Skocz do zawartości

Pytanie

Zamawiam właśnie do pokoju szafki które będą wisiały nad telewizorem w salonie. Zastanawiam się czy na całej długości tych szafek nie zamontować taśmy led która byłaby na spodzie szafek ok 2 cm od ściany. Moje obawy wynikają z tego czy takie światło święcące w kierunku ekranu nie będzie jakoś negatywnie wpływało na oglądanie telewizora. Sama taśma led pod szafkami byłaby przesunięta ok 2-3 cm za płaszczyzną ekranu tylko pewnie światło led będzie padało też na sam ekran (mimo przesunięcia taśmy led za tv). Co sądzicie o tym pomyśle ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Umieść taśmę LED za telewizorem. Na ścianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Nie chciałem na ścianie. A taśma led wmontowana w szafkę nad telewizorem to słaby pomysł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Możesz zamontować ale podczas oglądania powinna być zgaszona.

Światło ma być za telewizorem, a nie nad telewizorem.

KUp sobie oddzielną listwę alu z paskiem LED o długości 1 metra i zamontuj za telewizorem, w górnej części.

Oczywiście LED o ciepłej barwie.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Nie chce przyklejac żadnych taśm do obudowy telewizora.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

A gdyby listwy led umieścić w koło wieszaka na telewizor ? Taki prostokąt kilka centymetrów od wieszaka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1 godzinę temu, XGrzesX napisał:

Nie chce przyklejac żadnych taśm do obudowy telewizora.

A gdyby listwy led umieścić w koło wieszaka na telewizor ? Taki prostokąt kilka centymetrów od wieszaka ?

A po co do telewizora?

Aluminiowa listwa z paskiem LED przykręcona na dwie śrubki do ściany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ale wtedy światło jest skierowane na telewizor a nie na ścianę i zastanawiam się czy przykręcenie do ściany to dobre rozwiazanie i czy będzie taka poswiata na scianie wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A jak będzie od telewizora na ścianę to będzie wielka róznica? Kup listwę z "kloszem", światło ulegnie rozproszeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No wydaję mi sie ze bedzie duża roznica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

To weź sobie kartkę papieru, ołówek zrób szkic i rozrysuj wektory światła, raz z taśmy LED umieszczonej na ścianie, raz na tylnej ściance telewizora.

Jak to zrobić uczyli na fizyce bodajże w siódmej albo w ósmej klasie szkoły podstawowej. Dasz radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Czyli uwazasz ze zrobienie na scianie takiego prostokąta trochę większego od uchwytu da fajny efekt ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Sprawdź.

Kawałek taśmy LED kosztuje grosze. Przyłóż i juz będziesz wiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mam jeszcze inny pomysl. Dociąc prostokatne plexi z otworami tak jak z tyłu telewizora, nakleić na to w koło taśmę LED a plexi włożyć miedzy tv a uchwyt tak by ledy swieciły w kierunku ściany. Dobry pomysł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ile cali ten TV masz?

Moim zdaniem pod TV do 55" nie ma sensu robić żadnego prostokąta, a tylko listwę w linii prostej na wysokości ok. 3/4 TV, oświetli Ci całość tak w sam raz do oglądania wieczorem, lekkie światło, a nie oświetlenie atakujące z każdej strony jak przy kwadracie.

Jedynie przy 60"+ można się zastanawiać nad prostokątem.

Coś w tym stylu jak na zdjęciach.

Też nie kleiłem do TV, a kupiłem w Biedronce nawet za 20 zł listwę składającą się z 3 listewek LED z ciepłym światłem 3000K (moim zdaniem trochę za ciepłe; przy monitorze mam 5000K i generalnie tak pomiędzy nimi byłoby światło idealnie do oglądania, ale w obu przypadkach jest OK) i włącznikiem przy kablu i jest oparta o zawieszenie TV dając oświetlenie na ścianę za telewizorem, także jeśli nie chcesz kleić to zawsze można kupić listwę zamiast taśmy LED.

W biedronce jak kupowałem to jakaś jedna sztuka leżała i to w grudniu 2016 r. bodajże, także nie ma co oczekiwać, że będzie dostępna, mają po 3-5 dni często jakieś akcje wszelakie.

51oMbluHAEL._SL1000_.jpg

313cl6Bj01L.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Telewizor jest 60" a konkretnie jest to model Samsung 60KS7000 ktory słynie z odklejającej się obudowy dlatego m.in. nie chce przyklejać taśmy do obudowy żeby potem nie mieć problemów przy ewentualnej remlamacji. Nie siem czemu ale zdjęcia ktore zamiesciles nie wyswietlają się u mnie :-(
Jak można zamontować takie listwy led do obudowy bez przyklejenia ich ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Co sądzicie o takich taśmach podłączanych do portu USB telewizora ?

http://allegro.pl/200cm-led-tasma-rgb-5v-usb-podswietlenie-tv-pilot-i6744893849.html?fromVariant=6744893597

Nie strach tego podłączać bezpośrednio do telewizora ? Ogromną zaletą takiego rozwiązania jest automatyczne włączenie podświetlenia wraz z uruchomieniem telewizora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

a czy mając taśmę podłączoną do portu USB telewizora oświetlenie włącza się automatycznie po uruchomieniu telewizora czy trzeba pilotem za każdym razem włączać. Czy port USB 1A jest wystarczający do zasilenie 2m taśmy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Jak wyłączysz TV kiedy ledy działają, to po włączeniu działają nadal. U mnie jest taśma 4m z USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Kupiłem tą taśmę zasilaną z portu USB i jest słano. Po pierwsze sterowanie pilotem raz działa a raz nie. Drugi problem to po włączeniu ciągłego białego światła taśma zaczyna świecić pulsacyjne - problem ten występuje tylko przy kolorze białym i przy podłączeniu taśmy do telewizora (po podłączeniu do laptopa jest ok). Z tych powodów taśma jest bezużyteczna i muszę ją odesłać. Zastanawiam się tylko czy zwrócić czy wymienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No coz za około 10 USD to cud że w ogóle świeci :D A tak poważnie to sugerowalbym poszukać czegoś droższego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
12 minutes ago, XGrzesX said:

Kupiłem tą taśmę zasilaną z portu USB i jest słano. Po pierwsze sterowanie pilotem raz działa a raz nie. Drugi problem to po włączeniu ciągłego białego światła taśma zaczyna świecić pulsacyjne - problem ten występuje tylko przy kolorze białym i przy podłączeniu taśmy do telewizora (po podłączeniu do laptopa jest ok). Z tych powodów taśma jest bezużyteczna i muszę ją odesłać. Zastanawiam się tylko czy zwrócić czy wymienić.

Problem pewnie leży po stronie słabego USB w telewizorze - jeżeli problem jest tylko przy kolorze białym, tzn. że telewizor nie dostarcza odpowiedniego natężenia, bo przy białym muszą świecić wszystkie diody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi