Kluska 1 Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 22m^2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? według załącznika3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-44. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? według załącznika5. Telewizor ma stać czy ma wisieć wisieć6. Jak słońce świeci w pokoju według załącznika7. Jaki masz obecnie telewizor ? 8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? YT, DLNA, Wi-Fi,9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD;SD10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder CP, antena DVB-T, SAT, Raspberry Pi,11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? w tygodniu 2-4, weekend pewni ok 4-812. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport sporadycznie, resztę po trochu14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? pewnie tak 15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? popołudnie, wieczór17. Preferencje co do wielkości? 50"18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? lagi w menu, wolne przełączanie kanałów19. Preferencje co do marki ? brak20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie konieczne21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ±2500 [ostatecznie 3000] 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? być może później Załączniki Zastanawiałem się nad Panasonic TX-50DS630E, oraz myślałem też nad PANASONIC TX-49DXU601 [prawdopodobnie panel 50/60 Hz Jestem otwarty na inne propozycje Proszę o doradzenie EDIT: Wiem że 50DS630E ma błyszczącą matrycę, ale jestem wstanie to przeżyć. Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Kluska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 653 Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Witam. Klinij na link nizej i przeczytaj informacje w linkach. https://hdtvpolska.com/forum/topic/39010-3-tyś-i-tv-do-meczy/ DS630 to najlepszy wybor.Jakosc obrazu i poziom czerni na dobrym poziomie.Jesli chcesz telewizor 4k to najlepiej kupic tx50dx700e Edytowane 24 Stycznia 2017 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kluska 1 Napisano 25 Stycznia 2017 Witam temat do którego podałeś link czytałem ( kilka innych również, dlatego padł wybór na DS630), oraz o informacjach jakie przekazuje Panasonic Polska na temat tego modelu, co do infolinii panasinica sądzę, że informacje podawane przez nich nie są subiektywne, jak kiedyś dzwoniłem z informacją o inny model to miła pani poinformowała mnie że takich informacji nie udzielają. Co do 4K, pewnie że bym chciał, ale fundusze na to nie pozwalają (tx50dx700e ±3500), więc zamiast słabego 4K wolę dobre FHD, a TV to pewnie i tak na 4-5 lat, jeśli młodzież go wcześniej nie uśmierci. Czyli do tej kwoty Panasonic to będzie najlepszy wybór?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Domelo20 42 Napisano 25 Stycznia 2017 Sony w755c również byłby u Ciebie świetnym wyborem, tylko chyba troszkę przekroczy budżet. Ale za to ma matową matrycę Napisane Tablet Z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 653 Napisano 25 Stycznia 2017 Sony w775c to tez dobry wybor ale trzeba pamietac ze to model telewizora z 2015 roku.Moze pochodzic z ekspozycji sklepowej czyli z bardzo duzym przebiegiem godzinowym.Czas pracy telewizora sony mozna sprawdzic tylko w menu serwisowym telewizora .W przypadku panasonica czas pracy telewizora mozna sprawdzic w prosty sposob czyli przy pomocy pilota. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kluska 1 Napisano 25 Stycznia 2017 WitamA W776C, to nie jest odpowiednik 775C tylko że nowszyA czy że stajni LG nic ciekawego nie ma?Wysłane z mobilnego.Przepraszam za wszelkiego rodzaju błędy/literówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Domelo20 42 Napisano 25 Stycznia 2017 1 godzinę temu, Kluska napisał: A W776C, to nie jest odpowiednik 775C tylko że nowszy Nie, to jest ten sam telewizor, jedyna różnica to kolor obudowy, lub samej podstawki. 1 godzinę temu, Kluska napisał: A czy że stajni LG nic ciekawego nie ma? W zeszłym roku był fajny model full HD, natomiast w tym, przyzwoite modele lg zaczynają się od ponad 4 tysięcy - mowa o serii UH77. Tańszymi modelami nie zawracaj sobie głowy, bo ten Panasonic, czy Sony robią z LG w podobnym budżecie miazgę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kluska 1 Napisano 25 Stycznia 2017 Witam teraz „najlepsze pytanie” czy opłaca dopłacić ±600 zł do W756C względem DS630E, wiem że przekroczy maksymalny budżet o ok 300 zł, ale jeśli warto dopłacić to się zastanowię jutro planuję jechać obejrzeć w sklepie jaki obraz ma DS630E oraz W756C, własne materiały oraz plansze testowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 653 Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) W telewizorze sony jest tuner satelitarny .Jesli np planujesz w przyszlosci kupic antene satelitarna to tuner zewnetrzny nie bedzie potrzebny.Wystarczy podlaczyc antene do telewizora. Plansze testowe to dobry pomysl.Latwiej sprawdzic czy panel jest rowno podswietlany.W bardzo jasnym oswietleniu sklepowym jest trudne do sprawdzenia ale mozliwe, Jesli chodzi o jakosc obrazu w sklepie to prawie wszystkie telewizory sa na ustawieniach sklep.Takie wartosci ustawien parametrow obrazu w domu sa "nie do wytrzymania" Obraz zbyt jasny, zanik szczegolow po prostu katastrofa. Druga sprawa to w telewizorze panasonic sa zaawansowane ustawienia obrazu i mozna uzyskac lepsze wrazenia wizualne w domu po zmianie ustawien. Przyklad na zdjeciu mojego telewizora panasonic 42 cale za 1500 zl , rozdzielczosc ekranu 1024x768.Zmiana ustawien parametrow obrazu i inne oswietlanie to zdecydowana poprawa jakosci obrazu.W sklepie bylo zle ale w domu bardzo dobrze. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kluska 1 Napisano 25 Stycznia 2017 Witam hmm nie takiej odpowiedzi się spodziewałem, ale dziękuję za informacje, w przyszłości nie wykluczam profesjonalnej kalibracji, czyli DS630E będzie lepszym wyborem ? Z tunera satelitarnego aktualnie nie zamierzam korzystać, będzie CP lub Vectra, ale to i tak zewnętrzne tunery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 653 Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Czy bedzie lepszy, musisz sam ocenic.Jakosc obrazu najlepiej dokonac w domu. W telewizorze jest duzo mozliwosci zmiany ustawien parametrow obrazu.Przyklad na filmie nizej. https://www.youtube.com/watch?v=1f3pneGa8X8 Edytowane 25 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kluska 1 Napisano 25 Stycznia 2017 Filmy na YT oglądałemCiekawi mnie opinia osób które widziały oba TVWysłane z mobilnego.Przepraszam za wszelkiego rodzaju błędy/literówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 653 Napisano 25 Stycznia 2017 Oba telewizory to raczej tylko w sklepie.Czasami zdarza sie ze takie porownanie mozna obejrzec na youtube.Nie zawsze takie porownanie jest dobre bo duze znaczenie w tym przypadku ma ustawienia parametrow obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kluska 1 Napisano 25 Stycznia 2017 Witam mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy na stronie DisplaySpecifications dane są wiarygodne, gdyż w sekcji Video file formats wymienione są formaty plików obsługiwanych Cytat 3GPP (3rd Generation Partnership Project, .3gp) AVI (Audio Video Interleaved, .avi) ASF (Advanced Systems Format, .asf .wma .wmv) Flash Video (.flv, .f4v, .f4p, .f4a, .f4b) H.263 H.264 / MPEG-4 Part 10 / AVC video H.265 / MPEG-H Part 2 / HEVC MKV (Matroska Multimedia Container, .mkv .mk3d .mka .mks) QuickTime (.mov, .qt) MP4 (MPEG-4 Part 14, .mp4, .m4a, .m4p, .m4b, .m4r, .m4v) TS (MPEG Transport Stream, .ts, .tsv, .tsa) VC-1 WMV (Windows Media Video, .wmv) WMV9 (Windows Media Video 9, .wmv) wychodzi na to że DS630 obsługuje TS, o mkv czytałem ze nie wszystkie pliki czyta, czyli z innymi materiałami może być podobnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 653 Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Zacytuje sam siebie. avi to tylko kontener tak to sie nazywa .Zalezy jaki kodek wybrala osoba ktora przygotowala plik filmowy. Jakie kodekI video sa obslugiwane H,264,MPEG1,MPEG2 .VC1. WNV9 .Kodek video to nie wszystko , jest jeszcze kodek audio. Zalezy od kodeka ,cytat Obecnie ilość najróżniejszych formatów plików potrafi przyprawić o zawrót głowy. Niekiedy instalując nawet zaawansowane paczki kodeków zdarzy się, że jakiś plik muzyczny, zdjęcie czy film zwyczajnie nie chce się odtworzyć Mozna sprawdzic jaki kodek jest w pliku avi.Przykladowo pobierajac filmy z youtube sa konwertowane do pliku mp4 i popularnych kodekow ktore sie uzywa ,wtedy nie ma problemu z odtworzeniem zadnego pliku filmowego.Takim przykladem jest np dodatek dla firefoxa w przegladarce internetowej w komputerze czyli np youtube best video downloader 2.Kazdy pobrany plik przy pomocy tego programu i wybraniu mp4 jest odtwarzany bez problemu w telewizorze. Mozesz pobrac wszystkie pliki z youtube i kazdy plik filmowy bedzie mozna obejrzec w telewizorze. Youtube Best Video Downloader 2 taka jest dokladnie nazwa dodatku. Jesli chodzi o pliki TS , czyli zarajestrowane przy nagrywaniu programu np z tunerach satelitarnych odtwarzane sa w telewizorze bez problemu. Pliku filmowego TS nie mozna np obejrzec w telewizorze oled lg , sprawdzalem osobiscie w telewizorze kolegi.Panasonic nie mial zadnych problemow z odtworzeniem pliku TS.dotyczy to tez starszych modeli telewizora czyli np z 2012 roku. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 25 Stycznia 2017 6 godzin temu, Kluska napisał: czy opłaca dopłacić ±600 zł do W756C względem DS630E Miałem przez parę dni w755c w 50 calach - nie wiem czy wszystkie egezplarze miały identyczny panel ale ten, który mi się trafił doprowadził mnie do przekonania, ze to strasznie przereklamowany model. Imho wiec nie warto doplacic. Natomiast każdego, zawsze gorąco zachecam do podjęcia finalnej decyzji własnymi oczetami i proponuje abyś dobrze się przyjzal modelowi dx700 przed kupnem czegokolwiek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Domelo20 42 Napisano 25 Stycznia 2017 Ja mam od ponad roku model 55w755c i jestem mega zadowolony z obrazu. Ustawień też jest sporo, chociaż w starszym o 3 lata LG jest więcej - jednak to że jest więcej ustawień, nie oznacza automatycznie, że telewizor jest lepszy Minusem sony może być to, że android może nie odtworzyć nirktórych typów plików - czytając to forum, widzę, że bywają z tym problemy, ale ja tego praktycznie nie używam, więc mi to nie przeszkadza Napisane Tablet Z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kluska 1 Napisano 25 Stycznia 2017 Witam co do sony to trochę się obawiam tego androida, ale jak go się nie używa to nie powinno się nic dziać. Jutro myślę że uda mi się obejrzeć w sklepie oba modele Mam pytanie, czy ktoś posiada plansze do testów, miałem ale nie mogę znaleźć/przepadły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kluska 1 Napisano 27 Stycznia 2017 Witam wczoraj byłem w jednym sklepie w którym miał być W756C, ale już nie było. wiec nic nie sprawdziłem, ale obsługa podała mi informację że LG 49UH6507 też ma 100/120 Hz matrycę, z tego co doczytałem to ma również matrycę RGBW, jest sens interesować się tym modelem? dziś jadę obejrzeć DS630 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kluska 1 Napisano 28 Stycznia 2017 Witam Wczoraj dokonałem zakupu TX-50DS630E ogólnie ceny idą tego TV w górę, więc można powiedzieć że w ostatniej chwili kupiłem, a po drugie towar staje się towarem deficytowym, w niektórych sklepach czas oczekiwania to ok 30 dni pierwsze wrażenie mega dobre, TV w domu gra lepiej niż w sklepie (wrażenia z oglądania lepsze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RHJG 104 Napisano 28 Stycznia 2017 Witam gratuluje dobry TV,to jest zrozumiałe,tym bardziej,że nie ma już do czego porównywać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kluska 1 Napisano 29 Stycznia 2017 WitamNie rozumiem stwierdzenia"... tym bardziej, że nie ma już do czego porównywać"Sądzę że w tej kwocie jest to najlepszy wybór.Wysłane z mobilnego.Przepraszam za wszelkiego rodzaju błędy/literówki. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach