Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Serio wbijanie na OLED ustawień z innych TV to "kupa" jakich mało..., jak chcesz to zrób kalibrację nie "cebuluj" i będzie OK bo używanie ustawień ma się kompletnie nijak..., Kazdy TV jest inny i nie jest to slogan "skalibruj.pl"...
Ale jakich ustawień z innych TV, z której części mojej wypowiedzi to wywnioskowałeś?

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/b7-b7a-oled/settings

https://www.avforums.com/threads/lg-oled55b7v-best-tv-picture-settings.2106641/

Jest wiele miejsc, gdzie pokazane jest jak można spróbować ustawić TV pod swoje widzimisię, nikt poza Tobą nie ma tu na myśli oszczędzania na profesjonalnej kalibracji, kolega nie wspomniał nawet słowem o tym, że zależy mu na referencyjnych ustawieniach a jedynie, że tryb gry mu przeszkadza

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, JohnnyCash napisał:

Ale jakich ustawień z innych TV, z której części mojej wypowiedzi to wywnioskowałeś?

Wiele osób wiele dodaje;)

''Fachmanów'' tu sporo,żaden nie doradził w sprawie ustawień Xbox+A1;)

Jedna osoba podpowiedziała co robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Arkadiusz napisał:

Mam C7 do początku stycznia. [.....] .Co do foli z przodu nie miałem, z tyłu miałem ale nie podpisana żeby zdjąć ale z LG mi powiedzieli żeby zdjąć.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Folię z przodu ma każdy, której nie można zrywać. Jest to filtr polaryzacyjny, a pod nim czysta szklana matryca. Ci co zrywają folie mają odpowiednie oznaczenia pod którą jest druga warstwa ledwo widoczna od krawędzi ramki. I to jest właśnie ta folia o której była mowa chyba przez 3 dni .Jeżeli są odważni a tacy byli to niech zrywają polaryzację i powodzenia przy reklamacji. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie na stronie Lg Uk pojawiły sie wszystkie dane nowych Oledow. Przeglądając model B8 zauważyłem ze będzie on w wersji 65 dość „lekki” w porównaj do zeszłego roku oraz modelu np c8. Myślicie ze Lg mogło zastąpić podstawę aluminiowa plastikowa stylizowana na luminium np ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nasz bohater narodowy Bolesław Wałęsa nie jest niestety dobrym przykładem jeśli chodzi o język polski
Mam to gdzieś.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, JohnnyCash napisał:

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/b7-b7a-oled/settings

https://www.avforums.com/threads/lg-oled55b7v-best-tv-picture-settings.2106641/

Jest wiele miejsc, gdzie pokazane jest jak można spróbować ustawić TV pod swoje widzimisię, nikt poza Tobą nie ma tu na myśli oszczędzania na profesjonalnej kalibracji, kolega nie wspomniał nawet słowem o tym, że zależy mu na referencyjnych ustawieniach a jedynie, że tryb gry mu przeszkadza emoji14.png

Tylko że właśnie w linku rtings na dole są podane wyraźnie wartości kalibracji, które będą dobre wyłącznie na tym jednym egzemplarzu. Wprowadzając je do swojego telewizora możesz spowodować dalsze pogłębienie rozlegulowania balansu bieli i kolorów.

Tak samo w link avsforum - ruszanie parametrami balansu bieli jest błędem. Bez profesjonalnej kalibracji nie powinno się tych parametrów ruszać. Ja po kalibracji mam zupełnie inne ustawienia niż te podane na tej stronie.

Moja rada - jak chcecie trochę poprawić obraz to przeczytajcie rozdział "Zalecane ustawienia" w recenzji Macieja. Na OLEDach LG tak czy inaczej jest wskazana kalibracja. Jak się już ją wykona to nie trzeba już grzebać co chwila żadnymi parametrami, bo obraz wygląda po prostu tak jak powinien na każdym materiale. Naprawdę warto !

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko że właśnie w linku rtings na dole są podane wyraźnie wartości kalibracji, które będą dobre wyłącznie na tym jednym egzemplarzu. Wprowadzając je do swojego telewizora możesz spowodować dalsze pogłębienie rozlegulowania balansu bieli i kolorów.
Tak samo w link avsforum - ruszanie parametrami balansu bieli jest błędem. Bez profesjonalnej kalibracji nie powinno się tych parametrów ruszać. Ja po kalibracji mam zupełnie inne ustawienia niż te podane na tej stronie.
Moja rada - jak chcecie trochę poprawić obraz to przeczytajcie rozdział "Zalecane ustawienia" w recenzji Macieja. Na OLEDach LG tak czy inaczej jest wskazana kalibracja. Jak się już ją wykona to nie trzeba już grzebać co chwila żadnymi parametrami, bo obraz wygląda po prostu tak jak powinien na każdym materiale. Naprawdę warto !
Kogo polecasz do skalibrowania TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpisuje się pod kolegą Subman. Do filmów najlepsze są tryby isf. Nawet bez kalibracji obraz wygląda w tych trybach wybornie. Mają też domyślnie wyłączone wszystko co powinno zostać wyłączone dla materiałów wysokiej jakości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak podstawowej wiedzy w zakresie obsługi urządzeń typu TV u wielu użytkowników wręcz poraża...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podpisuje się pod kolegą Subman. Do filmów najlepsze są tryby isf. Nawet bez kalibracji obraz wygląda w tych trybach wybornie. Mają też domyślnie wyłączone wszystko co powinno zostać wyłączone dla materiałów wysokiej jakości. 
Co myślicie o rybie technicolor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, JohnnyCash napisał:

Technicolor jest kopią trybów isf. Pod względem balansu bieli i odwzorowania kolorów nie różni się niczym od trybu kino. Wprowadza jednak dodatkowe wyostrzanie obrazu. Panowie z rtings.com zalecają używanie trybu Technicolor w materiałach HDR i trybów isf w SDR. Jeśli oczywiście lubisz kinowy obraz. Natomiast jeśli jesteś zwolennikiem trybów typu vivid, to zarówno te tryby jak i kalibracja może być niezbyt miłym doświadczeniem na początku ;)

Jako ciekawostkę dodam, że w expert controls jest ustawienie o nazwie edge enhancer. Powinno on być w pozycji on. Gdy jest aktywne, nie wyostrza dodatkowo krawędzi. Dziwna logika LG... 

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Technicolor jest kopią trybów isf. Pod względem balansu bieli i odwzorowania kolorów nie różni się niczym od trybu kino. Wprowadza jednak dodatkowe wyostrzanie obrazu. Panowie z rtings.com zalecają używanie trybu Technicolor w materiałach HDR i trybów isf w SDR. Jeśli oczywiście lubisz kinowy obraz. Natomiast jeśli jesteś zwolennikiem trybów typu vivid, to zarówno te tryby jak i kalibracja może być niezbyt miłym doświadczeniem na początku
Jako ciekawostkę dodam, że w expert controls jest ustawienie o nazwie edge enhancer. Powinno on być w pozycji on. Gdy jest aktywne, nie wyostrza dodatkowo krawędzi. Dziwna logika LG... 
Bardzo miło się ogląda filmy używając tych trybów, dlatego zastanawiam się nad kalibracją, jeżeli tylko poprawi ten efekt, to czemu nie?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, JohnnyCash napisał:

Łosoś smaczniejszy.

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem że bardzo szybko bo po bodajże minucie max bezczynności dwóch załącza sie wygaszacz ekranu (fajerwerki na czarnym tle)

Domyślam się że to po to aby zniwelować czasu statycznego obrazu i ustrzeć przed ewentualnymi wypaleniami statycznych obrazów na matrycy.

Pytanie brzmi czy jeżeli wyświetlacz ekranu chodzi sobie przez dłuższy moment no nie wiem  godzine czy naawet dwie to nie działa to jakoś negatywnie na matryce i jej żywotność ? Raczej nie bo to w sumie działa na zasadzie takiej jakbyśmy oglądali cokolwiek bo jednak obraz jest w ruchu, aczkolwiek naszła mnie taka rozkminka po nocy :)

Edytowane przez ilidan
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efekt teatru. Musisz wyregulowac TrueMotion. Poczytaj w teście tego modelu na hdtvpolska.

Ustaw sobie wg tego co jest tam napisane. Przede wszystkim tryb obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, tracer10 napisał:

Tak zrobię wieczorem, a powiedzcie w sprawie kalibracji jak rozegrać ten temat.

Mieszkając w Polsce skorzystałbym z oferty Skalibrujtv.pl no ale nie mieszkam nawet w pobliżu więc co radzicie w tym temacie?

Poszukaj jakiegoś lokalnego specjalisty. Za efekt teatru odpowiada De-Judder w ustawieniach true motion. Niestety każda wartość powyżej zera oznacza artefakty. Powyżej 5 dropy i artefakty. Nie każdemu pewnie będzie to przeszkadzać. Do filmów lepiej true motion off i real cinema on. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, ilidan napisał:

Zauważyłem że bardzo szybko bo po bodajże minucie max bezczynności dwóch załącza sie wygaszacz ekranu (fajerwerki na czarnym tle)

Domyślam się że to po to aby zniwelować czasu statycznego obrazu i ustrzeć przed ewentualnymi wypaleniami statycznych obrazów na matrycy.

Pytanie brzmi czy jeżeli wyświetlacz ekranu chodzi sobie przez dłuższy moment no nie wiem  godzine czy naawet dwie to nie działa to jakoś negatywnie na matryce i jej żywotność ? Raczej nie bo to w sumie działa na zasadzie takiej jakbyśmy oglądali cokolwiek bo jednak obraz jest w ruchu, aczkolwiek naszła mnie taka rozkminka po nocy :)

Kolego stwierdzam jednogłośnie, że jesteś paranoikiem. Pisaliśmy tu jakiś czas temu, że oledy nie są dla paranoików, bo będziesz się zadręczał czy Ci się coś nie wypali, czy ostatnia kompensacja matrycy się powiodła, czemu wygaszacz się nie włączył. Zamęczysz siebie i przy okazji nas. Odpuść, albo sprzedaj tego oleda jak najszybciej. Piszę to w trosce o Twoje zdrowie psychiczne jak i nasze.

• Plusik 3
  • Haha 2
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tracer10 napisał:

Tak zrobię wieczorem, a powiedzcie w sprawie kalibracji jak rozegrać ten temat.

Mieszkając w Polsce skorzystałbym z oferty Skalibrujtv.pl no ale nie mieszkam nawet w pobliżu więc co radzicie w tym temacie?

Polecam skalibrujtv.pl. Dojadą do Ciebie. Jak korzystałem już dwa razy.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, efel napisał:

Kolego stwierdzam jednogłośnie, że jesteś paranoikiem. Pisaliśmy tu jakiś czas temu, że oledy nie są dla paranoików, bo będziesz się zadręczał czy Ci się coś nie wypali, czy ostatnia kompensacja matrycy się powiodła, czemu wygaszacz się nie włączył. Zamęczysz siebie i przy okazji nas. Odpuść, albo sprzedaj tego oleda jak najszybciej. Piszę to w trosce o Twoje zdrowie psychiczne jak i nasze.

To źle stwierdzasz, czy ja gdzieś się zadręczam ? Jedynie zadaję pytania które mnie zastanawiają , myślałem że ktoś bardziej obeznany w temacie przybliży mi bardziej działanie tej cudownej technologi, nic więcej, chyba do tego jest forum prawda ?

Obecnie jestem bardzo zadowolony z Telewizora i nie zamierzam go sprzedawać  :)

Jakbym był paranoikiem to bym robił milion testów na planszach jak Wy a tymczasem nie interesują mnie nawet te plansze i nie zamierzam ich sprawdzać bo osobiście mam gdzieś czy na planszy pojawi się jakiś banding czy jakiś zafarb, grunt że podczas oglądania filmów,seriali obraz jest idealny i nie dostrzegam jakiś defektów matrycy :)

Także zachowaj swoje "cenne rady"  proszę dla siebie, jeżeli Twoja wypowiedź nie ma na rzeczy wnieść nic konstruktywnego to proszę daruj sobie.

Edytowane przez ilidan
  • Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś z Was używa NASa z WebOS-em? Niestety naszych TV nie da się podłączyć po sambie i zostaje tylko DLNA a to wymaga transkodowania w locie... Ktoś ma doświadczenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez wiesio
Błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, JohnnyCash napisał:

Ktoś z Was używa NASa z WebOS-em? Niestety naszych TV nie da się podłączyć po sambie i zostaje tylko DLNA a to wymaga transkodowania w locie... Ktoś ma doświadczenie?

Używam z NAS Synology, działa bezproblemowo, po wifi. NAS jest widoczny jako jedno ze źródeł. Nie mam na dysku nic w 4K, więc nie wiem jak by to poszło. Filmy HD, bez zacięć.

Edytowane przez drozdek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 hours ago, tracer10 said:

Odnoszę wrażenie oglądając film lub serial, że oglądam teatr, naprawdę mój wzrok takie odnosi wrażenie.

Drugie co mi się nie podoba to czasem jakieś dziwnie przyspieszone ruchy ludzi w tych filmach.

Dejudder i deblurr na 0 i będzie perfekcyjnie.

1 hour ago, JohnnyCash said:

DLNA nie wymaga transkodowania... to jest w 100% zależne od serwera dlna i jego ustawień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi