Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wszystkich. Mam bardzo wysłużoną plazmę Panasonic z której jestem zadowolony, ale teraz przeprowadziłęm się i muszę wybrać nowy TV do nowego mieszkania. Może najpierw ankieta

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać (ewentualnie po 2 latach wisieć)
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z tyłu TV (okno za TV)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Plazma Panasonic 42"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? HDR i odświeżanie natrywne 100 hz (ewentrualnie dodatkowo DNLA) i nie za duży input lag
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD i 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Apple TV, PS4 i Plex z komputera stacjonarnego
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-4 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Seriale puszczane przez Apple Tv (plex) i ps4, nie oglądam prawie w ogóle TV satelitarnej
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 1-2 h 
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Raczej wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Kiepska czerń i przedewszystkim clouding (nie wiem, czy dobraj nazwy użyłem chodzi o poświatę po czymś co się rusza) 
19. Preferencje co do marki ? Byle nie TCL
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok 4,5 tyś (może ewentualnie dojść do 5tyś)

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak bardzo jestem nią zainteresowany, szczególnie, że wiem, że niektóre TV są bardzo źle skalibrowane z pudełka. 

Trochę boje się przesiadki z plazmy (co by nie mówić ale czerń tam jest dobra) szczególnie na panel IPS. Na konkurencyjnym forum na którym założyłem wątek użytkownik Kiki bardzo namawiał mnie na Philipsa 55PUS7101 za ok 5tyś) ale po przeczytaniu paru recenzji w internecie okazało się, że na tym modelu recenzencji nie zostawiają suchej nitki (pisali, że to najgorsza matryca Philipsa) i że ledwo to można HDR nazywać albo, że czernie w tym TV są nie akceptowalne. Znalazłem z 3 takie kiepskie recenzje.

Z drugiej strony LG ma te białe piksele i zamiast 4K to niby 3K telewizor. Samsung, słyszałem, że nowe serie dużo gorsze od poprzednich modeli. 

Z przyjemnością usłyszał bym co Wy byście wybrali na moim miejscu. Trochę straciłem zaufanie do konkurencyjnego forum i ciekawy jestem Waszych sugestii. 

Chyba nie jestem w stanie znaleźć TV w tej cenie który będzie miał, HDR, 55", VA panel i 100 hz matrycę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadka z plazmy Panasa łatwa nie będzie. Tak na prawdę pod względem jakości obrazu i odwzorowania czerni mógłby tylko dorównać, a nawet nieco przewyższyć Oled LG 55EG910, no ale musiałbyś zwiększyć budżet (ok. 5650 zł z dostawą), no i oczywiście to model bez HDR, bo FHD. Aczkolwiek wart ten ceny, bo tutaj nie uświadczysz tego co Cię denerwuje (czerń jest fenomenalna, a clouding ze względu na tę technologię także nie występuje).

Philipsa celowo pomijam. Kiki bardzo je zachwala, bo nimi handluje. No chyba, że należysz do grona ludzi którzy bez Ambilight-a nie mogą żyć, a jakość obrazu schodzi na dalszy plan... No chyba, że wychodzący po IFA w Berlinie też Oled, ale to 4K, HDR i 13 tys.zł ;) 

Dla klasycznych modeli ledowych i Twoich wymagań także musiałbyś zwiększyć budżet, aby spełniały kryteria okolic 55", VA 100Hz i HDR: Panas 58DX750 i Samsung 55KS7000. To modele, które najbardziej rozpatrywałbym po Oledzie.

Chyba, że rzucisz okiem na coś ze starszych modeli, to powinieneś się zmieścić w budżecie np.: Sony 55X8507 (wsparcie dla HDR), Panas 55CX700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomke

Generalnie jakbys chciał wszystko to budżet przekroczysz. Jezeli miales plazme to tylko VA w Twoim przypadku (oglądanie na wprost) będzie słusznym wyborem. HDR w modelach nie FALD to "pic na wodę fotomontaż" - bo cała zabawa sprowadza się praktycznie do podbicia jasności. 

Philips to obecnie szmata jakich mało - mowie to z przykroscia. Kiki to zaś niedouczony cwaniaczek, co bajki opowiada i niestety wciska ludziom zupełnie nieodpowiednie  produkty - sam zobacz co Ci chciał wepchnąć - IPS - aż przyznam, ze ciekaw jestem jakich argumentów użył. A właśnie - użył jakichkolwiek sensownych?

Poza tym HDR na IPS to największa ściema ostatnich lat - jest to fizycznie niemożliwe w 9 na 10 przypadków.

W obecnie dostępnych tv z średniej półki praktycznie wszystko jest błyszczące (mniej lub bardziej pokrycie). 

Jeżeli chodzi o jakość obrazu killer całej konkurencji myślę do 5-7 tys to stary Panasonic z 2015 r. CX700 / CX680. Kontrastem przekraczał 50 000:1, IPS zazwyczaj 800-1500:1. Jaka plazme dokładnie masz?

Propozycje kolegi Maxena warte też rozważenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo wam dziękuję za odpowiedź. 

Rzeczywiście to potwierdziło moje przypuszczenia co do czystych intencji użytkownika Kiki. Nie użył żadnych argumentów (jedynie kalibracja i cena). 

Moja stara plazma to nic nadzwyczajnego TX-P42s10e, ale poza bardzo błyszczącą matrycą (co teraz po przeprowadzce nie będzie stanowiło problemu) byłem z niej bardzo zadowolony.

Rzeczywiście wygląda na to że mam 3 opcje

1) Zrezygnować z HDR i wybrać jeden z proponowanych modeli przez Xisiek. Czytalem recenzje i rzeczywiście są bardzo pozytywne cx700 jest polecany przez wiele osób.

2) Zejść do 50" (jak gram na ps4 to i tak siada dużo bliżej niż te 3-2,5 m), ale sam nie wiem czy znajdę 100 hz z HDR i dobrą czernią

3) Dołożyć 650 zł i kupić oled. Mam jednak wątpliwości bo czytałem i jakimś wypalaniu  oledów. Ponoć niektóre telewizory mają opcje poprawy tego (coś tam odpalają i po godzinie obraz wraca do normy) ale nie wiem na ile to dobrze działa. Czy to wypalanie nie jest fizyczne/nieodwracalne. Słyszałem, że to poważny problem. Nie chciałbym kupić stosunkowo drogiego TV (przynajmniej dla mnie) który po 3 latach będzie miał tragiczny obraz. Z drugiej strony jakość obrazu oledów bardzo kusi pomimo przekroczenia mojego budżetu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiki to handlarz, który prowadzi to forum, o którym wspominales. To pewnie sporo Ci wyjaśni :D

Oled do gier średnia sprawa. Powidoki tam sa, wypalenia raczej niespotykane. OLED też średnio się sprawdza w kablowce (słaby sygnał) ale jak go nakarmisz dobrym, gęstym sygnałem i oglądasz jak nie jest zbyt jasno i akceptujesz słaba/przeciętna płynność ruchu i skopana skalę szarości to jest cud i miód. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, tomke napisał:

Moja stara plazma to nic nadzwyczajnego TX-P42s10e, ale poza bardzo błyszczącą matrycą (co teraz po przeprowadzce nie będzie stanowiło problemu) byłem z niej bardzo zadowolony.

Te plazmy mają całkiem nieplazmową czerń. Miały "czerń" jak były nowe, ale ona szarzała po kilku miesiącach. Była o to wielka międzynarodowa afera, poza tym wiem, bo mam ten telewizor. Myślę, że przesiadka na VA może wcale w twoim przypadku nie być bolesna. Siedzisz na wprost, oglądasz głównie seriale i grasz, więc nie będą cię wkurzać pasy na górze i na dole jak będą np. granatowawe :)

UE55KS7000 kosztuje już dziś poniżej 6000 i na święta jeszcze pewnie stanieje i jak masz trochę cierpliwości do szukania dobrego egzemplarza, to ja poszedłbym chyba w to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, ta plazma wisi u mojej córki w pokoju i żadnego zaszerzenia nie zauważyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja szarzenia nie zauważyłem ale to tylko potwierdza moje przypuszczenie, że nie mam tak wyostrzonego zmysłu wzroku.

Słyszałem, dużo złego o nowych seriach Samsunga (poprzednia generacja zbierała dużo dobrych ocen), ale ten TV wygląda bardzo ciekawie. Nie zbyt mogę czekać (w tej chwili nie mam już od ponad tygodnia TV w domu) a ok 5800 to dla mnie chyba za dużo. Poczytam recencje i sprawdzę model 49".

Jeszcze raz dziękuję wam za podpowiedzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Tu digitalus

Tylko panasonic ,poziom czerni w panasonicu DX750, 0.023 cd/m2 .Czyli na poziomie plazmy g30. TO jest dobry wynik, podobny poziom czerni w najwyzszym modelu panasonica

http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx50dx750b-201607034309.htm

http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p42g30b-p42g30-201104091079.htm

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dzisiaj sprzedawca trochę mi namieszał bo pokazał nowy panasonic tx-58dxm710. Według niego ten TV ma matrycę 100 Hz (choć widzę cześć opinii w internecie, że ma 50 a 100 zaczyna się od modelu 750). Czy ten model ma naprawdę 100 Hz. W sklepie wyglądał bardzo fajnie. Poza trochę błyszczącą matrycą która w moim przypadku nie będzie problemem wyglądał dużo lepiej niż samsung za ok 1 tyś droższy (chyba było to samo źródło sygnału). 

Do jutra ze zniżką w Media Markt dostanę jakieś 500-600 zł taniej każdy z telewizorów więc chyba jutro zamierzam kupić jakiś. 

Edytowane przez tomke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung ma kłopoty z kontrola jakości i masa bad pixeli wg.osób, które miały (jest wątek na forum). Jeżeli Panasonic Ci leży to kupuj, szanse ze ma 100Hz matryce są ale raczej niewielkie, niemniej dla płynności obrazu większe znaczenie ma klasa użytego uplynniacza niż Hz matrycy. 58 calowy panel to bardzo sympatyczna i udana konstrukcja wiec się nie dziwie, ze tak wybrały Twoje oczy :)

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xisiek wielkie dzięki za odpowiedź. Do tej pory wszyscy mi mówili, że te upłynniacze to marketingowa ściema i liczy się jedynie to aby panel miał 100 Hz. Że bez tego będzie głowa bolała przy takiej wielkości ekranie itd. Chyba wszystkie monitory które posiadam to 50/60 Hz i nie czuję jakiegoś dyskomfortu. Myślisz, że przy PS4 nie zauważę różnicy? Jedyne co mnie niepokoi to input lag. Nie mogę nigdzie znaleźć testów które sprawdzają to a poprzednie modele miały na poziomie powyżej 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O graniu i lagu to się nie wypowiem, bo nie gram. Ale trzeba też zaznaczyc uczciwie, że przy graniu uplynniacza się nie używa (pogarsza on laga). Czy zauwazysz różnice przy graniu - polecam sprawdzić osobiście, w sklepie uprzejmy sprzedawca nie powinien robić problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi