Skocz do zawartości
kupnotelewizora

LG 65UH668V czy coś innego 65 Cali

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Rozglądam się za TV 65 cali głównie do Playstation 4 Pro i filmów raczej w niższej rozdzielczości niż 4K. TV mam tylko naziemną, oglądam sporadycznie filmy wieczorem. Nastawiłem się na LG 65UH668V

W media markt jest za 6200zł i zwracają potem z promocji 500zł.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? raczej prosto
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z lewej strony
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Stary LG chyba 42 cale
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Cuda są zbędne. Płynny żywy obraz.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Telewizja naziemna, laptop, playstation
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Playstation 4 pro, laptop
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Przyrodnicze
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Jak będzie to tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 3h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Smużenie, wolne działanie.
19. Preferencje co do marki ? Mam niechęć do Panasoniców
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Niekoniecznie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5000, ale jeżeli warto to ten 1000 mogę dorzucić...ale to już max

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baza wiedzy - rodzaje matryc - IPS a VA - polecam przeczytać :) Ten model to naturalnie IPS jak prawie wszystko od LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kupnotelewizora napisał:

Materiał z 2015 roku. Myślę że trochę się pozmieniało.

Na dziś dzień nic się nie pozmienialo, tylko taki jeden handlarz wypisuje w internecie bzdury, że są "nowe" IPSy co mają czerń jak VA.

W takim pieniądzu wiele się nie wymysli jest Samsung serii KU6... i całkiem sympatyczny stary Sony KDL-65W855C

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Xisiek napisał:

Na dziś dzień nic się nie pozmienialo, tylko taki jeden handlarz wypisuje w internecie bzdury, że są "nowe" IPSy co mają czerń jak VA.

W takim pieniądzu wiele się nie wymysli jest Samsung serii KU6... i całkiem sympatyczny stary Sony KDL-65W855C

Rzeczywiście. Porównałem w sklepie tego LG i Samsunga UE65KU6000W i w LG kolorystyka wygląda na bladą, włączenie z czernią.

Zerknąłem też na tego Sony ale jakoś średnio obraz mi się podobał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz bo ten Sony to stary model - bodaj na 2015 rok, może wiec być sztuka ze zwrotów lub po przejściach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony jest modelem z 2015 roku, więc pewnie obraz w sklepie ma ustawiony tak, żeby nie przyciągał wzroku klienta - przecież to nowości muszą się sprzedawać ;) Osobiście jestem pewien, że w855c w domowych warunkach da spoko obraz - sam mam w755c czyli prawie to samo, tylko w mniejszym rozmiarze i jest rewelacja pod względem obrazu :)

Napisane Z3c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

To mój pierwszy post na Forum więc chciałbym się przywitać. Forum przeglądam od jakiegoś czasu, szukając wszelkich informacji nt. telewizorów 65", bo właśnie taki postanowiłem kupić. Tak trafiłem do tego wątku.

Wpadł mi w oko właśnie Sony KDL-65W855C, o którym wspomniał Xisiek. Sprzedawca w ME odradza mi jednak ten zakup, bo "to panie stary model" i "zdecydowanie lepszy jest ten LG 65UH6507. Nie znam się na telewizorach, nie gram na konsolach, nie oglądam żadnych "bluryjów". Przed telewizorem spędzam może ze 4 godziny w tygodniu oglądając programy CP.

Poradźcie proszę co wybrać, bo już mnie głowa boli ....

P.S.

A może dołożyć parę setek do Panasonica TX-65DX750 ?

Edytowane przez Makas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panasonica TX-65DX750   to    bardzo  dobry wybor To jeden z trzech telewizorow  ktory ma rekomendacje kupna na flatpanelshd .dX-750  to gleboka czern i wysokie oceny za jakosc obrazu.Rekomendacje  kupna ma jeszcze   sony XD93  i  samsung .Samsung ma problemy z bad pikselami  .Czyli   dobry wybor  to  sony  xd93  lub  dx750  albo  dx800.

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1464241293

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak oto z zakładanych 5tys zrobiło się 7tys. :)

To takie pytanie czy między matrycami to nie jest wybór między czarnym ale smużącym VA a bladoczarnym ale za to bez smug IPS?

Czy to tylko czerń jest blada w IPSach czy wszystkie kolory?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kupnotelewizora napisał:

To takie pytanie czy między matrycami to nie jest wybór między czarnym ale smużącym VA a bladoczarnym ale za to bez smug IPS?

Kto Ci nagadal taki rzeczy - jakie niesmuzace IPS?? Chyba kolega dużo czytał "złotych myśli" handlarza co ma swoje forum :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idzie kolega do sklepu i własnym oczom daje szansę, najlepiej wziąć ze sobą jakiś materiał na pendrive który się zna, aby móc wyrobić sobie zdanie.

PS. Dla mnie osobiście kolory Panasonica są urzekające, ale to wcale nie znaczy, że dla Ciebie też muszą być :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj żadnego LG poniżej serii UH7. Rozważany przez Ciebie UH65 to model z matrycą M+. Masz niepełną rozdzielczość, fatalne oddanie barw względem normy i najniższy w klasie kontrast ok 500:1. Trudno kupić obecnie gorszy telewizor :) Pan sprzedawca niech sobie mówi, że to nowy model. Ja bym wolał W855C od dwóch takich LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Maciej Koper napisał:

Nie kupuj żadnego LG poniżej serii UH7. Rozważany przez Ciebie UH65 to model z matrycą M+. Masz niepełną rozdzielczość, fatalne oddanie barw względem normy i najniższy w klasie kontrast ok 500:1. Trudno kupić obecnie gorszy telewizor :) Pan sprzedawca niech sobie mówi, że to nowy model. Ja bym wolał W855C od dwóch takich LG.

Przepraszam, że podepnę swoje pytanie tu, ale dotyczy ono tez LG. Proszę o ocenę modelu LG 58UH635V, czy jest ona taka jak UH65? Jestem zainteresowany tym modelem i w związku z tym moje pytanie, jak wypada jakość obrazu w tym modelu?

Edytowane przez Onufrykor[beeep]ała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie modele Ultra HD od LG, poniżej serii UH7 stanowczo odradzam.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam racja LG to dopiero od modelu serii UH7.Ten LG 58UH635V jest na matrycy (na 99%) Innoluxa MVA 60 Hz,prawdopodobnie takiej samej jaka jest w Panasonicu 58DX720

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie rady. Na polu boju zostaje Sony i Panasonic.

Chyba rzucę monetą, bo zgłębianie dalszych szczegółów dla takiego "lajkonika" jak ja, to i tak czarna magia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie za tego Panasonica, oferta bardzo korzystna moim zdaniem.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czy warto dopłacić i wziąć Samsunga UE65KU6400S zamiast 6000W, czy to zbędne bajery?
I tak z ciekawości co oznacza S i W na końcu?

Obraz na obu raczej będzie tej samej jakości. Jak dobrze pamiętam, to różnią się one wykonaniem, i chyba jakimś dodatkowym wbudowanym tunerem w 6400.

Napisane Tablet Z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po 3 tygodniach użytkowania SAMSUNGA 6400 i jestem zadowolony chociaż nie przepadam za tą marką. Ale porównując obrazy w sklepie ten przypadł mi najbardziej do gustu no i ładnie wygląda (ważne dla żon :) ). 65 cali robi swoje, zwłaszcza w grach. Moim zdaniem przy kupnie telewizora parametry to drugorzędna sprawa, ważniejsze jest ogólne odczucie, bo to my będziemy go używać a nie znawcy parametrów :)

Czarny jest czary a biały biały. Obraz HD wygląda rewelacyjnie, nie ma problemu z oglądaniem obrazów gorszej jakości, a używam go głównie do oglądania zwykłej telewizji i filmów, niekoniecznie HD. Dużo ustawień obrazu, czyszczenie ze śmieci itp, co kto lubi włącznie z korektą poszczególnych barw jak ktoś ma ochotę się pobawić. Ja nie preferuję ulepszaczy i włączam je ewentualnie jak obraz jest słabej jakości/rozdzielczości. Jakby stały obok jakieś 100Hz, to może zauważyłbym jakąś różnicę. Na dobrą sprawę gdybym nie słyszał o czymś takim jak 100Hz to nawet nie zawracałbym sobie tym głowy. A tak to staram się wypatrywać smug :). Pewnie zaraz usłyszę że jestem ślepy, ale to chyba na plus :)

To co jest rewelacyjne to minimalistyczny pilot. W końcu ktoś pomyślał, że wystarczy parę podstawowych używanych na co dzień przycisków. Aplikacji też jest trochę, ale moim zdaniem lepiej jest sobie dokupić Android Boxa przy każdym telewizorze. Netflix chodzi bez problemu, przeglądarka www też (obsługuje flasha). Jest możliwość podłączenia klawiatury i myszki, ale jeszcze nie korzystałem. Całość można zamienić w centrum multimedialne. Przyzwoity dźwięk, obsługa sieci i dysków podłączonych do sieci, tuner wewnętrzny wszystko wyszukuje. Do tego opcje nagrywania.

Dużo by jeszcze pisać, ale ogólnie polecam.
Jakby ktoś miał pytania to chętnie odpowiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 22.01.2017 at 9:19 AM, Makas said:

Wpadł mi w oko właśnie Sony KDL-65W855C, o którym wspomniał Xisiek. Sprzedawca w ME odradza mi jednak ten zakup, bo "to panie stary model" i "zdecydowanie lepszy jest ten LG 65UH6507. Nie znam się na telewizorach, nie gram na konsolach, nie oglądam żadnych "bluryjów". Przed telewizorem spędzam może ze 4 godziny w tygodniu oglądając programy CP.

Poradźcie proszę co wybrać, bo już mnie głowa boli ....

P.S.

A może dołożyć parę setek do Panasonica TX-65DX750 ?

Spotkała mnie dokładanie taka sama sytuacja. "Panie stary model, miałem oba stały obok siebie na wystawie (sony vs lg) i lg obraz duuużo lepszy" :D Myślałem że ten sprzedawca w lokalnym markecie to w miarę uczciwy gość, z wcześniejszej rozmowy wydawał się w porządku. Ale jak zaczął zachwalać to lg to zmieniłem zdanie. Akurat sony był w tym sklepie w wyższej cenie niż w innym i jak tylko się dowiedział że nie mogą zejść do takiej ceny, to zaczął odradzać ten model. Niestety liczy się tylko sprzedaż i zgarnięcie prowizji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi