.) ;) Podejrzewam, że każda plazma w takich warunkach by się poddała. Pamiętać trzeba, że plazmy dysponowały znacznie niższą jasnością niż obecnie dysponują Oledy. Jak coś jest bardziej wysilone to i jego żywotność może w pewnych warunkach znacznie spaść. 

• Plusik 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, vulkanwawa napisał:

nie do końca masz rację bo   HDR to "W uproszczeniu, obraz o szerokiej dynamice ma bardzo dużą różnicę (rozpiętość) pomiędzy ciemnymi (czernią) a jasnymi tonami (bielą) i odpowiednio precyzyjne zestopniowanie wszystkich pośrednich tonów"

a kontrast to: Współczynnik określający różnicę pomiędzy jasnością najciemniejszego i najjaśniejszego punktu na wyświetlaczu.

Trochę uprościłem sprawę to fakt. Ale kontrast to właśnie powód dla którego OLED'a w HDR odbiera się przyjemniej niż LCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Mistrzuniu napisał:

jak już wspomniałem u siebie dostałem oficjalną odpowiedź cyt. " Nawiązując do zgłoszenia informuję, iż jest to celowe ograniczenie jasność matrycy, które ma na celu zabezpieczenie przed jej wypaleniem"

Tak, widziałem Twoje wpisy oraz odpowiedzi od Sony i właśnie do nich nawiązywałem.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, db4 napisał:

Byłem zdecydowany na zakup Oleda od LG

przesiadłem się z plazmy Panasa na Oleda Sony i muszę przyznać skok jakościowy kolosalny, niestety Sony zwaliło aktualizację.

Oled LG będzie dobrym wyborem, zdecydowanie więcej użytkowników sprzyja bezpiecznemu podejściu do aktualizacji... tak myślę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Argument, że o plazmach było mało info w necie bo to było dawno temu jest nieprawdziwy. O ostatniej plazmie Panasa st60 jest wątek na sąsiednim forum i ma 430 stron.

Plazmy są prądożerne, fakt.

Plazmy są ciemne, fałsz ostatnia seria 60 Panasonica była dość jasna.

Wypalenia w oled mnie nie nie interesują, nie gram, nie oglądam kanałów info, głównie oglądam filmy. Nie o wypalenia w oled mi chodzi, ale o banding, zażółcenia, zazielenienia, winetowanie sporo tego jest.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, db4 napisał:

Argument, że o plazmach było mało info w necie bo to było dawno temu jest nieprawdziwy. O ostatniej plazmie Panasa st60 jest wątek na sąsiednim forum i ma 430 stron.

Wypalenia w oled mnie nie nie interesują, nie gram, nie oglądam kanałów info, głównie oglądam filmy. Nie o wypalenia w oled mi chodzi, ale o banding, zażółcenia, zazielenienia, winetowanie sporo tego jest.

Na tle dzisiejszych telewizorów plazmy były ciemniejsze, co nie znaczy że były ciemne ;) W oledzie nawet w dzień korzystam z jasności na poziomie 120 nitów i mi to w zupełności wystarcza. Co do problemów które wymieniłeś, są one do wykrycia na etapie kupna telewizora. Szybko można zweryfikować czy z danym modelem wszystko jest czy coś nam przeszkadza. Jeśli się mimo wszystko obawiasz to zostają Ci topowe LCD.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli już wiesz wszystko o Oledzie. Kup sobie super LCD.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tymi wadami jest to loteria to fakt. OLED od LG jest stosunkowo młody wiec nadal muszą to dopracować. Natomiast fakty sa takie ze jeśli trafisz na panel "nieakceptowalny" LG go wymieni. Największym do tej pory problemem był banding i to czy widać go podczas normalnego użytkowania, wszystkie oledy cierpią mnie lub bardziej na ta przypadłość. Jeśli chodzi o problemy z polaryzatorem jest tego zacznie mniej i dotyczy większych modeli, winietowanie to raczej już przeszłość, trafiają się sporadycznie takie panele nawet na forach, tak samo zazielenienia (to była raczej domena paneli starszych generacji).

Kup i sam sprawdź, większość osób które kopiła OLED'a zakochała się w obrazie i rozstać się z nim jest już ciężko bardzo.

Dla mnie sumując wszystkie wady OLED'a i LCD (aktualnie jedyne technologie w produkcji) wybieram OLED'a bo daje najlepsza jakość obrazu w tej chwili.

• Plusik 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój pierwszy LG B7v miał żółtą plamę z lewej strony na ok. 1/4 ekranu, widoczną głównie na zielonym tle. Jako że oglądam dużo piłki nożnej (gdzie murawa zajmuje niemal całą powierzchnię), to strasznie mnie to irytowało i telewizor zwróciłem.

Niedawno odebrałem drugą sztukę. Zieleń jest niemal idealna, banding praktycznie nie występuje, obudowa nie trzeszczy, ale biel ma różny odcień po obu stronach ekranu (z lewej wpada w błękit, z prawej w róż). Dodatkowo matryca na dole jest minimalnie pofalowana przez co odbicia są zniekształcone. O ile krzywe odbicia aż tak nie przeszkadzają (widać je tylko przy wyłączonym ekranie lub na czarnych scenach w jasnym pokoju), o tyle niepoprawne odwzorowanie bieli nieco irytuje i nie wiem czy z czasem (gdy np. zaczną się transmisje sportów zimowych) nie obrzydzi mi to przyjemności z korzystania z telewizora.

W tej chwili autentycznie nie wiem co robić, bo okazuje się, że trafienie na wolną od wad sztukę graniczy z cudem. Jak nie banding, to żółte plamy. Jak nie żółte plamy, to kolorowa biel. Jak nie kolorowa biel, to powyginany ekran. Jak nie powyginany ekran to coś jeszcze innego. W obliczu całej masy ewentualnych defektów trapiących OLEDy, martwe piksele (o które początkowo bałem się najbardziej) naprawdę wydają się najmniejszym zmartwieniem. Zaczynam doszukiwać się nawet teorii spiskowych, że LG montuje do niższych serii gorsze ekrany, które nie przeszły "norm jakości" przez co nie trafiły do modeli np. E czy W...

Najgorsze, że (przynajmniej w mojej ocenie, pomijając nawet całkowicie aspekt finansowy - tu zgadzam się z Kadajo) nawet topowe LCD (gdzie potencjalnych problemów jest mimo wszystko mniej) nie są żadną alternatywą, bo obraz przez nie wyświetlany jest zauważalnie gorszy. Sprawdza się powiedzenie jednego z użytkowników forum, że jak ktoś chociaż raz zauważy czerń OLEDa, ten nigdy nie wróci do "zwykłego" telewizora. Pozostaje więc pytanie, czy w OLEDach Panasonica, Sony albo Philipsa te wady (banding, krzywo naklejony polaryzator, powyginane matryce, martwe piksele) występują równie często co w LG?

I na koniec "najśmieszniejsze"... Będąc świadomy wad i niedoskonałości OLEDa, kompletnie nie rozumiem sensu kalibrowania tych ekranów, bo jak tu kalibrować biel, która z prawej strony ekranu jest różowa, a z lewej niebieska? Jak kalibrować zieleń, która z prawej jest soczysta i zimna, z lewej wypalona i żółta? Autorzy w testach rozpływają się nad odwzorowaniem barw, poświęcają całe akapity na debatę o tym, czy ludzka skóra wygląda bardziej czy mniej naturalnie, a żaden nie wspomni o tym, że polaryzator jest krzywo naklejony i teoretycznie te same kolory różnią się w zależności od położenia wyświetlanego obiektu na ekranie...

Edytowane przez fuze
  • Plusik 5
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, STELVIO napisał:

Czyli już wiesz wszystko o Oledzie. Kup sobie super LCD.

a umiesz czytać tekst ze zrozumieniem? Pisałem przecież, że miałem kilka plazm, plazmę mam obecnie, oglądam głównie filmy, lcd nigdy nie wchodziło w grę.

Edytowane przez db4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi