xalen86 1 Napisano 17 Stycznia 2017 Cześć, oto jak przedstawia się sytuacja: 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30 m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3.5-4.0 m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2, czasem 34. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Generalnie na wprost, kąty max 20 stopni.5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać na szafeczce RTV (zdjęcie miejsca, w którym będzie stał TV jak i odległości w załączniku)6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od lewej strony (na zdjęciu od strony krzeseł)7. Jaki masz obecnie telewizor ? Nie mam i cierpię (nowe mieszkanie)8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 1. Jakość obrazu. 2. Brak rozmycia w trakcie sportu. 3. Możliwość oglądania filmów przez CDA/Zalukaj (niekoniecznie, to wymaganie żony ...) zawsze mogę dokupić jakiś Smart Box, który załatwi sprawę.9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Mam taką kartę Common Interface od lokalnego dostawcy tel kablowej (jestem laikiem, wybaczcie nazewnictwo)10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4 pro, później odtwarzacz blue ray + kino domowe (myślę nad konfiguracją), rzadko PC11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-6 godzin12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Brak preferencji, liczy się jakość w danej klasie cenowej.13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Seriale + filmy, sport.14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? YouTube, zalukaj/ CDA (jeśli jest taka możliwość)15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, max 30 % dziennie (głównie jRPG, RPG, strategie - nic szybkiego)16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Głównie wieczorami.17. Preferencje co do wielkości? Tutaj zdać się muszę na Was - czy wystarczy mi 55/58 cali ? Czy muszę iść w 65 ? 65 cali wypełni całe miejsce na TV i chyba będzie słabo to wyglądało, chętnie wysłucham doświadczonych użytkowników. Nie chciałbym rezygnować z jakości obrazu kosztem kilku cali więcej (żona jest tego samego zdania)18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Lagujący system, słaba jakość obrazu i złe odwzorowanie kolorów (nie lubię przesycenia tak jak np w Samsungach)19. Preferencje co do marki ? Odpada Philips, wiele złych opini się nasłuchałem. Chciałbym coś wybrać ze stajni Panasonica, Sony, LG lub Samsunga jeśli mnie przekonacie.20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie jest mi do niczego potrzebne, jeśli będzie to będzie jak nie to nie.21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Do 7000 zł. Pytanie czy znajdę coś dla siebie do tej ceny ? Nie jestem koneserem, jestem laikiem ale lubię cieszyć się sprzętem, który wybrałem po wielu godzinach dyskusji na forach z bardziej doświadczonymi osobami. 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Zdecydowanie tak. Tak to mniej więcej wygląda. Po przeprowadzce ostatnimi rzeczami do zakupu są TV + nagłośnienie. Mam wyprowadzone kable w każdym rogu pomieszczenia przy podwieszanym suficie - zastanawiam się nad tym czy spiąć je porządnym sprzętem czy wystarczy mi nagłośnienie typu soundbar, ale to drugorzędny plan. Najpierw TV. Pomożecie ? Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 638 Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Witam. Bardzo dobry wybor to Panasonic TX-58DX800.Wyglad telewizora dx800 wyroznia sie , jest awangardowy i pasuje do nowoczesnego wnetrza. Test telewizora jest na forum. W linku nizej dxw804.To taki sam telewizor jak dx800 ,w niemczech ma inny symbol https://www.youtube.com/watch?v=gn7b-P3n0cI Plus to w zestawie z telewizorem jest soundbar, odchodzi koszt na kino domowe .W telewizorze jest tez tuner satelitarny.Gdybys np w przyszlosci zrezygnowal z telewizji kablowej to wystarczy podlaczyc antene satelitarna, ustawic na hotbirda lub astre i mozna ogladac programy satelitarne np travel 4k, fashion 4k z astry lub hotbirda .Kanaly nie sa kodowane .http://pl.kingofsat.net/ultrahd.php Edytowane 17 Stycznia 2017 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xalen86 1 Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) A czy w tej cenie jest coś wartego uwagi od konkurencji ? Na dobrego OLEDa to za mała kwota, ale spotkałem się z opinią, że Sony KD55XD9305 jest w podobnej cenie a oferuje wyższą jakość obrazu i jest w stanie lepiej wygenerować efekt HDR. Minusem jest system Android, który jest w stanie zmólić ten tv. Przeczytałem wszystkie testy na tym portalu dot. interesujących TV i mam bałagan - jeden z redaktorów w artykule o tym jaki TV kupić z 2016 roku umieścił tego Sonnego wyżej od Panasonica. Oczywiście styl dx800 to pierwsza klasa i jak ulał będzie pasować w salonie, ale chcę się upewnić. Również jeśli wystarczy mi 58 cali przy takiej odległości to czy nie lepszym wyjściem jest np kupienie 58dx750/780 a za zaoszczędzone ponad tysiąc zł kupić nagłośnienie ? I jeszcze na koniec jedna rzecz - skoro jest możliwość wzięcia na raty 0% to czy ma sens branie np jakiegoś droższego modelu (jest taka opcja, nie wykluczam) np dx900 lub jakiegoś OLEDA w momencie gdy nie jestem koneserem kina ? Pozdrawiam Edytowane 17 Stycznia 2017 przez xalen86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 638 Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) 58 cali to duzy ekran ale po pewnym czasie kazdy ekran jest zbyt maly. Sony lub lg oled to dobry .W przypadku oled trzeba uwazac na statyczne obrazy. kliknij na link nizej. https://hdtvpolska.com/forum/topic/38832-dx-900-czy-lg-oled-c6v/ Jesli chodzi o porownanie dx900 i oled to duzej roznicy nie ma. Ciekawy przyklad na filmie, porownanie oled lg i panasonica dx900.Moze to kwestia ustawien ale np poziom bieli w dx900 jest lepszy niz w oled lg. https://www.youtube.com/watch?v=8U9vLZTke-g Sony lub lg oled to dobry wybor.Zjadlem jeden wyraz. Edytowane 17 Stycznia 2017 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xalen86 1 Napisano 17 Stycznia 2017 To jeszcze chciałbym spytać o ten Sony KD55XD9305 - jest w stanie wykrzesać więcej nitów w/g testów, ma w/g testów ładniejszą czerń - tylko ten lagujący android. Skoro i tak zamierzam zamówić profesjonalną kalibrację to bardziej się opłaca Panas czy ten Sonny ? I jak to jest z oglądaniem serwisów typu CDA/Zalukaj - oba telewizory mi to umożliwią ? Czytałem również o czymś co nosi nazwę "Kodi" - na sąsiednim forum (notabene bliźniaczym) Kiki ciągle zachwala to "Kodi" co to takiego i czy faktycznie jest takie użyteczne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FrankyGoes 80 Napisano 17 Stycznia 2017 Tak gwoli ścisłości Philipsy mają ogromny progres samą aktualizacją oprogramowania. Więc może warto nie odrzucać z góry tej marki. Aczkolwiek w tej kwocie cenowej konkurencja między TV jest oczywiście mocna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xalen86 1 Napisano 17 Stycznia 2017 Nie wykorzystam amiblighta a jakością obrazu w testach odbiegały od pozostałych TV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 17 Stycznia 2017 To przykre, ale Philips niestety jakością rozumianą wprost obiega obecnie chyba o wszystkich znanych producentów tv. Nowy właściciel chce tylko już wyciągać kasę i oferuje bardzo niskiej klasy panele w swoich tv. Jeżeli tylko Cię stać kup dx900 lub oleda 4k, nic lepszego na rynku obecnie nie ma. 11 godzin temu, xalen86 napisał: spotkałem się z opinią, że Sony KD55XD9305 jest w podobnej cenie a oferuje wyższą jakość obrazu i jest w stanie lepiej wygenerować efekt HDR. To jest zupełne nierozumienie tematu HDR'u. Ktoś kto opowiada takie rzeczy albo nie ma wiedzy, ale celowo wprowadza w bład. Prawdziwy HDR ma sens tylko na tv lcd z faldem lub oledzie. Zabawa w HDR na innych typach paneli to tylko namiastka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xalen86 1 Napisano 17 Stycznia 2017 Dx900 był poniżej 10 tys, teraz znowu jest pod 11.000 - wersja 58 calowa, jeśli się zdecyduje to pewnie w ratach wezmę bo inaczej może być ciężko Czyli DX 900 albo DX 800+ kalibracja. A jak jest z tym używaniem CDA/Zalukaj i takich portali, żeby żona mogła oglądać seriale ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 17 Stycznia 2017 DX800 ma się tak do DX900 jak Focus 1.0 do Focusa RS a jak działają takie serwisy na tv, nie mam pojęcia - nie oglądam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xalen86 1 Napisano 17 Stycznia 2017 Zdaję sobie sprawę, że jest przepaść jakościowa, ale czy aż taka, żeby laik mojego pokroju to odczuł oglądając seriale z żoną i bajki z dziećmi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 638 Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Z jakosci obrazu z dx800 na pewno bedziesz zadowolony.Jesli ktos ma bardzo bardzo wysokie wymagania pod wzgledem jakosci obrazu moze kupic dx900. Seriale i bajki w dx800 beda mialy bardzo dobra jakosc obrazu. W dx800 jest tez tryb TXH jak w najwyzszym modelu telewizora czyli dx900.Wydasz nizsza sume na telewizor i jesli bedziesz chcial uzyskac jeszcze lepsza jakosc obrazu mozesz skorzystac z platnej kalibracji telewizora. Dobry przyklad na zdjeciu,moj telewizor panasonic za 1500 zl z 2011 roku bez kalibracji Jesli telewizor na moich ustawieniach ma bardzo dobra jakosc to po kalibracji na pewno jest jeszcze lepiej.Chcesz przeznaczyc na telewizor 7000 zl.Rozczarowanie z jakosci obrazu z dx800 wykluczone.Mozemy nawet zalozyc sie o 1000 zl . http://s4.ifotos.pl/img/digitalus_neqhwhq.JPG W nizszym modelu czyli dx700 u znajomego rodzicow po wybraniu trybu normalnego w telewizorze uzyskalem rownie dobra jakosc obrazu jak na zdjeciu nizej w moim telewizorze za 1500 zl.Seriale zarejestrowane w hd czyli np na dobre i na zle prezentuja sie w dx700 bardzo dobrze , jakosc obrazu wzorowa.Najlepszy jest panasonic.W dx800 musi jeszcze lepiej. W dx800 musi byc jeszcze lepiej bo to wyzszy model od dx700. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 18 Stycznia 2017 10 godzin temu, xalen86 napisał: Zdaję sobie sprawę, że jest przepaść jakościowa, ale czy aż taka, żeby laik mojego pokroju to odczuł oglądając seriale z żoną i bajki z dziećmi ? W tym zastosowaniu to moim zdaniem nie ma absolutnie sensu kupno czegokolwiek wyżej niż DX700, który co bardzo ciekawe ma lepszy kontrast od DX800, a to ma duuuze znaczenie dla postrzeganej jakości obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 638 Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Panasonic jest najlepszy.Nawet na ekstemalnie niskich ustawieniach jasnosci i kontrastu jakosc obrazu jest na dobrym poziomie.W lcd mozna uzyskac rownie dobry obraz. Przyklad na innym modelu telewizora ktory posiadam.Wczoraj zrobilem zdjecia , drugie zdjecie jest troche poruszone ale widac menu telewizora. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 18 Stycznia 2017 10 godzin temu, xalen86 napisał: Zdaję sobie sprawę, że jest przepaść jakościowa, ale czy aż taka, żeby laik mojego pokroju to odczuł oglądając seriale z żoną i bajki z dziećmi ? Jeżeli TV ma służyć głównie do tego co napisałeś nie ma sensu tak drogiego i technologicznie wypasionego modelu TV nabywać. Inną sprawą by było jak byś napisał że TV będzie służył do sensów rodzinnych typu: Odtwarzacz Blu-Ray 4K UHD Filmy Blu-Ray 4K Ultra HD To taki DX900 by spełnił swoją rolę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xalen86 1 Napisano 18 Stycznia 2017 Czyli mam dwa wyjścia - kupić ten DX 800 i cieszyć się wszystkim co trzeba aktualnie, lub zainwestować i wziąć ten DX 900, żeby cieszyć się przyszłościowymi seansami 4K. Ciekawi mnie tylko czy cena DX 900 58 calowego spadnie do około 10 tys z groszami, jak to miało miejsce jakieś 2 tygodnie temu. Dzięki panowie za klarowne wyjaśnienie tematu - wybiorę zatem jeden z tych 2 modeli. Znalazłem chyba dobrą cenę 10,499 zł za DX900 - tylko, że zwykłe raty a takich wolałbym uniknąć. Szukam dalej rat 0%. W ogóle panowie, czy to dobry moment na kupno TV czy wstrzymać się troszkę, może ceny zejdą jeszcze poniżej 10k ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 18 Stycznia 2017 3 godziny temu, xalen86 napisał: Czyli mam dwa wyjścia - kupić ten DX 800 i cieszyć się wszystkim co trzeba aktualnie, lub zainwestować i wziąć ten DX 900, żeby cieszyć się przyszłościowymi seansami 4K. Kupno dx800 dla czegoś innego niż "dizajn" to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Jestem w stanie się założyć o dużą kasę, ze w ciemnym pomieszczeniu nie byłby w stanie wskazać który to dx700 a który dx800, ba są realne szanse, ze lepszy obraz byś odkrył na dx700, choć różnica w cenie to ładnych parę tysiecy, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xalen86 1 Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Byłem w sklepie, oglądałem - dx 800 gra ładnie ale na żywo wcale nie wygląda tak fenomenalnie jak w internecie. Skoro design odpada to zostaje DX900 lub DX750 ale np w 65 calowe wersji. Mają być jakieś obniżki cen w Panasonic Polska, więc pewnie spadną ceny 900 do bardziej akceptowalnych wartości. Jeszcze się wstrzymam z zakupem. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez xalen86 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bonet 9 Napisano 20 Stycznia 2017 W cenie do 7000 zł. to tylko Sony KD55XD9305 . Żadne Panasoniki, oprócz DX900 za 11 tyś, mu nie dorównują . Sony XD9305 to wg. forum HDTVPolska, TV klasy Super-Premium.https://hdtvpolska.com/jaki-telewizor-kupic-przeglad-wyswietlaczy-2016-lcd-czy-oled/ Poza tym telewizory Sony od zawsze mają najbardziej naturalny obraz i jest to najprawdziwsza prawda ! Nie uważam się za eksperta ale tematykę TV śledzę na rożnych forach już od bardzo dawna i wiem co mówię. Osobiście też noszę się z zamiarem zakupu tego TV ale liczę jeszcze na spadek ceny. Oczywiście wybór należy do ciebie. Uwaga ! Bardzo ważna i "świeża" informacja: Przy zakupie tego Sony koniecznie zwróć uwagę by był to TV wyprodukowany na jesieni 2016 r. Sony poinformowała, że właśnie modele z jesieni 2016 posiadają ulepszone procesory X1 z funkcją VP9 Profil 2 . Ta nowa funkcja jest niezbędna do tego by dany TV dało się zaktualizować nowym softem, który umożliwi wsparcie odtwarzania HDR z You Tube oraz kolejny, przyszłościowy, format HDR zwany Hybrid Log Gamma (HLG). To bardzo ważne ! Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 638 Napisano 21 Stycznia 2017 Model sony XD9305 to dobry telewizor ale pod wzgledem parametrow technicznych np poziomu czerni i input lag przegrywa z telewizorem panasonic dx750. W dx800 poziom czerni jest jeszcze lepszy niz w dx750 czyli roznica na korzysc dx800 bedzie jeszcze wieksza. http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx50dx750b-201607034309.htm http://www.hdtvtest.co.uk/news/kd65xd9305-201604034267.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RHJG 104 Napisano 21 Stycznia 2017 Witam zdecydowanie polecam Sony XD9305. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xalen86 1 Napisano 21 Stycznia 2017 Dzieki za info dotyczace ulepszonych X1. A jak się ma ten HDR w Sony skoro nie ma FALD ? Doczytałem, że punktowo jest w stanie wykrzesać sporo nitow ale nie trzyma rownomiernosci. W porównaniu do dx750 może faktycznie jest sens się zastanowić, jeśli jednak zdecyduje się na dx900 to nie będę innych modeli rozpatrywać. Ogromne dzięki za udział w dyskusji panowie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 21 Stycznia 2017 Tu nie ma co gdybać tu trzeba już oceniać własnymi oczetami jak tv konkretny tv gra i co się komu bardziej podoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dante7 8 Napisano 21 Stycznia 2017 Witam, w poniedziałek odbieram X93, czy macie jakieś konkretniejsze informacje na temat aktualizacji procesora X1 z funkcją VP9..poproszę link. 14 godzin temu, Bonet napisał: W cenie do 7000 zł. to tylko Sony KD55XD9305 . Żadne Panasoniki, oprócz DX900 za 11 tyś, mu nie dorównują . Sony XD9305 to wg. forum HDTVPolska, TV klasy Super-Premium.https://hdtvpolska.com/jaki-telewizor-kupic-przeglad-wyswietlaczy-2016-lcd-czy-oled/ Poza tym telewizory Sony od zawsze mają najbardziej naturalny obraz i jest to najprawdziwsza prawda ! Nie uważam się za eksperta ale tematykę TV śledzę na rożnych forach już od bardzo dawna i wiem co mówię. Osobiście też noszę się z zamiarem zakupu tego TV ale liczę jeszcze na spadek ceny. Oczywiście wybór należy do ciebie. Uwaga ! Bardzo ważna i "świeża" informacja: Przy zakupie tego Sony koniecznie zwróć uwagę by był to TV wyprodukowany na jesieni 2016 r. Sony poinformowała, że właśnie modele z jesieni 2016 posiadają ulepszone procesory X1 z funkcją VP9 Profil 2 . Ta nowa funkcja jest niezbędna do tego by dany TV dało się zaktualizować nowym softem, który umożliwi wsparcie odtwarzania HDR z You Tube oraz kolejny, przyszłościowy, format HDR zwany Hybrid Log Gamma (HLG). To bardzo ważne ! Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru. Znalazłem info, że modele wprowadzone do sprzedaży na jesień a nie wyprodukowane: Z9D (ZD9), XD83, SD80, X80D (XD80), X75D (XD75) i X70D (XD70).http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/130954-sony-tv-android-7-0-bedzie-na-rynku-w-2017-roku-ale-rowniez-aktualizacje-siegna-modeli-z-2016-i-2015-roku.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 21 Stycznia 2017 Przy ewentualnym kupnie Sony xd93 trzeba wykazać się dużą czujnoscia by nie trafić na "plamiasto/chmurzyste" egzemplarze - z tego co pisze kolega trafiła się jakaś taka seria - https://hdtvpolska.com/forum/topic/38386-sony-zd9-kd-65zd9-test-flagowy-telewizor-ultra-hd-z-direct-led-i-4k-hdr/?page=6#comment-403461 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach