Skocz do zawartości
Kluska

TV [filmy/bajki; DLNA; USB] [±2500]

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 22m^
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? według załącznika
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? według załącznika
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju według załącznika
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? YT, DLNA, Wi-Fi,
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD;SD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder CP, antena DVB-T, SAT, Raspberry Pi,
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? w tygodniu 2-4, weekend pewni ok 4-8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport sporadycznie, resztę po trochu
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? pewnie tak 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? popołudnie, wieczór
17. Preferencje co do wielkości? 50"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? lagi w menu, wolne przełączanie kanałów
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie konieczne
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ±2500 [ostatecznie 3000]

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? być może później

Załączniki

rzut_01gqk9v.png

wizualizacjakgj9v.jpg 

Zastanawiałem się nad Panasonic TX-50DS630E, oraz myślałem też nad PANASONIC TX-49DXU601 [prawdopodobnie panel 50/60 Hz

Jestem otwarty na inne propozycje

Proszę o doradzenie

EDIT:

Wiem że 50DS630E ma błyszczącą matrycę, ale jestem wstanie to przeżyć.

Edytowane przez Kluska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Klinij na link nizej i przeczytaj informacje w linkach.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/39010-3-tyś-i-tv-do-meczy/

DS630  to najlepszy wybor.Jakosc obrazu i poziom czerni na dobrym poziomie.Jesli chcesz  telewizor  4k to najlepiej kupic  tx50dx700e

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

temat do którego podałeś link czytałem ( kilka innych również, dlatego padł wybór na DS630), oraz o informacjach jakie przekazuje Panasonic Polska na temat tego modelu, co do infolinii panasinica sądzę, że informacje podawane przez nich nie są subiektywne, jak kiedyś dzwoniłem z informacją o inny model to miła pani poinformowała mnie że takich informacji nie udzielają.

Co do 4K, pewnie że bym chciał, ale fundusze na to nie pozwalają (tx50dx700e  ±3500), więc zamiast słabego 4K wolę dobre FHD, a TV to pewnie i tak na 4-5 lat, jeśli młodzież go wcześniej nie uśmierci.

Czyli do tej kwoty Panasonic to będzie najlepszy wybór?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony w755c również byłby u Ciebie świetnym wyborem, tylko chyba troszkę przekroczy budżet. Ale za to ma matową matrycę ;)

Napisane Tablet Z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony   w775c  to tez  dobry wybor ale trzeba pamietac ze to model  telewizora z 2015 roku.Moze pochodzic z ekspozycji sklepowej czyli z  bardzo  duzym przebiegiem godzinowym.Czas pracy   telewizora sony mozna sprawdzic  tylko  w menu serwisowym  telewizora .W przypadku panasonica czas pracy telewizora mozna sprawdzic w prosty   sposob   czyli  przy pomocy  pilota.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam
A W776C, to nie jest odpowiednik 775C tylko że nowszy

A czy że stajni LG nic ciekawego nie ma?

Wysłane z mobilnego.
Przepraszam za wszelkiego rodzaju błędy/literówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kluska napisał:

A W776C, to nie jest odpowiednik 775C tylko że nowszy

Nie, to jest ten sam telewizor, jedyna różnica to kolor obudowy, lub samej podstawki.

1 godzinę temu, Kluska napisał:

A czy że stajni LG nic ciekawego nie ma?

W zeszłym roku był fajny model full HD, natomiast w tym, przyzwoite modele lg zaczynają się od ponad 4 tysięcy - mowa o serii UH77. Tańszymi modelami nie zawracaj sobie głowy, bo ten Panasonic, czy Sony robią z LG w podobnym budżecie miazgę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

teraz „najlepsze pytanie”

czy opłaca dopłacić ±600 zł do W756C względem DS630E, wiem że przekroczy maksymalny budżet o ok 300 zł, ale jeśli warto dopłacić to się zastanowię

jutro planuję jechać obejrzeć w sklepie jaki obraz ma DS630E oraz W756C, własne materiały oraz plansze testowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W telewizorze sony  jest  tuner  satelitarny .Jesli np planujesz  w przyszlosci  kupic antene satelitarna to  tuner zewnetrzny nie bedzie  potrzebny.Wystarczy  podlaczyc antene  do telewizora.

Plansze testowe   to dobry pomysl.Latwiej  sprawdzic czy panel  jest  rowno podswietlany.W bardzo  jasnym oswietleniu sklepowym jest  trudne do sprawdzenia ale mozliwe,

Jesli  chodzi o jakosc obrazu w sklepie to prawie wszystkie telewizory sa na ustawieniach sklep.Takie  wartosci ustawien parametrow  obrazu w domu sa "nie do wytrzymania" Obraz  zbyt jasny, zanik szczegolow po prostu  katastrofa.

Druga sprawa  to w telewizorze  panasonic sa zaawansowane ustawienia  obrazu i mozna uzyskac lepsze wrazenia wizualne w domu  po zmianie ustawien.

Przyklad na  zdjeciu mojego telewizora  panasonic 42 cale  za 1500 zl , rozdzielczosc  ekranu 1024x768.Zmiana  ustawien parametrow   obrazu i inne oswietlanie  to  zdecydowana   poprawa jakosci  obrazu.W sklepie bylo  zle ale w domu bardzo dobrze.

fhg1d0f594xa.jpg

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

hmm

nie takiej odpowiedzi się spodziewałem, ale dziękuję za informacje, w przyszłości nie wykluczam profesjonalnej kalibracji, czyli DS630E będzie lepszym wyborem ?

Z tunera satelitarnego aktualnie nie zamierzam korzystać, będzie CP lub Vectra, ale to i tak zewnętrzne tunery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmy na YT oglądałem
Ciekawi mnie opinia osób które widziały oba TV

Wysłane z mobilnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba  telewizory to raczej tylko w sklepie.Czasami zdarza sie  ze takie porownanie   mozna obejrzec na youtube.Nie zawsze takie porownanie  jest dobre  bo   duze znaczenie w tym przypadku ma ustawienia parametrow obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy na stronie DisplaySpecifications dane są wiarygodne, gdyż w sekcji Video file formats

wymienione są formaty plików obsługiwanych

Cytat
  • 3GPP (3rd Generation Partnership Project, .3gp)
  • AVI (Audio Video Interleaved, .avi)
  • ASF (Advanced Systems Format, .asf .wma .wmv)
  • Flash Video (.flv, .f4v, .f4p, .f4a, .f4b)
  • H.263
  • H.264 / MPEG-4 Part 10 / AVC video
  • H.265 / MPEG-H Part 2 / HEVC
  • MKV (Matroska Multimedia Container, .mkv .mk3d .mka .mks)
  • QuickTime (.mov, .qt)
  • MP4 (MPEG-4 Part 14, .mp4, .m4a, .m4p, .m4b, .m4r, .m4v)
  • TS (MPEG Transport Stream, .ts, .tsv, .tsa)
  • VC-1
  • WMV (Windows Media Video, .wmv)
  • WMV9 (Windows Media Video 9, .wmv)

wychodzi na to że DS630 obsługuje TS, o mkv czytałem ze nie wszystkie pliki czyta, czyli z innymi materiałami może być podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacytuje sam siebie.

avi to tylko  kontener tak to sie  nazywa .Zalezy  jaki kodek wybrala osoba   ktora przygotowala   plik filmowy. Jakie kodekI video  sa obslugiwane  H,264,MPEG1,MPEG2 .VC1. WNV9 .Kodek video  to nie wszystko  , jest jeszcze  kodek audio.  Zalezy od  kodeka  ,cytat

Obecnie ilość najróżniejszych formatów plików potrafi przyprawić o zawrót głowy. Niekiedy instalując nawet zaawansowane paczki kodeków zdarzy się, że jakiś plik muzyczny, zdjęcie czy film zwyczajnie nie chce się odtworzyć

Mozna sprawdzic jaki kodek jest w pliku avi.Przykladowo  pobierajac filmy z youtube sa  konwertowane  do pliku  mp4 i popularnych kodekow ktore sie uzywa ,wtedy nie ma problemu z odtworzeniem zadnego pliku filmowego.Takim przykladem jest np dodatek dla firefoxa w przegladarce internetowej w komputerze czyli np  youtube best video downloader 2.Kazdy pobrany plik  przy pomocy tego programu  i wybraniu  mp4  jest odtwarzany bez problemu w telewizorze.

Mozesz pobrac wszystkie pliki z youtube i kazdy  plik  filmowy bedzie mozna obejrzec w telewizorze.

Youtube Best Video Downloader 2 taka jest dokladnie nazwa dodatku.

Jesli chodzi o pliki TS , czyli zarajestrowane przy nagrywaniu  programu np  z tunerach satelitarnych odtwarzane sa w telewizorze bez problemu. Pliku filmowego TS  nie  mozna  np obejrzec w  telewizorze  oled  lg , sprawdzalem osobiscie  w  telewizorze kolegi.Panasonic nie mial zadnych problemow z odtworzeniem pliku TS.dotyczy  to tez starszych modeli telewizora czyli np z 2012 roku.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Kluska napisał:

czy opłaca dopłacić ±600 zł do W756C względem DS630E

Miałem przez parę dni w755c w 50 calach - nie wiem czy wszystkie egezplarze miały identyczny panel ale ten, który mi się trafił doprowadził mnie do przekonania, ze to strasznie przereklamowany model. Imho wiec nie warto doplacic.  Natomiast każdego, zawsze gorąco zachecam do podjęcia finalnej decyzji własnymi oczetami i proponuje abyś dobrze się przyjzal modelowi dx700 przed kupnem czegokolwiek. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam od ponad roku model 55w755c i jestem mega zadowolony z obrazu. Ustawień też jest sporo, chociaż w starszym o 3 lata LG jest więcej - jednak to że jest więcej ustawień, nie oznacza automatycznie, że telewizor jest lepszy ;)

Minusem sony może być to, że android może nie odtworzyć nirktórych typów plików - czytając to forum, widzę, że bywają z tym problemy, ale ja tego praktycznie nie używam, więc mi to nie przeszkadza :)

Napisane Tablet Z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

co do sony to trochę się obawiam tego androida, ale jak go się nie używa to nie powinno się nic dziać. Jutro myślę że uda mi się obejrzeć w sklepie oba modele

Mam pytanie, czy ktoś posiada plansze do testów, miałem ale nie mogę znaleźć/przepadły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wczoraj byłem w jednym sklepie w którym miał być W756C, ale już nie było. wiec nic nie sprawdziłem, ale obsługa podała mi informację że LG 49UH6507 też ma 100/120 Hz matrycę, z tego co doczytałem to ma również matrycę RGBW, jest sens interesować się tym modelem?

dziś jadę obejrzeć DS630

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wczoraj dokonałem zakupu TX-50DS630E

ogólnie ceny idą tego TV w górę, więc można powiedzieć że w ostatniej chwili kupiłem, a po drugie towar staje się towarem deficytowym, w niektórych sklepach czas oczekiwania to ok 30 dni

pierwsze wrażenie mega dobre, TV w domu gra lepiej niż w sklepie (wrażenia z oglądania lepsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam gratuluje dobry TV,to jest zrozumiałe,tym bardziej,że nie ma już do czego porównywać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam
Nie rozumiem stwierdzenia
"... tym bardziej, że nie ma już do czego porównywać"
Sądzę że w tej kwocie jest to najlepszy wybór.

Wysłane z mobilnego.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi