Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

A ja 910 sam sobie skalibrowałem i co uważacie ze jest żle jak mi to pasuje? i nie wydałem ani złotowki!

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja 910 sam sobie skalibrowałem i co uważacie ze jest żle jak mi to pasuje? i nie wydałem ani złotowki!

To, że Tobie pasuje to nie oznacza niestety, że jest dobrze. Kalibracja jest nauką ścisłą a nie "na oko", odsyłam do wątku co to jest profesjonalna kalibracja.

Edytowane przez pmcomp
  • Lubię 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Maciej Koper said:

Kalibracji się stracić nie da, bo w protokole jest backup ustawień

Można stracić protokół :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, wiesio napisał:

Wisio "brawo Ty"...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że wkrótce LG rozwiąże problem z kalibracją. Bo to chore zjawisko, żeby nowy tv za grube pieniądze trzeba było naprawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, plast napisał:

B7D?

D - czyli na rynek niemiecki :)

Ale cena świetna. Szkoda że u nas nie robią takich promocji.

Edytowane przez gh0st666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jest taka promocja model OLED 65W7V obniżka z ceny z 7999 Euro na 3999 Euro :

https://www.mydealz.de/deals/lokal-mediamarkt-lubeck-lg-signature-oled-65w7v-wallpaper-tv-65-zoll-oled-4k-smart-tv-webos-35-fur-3999-eur-samsung-ue85ju7090t-led-tv-flat-85-zoll-uhd-4k-3d-smart-tv-fur-3000-eur-1048225

I na pewno na tym nie stracą, ciekawe po ile wychodzi im za sztukę jak biorą hurtem.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, jediwolf napisał:

I to jest super cena za taki TV. Kuuurde, może kiedyś w Polsce tyle kosztować będzie :D

Do dwóch lat OLED-y będą jeszcze o wiele tańsze, LG podawało że do dwóch lat produkcja będzie podwojona i wtedy ceny bardzo mocno spadną. 

Dlatego tak jak kiedyś pisałem do średniej klasy LCD muszą wrócić panele VA 100 Hz, bo już w zasadzie nie opłaca się kupować LCD w klasie wyższej i większość za podobne pieniądze wybierze jednak OLED, bo tam są idealne kąty, czerń, 100 Hz i brak tzw latarek albo zachmurzonej matrycy w nocy.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem fotkę tego rachunku z tamtego Niemieckiego forum, bo jak się kończy promocja to te fotki znikają :

a2f90ce6acd1f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, jediwolf napisał:

I to jest super cena za taki TV. Kuuurde, może kiedyś w Polsce tyle kosztować będzie :D

Super to będzie jak się zgłosisz do serwisu LG z wypaleniem, a oni Ci powiedzą, że nie naprawią bo w niemieckiej gwarancji jest napisane, że wypalenia nie podlegają gwarancji.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena świetna, ale z promocją -300 euro, bo tak to "normalna" :). Czy te 300 euro jest warte wycieczki do Niemiec i otrzymania zagranicznej gwarancji, która różni się od polskiej chociażby tym o czym wspomniał Subman, oraz było nie było ew. kosztami dodatkowymi, jeśli przyjdzie nam realizować gwarancję jednak w Niemczech? Dla jednych tak, dla innych nie. Najważniejsze to mieć wybór :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam nadzieję, że wkrótce LG rozwiąże problem z kalibracją. Bo to chore zjawisko, żeby nowy tv za grube pieniądze trzeba było naprawiać.
Nikt Ci nie każe ani kalibrować, ani kupować OLED. Możesz kupić Mantę za 1500zł (może opublikujemy niedługo test) i cieszyć się jakością przez małe "j" :) Gdy szukasz jednak prawdziwej jakości, zbliżonej do efektu studyjnego, to kalibracja jest naturalnym do tego krokiem, bo sprzęt studyjny, nawet ten wielokrotnie droższy od LG OLED jest także okresowo kalibrowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działają wam zewnętrzne (tzn. txt / srt, etc.) napisy gdy puszczacie film przez DLNA?

Jeśli tak to jakiego serwera DLNA używacie do tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Maciej Koper napisał:

Nikt Ci nie każe ani kalibrować, ani kupować OLED. Możesz kupić Mantę za 1500zł (może opublikujemy niedługo test) i cieszyć się jakością przez małe "j" :) Gdy szukasz jednak prawdziwej jakości, zbliżonej do efektu studyjnego, to kalibracja jest naturalnym do tego krokiem, bo sprzęt studyjny, nawet ten wielokrotnie droższy od LG OLED jest także okresowo kalibrowany.

Kalibracja jest potrzebna, ale powinna być wykonana w fabryce LG jako jeden z etapów produkcji. Można to wykonać i prędzej czy później LG to zrobi. 

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanów się chwilę ... i proszę odpowiedz nam:

Ile trwa cały cykl produkcyjny jednego telewizora?

Ile trwa kalibracja telewizora?

O ile wzrośnie koszt telewizora po kalibracji ?

Nie mam więcej pytań.

:) 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kalibracja jest potrzebna, ale powinna być wykonana w fabryce LG jako jeden z etapów produkcji. Można to wykonać i prędzej czy później LG to zrobi. 
Ależ tego nikt nie neguje! Sam uważam, że tak powinno być. Tylko zobacz powyższy wpis pmcomp'a i pomyśl jeszcze raz, czy faktycznie na etapie produkcji kogoś to interesuje. W takie rozważania zagłębiłem się w temacie "Co to jest kalibracja TV? Jakie ustawienia są dobre?". Wyszukaj sobie na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, wery napisał:

Można to wykonać i prędzej czy później LG to zrobi. 

Można to wykonać, ale LG tego na szeroką skale nie zrobi - z ich punktu widzenia nie ma to wszak większego sensu. LG to nie Loewe czy B&O.

A tak w ogóle to można przyjac, że taka fabryczna kalibrację przeszedł EZ1000 - tylko zobacz jak słono sobie za to Panasonic policzył :D

Edytowane przez Xisiek
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Subman napisał:

Super to będzie jak się zgłosisz do serwisu LG z wypaleniem, a oni Ci powiedzą, że nie naprawią bo w niemieckiej gwarancji jest napisane, że wypalenia nie podlegają gwarancji.

I widzisz nie zrozumiałeś mnie. Dlatego napisałem " może kiedyś w Polsce", bo w życiu bym nie kupił sprzętu bez polskiej gwarancji. Chodzi mi o to, że jesli w takich Niemczech się da sprzedawać za tyle, gdzie zarabiają ze 2 razy tyle co my, to u nas może też się będzie dało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jediwolf

Masz oczywiście rację, ale.. jest też druga strona medalu. Być może LG Polska wliczyła w cenę OLEDów problemy z wypaleniami i to, że u części użytkowników będą musieli wymienić matrycę. A niemieckie LG poszło inaczej - mogą zaoferować niższą cenę, bo roszczenia związane z wypaleniami nie będa uwzględniane poprzez zapis w gwaranacji. Oczywiście to jest tylko hipoteza, ale wydaje mi się ona mocno prawdopodobna.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może po prostu cena jest ta sama (ok. 8k) tylko akurat w MM była jakaś fajna promocja minus 300 euro? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.09.2017 o 19:56, pmcomp napisał:

Ile trwa kalibracja telewizora?

Podejrzewam, że producent przy odpowiednio dobrej woli dałby radę robić to zupełnie automatycznie w kilka minut (albo nawet szybciej, nie wiem ile trwa pojedynczy pomiar).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.09.2017 o 21:31, Subman napisał:

@jediwolf

Masz oczywiście rację, ale.. jest też druga strona medalu. Być może LG Polska wliczyła w cenę OLEDów problemy z wypaleniami i to, że u części użytkowników będą musieli wymienić matrycę. A niemieckie LG poszło inaczej - mogą zaoferować niższą cenę, bo roszczenia związane z wypaleniami nie będa uwzględniane poprzez zapis w gwaranacji. Oczywiście to jest tylko hipoteza, ale wydaje mi się ona mocno prawdopodobna.

Nie wiem skąd masz takie informacje. Nie znalazłem u siebie w warunkach gwaranci takiego zapisu. Warunki gwarancji są ogólne. Jedynie w instrukcji jest ostrzeżenie, by nie wyświetlać przez dłuższy czas statycznych obrazów. Nie sądzę by LG Polska wymieniła komuś matrycę z wypalonym pasem po TVN24 w ramach gwarancji. Co innego defekty matrycy, nie związane ze sposobem użytkowania. Co do ceny, elektronika w Niemczech jest dość często tańsza niż w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi