Skocz do zawartości
sebsn122

3 tyś i tv do meczy

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 19m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5-2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?  głównie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? raczej będzie stał
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  z boku docelowego miejsca dla tv a dokładniej na jednej ścianie tv prostopadle do niego ściana cała w oknach.
7. Jaki masz obecnie telewizor ?  nie mam
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?  chciałem smarta z androidem, ale teraz myślę sobie że skoro chce wykupić canal + to jak będę chciał coś z neta to podepnę laptopa lub pc przez wifi. (wiec musi sie dac podpiąć kompa i przesłać obraz)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? jakaś naziemna cyfrowa w pakiecie z internetem i tu chętnie posłucham rady
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PC win 10, Laptop win 7/win 10, ew telefon android jak sie da. A I WAŻNE SŁUCHAWKI A NAJLEPIEJ 2 pary i tu też prośba o rade jak to zrobić i jaki zestaw.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?  2-3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  jaka będzie lepsza do tych warunków ?
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?  MECZE(dla meczy go kupuje) i filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? jak się da
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?  puki co nie ale jak dziecko podrośnie to pewnie tak dziecko w drodze tv na 6-7 lat.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem ale latem to do 22 jasno.
17. Preferencje co do wielkości? 48-50 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? awaryjność oj się naczytałem o philipsach a takie fajne suszarki robią xd. Ponoć tv to już inna firma., dlatego mogę zrezygnować z androida na korzyść niskiej awaryjności i dobrego obrazu.
19. Preferencje co do marki ?  Mało awaryjna, z długą gw. ew z dobrą obsługą serwisową, np jak asus odsyłasz laptopa wymieniają bez pytań i jeszcze robia cos w gratisie laptopa masz w 4 dni z powrotem i działa potem 6 lat i do dziś łącznie 8.

Marka może być mało znana np Karte graficzną nabyłem Zotaca. 1060. gtx. bo dają 5lat gw a cewki i chłodzenie nie napier... jak szerszeń na gazie.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?  Panie a na co to komu.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  3 tyś wzrosło z 2,5 i to już górna granica trzeba lodówkę, pralke i inne też   kupić.xd

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Puki co chce wybrać tv już szukam 2 tyg. i nic.

Dodatkowe wymagania

matryca min 100 Hz mecze i odpowiednia jasność do warunków w pokoju.

tv musi sie dać zabezpieczyć przed dzieckiem i kotem czyli żeby go z podłogi nie zbierać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Najlepszy  telewizor  50 calowy  full-hd z roku  2016 to panasonic  tx-50ds630e.

Test telewizora  jest na forum

https://hdtvpolska.com/forum/topic/38742-panasonic-ds630-tx-50ds630e-testujemy-120hz-lcd-z-matrycą-va/

Telewizor ma tez dobre recenzje w innych testach.Przyklad w drugim linku.

http://www.tvtest.pl/panasonic-50ds630e-test/

DS630  to  podobny telewizor  jak  poprzedni model   czyli CS630.Ten model telewizora uzyskal najwyzsze oceny ze wszystkich testowanych telewizorow lcd full-hd roznych marek.

https://tweakers.net/reviews/4058/panasonic-40-inch-cs630-hdtv-met-pico-bello-beeld.html

Jesli chodzi  o podlaczenie  dwoch par  sluchawek to nie bedzie problemu.Trzeba kupic..rozdzielacz na dwie pary sluchawek jack.Kosztuje   5 zl na allegro.

508e02ad46ec9ce693eb0a90165a

Jeszcze jedno w panasonicu  jest wyjscie na sluchawki.W niektorych modelach lg nie ma wyjscia do podlaczenia sluchawek.

W innym  holenderskim tescie  CS 630  czyli odpowiednik DS630 tez wysoka ocena  czyli 8 na 10 mozliwych punktow.

https://www.homecinemamagazine.nl/2015/04/review-panasonic-tx-40cs630e-cs630e-serie-lcd-led-tv/

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

telewizor na 5-7 lat wszystko pięknie jak będzie trzeba to sie donga kupi i będzie z androidem

Ale czy FHD wystarczy na lata gdzie już większość tv ma 4k

A wracając do słuchawek podłącze tak 2 bezprzewodowe 2 stacje ?? czy są już takie jedna stacja(nadajnik) 2 pary słuchawek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Panasa TX-50ds630 to wszystko jest pewnie cacy ale jego matryca (jak podaje test z tego portalu i z dwa inne "oświecone") 100/120 Hz to ściema.

Panasonic Polska nie to że nie potwierdza ale zaprzecza aby miał on 100/120 Hz.

Temat zgłębiłem w prymitywny sposób dzwoniąc na infolinię Panasonic. To zwykły 50 Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co innego polecisz sam sobie co kupiłeś bo chyba kupowałeś skoro zgłębiałeś temat

co myslice o

SONY LED KDL-50W756C 

Sony KDL-50W755C

Edytowane przez sebsn122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem prosty wybór bo wybierałem tylko z 2 modeli. Panasa 50ds630 i Sony 50w756.

Wziąłem sony 50w756 bo choć kalendarzowo to rocznik z 2015 (ze sklepu przyszła nówka a nie ekspozycyjny, choć i taki brałem pod uwagę ale wystarczyło aby sprzedawca sprawdził w systemie magazynowym w pobliskich sklepach i zadzwonił czy NA PEWNO dana sztuka jest nierozpakowywana, sprowadzili i po sprawie) to jego parametry zgadają się z "testami" i informacją ze strony / infolinii producenta.

Budżet miałem jak ty - dałem 2890 w media expert (był w zeszłym tygodniu w wyprzedaży a dziś jest na ich stronie znów po 3300 ale można "przypilnować"B)).

W/w Panas w rtv euro agd jest w podobnej cenie ~2700 - 2800

Oba wyglądają bardzo dobrze. Ogólnie parametry (wg. "testów") są porównywalne "tylko" ta matryca w soniaku JEST 100 hz a w panasie JEST 50 hz...

Generalnie proponuję samemu zadzwonić na infolinię, któregokolwiek producenta którego produkt chciałbyś kupić i samemu sprawdzić czy "testerzy" wiedzą co testują i o czym piszą (no chyba że ktoś ich wprowadził w błąd...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jesli   panel 50 hz a to jest nie mozliwe  bo to telewizor  3d to ten model ma  wysokie oceny w testach. Wszyscy sie  myla .Jesli wiesz  na pewno  ze jest panel  50 hz to podaj symbol  panelu.Sprawdzimy w internecie czy masz racje.Zadales pytanie to odpowiedzialem jaki   jest najlepszy telewizor  full-hd z roku  2016.

Jesli chodzi  o awaryjnosc  to najmniej awaryjny jest pioneer i panasonic. wysokie miejsce w rankingu najmniej awaryjnych telewizorow  zajmuje  tez  daewoo.Jest lepszy od samsunga. tak tak daewoo.Firma nie produkuje  juz telewizorow.

Informacje  o  awaryjnosci byly kiedys na kanadyjskiej  internetowej stronie ochrony konsumentow.Interesowalem sie kiedys  tym tematem przed kupnem pierwszego  plaskiego telewizora . rozwazalem wtedy panasonica i daeewoo.Panasonic  byl wtedy  znacznie drozszy  a  daewoo tanszy i zajmowal trzecie miejsce pod  wzgledem niskiej   awayjnosci .Potwierdzilo sie to  co bylo napisane   bo ten telewizor czyli daewoo kupilem w 2008  roku i dziala do dzis bez usterki. Na pierwszym miejscu pod wzgledem usterek byl samsung.

Na kanadyjskiej , rosyjskiej i amerykanskiej stronie napisamo tez jak przedluzyc  "zycie" telewizora czyli czas pracy bez usterki.

jesli chodzi o awaryjnosc  to najmniej  awaryjny jest pioneer i panasonic. Zywotnosc telewizora mozna przedluzyc. Dwie proste czynnosci ktore moga przyczynic sie do przedluzenia " zycia" telewizora.
Jesli nie musisz to ustaw nizsze wartosci jasnosci i kontrastu.W przypadku lcd czyli podswietlania ccfl lub led z maksymalnymi ustawieniami zywotnosc spada o polowe.
Na rosyjskiej stronie napisano ze nizsze ustawienia parametrow jasnosci , kontrastu to mozliwe przeduzenie "zycia" telewizora o 50 %

Podobne informacje na ten temat mozna bylo przeczytac na amerykanskiej internetowej stronie plasmatvbuyingguide.com

Druga wazna sprawa to sprzet wylaczamy wylacznikiem sieciowym nie pilotem.Jesli nie ma wylacznika to mozna kupic gniazdko z wylacznikiem sieciowym.
W przypadku wyladowan atmosferycznych ryzyko uszkodzenia sprzetu rtv jest bardzo duze. W czasie burzy wyjmujemy wtyczke zasilania i wtyczke antenowa . W przypadku uszkodzenia po burzy naprawa jest bardzo droga lub calkowicie nieoplacalna. Wtedy sprzedawcy w sklepach zacieraja rece bo przybywa klientow ktorzy kupuja nowe telewizory.

Na  forum elektroda sa setki przykladow uszkodzenia sprzetu rtv po burzy.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to co innego polecisz sam sobie co kupiłeś bo chyba kupowałeś skoro zgłębiałeś temat

co myslice o

SONY LED KDL-50W756C 

Sony KDL-50W755C

To ten sam telewizor - różnią się bodajże kolorem obudowy, albo samej podstawy. Mam w domu 55w755c i do sportu jest świetny! W ogóle nie tylko do sportu, bo z każdym materiałem radzi sobie świetnie - polecam.

Napisane Z3c.

Ja miałem prosty wybór bo wybierałem tylko z 2 modeli. Panasa 50ds630 i Sony 50w756.
Wziąłem sony 50w756 bo choć kalendarzowo to rocznik z 2015 (ze sklepu przyszła nówka a nie ekspozycyjny, choć i taki brałem pod uwagę ale wystarczyło aby sprzedawca sprawdził w systemie magazynowym w pobliskich sklepach i zadzwonił czy NA PEWNO dana sztuka jest nierozpakowywana, sprowadzili i po sprawie) to jego parametry zgadają się z "testami" i informacją ze strony / infolinii producenta.
Budżet miałem jak ty - dałem 2890 w media expert (był w zeszłym tygodniu w wyprzedaży a dziś jest na ich stronie znów po 3300 ale można "przypilnować"B)).
W/w Panas w rtv euro agd jest w podobnej cenie ~2700 - 2800
Oba wyglądają bardzo dobrze. Ogólnie parametry (wg. "testów") są porównywalne "tylko" ta matryca w soniaku JEST 100 hz a w panasie JEST 50 hz...
Generalnie proponuję samemu zadzwonić na infolinię, któregokolwiek producenta którego produkt chciałbyś kupić i samemu sprawdzić czy "testerzy" wiedzą co testują i o czym piszą (no chyba że ktoś ich wprowadził w błąd...)

3300 za 50w755c to moim zdaniem trochę dużo - za tyle można dorwać wersję 55" ;)

Napisane Z3c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Domelo20 napisał:

To ten sam telewizor - różnią się bodajże kolorem obudowy, albo samej podstawy. Mam w domu 55w755c i do sportu jest świetny! W ogóle nie tylko do sportu, bo z każdym materiałem radzi sobie świetnie - polecam.

Napisane Z3c.

jeżeli to samo to z skąd 1k różnicy  w cenie

A nie sory 1k taniej jest ale z literką b a nie c

Edytowane przez sebsn122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. grundig) Nie gorączkuj się tak.

Ja jestem w temacie matryc laikiem natomiast "sporo" przetargów zdarzyło mi się przeprowadzić więc wiem ja zweryfikować prawdziwość oferty i nikt mi nie wciśnie taniej ciemnoty. W tym przypadku weryfikacja jest śmieszna = telefon do Panasonic Polska.

Tak jak napisałem powyżej informację o 50 hz Panasa poda Ci jego infolinia w naszym pięknym kraju. Zaprzeczają oni też "hipotezie" o 100/120 hz w telewizorach 3D.

Nie ja to wymyślam tylko dzielę się informacjami (podając źródło) które sam uzyskałem.

Ad. Domelo 20) 3300 pln za 50W756 też uważam za wygórowaną sumę dlatego czekałem na jakąś promocję. Tak jak podałem była w zaszłym tygodniu w ME i za 2890 pln kupiłem swojego uprzednio troszcząc się aby był "nie śmigamy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli  chodzi o dwie pary sluchawek   to na obrazku jest jedna wtyczka ktora wkladasz do gniazda sluchawkowego w telewizorze .Na koncu kabelka na obrazku sa dwa gniazda do  podlaczenia wtyczek od sluchawek.

Czy wybrac telewizor  4k  i czy full-hd to musisz juz sam zdecydowac.W telewizji naziemniej  czyli dvb-t na pewno bardzo bardzo dlugo nie bedzie kanalu 4k bo aby nadawac jeden kanal kanal  4k trzeba wylaczyc przynajmniej  8 kanalow  sd wtedy zmiesci sie w jednym muxie  kanal 4k, czyli jesli sa teraz  trzy muxy  to moga byc  3 kanaly  4k i nic wiecej,Zadnego   kanalu  sd     lub hd.Kolejna sprawa to stacja telewizyjna musi byc  przygotowana do nadawania w  4k czyli posiadac przynajmniej jedna  profesjonalna  kamere 4k. A np   program jaka  to melodia caly czas jest rejestrowany  przy pomocy kamer  sd.  duzo innych programow jest tez w sd o 4k  mozna  na dlugi czas zapomniec w dvb-t.Jesli  chodzi o przekaz satelitarny  tu sytuacja  wyglada podobnie , kanal  4k zajmuje  duze pasmo na transponderze satelitarnym ,Za duze przydzielone pasmo trzeba  znacznie wiecej zaplacic, mozna na ten temat przeczytac w internecie.

Mala pomylka sa juz  4 muxy.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ad. grundig) Nie gorączkuj się tak.
Ja jestem w temacie matryc laikiem natomiast "sporo" przetargów zdarzyło mi się przeprowadzić więc wiem ja zweryfikować prawdziwość oferty i nikt mi nie wciśnie taniej ciemnoty. W tym przypadku weryfikacja jest śmieszna = telefon do Panasonic Polska.
Tak jak napisałem powyżej informację o 50 hz Panasa poda Ci jego infolinia w naszym pięknym kraju. Zaprzeczają oni też "hipotezie" o 100/120 hz w telewizorach 3D.
Nie ja to wymyślam tylko dzielę się informacjami (podając źródło) które sam uzyskałem.
Ad. Domelo 20) 3300 pln za 50W756 też uważam za wygórowaną sumę dlatego czekałem na jakąś promocję. Tak jak podałem była w zaszłym tygodniu w ME i za 2890 pln kupiłem swojego uprzednio troszcząc się aby był "nie śmigamy".

Tylko z tym czekaniem na promocję też trzeba uważać, bo to już jednak starszy model i w każdej chwili może zniknąć z oferty.

Napisane Z3c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesli  chodzi o dwie pary sluchawek   to na obrazku jest jedna wtyczka ktora wkladasz do gniazda sluchawkowego w telewizorze .Na koncu kabelka na obrazku sa dwa gniazda do  podlaczenia wtyczek od sluchawek.
Czy wybrac telewizor  4k  i czy full-hd to musisz juz sam zdecydowac.W telewizji naziemniej  czyli dvb-t na pewno bardzo bardzo dlugo nie bedzie kanalu 4k bo aby nadawac jeden kanal kanal  4k trzeba wylaczyc przynajmniej  8 kanalow  sd wtedy zmiesci sie w jednym muxie  kanal 4k, czyli jesli sa teraz  trzy muxy  to moga byc  3 kanaly  4k i nic wiecej,Zadnego   kanalu  sd     lub hd.Kolejna sprawa to stacja telewizyjna musi byc  przygotowana do nadawania w  4k czyli posiadac przynajmniej jedna  profesjonalna  kamere 4k. A np   program jaka  to melodia caly czas jest rejestrowany  przy pomocy kamer  sd.  duzo innych programow jest tez w sd o 4k  mozna  na dlugi czas zapomniec w dvb-t.Jesli  chodzi o przekaz satelitarny  tu sytuacja  wyglada podobnie , kanal  4k zajmuje  duze pasmo na transponderze satelitarnym ,Za duze przydzielone pasmo trzeba  znacznie wiecej zaplacic, mozna na ten temat przeczytac w internecie.
Mala pomylka sa juz  4 muxy.

No i trzeba pamiętać, że jak chcemy kupić telewizor 4K z matrycą 100hz, to za najtańszy sprzęt spełniający te warunki trzeba dać z okolicy 4.5 tysiąca - tyle mniej więcej kosztują sony 55x8505c, czy LG 55h7707.

Napisane Z3c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Sachm napisał:

Temat zgłębiłem w prymitywny sposób dzwoniąc na infolinię Panasonic. To zwykły 50 Hz.

Jeszcze się nie zdarzyło aby w testach UFO i rozdzielczości dynamicznej ruchu, jakikolwiek tv 50hz uzyskał takie rezultaty ostrości obrazu w ruchu jak ma DS 630.

Panasonic DS630

m_01.jpg

Philips PUS6501

m_4.jpg

Ten sam Philips po zmniejszeniu jasności, ostrość wzrasta ale ..

m_2.jpg

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sachm, 50DS630E z całą pewnością ma matrycę 100/120 hz. Większość testów podaje taką informację, nawet na stronie  Panasonic Polska jest cytat z testu z informacją o 120 hz matrycy.

Nie znam żadnego telewizora z 3D w wersji aktywnej i matrycą 50/60hz - crosstalk i smużenie byłoby nie do zniesienia.

Może konsultant nie rozróżniał częstotliwości matrycy od częstotliwości napięcia w gniazdku.

Edytowane przez ambidark

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi