Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, mmpeg-4 napisał:

Absolutnie nie można tego zwalać na żadne preferencje odnośnie charakteru obrazu (to jest niewyobrażalne) , bo w poprzednich technologiach nie istniał żaden problem odnośnie tego jaki charakter obrazu i jego ustawień niesie ryzyko wypaleń/uszkodzeń tv a jaki nie niesie. 

Ależ była taka technologia - były to plazmy :)

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I crt

To praktycznie wszystkie technologie z bardzo dobrą jakością obrazu.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Subman napisał:

MicroLED - super technologia, tylko chyba niewielu z nas będzie stać na takiego 146" potwora, a w dodatku jak nie świeci to widać nanim wyraźne łączenia pojedyńczych segmentów. To nie jest jeszcze technologia na dziś.

Pokazany na CES "telewizor" modułowy to tylko prototyp i na pewno nie jest przeznaczony do typowych zastosowań domowych (co najwyżej jako alternatywa dla projektorów) :)

Jeśli będzie możliwe wyprodukowanie 55", 65" i dalej matrycy microLED to w czym problem? Nie zdziwię się jeśli pierwsze takie telewizory trafią na rynek w 2020 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli będzie i jak będzie podobnie wyceniony do OLED-a to super, niech wygra lepszy. Ale jak na razie nie jest pewne, że Samsung jest w stanie wyprodukować uLED choćby 70- czy 80-calowy, a to i tak malutka nisza na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Mierzwiak napisał:

Pokazany na CES "telewizor" modułowy to tylko prototyp i na pewno nie jest przeznaczony do typowych zastosowań domowych (co najwyżej jako alternatywa dla projektorów) :)

Jeśli będzie możliwe wyprodukowanie 55", 65" i dalej matrycy microLED to w czym problem? Nie zdziwię się jeśli pierwsze takie telewizory trafią na rynek w 2020 roku.

To już nie prorotyp. Samsung zapowiedział, że zacznie sprzedawać tego 146" micro leda 4k już w tym roku. Cena ani dokładna data premiery nie jest jednak znana. A co do prototypów, to Sony już w 2012 roku zaprezentował 55" mikro leda FHD. Minęło 6 lat i dopiero teraz Samsung próbuje ponownie wejść ponownie w mikro-ledy i jego 146" monstrum ;) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Subman napisał:

To już nie prorotyp. Samsung zapowiedział, że zacznie sprzedawać tego 146" micro leda 4k już w tym roku. Cena ani dokładna data premiery nie jest jednak znana. A co do prototypów, to Sony już w 2012 roku zaprezentował 55" mikro leda FHD. Minęło 6 lat i dopiero teraz Samsung próbuje ponownie wejść ponownie w mikro-ledy i jego 146" monstrum ;) 

Jeśli tak to... idiotyzm sprzedawać tylko i wyłącznie 146-calową wersję czegoś, co rzekomo można dowolnie zmniejszać :) Już widzę ile osób z forum to kupi :D

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy jest jakaś opcja żeby ten upłynniacz (truemotion) lepiej działał ?? ,żeby obraz był za[beeep]iście czysty lecz bez smużenia ?? czy po prostu w LG OLED-ach tak już jest ?? może jakiś specjalne ustawienie to niweluje ?? bo trochę mnie to wkurza ,jak chce mieć teatr :) to w szybszych scenach jest widoczne to klatkowanie obrazu u kumpla na Samsungu ks9000 tego efektu jakoś nie widziałem jest na to jakaś recepta ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, wiesio napisał:

No ale jak mogą odmawiać gwarancji? to nie zgodne z prawem ktorego zobowiazali sie dotrzymać

(...)

co do wymiany to jak radzicie zrobie to za ok 2-3 miesiące ale jest sprawa 3D w których teraz nie ma i będe poszkodowany czy w ramach rekompensaty dali by 65cal?

Ty mówisz o tzw przedłużonej gwaracji 5 letniej czy o normalnej 2 letniej, bo się gubię? Jeżeli o normalnej 2 letniej to jeszcze wypalenia LG uznaje bez problemu. Ale to się może zmienić, dokładnie tak jak z bandingiem na planszy 5% który przestali już uznawać. Dlaczego mogą nie uznać wypaleń? Ponieważ w gwarancji producent może napisać co mu się żywnie podoba i interpretować ją na różne sposoby. Nie uzna i już. Tobie zostaje wtedy inna droga - rękojmia u sprzedawcy, która jest korzystniejsza zawsze dla konsumenta, bo tutaj są sztywno określone zasady, które obowiązują wszystkich. Teoretycznie możesz poczekać jeszcze te 2-3 miesiące i dopiero pod koniec gwarancji reklamować, ale ja na Twoim miejscu zrobiłbym sobie zapas czasowy i reklamował już teraz. 

Jeżeli chodzi o 3D i wymianę na model 65 cali to na to nie licz raczej. Bardziej prawdopodobne jest, że odzyskasz kasę, bo masz do tego prawo, jeżeli oczywiście uznają Twoją reklamację. Nie słyszałem o żadnym przypadku w którym producent wymienił komuś TV na większy, szczególnie jeżeli ma modele nowsze w tym samym rozmiarze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, efel napisał:

Jeżeli chodzi o 3D i wymianę na model 65 cali to na to nie licz raczej. Bardziej prawdopodobne jest, że odzyskasz kasę, bo masz do tego prawo, jeżeli oczywiście uznają Twoją reklamację. Nie słyszałem o żadnym przypadku w którym producent wymienił komuś TV na większy, szczególnie jeżeli ma modele nowsze w tym samym rozmiarze. 

jak 65 cali bedzie w podobnej cenie co za 55 to myślę że nawet będzie nalegał byle tylko kasy nie zwracać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, MediaN1906 napisał:

Panowie czy jest jakaś opcja żeby ten upłynniacz (truemotion) lepiej działał ?? ,żeby obraz był za[beeep]iście czysty lecz bez smużenia ?? czy po prostu w LG OLED-ach tak już jest ?? może jakiś specjalne ustawienie to niweluje ?? bo trochę mnie to wkurza ,jak chce mieć teatr :) to w szybszych scenach jest widoczne to klatkowanie obrazu u kumpla na Samsungu ks9000 tego efektu jakoś nie widziałem jest na to jakaś recepta ??

Witam.

To samo źródło i taki sam materiał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, MediaN1906 napisał:

Jest na to recepta: wymień Oleda na Qleda ? Upłynniacz w Samsung działa po prostu płynniej i tyle, przy tym generując więcej artefaktów. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U kumpla leciało zwykle hd z cyfrowego Polsatu i jakiś film z Segalem ale efekt teatru był bez smórzenia wszystko płynnie wyglądało, a u mnie bez różnicy czy polsat cyfrowy czy netflix ustawie obraz na kino czy efekt hdr i truemotion użytkownik i suwaki na 10 obydwa to przy szybkich ruchach widać smórzenie jak zjade suwakami na mniej to efekt smórzenia znika ,ale i obraz traci na jakości. Wybaczcie za pisownię, ale piszę z pracy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraz traci na jakości gdy jest uzdatniany sztucznymi wynalazkami. Włączanie teatru dla już słabego obrazu z polskiej telewizji to musi być chyba przejaw masochizmu :).

W OLEDie jest to na szczęście kompletnie niepotrzebne, bo płynności obrazowi truemotion/deblur 0/0 niczego zarzucić nie można.

Jedyne co warto dla polskiej telewizji zrobić to podbić trochę ostrość i pobawić się opcjami związanymi z mpeg, by zniwelować fatalną rozdzielczość i bitrate, aczkolwiek to zależy od kanału.

PS Pisanie z pracy nie tłumaczy ortografa na ortografie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damiano nie chodziło mi o głupkowate wymądrzanie się tylko o pomysł lub ustawienie jak to pogodzić najlepiej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, efel napisał:

Ty mówisz o tzw przedłużonej gwaracji 5 letniej czy o normalnej 2 letniej, bo się gubię? Jeżeli o normalnej 2 letniej to jeszcze wypalenia LG uznaje bez problemu. Ale to się może zmienić, dokładnie tak jak z bandingiem na planszy 5% który przestali już uznawać. Dlaczego mogą nie uznać wypaleń? Ponieważ w gwarancji producent może napisać co mu się żywnie podoba i interpretować ją na różne sposoby. Nie uzna i już. Tobie zostaje wtedy inna droga - rękojmia u sprzedawcy, która jest korzystniejsza zawsze dla konsumenta, bo tutaj są sztywno określone zasady, które obowiązują wszystkich. Teoretycznie możesz poczekać jeszcze te 2-3 miesiące i dopiero pod koniec gwarancji reklamować, ale ja na Twoim miejscu zrobiłbym sobie zapas czasowy i reklamował już teraz. 

Mówie o przedłużonej  na 5lat za która zapłaciłem 850zł w Saturn, pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minutes ago, MediaN1906 said:

Ok polska telewizja a materiał z netflixa też bez upłynniaczy? 

Wszystko bez upłynniaczy. Upłynniacze to zło. OLED daje taką jakość obrazu, że psucie jej sobie sztucznymi zmianami (w tym przypadku sztucznie dodanymi klatkami) nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, MediaN1906 napisał:

Damiano nie chodziło mi o głupkowate wymądrzanie się tylko o pomysł lub ustawienie jak to pogodzić najlepiej....

Nie da się tego pogodzić. Upłynniacz Samsunga działa po prostu płynniej. Nie ma tu znaczenia jakość materiałów źródłowych. Ja przy filmach nie korzystam z upłynniaczy w ogóle. Natomiast oglądając np powtórki w grze Forza 7, włączam tryb kinowy z upłynniaczem. Pewien wyjątek stanowią też filmy snowboardowe. Wcześniej miałem leda od Samsunga i mam jakieś porównanie. Upłynniacz Samsunga generował płynniejszy obraz, ale i więcej artefaktów. Na LG występuje dość często efekt utraty klatek. Co jest gorsze? Sam nie wiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem dzięki za odpowiedzi :) więc ostrość tak mniej więcej na ile ? I jeszcze jakieś opcję można użyć do poprawy obrazu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na skalibrowanym C7 mam de-blur ustawiony na max (10), a de-judder na 3 i to jest według mnie najbardziej optymalna wartość, przy czym akceptowalne wartości są w granicach od 0 do 5.

1 godzinę temu, Damiano85 napisał:

Nie da się tego pogodzić. Upłynniacz Samsunga działa po prostu płynniej.

Nie wiem jak w Samsungu, ale Maciej Koper zrobił pól roku temu taki mały ranking upłynniaczy i wyszło mu coś takiego:

Cytat

1. Sony

2. Samsung / LG

3. Philips / Panasonic

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upłynniacze w filmach zło, w programach i sporcie bym dyskutował :-) ,Sony robi to najlepiej, LG dla mnie wprowadza za duzo artefaktów, Panasonic jeśli już robi to dobrze to jest to na lepszym poziomie niż LG bo nie ma tych dziwnych makro-bloków przy postaciach i ruchach..., ale jak zawsze duzo zależy od sygnału wejściowego...

Ale generalnie Sony tu wygrywa konfornt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi