Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

No i właśnie mam wszystko poustawiana chyba  tak jak trzeba, kabel HDMI 2.0 premium, ampli. denon 2300 i atmosa nie ma. Nie wiem co jest grane a może jednak coś źle mam ustawione.  Jakieś wskazówki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Witasisko

Gratuluję udanego egzemplarza :) 

Nie wiem jak optykiem, ale po HDMI ARC do amplitunera na pewno możecie uzyskać z OLEDa LG 5.1, a nawet Dolby Atmos. Kabel wybierajcie możliwie jak najkrótszy, najlepiej markowy.

3 godziny temu, zbycho45 napisał:

No i właśnie mam wszystko poustawiana chyba  tak jak trzeba, kabel HDMI 2.0 premium, ampli. denon 2300 i atmosa nie ma. Nie wiem co jest grane a może jednak coś źle mam ustawione.  Jakieś wskazówki?

Może upgrade firmware'u na amplitunerze ? Rozumiem że na LG masz najnowszy software ? Masz ustawione głośniki na min. 7.1 ? U mnie yamaha RX-A1060 wykrywa Atmosa dopiero w takim trybie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstępie chciałbym powitać wszystkich.

Moja wypowiedź nie będzie się znacznie różniła od innych chcących zakupić ten właśnie model oleda.

Przeglądam ten wątek od dłuższego czasu od pół roku przymierzam się do kupna b7v  planuje przerzucić się z mojego LEDA (Curved) 55 cali od Samsunga .

Moje pytanie brzmi czy opłaca się zmieniać telewizor 55cali na ten sam rozmiar tyle że OLED ?

Ktoś tu polecał sklep Borys27 z Allegro bodajże Subman, widzę ze ma dość okazyjne ceny jeżeli chodzi o B7.

Miałem jutro jechać do RTV Euro AGD i kupować  na raty (opłacaja pierwszą rate i jakieś tam bonusy ) wersje 55cali ale dziś zrobili niemiłą niespodzianke podnoszac cene z 6500zł na 7000zł ......

Z innych "okazji" znalazłem również takie ogłoszenie na olx

https://www.olx.pl/oferta/oled-lg-55b7d-4k-uhd-activ-hdr-webos-3-5-smart-tv-wifi-CID99-IDstESN.html

Telewizory ponoć są nowe pytanie brzmi na ile ta "firma" jest wiarygodna i czy nie pochodzą one z zwrotów ?

Jestem już niemal przekonany co do kupna tego modelu , pytanie brzmi gdzie najlepiej kupić ? aby mieć spokój "ducha" bo bądź co bądź małe pieniążki to jednak nie są.

Z góry dziękuje za wszystkie wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej kupić w normalnym sklepie, a nie jakieś wypakowane modele niemieckie niewiadomego pochodzenia.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, vader_4747 napisał:

Najlepiej kupić w normalnym sklepie, a nie jakieś wypakowane modele niemieckie niewiadomego pochodzenia.

Ogólnie planuje przerzucić się z mojego 3 letniego Samsunga UE55H6850AW  pytanie czy różnica bedzie taka kolosalna biorąc ten sam rozmiar telewizora ?

A powiedz mi bo widzę ze masz Ps4 PRO  jak B7V sprawdza sie przy tej konsoli,  ktoś ma może  głosniki logitech z-906 podłączone do tego telewizora ?  Używam tych głośników od 5 lat i do teraz dają radę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, ilidan napisał:

Moje pytanie brzmi czy opłaca się zmieniać telewizor 55cali na ten sam rozmiar tyle że OLED ?

Postrzeganie różnic to kwestia raczej indywidualna. Dużo zależy od tego jak wymagającym jesteś użytkownikiem,  co najczęściej oglądasz i w jakich warunkach. W filmach i grach powinieneś zobaczyć dużą przewagę Oleda. To zasługa kontrastu i bardzo dobrego HDR-u. Zresztą jeśli nie wyciągnąłeś jeszcze wniosków po 130 stronach lektury, powinieneś się raczej wybrać do sklepu i obadać na własne oczy jak prezentują się różne materiały na Oledzie. 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, vader_4747 napisał:

Na allegro w opiniach widać same wpisy zadowolonych nabywców, i jest też wpis że OLED pochodzi z polskiej dystrybucji. Z drugiej strony faktycznie ceny w dużych stacjonarnych sklepach po uwzględnieniu rabatu są obecnie praktycznie takie same. Niemniej najlepiej kupować OLEDa jest zawsze przez internet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na allegro w opiniach widać same wpisy zadowolonych nabywców, i jest też wpis że OLED pochodzi z polskiej dystrybucji. Z drugiej strony faktycznie ceny w dużych stacjonarnych sklepach po uwzględnieniu rabatu są obecnie praktycznie takie same. Niemniej najlepiej kupować OLEDa jest zawsze przez internet.
Ja pisałem o tym z linku olx.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.olx.pl/oferta/oled-lg-55b7d-4k-uhd-activ-hdr-webos-3-5-smart-tv-wifi-CID99-IDstESN.html

Co do tego ogłoszenia , dopytałem się troche, sprzedawca zapewnia że telewizory są polskiej dystrybucji i są w pełni nowe, jest również możliwość odbioru osobistego.

Pytanie zasadnicze dlaczego Tv nazywa się B7D zamiast B7V ?  Czy nie jest przypadkiem tak że B7V został wydany na polski rynek a B7D na zagraniczne ? Jeżeli się myle to proszę mnie poprawić bo cene mają tam podejrzanie niską

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B7D nie jest na 100% z polskiej dystrybucji. LG Polska dystrybuuje jedynie modele B7V. To oszust. Wybierz innego sprzedawcę.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman bodajże Ty polecałeś Borysa z Allegro ? Możesz powiedzieć mi coś więcej o tym sprzedawcy i pochodzenia telewizorów które sprzedaje ?  oraz jak wygląda ewentualna gwarancja u tego sprzedawcy badź zwrot ? Nie robi problemów ? Bo ma aktualnie  65cali B7v za 9800zł

Chyba że ktoś poleca jakieś inne sklepy na kupno tego modelu telewizora ?

vader_4747

byłbym wdzięczny za odpowiedz na moje pytanie wyżej odnośnie ps4 pro z b7v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego ogłoszenia , dopytałem się troche, sprzedawca zapewnia że telewizory są polskiej dystrybucji i są w pełni nowe, jest również możliwość odbioru osobistego.
Pytanie zasadnicze dlaczego Tv nazywa się B7D zamiast B7V ?  Czy nie jest przypadkiem tak że B7V został wydany na polski rynek a B7D na zagraniczne ? Jeżeli się myle to proszę mnie poprawić bo cene mają tam podejrzanie niską

Model B7D pochodzi z niemieckiej dystrybucji. Poza tym od razu widać, że oszust, bo w opisie jest info, że telewizor fabrycznie zapakowany, a zdjęcia przedstawiają co innego. Jak kiedyś zadzwoniłem do podobnego gościa to twierdził, że przecież wcześniej zapakowała go fabryka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, ilidan napisał:

Subman bodajże Ty polecałeś Borysa z Allegro ? Możesz powiedzieć mi coś więcej o tym sprzedawcy i pochodzenia telewizorów które sprzedaje ?  oraz jak wygląda ewentualna gwarancja u tego sprzedawcy badź zwrot ? Nie robi problemów ? Bo ma aktualnie  65cali B7v za 9800zł

Chyba że ktoś poleca jakieś inne sklepy na kupno tego modelu telewizora ?

W saturnie możesz kupić ten model za 10499 - 400 zł zwrotu od LG, czyli dostaniesz go za 10099 zł. Kupujesz przez internet i masz 100% gwarancję, że OLED będzie pochodził z polskiej dystrybucji i dużego, pewnego sprzedawcę. Z borysem nie miałem do czynienia, ale nie słyszałem nigdy złej opinii o nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Subman napisał:

W saturnie możesz kupić ten model za 10499 - 400 zł zwrotu od LG, czyli dostaniesz go za 10099 zł. Kupujesz przez internet i masz 100% gwarancję, że OLED będzie pochodził z polskiej dystrybucji i dużego, pewnego sprzedawcę. Z borysem nie miałem do czynienia, ale nie słyszałem nigdy złej opinii o nim.

Jeżeli chodzi o większy sklep to raczej kupiłbym na raty, jestem na siebie zły ze nie kupiłem z Euro Rtv gdy mieli cene 6499zł bo mają fajną ratalna "promocje" . Mianowicie płacą pierwszą rate oraz raty dopiero zaczyna sie spłacać od sierpnia.

Ciekawe czy jak sie jutro tam przejade i poinformuje ich o cenie jaką mieli jeszcze wczoraj to coś "ugram" ? Pewnie nie, ale może warto spróbować

Co do zwrotu 400zł od lg to ta promocja  była chyba tylko do 5 marca ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ilidan napisał:

Oznaczenie d to dystrybucja niemiecka. Trzymaj się z dala od takich ofert.

1 godzinę temu, ilidan napisał:

byłbym wdzięczny za odpowiedz na moje pytanie wyżej odnośnie ps4 pro z b7v

Bardzo dobrze się sprawuje i z ps4 pro i z xboxem, a także do gier na pc. Niski input lag i czas reakcji na poziomie nieosiągalnym dla technologii LCD robią swoje ;)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam do was pytanie, dlaczego trzymać się z dala od telewizorów z niemieckiej dystrybucji? Ceny są faktycznie zdecydowanie atrakcyjniejsze a zauważyłem iż jest wiele sprzedawców właśnie z modelami z D na końcu. W tym firmy które naprawdę już od kilkunastu lat handlują elektroniką i RTV - oni ponoć sami realizują gwarancję 24 msc we własnym zakresie. W takim wypadku też nie pchać się w tani model 55b7D?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, ilidan napisał:

Ja chciałem kupić kiedyś swojego od Borys24 z allegro, bo miał wtedy ceny niższe od sklepowych o ponad 2.5 tys zł za model 55 cali. Mailowałem z nim i twierdził że TV które sprzedaje pochodzą z dystrybucji EU, czyli są sprowadzane ale gwarantuje że nie ma żadnych problemów z polską gwarancją. Zresztą zawsze masz rękojmię u niego. Gdzieś w necie natknąłem się na opinię że nie robi żadnych problemów przy zwrotach i reklamacjach także jestem w stanie uwierzyć że jest solidnym sprzedawcą i opinie na allegro są wiarygodne. 

Akurat jak ja kupowałem Borys wyprzedał wszystkie oledy i kupiłem u jego konkurenta, również dużego sprzedawcy na allegro czyli ZUK_WA-WA i zero problemów. On ma TV z polskiej dystrybucji, dostajesz normalnie fakturę VAT, również nie robi żadnych problemów przy zwrotach i reklamacjach (ktoś w tym wątku pisał że kupił u niego i zwracał w ciągu 14 dni, bo coś było nie tak z tym egzemplarzem i wszystko poszło bez problemów).

Natomiast faktycznie jeżeli w jakimś sklepie stacjonarnym typu Euro czy Saturn cena jest niewiele wyższa obecnie  to kupowałbym przez internet od nich, bo w razie zwrotów czy reklamacji kontaktujesz się z najbliższym sklepem stacjonarnym i jest to po prostu wygodniejsze. Tylko uważaj bo Eura czy Saturny lubią sprzedawać towar ze zwrotów, u mniejszych sprzedawców jest mniejsze z tym ryzyko

34 minuty temu, Zeniofir napisał:

A ja mam do was pytanie, dlaczego trzymać się z dala od telewizorów z niemieckiej dystrybucji?

Bo w niemieckiej gwarancji jest podobno czarno na białym napisane że wypalenia nie podlegają gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, efel napisał:

Bo w niemieckiej gwarancji jest podobno czarno na białym napisane że wypalenia nie podlegają gwarancji.

Nic takiego nie ma. W instrukcji jest ostrzeżenie o statycznych obrazach tylko. Ale na stronie internetowej LG widziałem taki zapis. Gwarancja papierowa jedno a strona internetowa drugie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, efel napisał:

Na dekoderze Vectry, na programach, które nadają w DD 5.1 ustawiłem właśnie DD i auto na TV i od razu moja stara "yamaszka" RX650 wypuściła DD 5.1.

THX za pomoc.

Jak myślicie, czy xbox one x to dobry wybór na pierwszy odtwarzacz blueray 4k? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Damiano85 napisał:

Nic takiego nie ma. W instrukcji jest ostrzeżenie o statycznych obrazach tylko. Ale na stronie internetowej LG widziałem taki zapis. Gwarancja papierowa jedno a strona internetowa drugie... 

Instrukcja a gwarancja to są dwa różne papiery. Masz gwarancję papierową, czy tylko jest na stronie? Ty z tego co kojarzę mieszkasz w Niemczech więc powinieneś być najlepiej zorientowany w temacie :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, efel napisał:

Instrukcja a gwarancja to są dwa różne papiery. Masz gwarancję papierową, czy tylko jest na stronie? Ty z tego co kojarzę mieszkasz w Niemczech więc powinieneś być najlepiej zorientowany w temacie :) 

Mam gwarancję papierową i instrukcje w języku niemieckim i mogę potwierdzić, że w papierach nie ma nic o tym, że gwarancja nie obejmuje wypaleń. Tak jak wspominałem wyżej, jedynie w instrukcji jest ostrzeżenie by nie wyświetlać przez dłuższy czas stałych obrazów i coś tam jeszcze na temat bad pixeli, z tego co pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc może warto jednak zainteresować się tymi  niemieckimi  B7D ? W koncu cena promocyjna (5200zł) a i ponoc 2 lata gwarancji.

Byłem dziś w Euro Rtv mając nadzieje ze coś załatwię . Mówię pracownikowi że 2 dni temu mieli cene 6499zł  i że w tej cenie byłbym go skłonny kupić na raty w tej chwili , poprosił abym poczekał chwilkę i przy mnie dzwonił  to "centrali czy gdzieś tam.

Po czym poinformował mnie że mogliby mi go sprzedać za 6500zł (aktualna cena od wczoraj to 6999zł) ale jakbym go kupił za gotówkę a nie na raty to podziękowałem ....

Swoją drogą teraz chyba jest najlepszy moment na kupno tego modelu prawda ? Bo w kwietniu/maju wychodzi nowy model także jakby nawet (odpukać) coś się stało z telewizorem to najprawdopodobniej nie będą mieli możliwości wymiany już na ten sam model czy tym bardziej naprawę jego więc będą zmuszeni albo oddać pieniążki albo zaproponować wymiane na model tegoroczny (2018) mylę się ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj kilka dni, ceny na euro lubią się zmieniać z dnia na dzień ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, ilidan napisał:

Więc może warto jednak zainteresować się tymi  niemieckimi  B7D ? W koncu cena promocyjna (5200zł) a i ponoc 2 lata gwarancji

Swoją drogą teraz chyba jest najlepszy moment na kupno tego modelu prawda ? Bo w kwietniu/maju wychodzi nowy model także jakby nawet (odpukać) coś się stało z telewizorem to najprawdopodobniej nie będą mieli możliwości wymiany już na ten sam model czy tym bardziej naprawę jego więc będą zmuszeni albo oddać pieniążki albo zaproponować wymiane na model tegoroczny (2018) mylę się ?

Wydaje mi się, że samo LG będzie miało jeszcze trochę matryc i kompletnych modeli egzemplarzy z 2017 w magazynach więc to wątpliwe by w najbliższych 5-6 miesiącach wymienili na nowy model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi