Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Telewizory są wyłączane. O ile dobrze pamiętam to automat co 5 godzin je wyłącza, właśnie w celu przeprowadzenia kompensacji.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, eloszki said:

Dzień dobry, już od dłuższego czasu przymierzam się do zmiany tv i ten model mi się podoba. Tylko mam wątpliwość ponieważ u mnie tv dziennie jest uruchomiony minimum 10h z czego 80% to konsola ps4 ( hud w jednym miejscu najczęściej jedna gra ) i 20% netflix. Czy do takiego zastosowanie się nada ten tv czy dla świetego spokoju kupić LCD i się nie martwić jakimiś plamami ?
Dziękuje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

TV ma zaimplementowany system czyszczenia co parę godzin. W grach nie powinno być problemów jednak dopiero test na rtings nam odpowie na wszystkie takie pytania.

Swoją drogą, TV odpalony min. 10h dziennie nieźle. Zakładając, że człowiek śpi 8h i pracuje/uczy się 8h, no to już mamy 16h  + ekstra parę godzin na higienę i posiłki gdzie tu czas na gry:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System czyszczenia co pare godzin - czyli w tym momencie jest wyłączony obowiązkowo ekran czy czyszczenie odbywa się w tle a ekran może wyświetlać treści?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyszczenie włącza się po wyłączeniu telewizora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dziękuje. Zbyt dużo niepewności co do tej technologii - chyba jednak wybiorę xe9305.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepotrzebnie, a xe9305 ma znacznie gorszy obraz od OLED'a

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, eloszki napisał:

Ok dziękuje. Zbyt dużo niepewności co do tej technologii - chyba jednak wybiorę xe9305.

Niepewność sieją osoby, które oleda widziały jedynie na półce w sklepie. Użytkownicy tych telewizorów póki co niepewności nie mają. A odsetek tych którym się popsuł ten telewizor pewnie nie jest większy od odsetka popsutych LCDków w stosunku do całości.

To tak jak kiedyś wypadek na drodze miała hybryda Tesla. Nagłośnili to w mediach tak, jaka to hybryda awaryjna itd. A to się ledwie jeden samochód popsuł. Tyle że było to tak rozgłoszone, że masakra. Nowoczesna technologia i awaria.

• Plusik 1
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym używał tv normalnie czyli te około 2 h dziennie to nawet bym nie zadał pytania tylko go po prostu kupił. Jak zwróciliście uwagę używam tv mega dużo i to codziennie, co gorsze najczęściej na stałym hud ( w jednej grze potrafię spędził multum godzin bez przerwy) - oglądałem test starszych modeli na chyba rtings to wyglądało to średnio. Z tego cow wiem obecny test niedawno się zaczął, nawet nie wiem czy jest już jakieś podsumowanie po tak krótkim czasie. Tylko i wyłącznie stad moje obawy.

Btw ja się nie martwię ze tv mi się zepsuje - to mam w [beeep]ie bo zepsuć się może wszystko, natomiast nie chce się denerwować na pozostawione ślady kiedy odpalę netflixa po długiej grze lub odwrotnie - to jest moja jedyna obawa.

Nie chce tez być niewolnikiem sprzętu aby go wyłączać w określonych momentach ( na jakieś czyszczenie), kiedy chce ogladac co innego. Chce z niego korzystać tak jak z obecnego tv czyli włączam i nie myśle o jakichś cudach - po prostu działa.

Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, eloszki napisał:

Gdybym używał tv normalnie czyli te około 2 h dziennie to nawet bym nie zadał pytania tylko go po prostu kupił. Jak zwróciliście uwagę używam tv mega dużo i to codziennie, co gorsze najczęściej na stałym hud ( w jednej grze potrafię spędził multum godzin bez przerwy) - oglądałem test starszych modeli na chyba rtings to wyglądało to średnio. Z tego cow wiem obecny test niedawno się zaczął, nawet nie wiem czy jest już jakieś podsumowanie po tak krótkim czasie. Tylko i wyłącznie stad moje obawy.

Btw ja się nie martwię ze tv mi się zepsuje - to mam w [beeep]ie bo zepsuć się może wszystko, natomiast nie chce się denerwować na pozostawione ślady kiedy odpalę netflixa po długiej grze lub odwrotnie - to jest moja jedyna obawa.

Nie chce tez być niewolnikiem sprzętu aby go wyłączać w określonych momentach ( na jakieś czyszczenie), kiedy chce ogladac co innego. Chce z niego korzystać tak jak z obecnego tv czyli włączam i nie myśle o jakichś cudach - po prostu działa.

Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi.

Chcesz spać spokojnie, nie kupuj oleda. Ten sony to świetny wybór 

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post. Na dniach przymierzam się do Oleda B7 55". Byłem ostatnio w MM i udało się podłączyć sygnał telewizyjny i ku mojemu zdziwieniu obraz był koszmarny. Brak ostrości, duża ziarnistość jedynie w trybie profilu HDR coś się poprawiało ale dalej słabizna. Wiem że przy skalowaniu obrazu z hd do 4k tracimy , ale mój leciwy LCD (nie led) odbiera znacznie lepiej.  Możliwe że sygnał w sklepie był słaby.

Jak to jest u Was ?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, byczeks napisał:

To tak jak kiedyś wypadek na drodze miała hybryda Tesla. Nagłośnili to w mediach tak, jaka to hybryda awaryjna itd. A to się ledwie jeden samochód popsuł. Tyle że było to tak rozgłoszone, że masakra. Nowoczesna technologia i awaria.

Tesla to nie hybrydy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, vakosset napisał:

Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post. Na dniach przymierzam się do Oleda B7 55". Byłem ostatnio w MM i udało się podłączyć sygnał telewizyjny i ku mojemu zdziwieniu obraz był koszmarny. Brak ostrości, duża ziarnistość jedynie w trybie profilu HDR coś się poprawiało ale dalej słabizna. Wiem że przy skalowaniu obrazu z hd do 4k tracimy , ale mój leciwy LCD (nie led) odbiera znacznie lepiej.  Możliwe że sygnał w sklepie był słaby.

Mam nc+ na karcie CAM i obraz jest dobry. Nie powiedziałbym że brakuje ostrości a i ziarnistości też nie widać. Przy skalowaniu z HD do 4k bardzo niewiele tracimy, o ile w ogóle. Problem wynika głównie ze słabej jakości sygnału, porównywanie go do telewizorów o różnych rozmiarach i zbyt mała odległość od ekranu (nie wiem 1 metr ?). Obraz można poprawić kalibracją i odpowiednimi ustawieniami np. zwiększającymi ostrość. Bezpośrednie porównanie bardzo dobrej jakości obrazu UHD, a następnie sygnału z telewizji naziemnej też robi swoje, bo tu jest oczywiście przepaść. 

4 godziny temu, eloszki napisał:

Chciałem coś napisać w obronie OLEDa, bo u mnie też gra codziennie maskarycznie długo, ale mam dość mocno zróżnicowane kanały i nie mam konsoli. Jeśli faktycznie będziesz grał przez 8 godzin dziennie, to lepszym wyborem będzie faktycznie LCD. Moja opinia jest taka, że OLED nadaje się do gier, ale tak do mniej więcej max 4 godzin dziennie średnio i najlepiej jeśli na OLEDZie będzie puszczane dużo innej zróżnicowanej zawartości. Wtedy nie powinno się nic stać. Są tu natomiast na forum osoby, które używają tegorocznego OLEDa praktycznie też wyłącznie do gier i na razie nic im się nie stało. 

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam jakiegoś strasznego ciśnienia na zmianę. Poczekam jeszcze sekunduje jak się technologia sprawuje.

Dzięki za zainteresowanie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odebrałem w czwartek C7.
Przyszła wersja 55C7V.
Skalibrowane 2 tryby standard i ciemne pomieszczenie.
0 martwych pikseli, sprzęt został sprawdzony przed wysłaniem na moją prośbę.
Nie zapuszczałem jeszcze plansz testowych, bo mam bardzo mało wolnego czasu, więc wolałem po prostu nacieszyć się sprzętem - grałem na PS4 i oglądałem filmy.
Jedyna uwaga zwiazana z wygladem zewnetrzym to minimalnie bardziej odstajaca obudowa po prawej stronie, poza tym - ideał.
Telewizor spiąłem z Onkyo TX-676 + STX Electrino 250 i Ps4 Pro.
Troche zabawy miałem z ustawieniem wszystkiego, żeby PS4 odtwarzało HDR.
Odpaliłem Horizon Zero i już wiedziałem, że to był za[beeep]isty wybór :)
Filmy oglądałem w 2160p x265 10bit HDR - robi robotę, ale sprawdzę jeszcze Remux.
Jak uruchamiacie materiał w Netflixie w Dolby Vision to pojawia się Wam ikonka "HDR" w prawym górnym rogu czy nie?

Jak narazie jestem bardzo zadowolony, zobaczymy jak będzie się sprawował w dalszym użytkowaniu :)
Wcześniej miałem plazmę Panasonica, więc z LCD mi trochę nie po drodze :)

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak uruchamiam materiał "Dolby Vision" na Netflixie to pojawia mi się napis "Dolby Vision", anie "HDR" :)

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Just now, Subman said:

Jak uruchamiam materiał "Dolby Vision" na Netflixie to pojawia mi się napis "Dolby Vision", anie "HDR" :)

Dzięki za info, czyli jeszcze musze trochę powalczyć z ustawieniami ampli+tv.

Jak uruchamiam film, gre lub wideo z HDR to pokazuje mi się napis "HDR".

W sytuacji gdy odpalam coś z Dolby Vision to niestety nie mam tego napisu, o którym wspmniałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma w tym ani krzty prawdy. Najlepszą metodą na ewentualne powidoki jest po prostu puszczenie innego materiału. Do tega masz czyszczenia automatyczne co 4h.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Darss napisał:

Odebrałem w czwartek C7.
Przyszła wersja 55C7V.
Skalibrowane 2 tryby standard i ciemne pomieszczenie.
0 martwych pikseli, sprzęt został sprawdzony przed wysłaniem na moją prośbę.

@Darss gdzie kupowałeś z takim sprawdzeniem?

Pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 55C7V, dziś sobie sprawdziłem ilość godzi 197h przepracowanych i 33 kompensacje te po 4h. Obraz mam jak z bajki, Sprawdzałem też plansze 5% i 10%, idealnie bez żadnych smug, kresek itd...Fakt w gry nie gram, tylko  programy informacyjne i Netflix. Faktycznie do gier pewnie brałbym zwykły LCD ale ja lubię filmy i Oled w tym temacie jest najlepszy bezsprzecznie. Syn ma w pokoju Tv Panasonica 48cali Lcd, kiedyś stał u mnie w pokoju i cały czas jak wejdę do jego pokoju to zadaje sobie pytanie, czym ja się podniecałem kiedyś? Powiem tak jak padnie mi OLED za kilka lat to następny też będzie OLED, ta technologia urzeka. Wybierzcie się z żonami do sklepu popatrzeć na TV, pokażcie im TV OLED i LCD...jedno pytanie, kochanie który ma ładniejszy obraz? mina żony bezcenna...dlatego kupiłem OLEDA, inaczej strasznie by marudziła że za drogo:)

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, pawelvideo napisał:

Faktycznie do gier pewnie brałbym zwykły LCD

Mogę wiedzieć dlaczego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, pawelvideo napisał:

Fakt w gry nie gram, tylko  programy informacyjne i Netflix. 

Z programami informacyjnymi typu TVP Info, czy  też TVN24 to lepiej uważaj na OLEDzie. Jak pojawiały się na forum zgłoszenia wypaleń 6 serii to praktycznie wyłącznie od paska TVN24. Na takich kanałach trzeba zjechać z janością OLED poniżej 50-60. A co do jakości obrazu szczególnie w dobrym materiale UHD - wiadomo :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Adi777 napisał:

Mogę wiedzieć dlaczego ?

Zakładam że od statycznych pasków, i okien w grach utrwalania powidoków  będą znacznie szybciej niż przy normalnym oglądaniu TV. 

2 godziny temu, Subman napisał:

Z programami informacyjnymi typu TVP Info, czy  też TVN24 to lepiej uważaj na OLEDzie. Jak pojawiały się na forum zgłoszenia wypaleń 6 serii to praktycznie wyłącznie od paska TVN24. Na takich kanałach trzeba zjechać z janością OLED poniżej 50-60. A co do jakości obrazu szczególnie w dobrym materiale UHD - wiadomo :) 

OLEDA mam na 37 jasność, codziennie oglądam tvn24 po 2h i jak narazie jest OK, żadnych niepokojących zmian. Zauważyłem że 80-90% osób ma tv b7, czym to jest podyktowane, czy brak w sklepach c7 czy stopa tv jest głównym powodem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, pawelvideo napisał:

Zauważyłem że 80-90% osób ma tv b7, czym to jest podyktowane, czy brak w sklepach c7 czy stopa tv jest głównym powodem? 

Myślę, że po części cena. B7 jest jednak ciut tańszy, a opinia jest taka, że jakość obrazu nie różni się niczym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi