Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, ma_ko napisał:

Bez przesady Kolego..., to ze Oled czy kiedyś Plazma jest i był dla świadomego użytkownika to jasne..., coś poszło u kolegi nie tak skoro wypalił mu się Tv s serii 7..., obstawiam ze pewnie nie działa prawidłowo system retencji obrazu, ale LG naprawdę wiele poprawiło w tej kwestii w ostatniej generacji i zamykanie całości Oled do jednego wora to spora przesada, co nie zmienia faktu ze w kwestii podatności na wypalenia nie jest idealnie, ale mam wrażenie ze nie jest juz gorzej niz było na ostatnich generacjach plasm...

Śmiem twierdzić ze gorzej, moja ostatnia plazma VT20 przy kontrascie w okolicach 50% możliwości była po użytkowaniu 3lat pozbawiona jakichkolwiek powidoków, mitem jest ze w OLED mozna coś poprawić! one na pixele mają nakładane filtry które są podatne i to bardzo na wypalenia zwłaszcza kolor czerwony, nie jestem expertem ale to co widze jest oczywiste i utwierdza mnie w przekonaniu że jest coś nie tak. Kupnem OLED sugerowałem sie ochami i achami tego forum i to był błąd, jak sie nie przekona na własnej skórze to sie pożniej trzeba motać z problemami.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem czy naprawdę wypalił Ci się pasek tvnu po tak krótkim czasie używania na tv i czy wszystko z tv było w porządku. Ja już praktycznie nie zostawiam włączonego Swojego oleda jeśli przy nim nie siedzę heh. Idę na obiad-off,na kibel-off,coś załatwić-off. Weszło mi w nawyk. Powidoki są każdego dnia od każdego kontentu-i zawsze znikają(póki co). A że rozpiętość gier w jakie gram jest bardzo duża to o ile nowe gry mają przezroczyste HUD-y lub mało intensywne kolory na nich to jedyne co po nich widać to ciemniejsze miejsca.

Za to jak ostatnio grałem Sobie 6h ciągiem w to:

To prawa i lewa kolumna mi się perfekcyjnie-ze wszystkimi detalami i każdą cyferką odbiła i była widoczna idealnie na szarym czy lekko czarnym tle. I teraz uwaga-oled light miałem na 0. Tak na  równe zero. To tylko pokazuje że im mocniejszy kolor tym bardziej się utrwali na jakiś czas powidok. Następnego dnia nie było śladu po tym.

Edytowane przez Yoszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na tej planszy myślę dobrze widać:

IMG_3838.thumb.jpg.14d38a30bf3d36d1cd7d19420cf8fbe7.jpg
Proponuję przez dłuższy czas nie oglądać tvn24, to mi wygląda na mocny powidok nie wypalenie. Ale prawda jest taka ze oled jest technologia która ma ryzyko i oglądanie dłużej niż 2h programów z tak dużym paskiem jak tvn24 to proszenie się o problemy.
Ja miałem plazme I dwa oledy, nigdy nic nie wypaliłem. Ale nie siedzę z jednym kontentem cały czas. Ale np. Ogladam dużo filmów z pasami. Nigdy mi się nie wypaliło.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, D_S napisał:

Nie przesadzałbym z tym.

Jestem w szoku że tak szybko Ci się wypalił pasek od TVN24. U mnie też leci czasami TVN24, codziennie od czerwca 2017 po średnio pewnie 2-3 godziny dziennie, choć inne materiały mają większy udział. W sumie mam blisko 3100 godzin na C7, więc jest to chyba już bardzo dużo. Wciąż zero jakichkolwiek oznak wypaleń na jednorodnych planszach. Jasność ustawiona obecnie 40. Jest zapewne tak jak pisze ma_ko - albo system czyszczący nie działa tak jak należy, albo Twój egzemplarz jest o wiele,wiele bardziej podatna na wypalenia niż powinna. Powiedz szczerze przez ile godzin dziennie leciał TVN24 ? Bo patrząc na te Twoje obrazki to według mnie musiał chyba lecieć z 14 godzin dziennie na okrągło przy praktycznie zerowym udziale innych materiałów.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, wiesio napisał:

Ja już znając teraz zalety i wady OLED bym go nie kupił, telewizor jest do oglądania telewizji a nie abym om ijał programy informacyjne bo mi utrwali paski! to chore!!!!! ale nie tylko powidoki bo i kąty nie sa takie jak pierwodnie zachwalano, bedze swój OLED eg910 wymieniał i jak bedzie możliwosć to na LCD a jak da sie wytargac pieniądze to Qled Samsunga, szlag mnie mało nie trafia jak oglądam w strachu programy info obojetnie czy to TVN24 czy TVPINFO, jakoś ten Polsat info najmniej mi wyządził krzywdy

Pisałem już jakiś czas temu, by nie oglądać tego dziadostwa I będzie spokój;) Ale nie. Po kupowali sobie Oledy do TVNu i teraz płacz ?

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, ma_ko napisał:

Bo nie mają TVN24 w UK i USA... HAHA. moze byc problem z retencja obrazu u kolegi w jego sztuce TV..., poza tym serio nie będę pisała ze TVN 24 to zło, ale faktem jest ze mocno wystawia na próbę OLED.., generlanie te zółte tła zabijają OLED...

Ale mają BNC i CNN i zgłaszali sporo wypalonych logo właśnie od tych kanałów. Ale fakt - TVN24 zabija OLEDy - chyba 95% zgłoszonych wypaleń u nas to właśnie od TVN24. Był chyba tylko jeden inny przypadek - yoshek, który wypalił OLEDa B6 od gry.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Subman

To nawet nie od gry, a dashboarda ps4.

A co do żółtego koloru, to ja w niedziele po kilka godzin oglądam NFL na m.in. Fox Sports z żółtym logiem i ani śladu wypaleń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, wiesio napisał:

Śmiem twierdzić ze gorzej, moja ostatnia plazma VT20 przy kontrascie w okolicach 50% możliwości była po użytkowaniu 3lat pozbawiona jakichkolwiek powidoków, mitem jest ze w OLED mozna coś poprawić! one na pixele mają nakładane filtry które są podatne i to bardzo na wypalenia zwłaszcza kolor czerwony, nie jestem expertem ale to co widze jest oczywiste i utwierdza mnie w przekonaniu że jest coś nie tak. Kupnem OLED sugerowałem sie ochami i achami tego forum i to był błąd, jak sie nie przekona na własnej skórze to sie pożniej trzeba motać z problemami.

OLEDy nie wypalają się od kolorowych filtrów. Główną przyczyną wypaleń jest nierównomierna degradacja w czasie materiału organicznego i/lub tranzystorów. A co do plazm to mi się Kuro wypaliło po ok. 3 latach i były też plazmy które bardzo szybko się wypalały. Jestem tego samego zdania co ma_ko - coś musiało być najprawdopodobniej nie tak z egzemplarzem B7 u D_S, lub też TVN24 leciał na okrągło codziennie przez pewnie 10 godzin minimum.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Subman napisał:

lub też TVN24 leciał na okrągło codziennie przez pewnie 10 godzin minimum.

To trzeba dokładniej doprecyzować,  niech ci co im się logo TVN wypaliło podadzą ile średnio oglądali ten kanał.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, mmpeg-4 napisał:

Sprawdziłem u kogoś na tunerze z Enigmą z jaką ilością klatek nadają kanały telewizyjne na Polskich platformach, i tak,  jest takie oprogramowania jak OpenWebif za pomocą którego można się połączyć z tunerem i streamować z niego kanały na odtwarzacz VLC,  i okazało się że VLC dla wszystkich kanałów NC+ pokazywał 25 klatek.

Zgadza się - bo 50 interpolowanych klatek (50i) = 25 klatek progresywnych (25p). Także ustawienie de-blurr w Truemotion będzie rzadko kiedy w akcji.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Subman napisał:

Zgadza się - bo 50 interpolowanych klatek (50i) = 25 klatek progresywnych (25p). Także ustawienie de-blurr w Truemotion będzie rzadko kiedy w akcji.

Czyli z tego by wynikało że na telewizorach z matrycą 50 Hz które mają suwak de-blur, redukcja juddera powinna jak najbardziej działać, mówię o tym bo były głosy że kanały tv nadają w 50 klatkach i na matrycach 50 Hz nie da się zredukować juddera bo nie da się podwoić klatek do 100 klatek, bo jak wiadomo matryca 50 Hz może wyświetlić max do 60 klatek. Według tej logiki to faktycznie, jak by kanały tv nadawały w 50 klatkach, to de-judder byłby możliwy tylko na matrycach 100 Hz. No ale skoro wszystkie platformy nadają w 25 klatkach to redukcja juddera na matrycach 50 Hz jest jak najbardziej możliwa, o ile dany tv jest wyposażony w suwak de-blur.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 1/13/2018 at 5:38 PM, Ary said:

"Różnica między 55 a 60 fps jest mała, ale spokojnie ją wychwytuję oczami." Serio?

Serio.

On 1/13/2018 at 5:11 PM, kKadajo said:

Powiedz mi jak oled ma zmienić cokolwiek jak korzysta dokładnie z tej samej techniki co LCD? emoji2.png

Ehm. GTG na poziomie 2ms jest nie-gry-wal-ne. 1ms od biedy ujdzie, ale w grach FPS mi przeszkadza. Nie wiem ile ma B7V, ale na pewno mniej, bo tutaj mi to kompletnie nie przeszkadza. 

5 minutes ago, Subman said:

Puść sobie dowolny mecz piłki nożnej na C+, włącz deblurr na max i obserwuj piłkę.

3 hours ago, Yoszek said:

Ciekaw jestem czy naprawdę wypalił Ci się pasek tvnu po tak krótkim czasie używania na tv i czy wszystko z tv było w porządku. Ja już praktycznie nie zostawiam włączonego Swojego oleda jeśli przy nim nie siedzę heh. Idę na obiad-off,na kibel-off,coś załatwić-off. Weszło mi w nawyk. Powidoki są każdego dnia od każdego kontentu-i zawsze znikają(póki co).

A ja odwrotnie, w zasadzie już go nie wyłączam, nawet jak mi się zdarzy pauzę w oglądaniu / graniu zrobić, taką gdzie nie włącza się auto wygaszacz, niejednokrotnie po 30-45 minut taki obraz sobie wisi, bo myślałem, że wychodzę na minutę, a się przedłużyło. Nie sprawdzam już powidoków na planszach po czymś takim, bo mi się nie chce, natomiast ani razu nie zauważyłem powidoku kontynuując granie / oglądanie. Dla porównania w plaźmie jest to notoryczne, wystarczy zostawić coś na pauzie pare minut i wznowić - od razu jest powidok, szybko znika, ale jest wyraźnie widoczny.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jakość samej matrycy ma tutaj duży związek. Tak jak pisali poprzednicy. Mi się też zdarzały długie posiedzenia w grach. Na eg910v skończyłem Andromede I parę innych gier. Na b7 hellblade a teraz Ogrywam quantum brake. Nawet powidoki ciężko mi wychwycić. Oled light na 60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka powiedzcie mi jak macie ustawiona ostrość ?? od 0 do 50 w trybie kino ?? ora redukcje szumów i redukcje szumów MPEG oraz oświetlenie OLED z góry dzięki

i super rozdzielczość 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, MediaN1906 napisał:

Hejka powiedzcie mi jak macie ustawiona ostrość ?? od 0 do 50 w trybie kino ?? ora redukcje szumów i redukcje szumów MPEG oraz oświetlenie OLED z góry dzięki

Przy dobrych jakościowo materiałach najlepiej jest mieć to ustawione na 0, przy słabszych (np z kanałów satelitarnych) możesz podnieść do 10, max do 20, według uznania.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Damiano85 napisał:

Pisałem już jakiś czas temu, by nie oglądać tego dziadostwa I będzie spokój;) Ale nie. Po kupowali sobie Oledy do TVNu i teraz płacz ?

A gdzie widzisz płacz? Nie przypominam sobie żebym się żalił w tym wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i super rozdzielczość 

Ja mam ostrość 26 redukcję szumów I MPEG wyłączona tylko na bluray i dla PC. Dla kablówki mam na low. Super rozdzielczość we wszystkich wejściach prócz pc i DVD mam na średnie.

OLED light :dla kablówki 45, pc 60, bluray 68, hdr 75 , dv 40, DVD 60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ostrość standardowo 10-15, mpeg i redukcja szumów wyłączona.  Super rozdzielczość we wszystkich opcjach wyłączona. OLED light :dla NC+: 35, bluray: 55-60. Pozostałe tak w tym linku:

https://www.avforums.com/threads/lg-oled55b7v-best-tv-picture-settings.2106641/

Tv od 3 m-cy. Oglądam wszystko łącznie z programami informacyjnymi w tym ten "nieszczęsny dla oled" i żadnych powidoków i wypaleń. W dniach wolnych i normalnie wieczorami bo są długie tv świeci po kilka dobrych godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Subman napisał:

Ale mają BNC i CNN i zgłaszali sporo wypalonych logo właśnie od tych kanałów. Ale fakt - TVN24 zabija OLEDy - chyba 95% zgłoszonych wypaleń u nas to właśnie od TVN24. Był chyba tylko jeden inny przypadek - yoshek, który wypalił OLEDa B6 od gry.

To dziwne, że przez sytuację którą każda ze "stron" tak łatwo mogłaby poprawić tyle OLED-ów staje się niepełnowartościowymi.

Użytkownicy - godzinami robią sobie pranie mózgów, zamiast np. coś poczytać. Jak można wytrzymać z kanałem informacyjnym dłużej niż godzinę?

TVN24 - czy naprawdę nikt odpowiedzialny za emisję nie ma ani nic nie wie o OLEDach, nigdy nie oglądał na nich swego kanału? Wystarczyłoby, by pasek znikał co kilka minut lub był węższy i regularnie zmieniał położenie.

LG - wprowadzenie w oprogramowaniu możliwości selektywnej zamiany jasnych kolorów na ciemne przy dłuższym, nieruchomym wyświetlaniu to kilka minut pracy programisty.

Edytowane przez ambidark

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, ambidark napisał:

TVN24 - czy naprawdę nikt odpowiedzialny za emisję nie ma OLEDa i nigdy nie oglądał na nim swego kanału? Wystarczyłoby, by pasek znikał co kilka minut.

Najpewniej nie oglądają. Ludzie odpowiedzialni za emisję raczej zdają sobie sprawę z wartości tych "informacji" ? 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A które są te wartościowe "informacje"? Tvp Info...

Kiedyś za czasów plazm była już nagonka na loga nie przezierne i sporo ludzi pisało do stacji uwagi ze "loga" niszczą ekrany..., jakiś efekt to dało, część stacji zmieniło loga na półprzezroczyste.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, MediaN1906 napisał:

a jak macie ustawione oświetlenie oled i kontrast itp. w filmach 4k dolby vision z netflixa 

ustawienie kino, oświetlenie OLED 54, kontrast 100, jasność 50, kolor 50, kontrast dynamiczny wyłączony, super rozdzielczość wyłączona, poprawianie krawędzi wyłączone, temperatura barw ciepłe2

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodziło mi o efekt hdr (średni) a nie kino ? w ogóle czy można oglądać na ustawieniu efekt hdr ?? czy to ma służyć do czegoś innego ,bo u mnie na tym oświetlenie oled i kontrast było na 100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, MediaN1906 napisał:

chodziło mi o efekt hdr (średni) a nie kino ? w ogóle czy można oglądać na ustawieniu efekt hdr ?? czy to ma służyć do czegoś innego ,bo u mnie na tym oświetlenie oled i kontrast było na 100

W trybie DV nie ma efektu HDR. DV sam w sobie jest najlepszym opracowanym do tej porty standardem HDR. Tryby z efektami HDR włączyłem może z 2,3 razy i już więcej do nich nie powracałem. To bardziej taka ciekawostka niż coś, co daje wierny obraz. Lepiej sobie skalibruj TV i wtedy wszelkie Twoje rozterki z ustawieniami znikną :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi