Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, D_S napisał:

Powracając do tematu mojej wypalonej matrycy. LG wymieniło mi sprawnie na nową pozbawioną jakichkolwiek wad, więc na razie jestem zadowolony. Oby ta wytrzymała dłużej ;)

Super, gratuluje :-) wypalenia będą uwzględniać no i gratuluje wypalanie pierwszej 7 na forum...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Pytanie tylko skąd się nad tym wypalonym paskiem tvn24 wziął jeszcze wypalony kwadrat, który nie pasuje do niczego zupełnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Ty tego nie wiesz, to nikt Ci chyba na to pytanie nie odpowie już, ale wygląda na to, że to Twój egzemplarz był po prostu wadliwy i niezwykle podatny na wszelkie wypalenia.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest lepsza akcja. Odnoszę wrażenie, że po zmianie matrycy jest gorszy dźwięk :ph34r: Ciszej, mniej basu etc. Nie wiem o co kaman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wielce prawdopodobne, że jak napisałeś "odnosisz wrażenie" :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest lepsza akcja. Odnoszę wrażenie, że po zmianie matrycy jest gorszy dźwięk  Ciszej, mniej basu etc. Nie wiem o co kaman.

W mojej B6 serwisant po wymianie matrycy coś źle podłączył i głośniki prawie wcale nie grały. Nie obyło się bez ponownej wizyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Gatar napisał:

Witam.

Wielce prawdopodobne, że jak napisałeś "odnosisz wrażenie" :-)

Moje odniesione wrażenie pogorszenie dźwięku  po wymianie matrycy w moim B7 potwierdziło się w 100%. Po ponownej wizycie serwisu problem rozwiązany w 50%:huh: (brak basu i niskich tonów w prawym kanale) w lewym wszystko ok.

Edytowane przez skierman5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie mam takie wrażenie, że ten dźwięk jakiś taki "blady" się zrobił. Ciszej, mniej basu. W poniedziałek dzwonię po serwisanta niech zerknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to dość ciekawe. Czyżby polski serwis LG nie wiedział jak podłączyć poprawnie nową matrycę ? :huh: Tak czy inaczej moga C7ka jest podłączona po HDMI ARC do kina domowego i wewnętrzne głośniki grały tylko przez chwilę na początku. Nie ma w ogóle porównania między basami z prawdziwego subwoofera a malutkiego głośniczka w C7:)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, Subman napisał:

A to dość ciekawe. Czyżby polski serwis LG nie wiedział jak podłączyć poprawnie nową matrycę ? :huh: Tak czy inaczej moga C7ka jest podłączona po HDMI ARC do kina domowego i wewnętrzne głośniki grały tylko przez chwilę na początku. Nie ma w ogóle porównania między basami z prawdziwego subwoofera a malutkiego głośniczka w C7:)

W sprawie basów z subwoofera a " malutkiego głośniczka" B7 w 100% zgoda. W moim przypadku po wymianie matrycy w B7 " głośniczki" grały jak w "małym radyjku tranzystorowym". Po interwencji serwisu dźwięk się poprawił, ale nie do końca. Po zakończonej wizycie serwisanta i zapewnieniu mnie że wszystko ok. sprawdziłem działanie głośników Balansem i okazało się: lewy głośnik działa normalnie natomiast  prawy "jak małe radyjko tranzystorowe" brak "basu" niskich tonów. Natomiast w sprawie "prawidłowego podłączenia matrycy" wydaje mi się, że jest wszystko ok.

W związku z kontynuowaniem przeze mnie wątku jakości dźwięku w B7, mam prośbę do Szanownych Forumowiczów, by sprawdzili, czy w Waszych telewizorach w funkcji balansu dźwięk jest jednolity, zrównoważony w kanale L i R. W szczególności chodzi o tony niskie. Z góry dziękuję za informację. Moje pytanie jest w związku z tym, że w poniedziałek zamawiam serwis LG i znowu przyjedzie Pan serwisant i będzie mi wmawiał, że tak jest prawidłowo.

Edytowane przez skierman5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mogę prosić o podanie linku do strony jak ustawić parametry wyświetlania obrazu aby były najbliższe oryginalnym?

I pytanie dodatkowe przy sprawdzaniu plansz testowych jasność i podświetlanie oled na jakim poziomie ustawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, pamel napisał:

Witam,

Mogę prosić o podanie linku do strony jak ustawić parametry wyświetlania obrazu aby były najbliższe oryginalnym?

I pytanie dodatkowe przy sprawdzaniu plansz testowych jasność i podświetlanie oled na jakim poziomie ustawić?

Ustaw sobie tv tak jak będziesz oglądał i sprawdź na planszach. Ustawienia zalecane masz np tutaj: https://www.avforums.com/threads/lg-oled55b7v-best-tv-picture-settings.2106641/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak oglądacie film czy gracie w "zwykłym HDR" kontrast dynamiczny macie na nisko czy wyłączony?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, zbycho45 napisał:

Ustaw sobie tv tak jak będziesz oglądał i sprawdź na planszach. Ustawienia zalecane masz np tutaj: https://www.avforums.com/threads/lg-oled55b7v-best-tv-picture-settings.2106641/ 

Szczerze mówiąc to jest tam sporo błędów. Po pierwsze bez kalibracji nie ma w ogóle sensu zmieniać dwupunktowej metody balansu bieli, bo każdy OLED ma tu inną charakterystykę - spójrz na artykuł Macieja: https://hdtvpolska.com/forum/blogs/entry/6-ustawienia-obrazu-kalibracje-do-lg-oled-2017-wszystkie-modele-b7-c7-e7/. Więc bez kalibracji najlepiej jest to zostawić wszędzie na 0. Po drugie ustawienie ISF Bright na 50 będzie dość ciemnym ustawieniem jak na dzień, bo takie ustawienie da jedynie ok. 200 cd/m2. Tryb HDR powinien mieć ustawiony dynamiczny kontrast raczej na niski.

2 godziny temu, pamel napisał:

ISF Dark do oglądania kina w ciemnym pokoju ustaw sobie tak:
Oświetlenie OLED: 31
Kontrast: 85
Jasność: 50
Ostrość: w granicach 0-20 (ustawiasz indywidualnie), ja mam na 0
Kolor: 52
Odcień: 0
kontrast dynamiczny: wyłączony
super rozdzielczość: wyłączona
gamma kolorów: auto
poprawianie krawędzi: wyłączone
filtr koloru: wyłączony
gamma: 2.4
temp. barw: ciepłe2
redukcja szumu: wyłączona
redukcja szumu MPEG: wyłączona
poziom czerni: minimalny
realne kino: włączone
True motion: de-judder: w granicach 0-5 (ustawiasz według preferencji), de-blurr: 10

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontrast, jasność i ostrość mozna ustawić na planszach - jest to ocena naoczna prawidłowych poziomów bieli i czerni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiliśmy 65B7 2 dni temu.  Po początkowej radości, że wszystko jest ok (wydawał się bardzo "równy" na planszach testowych, przez 2 dni były oglądane różne materiały (normlane TV, nie testowe). I wszytszko ok do wczoraj... otóż nagle:   patrz załącznik.

I tak już zostało. Widoczne na każym kanale, na każdym źródle (nc+, netflix itp).

TV kupiony internetowo z odbiorem w Saturnie.   Czy najlepiej kontaktować się z Saturnem czy bezpośrednio z LG?     Lepiej z LG wymieniać matrycę (czytałem powyżej, że tak robicie) czy walczyć z Saturnem o wymianę sztuki? Pozdrawiam i z góry dzięki.

oled.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupiliśmy 65B7 2 dni temu.  Po początkowej radości, że wszystko jest ok (wydawał się bardzo "równy" na planszach testowych, przez 2 dni były oglądane różne materiały (normlane TV, nie testowe). I wszytszko ok do wczoraj... otóż nagle:   patrz załącznik.
I tak już zostało. Widoczne na każym kanale, na każdym źródle (nc+, netflix itp).
TV kupiony internetowo z odbiorem w Saturnie.   Czy najlepiej kontaktować się z Saturnem czy bezpośrednio z LG?     Lepiej z LG wymieniać matrycę (czytałem powyżej, że tak robicie) czy walczyć z Saturnem o wymianę sztuki? Pozdrawiam i z góry dzięki.

oled.thumb.jpg.2a7fb5515c6f2ae7ac431044149bce6c.jpg
Lepiej uderzaj do Saturna. Wolałbym mieć nowy TV niż wymieniać matrycę po dwóch dniach od włączenia :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrzę i czytam i zaczyna mi sie wydawać, że LG zaczyna mieć problemy z utrzymaniem jakości w serii 7 w stosunku do serii 6. I obawiam się, że dotyczy to głównie najtańszych modeli czyli B i C. Przez moje ręce przeszły ostatnio dwa paperwalle 65W7 i żadnych problemów.

Ot taka moja teoria spiskowa.

Pozdro

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

obawiam się, że dotyczy to głównie najtańszych modeli czyli B i C. Przez moje ręce przeszły ostatnio dwa paperwalle 65W7 i żadnych problemów.

No tak czyli dla ciebie po prostu jest to proste i logiczne wytłumaczenie,  czyli dla ciebie telewizory poniżej dwudziestu paru tysięcy zł, to jest tzw masówka i taniocha (bo seria  paperwalle  waśnie zaczyna się od dwudziestu paru tysięcy zł) i tego tego typu problemy w niższych seriach po prostu tłumaczy ''bardzo niska cena'' niższych serii .  A ten powyższy wadliwy model kosztuje ponad dziesięć tysięcy i zakwalifikowałeś go do taniochy .

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, mmpeg-4 napisał:

No tak czyli dla ciebie po prostu jest to proste i logiczne wytłumaczenie,  czyli dla ciebie telewizory poniżej dwudziestu paru tysięcy zł, to jest tzw masówka i taniocha (bo seria  paperwalle  waśnie zaczyna się od dwudziestu paru tysięcy zł) i tego tego typu problemy w niższych seriach po prostu tłumaczy ''bardzo niska cena'' niższych serii .  A ten powyższy wadliwy model kosztuje ponad dziesięć tysięcy i zakwalifikowałeś go do taniochy .

Ty czasem czytasz to co napisałeś?

To przeczytaj się jeszcze raz i pokaż mi gdzie napisałem to co imputujesz. Z uwzględnieniem twoich wyboldowanych treści. 

Powtórzę żebyś lepiej zrozumiał: Tak patrzę i czytam i zaczyna mi sie wydawać, że LG zaczyna mieć problemy z utrzymaniem jakości w serii 7 w stosunku do serii 6.

Dotyczy to wszystkich problemów OLEDów LG, a nie jakiegoś powyższego. I piszę także na podstawie użytkowania swojego 55E6 oraz dwóch 65B6 i dwóch 65W7, które mam "pod opieką".

Edytowane przez pmcomp
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, pmcomp napisał:

To przeczytaj się jeszcze raz i pokaż mi gdzie napisałem to co imputujesz.

Przez moje ręce przeszły ostatnio dwa paperwalle 65W7 i żadnych problemów.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrzę i czytam i zaczyna mi sie wydawać, że LG zaczyna mieć problemy z utrzymaniem jakości w serii 7 w stosunku do serii 6. I obawiam się, że dotyczy to głównie najtańszych modeli czyli B i C. Przez moje ręce przeszły ostatnio dwa paperwalle 65W7 i żadnych problemów.

Ot taka moja teoria spiskowa.

Pozdro

Pewnie dla tego że sprzedaż serii B i C jest znacznie większa jak W. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi