Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Edit.

Pkt.2 nieaktualne, oślepłem juz z wrażenia 

@pawell, u mnie tylko w ten sposób i jeszcze serial

Edytowane przez Mario Mario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzupełniając wcześniejszy wpis -  w trybie technicolor zmieniłem nieco ustawienia jasności i kontrastu. Po tych zabiegach na planszy widać wszystkie stopnie, oprócz czarnego za punktem 255

IMG_20180523_221500.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mario Mario napisał:

Panowie, Panie , od 3 godzin cieszę się swoim 55B7V, forum ma tyle stron że zdołałem przeczytać ledwie połowę ale i tak miałem mieszane uczucia i serce w gardle, powiem krótko ... niepotrzebnie ???✌, tv jest z marca i nie ma absolutnie żadnej wady, nie widze nawet tych żółtych czy różowych przebarwień na skraju matrycy , co prawda nie testowałem go zbyt długo wszystkie kolory 100% i szarość 5 i 50% ale niczego absolutnie sie nie dopatrzylem. Chyba nawet nie muszę dodawać gdzie szukałem szczęki odpalając dema w 4K HDR na YouTubie. 

Tak na szybko miałbym jednak 4 lamerskie pytania:

1. Jak wejść do menu serwisowego ? Mam podejrzenia że może mieć już jakiś przebieg, bo nie był hermetycznie w tą folie zapakowany. Instalowalem tą apke Any... na 5 telefonach, niestety brak IR, jest jakis inny sposób ?

2. Jak sie zmienia źródło sygnału ? z kablówki na sat np., na samsugach jest przycisk na pilocie i sprawa załatwiona.

3. Jak wyłączać ten magic wskaźnik? wiem ze sam znika ale trwa to z 10 sek.

4. Dźwięk z yt przy tych demach 4K to szczerze mówiąc ... słabizna, przesterowania, charczenie, ogólnie słaba jakość na 80% z 20 filmów jakie wiedziałem. To normalne ? Tez tak macie ?

Jutro zobacze jak to wygląda z konsolą .... żeby tylko nie było żadnych przykrych wypaleń w przyszłości to będzie najlepszy mój zakup.

1. Musisz mieć pilot serwisowy

2. Przytrzymaj przycisk input aż wejdziesz do specjalnego menu

3. Klawisz back?

8 minut temu, pawelll napisał:

Uzupełniając wcześniejszy wpis -  w trybie technicolor zmieniłem nieco ustawienia jasności i kontrastu. Po tych zabiegach na planszy widać wszystkie stopnie, oprócz czarnego za punktem 255

Taką konfiguracją uzyskałeś kontrast na poziomie 2 000 - 3 000:1. ? W oledzie... Wyciągać detale z zakresu BTB i WTW? To nie jest zakres kwantyzacji materiału wideo.

Te telewizory to tak zaawansowane maszyny, że nie bardzo rozumiem próby samodzielnego kręcenia suwakami. To znaczy pochwalam wszystkie eksperymenty i próby, ale na koniec dnia oglądasz na tym film i to będzie wyglądało tragicznie. Jest sens? Wystarczy użyć ustawień zalecanych z testu lub zdecydować się na profi kalibrację. W TV OLED nie ma potencjału do poprawy czegoś "na oko" bez zaawansowanych pomiarów. Ogólnie teraz w telewizorach nie ma już takich grubych błędów, by kręcić podstawowymi suwakami o kilkanaście stopni w górę lub dół. Nie te czasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Maciej Koper napisał:

1. Musisz mieć pilot serwisowy

Wytarczy też kupić dowolny pilot Logitech Harmony i go zaprogramować. Kod wejścia: 0413.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Maciej Koper napisał:

1.

Taką konfiguracją uzyskałeś kontrast na poziomie 2 000 - 3 000:1. ? W oledzie... Wyciągać detale z zakresu BTB i WTW? To nie jest zakres kwantyzacji materiału wideo.

Te telewizory to tak zaawansowane maszyny, że nie bardzo rozumiem próby samodzielnego kręcenia suwakami. To znaczy pochwalam wszystkie eksperymenty i próby, ale na koniec dnia oglądasz na tym film i to będzie wyglądało tragicznie. Jest sens? Wystarczy użyć ustawień zalecanych z testu lub zdecydować się na profi kalibrację. W TV OLED nie ma potencjału do poprawy czegoś "na oko" bez zaawansowanych pomiarów. Ogólnie teraz w telewizorach nie ma już takich grubych błędów, by kręcić podstawowymi suwakami o kilkanaście stopni w górę lub dół. Nie te czasy.

Pewnie masz rację. Póki co traktuję to w kategorii eksperymentów. Oczywiście zmiany proponowane z teście wprowadziłem w 10 min po pierwszym włączeniu TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje ustawienia sdr jakby ktoś chciał spróbować (technicolor).

Na zdjęciach ustawienia dla yt/Netflix

Dla DVD oled light mam na 60 dla Blu-ray 70 dla kablówki 45.

5a074d00f9a9a95fc9946a1803f896e9.jpg&key=7f928a5b3600bee319dabcc78629ef59e9f11bffcd1f1d2fd90a51c8ead102d6042cce28a662fe67bdee4e5060f76d31.jpg&key=5bbcfe696d9dc26113bc2d96941e1cf5486af428f4a9e4b3d6a5fa2d4a7c1d27386fa837254b28cf2a9f307f97566e8a.jpg&key=7e6e695c2075676124110526298eb0bc7f5aa330535cd693fade68a02c23f316ba0457d82ecf4d9ed13f091f33bdfcff.jpg&key=393b50cba7f5a89ae83f72365395c8afb4cca5b2ec7e5e16b084e9b20a529391c2f3e9b0acf644814e18535d4b9e2b5d.jpg&key=09a0669e20ea0ae4381f8c30e1b03a6d9ae91ae26f07e36ffae884629f5a1633

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, kKadajo napisał:

Moje ustawienia sdr jakby ktoś chciał spróbować (technicolor).

Na zdjęciach ustawienia dla yt/Netflix

Dla DVD oled light mam na 60 dla Blu-ray 70 dla kablówki 45.

5a074d00f9a9a95fc9946a1803f896e9.jpg&key=7f928a5b3600bee319dabcc78629ef59e9f11bffcd1f1d2fd90a51c8ead102d6042cce28a662fe67bdee4e5060f76d31.jpg&key=5bbcfe696d9dc26113bc2d96941e1cf5486af428f4a9e4b3d6a5fa2d4a7c1d27386fa837254b28cf2a9f307f97566e8a.jpg&key=7e6e695c2075676124110526298eb0bc7f5aa330535cd693fade68a02c23f316ba0457d82ecf4d9ed13f091f33bdfcff.jpg&key=393b50cba7f5a89ae83f72365395c8afb4cca5b2ec7e5e16b084e9b20a529391c2f3e9b0acf644814e18535d4b9e2b5d.jpg&key=09a0669e20ea0ae4381f8c30e1b03a6d9ae91ae26f07e36ffae884629f5a1633

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

De-Judder na 0? Przecież tak nie da się oglądać, gdyż obraz okropnie skacze. No i o ostrość obrazu na 28 to już raczej przegięcie. Wszystkiego rodzaju szumy będziesz miał wyostrzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

De-Judder na 0 bo nie lubię efektu "opery mydlanej" poza tym Trumotion LG jest słaby jeśli chodzi o upłynnianie ruchu i nawet ustawienie tego suwaka na 1 powoduje widoczne artefakty i nienaturalny ruch w obrazie.
Nie wiem jak można cokolwiek tak oglądać.

Co do ostrości to jest to bardzo subiektywne ustawienie i zapewniam cię że żadnych szumów mi nie wyostrza.
Grain w filmach wydaje się naturalny i niezbyt rozmyty jak to ma miejsce przy ustawieniu 0 w moim przypadku.

Tylko przy DVD ostrość mam ustawioną na 0 i dodatkowo całkowicie wyłączony "Super Resolution".

Edytowane przez kKadajo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artefakty są, zgodzę się, ale na poziomie akceptowalnym nawet na poziomie 5. Przy maksymalnym jest już faktycznie gorzej. Przy ustawieniu na połowę nie ma już przecież opery mydlanej i obraz ma dobrą płynność a nie irytujące szarpania.

Na Oledzie LG ten skaczący obraz jest o wiele bardziej denerwujące bez upłynniacza niż np. na plazmach Panasonica, z których wcześniej korzystałem. Nie wiem z czego to wynika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, gh0st666 napisał:

Artefakty są, zgodzę się, ale na poziomie akceptowalnym nawet na poziomie 5. Przy maksymalnym jest już faktycznie gorzej. Przy ustawieniu na połowę nie ma już przecież opery mydlanej i obraz ma dobrą płynność a nie irytujące szarpania.

Na Oledzie LG ten skaczący obraz jest o wiele bardziej denerwujące bez upłynniacza niż np. na plazmach Panasonica, z których wcześniej korzystałem. Nie wiem z czego to wynika.

Wynika to ze sposobu wyświetlania S&H i szybkiej reakcji matrycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to mam pecha Panowie... Dziś rozpakowałem swojego nowego OLEDA 55 b7v i przez środek idzie czarna krecha. Kupiony w Rtv euro. Mam nadzieję że wymienią mi na nowy...

wada.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Piotr Modzelewski napisał:

Ja to mam pecha Panowie... Dziś rozpakowałem swojego nowego OLEDA 55 b7v i przez środek idzie czarna krecha. Kupiony w Rtv euro. Mam nadzieję że wymienią mi na nowy...

wada.jpg

Możesz odrazu reklamować u LG. Napewno będzie wymiana. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź, dzwoniłem do LG i powiedzieli mi że najlepiej złożyć u sprzedawcy reklamacje z tyt. rękojmi z zaznaczeniem wymiany tv na nowy i tak zrobiłem. Zobaczymy co się będzie działo.

zastanawia mnie również co by było gdybym odpalił go przy kurierze... Tylko wolałem na spokojnie wszystko rozpakować, panowie sprawdzili tylko czy matryca nie jest pęknięta. 

Edytowane przez Piotr Modzelewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś może podłączony telewizor do satelity ? Chodzi mi o odbiór kanałów 4K. U mnie nie wygląda to dobrze , w zasadzie ciągłe artefakty, na hd tych problemów nie mam. Ten model tak ma czy da się coś lepiej ustawić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to chyba dwie rzeczy tylko mogą być. Średnica talerza satelity za mała? HD jest Ok, ale 4K nie wyrabia? Albo talerz ustawiony niezbyt precyzyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc u mnie czasami (choć rzadko) na kanale 4k nc+ też wskakują zakłócenia, a na HD nie ma żadnych zakłóceń. Wygląda na to, że FEC na 4k jest zbyt mały aby poprawić te zakłócenia. Średnica talerza duża, ale dawno pozycja nie była korygowana. Chyba czas ją poprawić.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam ten model i zgadzam się z większoscią uwag. Do poprzedniego tv nie ma porównania, to była dobra inwestycja. Jasność wow, kontrast, kolory i rozdzielczość mega. naprawdę ten oled robi różnicę, poza tym podobno bardzo energooszczędna ta technologia. Standardowo jak to ja kupiłem w Media Expert, bo stosunkowo najlbiżej mnie i cena przyzwoita. Raczej nie przepłaciłem z tego co wiem :D

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Też mam ten model i zgadzam się z większoscią uwag. Do poprzedniego tv nie ma porównania, to była dobra inwestycja. Jasność wow, kontrast, kolory i rozdzielczość mega. naprawdę ten oled robi różnicę, poza tym podobno bardzo energooszczędna ta technologia. Standardowo jak to ja kupiłem w Media Expert, bo stosunkowo najlbiżej mnie i cena przyzwoita. Raczej nie przepłaciłem z tego co wiem

Z tą energooszczędnością to chyba ktoś przesadził. OLEDy pobierają nawet więcej prądu od LCD.
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, piter20020 napisał:

Z tą energooszczędnością to chyba ktoś przesadził. OLEDy pobierają nawet więcej prądu od LCD.

No nie koniecznie. To będzie zależało od tego co będziesz oglądał. Jak będziesz oglądał dużo treści, gdzie jest sporo czarnych scen to OLED będzie pobierał mniej prądu niż LCD, bo czarne piksele nie pobierają prądu w OLEDZie a na LCD tak. Natomiast podejrzewam że te różnice są tak małe że w ogóle nie warto się tym przejmować.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, efel napisał:

No nie koniecznie. To będzie zależało od tego co będziesz oglądał. Jak będziesz oglądał dużo treści, gdzie jest sporo czarnych scen to OLED będzie pobierał mniej prądu niż LCD, bo czarne piksele nie pobierają prądu w OLEDZie a na LCD tak. Natomiast podejrzewam że te różnice są tak małe że w ogóle nie warto się tym przejmować.  

LG C8 55''  vs Sony XF90 55''

Standard: 79W  64W

Max: 179 W  108 W

Więc różnica jest. Oczywiście przy różnych TV będzie różnie, ale trend jest wyraźny.

Edit: Nie jestem pewny calarzu Soniaka, więc dane mogą nie być do końca wiarygodne

Edytowane przez Toma-San

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Toma-San napisał:

Więc różnica jest. Oczywiście przy różnych TV będzie różnie, ale trend jest wyraźny.

Edit: Nie jestem pewny calarzu Soniaka, więc dane mogą nie być do końca wiarygodne

Gdzieś widziałem porównanie i w filmach niemal w każdej scenie Oled pobierał mniej energii niż LCD FALD. Tak jak napisał efel, będzie to też zależeć od konkretnej treści. W Filmach zwłaszcza z pasami wypełnienie ekranu nie jestem zbyt wysokie i na Oledzie cześć pixeli po prostu nie świeci. 

Znalazłem takie porównanie na szybko 

Od 10 min jest porównanie zużycia energii. Stale obrazy, wypełniające niemal cały ekran. Zużycie bardzo zróżnicowane. Tutaj Samsung wyszedł zwycięsko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, piter20020 napisał:

Ja przesiadłem się na Oleda z 13 letniej plazmy Panasa G50 i teraz nie muszę dokręcać na rowerze, żeby ekran nie przygasał :)

Na specyfikacji miałem pobór prądu na poziomie 480 wat.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Toma-San napisał:

Ale ten pobór mocy pokazany jest chyba dla trybu SDR, nie HDR. No bo nie chce mi się wierzyć, żeby przy jasności około 1000 nitów,ten Sony pobierał tylko 108W. I Ten pobór dla Oleda tez jest za niski. Mój w szczytowych wartościach potrafił konsumować nawet blisko 300W (przy dużej ilości jasnych scen i z włączonym HDR'em)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Witasisko napisał:

Ja przesiadłem się na Oleda z 13 letniej plazmy Panasa G50 i teraz nie muszę dokręcać na rowerze, żeby ekran nie przygasał :)

Na specyfikacji miałem pobór prądu na poziomie 480 wat.

No u mnie też było bodajże 430 W :P . Przestałem makulaturę sprzedawać, jak TV zmieniłem... ;) 

26 minut temu, gh0st666 napisał:

Ale ten pobór mocy pokazany jest chyba dla trybu SDR, nie HDR. No bo nie chce mi się wierzyć, żeby przy jasności około 1000 nitów,ten Sony pobierał tylko 108W. I Ten pobór dla Oleda tez jest za niski. Mój w szczytowych wartościach potrafił konsumować nawet blisko 300W (przy dużej ilości jasnych scen i z włączonym HDR'em)

Dane wziąłem z rtings, prawdopodobnie po kalibracji telewizory pobierały mniej prądu i prawdopodobnie racja, że pomiar był na SDRze robiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi