Subman 1 061 Napisano 11 Maja 2017 @reddeath Google Chromecast Ultra znajdziesz nie tylko na Allegro. Spójrz: http://www.ceneo.pl/51581716#mh=B7N6Kook97006googleACG1D2k5MnmEHlV2PPqhfiEkyhOQpTqyDXv5ULcrFCFQ-UvAhTqnvYaydvS2ZtyJufbYlSj8q_VXO664-RC_HVlPAO6P8_May-NTNlD5lj0jM316W6O6kq6O7Hlsfo9WsaLLjg95TVD_v8y_6DhPvT6FLQOuihanAFL5BqhhpfGJp1xK0BnTS8RFFpXxm2es0 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reddeath 12 Napisano 12 Maja 2017 19 godzin temu, Subman napisał: @reddeath Google Chromecast Ultra znajdziesz nie tylko na Allegro. Spójrz: http://www.ceneo.pl/51581716#mh=B7N6Kook97006googleACG1D2k5MnmEHlV2PPqhfiEkyhOQpTqyDXv5ULcrFCFQ-UvAhTqnvYaydvS2ZtyJufbYlSj8q_VXO664-RC_HVlPAO6P8_May-NTNlD5lj0jM316W6O6kq6O7Hlsfo9WsaLLjg95TVD_v8y_6DhPvT6FLQOuihanAFL5BqhhpfGJp1xK0BnTS8RFFpXxm2es0 wiesz co właśnie się dowiedziałem, że mój himedia h8 octa nie otworzy hdr 4k. Czy ten player w lg można porównać do kodi? Nie mam odtwarzacza uhd więc muszę sobie jakoś radzić. W ostateczności muszę kupić nowy box android. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 12 Maja 2017 2 godziny temu, reddeath napisał: wiesz co właśnie się dowiedziałem, że mój himedia h8 octa nie otworzy hdr 4k. Czy ten player w lg można porównać do kodi? Nie mam odtwarzacza uhd więc muszę sobie jakoś radzić. W ostateczności muszę kupić nowy box android. Generalnie tak. youtube wykorzystuje format VP9.2 (VP9 profile 2) dla materiałów przesyłanych w 4K HDR. Z tego co wyszukałem to Himedia H8 nie wspiera tego formatu. Niestety mamy takie czasy, że mamy de facto wojnę standardów - HEVC vs VP9/AV1, a problem polega głównie na tym, że HEVC jest standardem wykorzystującym wiele patentów i stąd pobierana jest niemała licencja od każdego urządzenia wykorzystującego ten standard. Wielu firmom to się nie spodobało, w tym google'owi i stąd ten gigant opracował własny otwarty i darmowy standard VP9. To jednak nie koniec zmian. Pod koniec 2017 roku powstanie nowa wersja formatu VP9 - AV1, który jest obecnie opracowywany przez konsorcjum "Aliance for Open Media" - w którym są między innymi Google, Microsoft, Intel, AMD, ARM, Netflix, Nvidia, Cisco. youtube ogłosiło, że planuje przejść z VP9 na format AV1 możliwie jak najszybciej - do 6 miesięcy po zakończeniu prac nad tym formatem - czyli mniej więcej do połowy 2018 roku. Więc teraz kupisz LG z 2017 roku lub Chromecast Ultra, który Ci wyświetli materiały HDR 4K z youtube'a, ale w przyszłym roku może to się zmienić i znów będzie trzeba kupić nowe zewnętrzne urządzenie umożliwiające zdekodowanie formatu AV1. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reddeath 12 Napisano 12 Maja 2017 to co twoim zdaniem lepiej poczekać? i na razie odtwarzać filmy seriale przez player lg? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 12 Maja 2017 Google Chromecast Ultra to wydatek rzędu 420 zł. Jeśli uważasz że to dużo za możliwość oglądania przez rok, dwa materiałów HDR 4K na youtube to sobie odpuść. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reddeath 12 Napisano 12 Maja 2017 (edytowane) a ten player od lg odtworzy mi wszystko to co kodi? bo równie dobrze moge sobie pozgrywać materiały hdr z yt o odpalic na na tv 19 minut temu, Subman napisał: Google Chromecast Ultra to wydatek rzędu 420 zł. Jeśli uważasz że to dużo za możliwość oglądania przez rok, dwa materiałów HDR 4K na youtube to sobie odpuść. z tego co czytałem o :VP9 - AV1 to jest to kodek. Ja się nie znam na tym, ale to nie mogą po prostu tego google chromecasta zaktualizować? będą tak wypuszczać nowe urządzenie co roku? Edytowane 12 Maja 2017 przez reddeath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 12 Maja 2017 Nie sądzę aby to było możliwe. Google nie podał dokładnie jaki SoC został użyty w Google Chromecast Ultra. ale wiemy, że w poprzednich edycjach były to układy Marvell Armada, w których wbudowano sprzętowe funkcje akcelerujące dekodowanie streamingu danego typu - np HEVC/VP9 profile 2. AV1 będzie nowym formatem i myślę że będą musiały po prostu powstać nowe sprzętowe rozwiązania umożliwiające jego zdekodowanie. Pocieszeniem może być to, że w końcowym efekcie zwycięzcą tej wojny będzie (prawdopodobnie) darmowy, opensource'owy AV1, a HEVC umrze. Na krótką metę przegranymi będą konsumenci (potrzeba wymiana hardware'u lub dokupienia zewnętrznego dekodera), ale w dłuższym będzie to dla nas opłacalne. Pamiętaj, że podobną sytuację mieliśmy z Blu-ray'em i z konkurencyjnym formatem HD DVD. Też nie wiadomo było na początku co kupować i jeśli ktoś postawił na HD DVD to skończył za jakiś czas ze złomem. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reddeath 12 Napisano 12 Maja 2017 2 minuty temu, Subman napisał: Nie sądzę aby to było możliwe. Google nie podał dokładnie jaki SoC został użyty w Google Chromecast Ultra. ale wiemy, że w poprzednich edycjach były to układy Marvell Armada, w których wbudowano sprzętowe funkcje akcelerujące dekodowanie streamingu danego typu - np HEVC/VP9 profile 2. AV1 będzie nowym formatem i myślę że będą musiały po prostu powstać nowe sprzętowe rozwiązania umożliwiające jego zdekodowanie. Pocieszeniem może być to, że w końcowym efekcie zwycięzcą tej wojny będzie (prawdopodobnie) darmowy, opensource'owy AV1, a HEVC umrze. Na krótką metę przegranymi będą konsumenci (potrzeba wymiana hardware'u lub dokupienia zewnętrznego dekodera), ale w dłuższym będzie to dla nas opłacalne. Pamiętaj, że podobną sytuację mieliśmy z Blu-ray'em i z konkurencyjnym formatem HD DVD. Też nie wiadomo było na początku co kupować i jeśli ktoś postawił na HD DVD to skończył za jakiś czas ze złomem. Nieźle to ja na razie czekam z zakupem tego urządzenia. Na razie będę działał na himedia H8 i na playerze od lg. taka ciekawostka, że mój odtwarzacz nawet nie ruszył pliku mkv hdr10 4k z DolbyVision. Jedno co robi to się wiesza, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 12 Maja 2017 42 minuty temu, Subman napisał: Nie sądzę aby to było możliwe. Google nie podał dokładnie jaki SoC został użyty w Google Chromecast Ultra. ale wiemy, że w poprzednich edycjach były to układy Marvell Armada, w których wbudowano sprzętowe funkcje akcelerujące dekodowanie streamingu danego typu - np HEVC/VP9 profile 2. AV1 będzie nowym formatem i myślę że będą musiały po prostu powstać nowe sprzętowe rozwiązania umożliwiające jego zdekodowanie. Pocieszeniem może być to, że w końcowym efekcie zwycięzcą tej wojny będzie (prawdopodobnie) darmowy, opensource'owy AV1, a HEVC umrze. Na krótką metę przegranymi będą konsumenci (potrzeba wymiana hardware'u lub dokupienia zewnętrznego dekodera), ale w dłuższym będzie to dla nas opłacalne. Pamiętaj, że podobną sytuację mieliśmy z Blu-ray'em i z konkurencyjnym formatem HD DVD. Też nie wiadomo było na początku co kupować i jeśli ktoś postawił na HD DVD to skończył za jakiś czas ze złomem. Jesli firmy broadcastowe wejdą w transmisje w HEVC to HEVC nie umrze. Nie iwem jak jest u Sky, a to jest lider w Europie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 12 Maja 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, pmcomp napisał: Jesli firmy broadcastowe wejdą w transmisje w HEVC to HEVC nie umrze. Nie iwem jak jest u Sky, a to jest lider w Europie. Na razie się na to nie zanosi, bo niedawno to właśnie BBC dołączyło do tego konsorcjum i wspólnie pracuje nad nowym standardem AV1. Problemem HEVC są bardzo wysokie opłaty licencyjne, wielokrotnie wyższe niż w przypadku H.264. Jeśli do konsorcjum AOM dołączyło również ARM, Broadcom czy Realtek to po zakończeniu prac stosunkowo szybko powinny powstać SoC wspierające nowy standard. Warto tu podkreślić, że w LG B6 mamy SoCa właśnie Realteka. Edytowane 12 Maja 2017 przez Subman 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 12 Maja 2017 4 godziny temu, Subman napisał: Generalnie tak. youtube wykorzystuje format VP9.2 (VP9 profile 2) dla materiałów przesyłanych w 4K HDR. Z tego co wyszukałem to Himedia H8 nie wspiera tego formatu. Niestety mamy takie czasy, że mamy de facto wojnę standardów - HEVC vs VP9/AV1, a problem polega głównie na tym, że HEVC jest standardem wykorzystującym wiele patentów i stąd pobierana jest niemała licencja od każdego urządzenia wykorzystującego ten standard. Wielu firmom to się nie spodobało, w tym google'owi i stąd ten gigant opracował własny otwarty i darmowy standard VP9. To jednak nie koniec zmian. Pod koniec 2017 roku powstanie nowa wersja formatu VP9 - AV1, który jest obecnie opracowywany przez konsorcjum "Aliance for Open Media" - w którym są między innymi Google, Microsoft, Intel, AMD, ARM, Netflix, Nvidia, Cisco. youtube ogłosiło, że planuje przejść z VP9 na format AV1 możliwie jak najszybciej - do 6 miesięcy po zakończeniu prac nad tym formatem - czyli mniej więcej do połowy 2018 roku. Więc teraz kupisz LG z 2017 roku lub Chromecast Ultra, który Ci wyświetli materiały HDR 4K z youtube'a, ale w przyszłym roku może to się zmienić i znów będzie trzeba kupić nowe zewnętrzne urządzenie umożliwiające zdekodowanie formatu AV1. Bardzo ciekawe informacje wrzucasz... (+) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 13 Maja 2017 To masakra. Znowu nowe kodeki, nowe standardy, nowe urządzenia będą potrzebne. Ciekawe, że niby Google ma taką siłę, a VP9.2 nie ma żadne urządzenie oprócz ichniego. Nawet chińskie, tanie boxy. Dopiero OLED LG seria 7. Baaaaardzo dziwna polityka jak na tzw. upowszechnianie standardu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari_p 1 Napisano 13 Maja 2017 Czy ktoś z Was nagrywał programy na dysk na tym tv?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 13 Maja 2017 (edytowane) 3 godziny temu, pmcomp napisał: To masakra. Znowu nowe kodeki, nowe standardy, nowe urządzenia będą potrzebne. Ciekawe, że niby Google ma taką siłę, a VP9.2 nie ma żadne urządzenie oprócz ichniego. Nawet chińskie, tanie boxy. Dopiero OLED LG seria 7. Baaaaardzo dziwna polityka jak na tzw. upowszechnianie standardu. To nie google jest tu winien tylko firmy stojące za HEVC. Ludzie którzy opracowywali ten standard najpierw wykorzystali najlepsze algorytmy aby napisać ten kodek, a po napisaniu tego kodeka dopiero zaczęli myśleć o licznych patentach różnych firm, które zostały w nim użyte. Końcowy rezultat jest fatalny. Główna pula właścicieli patentów HEVC żąda 10 razy więcej pieniędzy za używanie HEVC niż przy H.264. Co więcej Technicolor, właściciel patentów użytych w HEVC w 2016 roku opuścił grupę która pracowała nad tym standardem i trzeba obecnie osobno negocjować z nim opłaty. Jakby tego było mało, to 1/3 właścicieli patentów użytych w HEVC w ogóle nie jest w żadnej puli patentów i nie wiadomo czy w przyszłości nie będą się procesować, a HEVC żąda pieniędzy nie tylko za każde urządzenie, które może odtwarzać ten standard, ale nawet za każdą opublikowaną treść, która jest dystrybuowana w internecie w tym standardzie (opłata roczna lub pay per view). Mozilla obliczyła np. że całkowite koszty używania HEVC będą blisko 100 razy (tak, sto razy) większe niż w przypadku H.264. HEVC uważa się za monopolistę, a właściciele patentów użytych w HEVC, że mogą żądać dowolną sumę ze użytą w kodeku ich własność intelektualną. Jako ciekawostkę mogę podać fakt, że niektórzy członkowie HEVC sami zrezygnowali z obsługi tego kodeka, gdyż nie było ich stać na pokrycie kosztów licencji... VP9 jest całkiem niezłym standardem, ale dopiero AV1 ma być prawdziwą odpowiedzią na HEVC, gdyż w grupie AOM jest nie tylko google, ale również inni potentaci internetu, którzy nie tylko pracowali równolegle nad własnymi kodekami, ale posiadają również wiele własnych patentów. Nowy standard ma być nie tylko lepszy pod względem jakości niż HEVC, ale również ma zapewnić niższy bitrate, a przede wszystkim będzie dostępny całkowicie za darmo dla wszystkich. Edytowane 13 Maja 2017 przez Subman 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reddeath 12 Napisano 13 Maja 2017 4 godziny temu, Subman napisał: To nie google jest tu winien tylko firmy stojące za HEVC. Ludzie którzy opracowywali ten standard najpierw wykorzystali najlepsze algorytmy aby napisać ten kodek, a po napisaniu tego kodeka dopiero zaczęli myśleć o licznych patentach różnych firm, które zostały w nim użyte. Końcowy rezultat jest fatalny. Główna pula właścicieli patentów HEVC żąda 10 razy więcej pieniędzy za używanie HEVC niż przy H.264. Co więcej Technicolor, właściciel patentów użytych w HEVC w 2016 roku opuścił grupę która pracowała nad tym standardem i trzeba obecnie osobno negocjować z nim opłaty. Jakby tego było mało, to 1/3 właścicieli patentów użytych w HEVC w ogóle nie jest w żadnej puli patentów i nie wiadomo czy w przyszłości nie będą się procesować, a HEVC żąda pieniędzy nie tylko za każde urządzenie, które może odtwarzać ten standard, ale nawet za każdą opublikowaną treść, która jest dystrybuowana w internecie w tym standardzie (opłata roczna lub pay per view). Mozilla obliczyła np. że całkowite koszty używania HEVC będą blisko 100 razy (tak, sto razy) większe niż w przypadku H.264. HEVC uważa się za monopolistę, a właściciele patentów użytych w HEVC, że mogą żądać dowolną sumę ze użytą w kodeku ich własność intelektualną. Jako ciekawostkę mogę podać fakt, że niektórzy członkowie HEVC sami zrezygnowali z obsługi tego kodeka, gdyż nie było ich stać na pokrycie kosztów licencji... VP9 jest całkiem niezłym standardem, ale dopiero AV1 ma być prawdziwą odpowiedzią na HEVC, gdyż w grupie AOM jest nie tylko google, ale również inni potentaci internetu, którzy nie tylko pracowali równolegle nad własnymi kodekami, ale posiadają również wiele własnych patentów. Nowy standard ma być nie tylko lepszy pod względem jakości niż HEVC, ale również ma zapewnić niższy bitrate, a przede wszystkim będzie dostępny całkowicie za darmo dla wszystkich. Tylko wiesz powiedz to wszystko klientom, którzy kupili urządzenie za 500- 1000 zł, a za rok muszą kupić następne. Dla mnie to nie w porządku. Powinni wszystko zrobić żeby można było dokonać aktualizacji na tego rocznych modelach. Wiecie co, przed chwilą wróciłem z testów b6. Byłem w Saturnie i promotor pozwolił mi obejrzeć moje materiały z dysku twardego. Powiem tak czerń była świetna hdr też choć nie były to dobre warunki bo strasznie jasno było w dodatku miałem dużą lampie nad głową która idealnie była wycelowana w telewizor, a po 2 tv był ustawiony na żywe kolory i nie był aktualizowany. Oglądałem ripy bluray HDR10 4K Johna Wicka, Niebezpieczne zwierzęta, Smerfy 2, Paciffc Rim i parę materiałów zgrane z youtube, ale jak się później okazało były bez hdr bo podobno żaden program nie zgrywa jeszcze z youtube obrazu z hdr. Moje spostrzeżenia są takie na wszystkie materiały jakie miałem jeden film nie działał i czasem były smugi, ale potem mi wytłumaczył , że nie podłączyłem dysku do usb 3.0. Co tu mówić pliki się bardzo szybko otwierają system działa błyskawicznie, obraz był nieskazitelny, ale powiem wam, że nie było wielkiego wow może dlatego, że warunki w których oglądałem nie były zbyt komfortowe.. Nadal chce kupić ten telewizor i jestem ciekaw jaki będzie przeskok w jakości jak będzie skalibrowany i będzie stał w mniej oświetlonym pomieszczeniu. Jedno co mnie zmartwiło to , że nie otworzył jednego filmu, ale może dzięki aktualizacji ten problem się naprawi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 13 Maja 2017 Nie było WOW bo nie miałeś ponad 1000a nitów. Tylko nity i HDR to nie wszystko. Weź za zonę jakąś miss. Jak myślisz, kiedy zaczniesz żałować? A mogę się dowiedzieć co w moim poprzednim poście w tym wątku było nie tak, że ciągle WISI niedopuszczony ??? Może moderatorzy będą za mną laskawie nadążać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 13 Maja 2017 (edytowane) 2 godziny temu, reddeath napisał: Tylko wiesz powiedz to wszystko klientom, którzy kupili urządzenie za 500- 1000 zł, a za rok muszą kupić następne. Dla mnie to nie w porządku. Powinni wszystko zrobić żeby można było dokonać aktualizacji na tego rocznych modelach. To niestety nie jest takie proste. Te SOCi to wysokospecjalizowane układy do dekodowania danych formatów, a ich główną zaletą jest to że są stosunkowo tanie, pobierają mało prąd i są małe. W telewizorach przecież nie są instalowane komputery x86 z procesoramiIntel I5/I7 za kilka tys. zł, a tylko taki sprzęt byłby na tyle uniwersalny, że mógłby spokojnie obsługiwać bieżące i przyszłe standardy video. Co do tego, czego można się spodziewać po przyszłym formacie i pewnie przyszłym standardzie AV1 to warto spojrzeć na stronę https://bitmovin.com/bitmovin-supports-av1-encoding-vod-live-joins-alliance-open-media/ i porównać sobie zrzuty ekranu z przykładowego filmu zakodowanego tym samym bitratem przy pomocy AV1/H.264/VP9 i HEVC. A warto zaznaczyć, że będzie jeszcze lepiej, bo prace nie zostały jeszcze zakończone i w końcowej specyfikacji będzie włączonych więcej funkcji: PS. Sorry za offtopic, ale chyba warto wiedzieć trochę więcej co nas czeka za kilka lat i jak wygląda sytuacja z obecnie używanymi w telewizorach kodekami. Edytowane 13 Maja 2017 przez Subman 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 13 Maja 2017 Na tych zdjęciach to jedynie dłoń można porównać. Troche mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reddeath 12 Napisano 13 Maja 2017 wiadomo chociaż jakie urządzenia będą obsługiwane prze ten format? i kiedy vp9 zostanie zamieniony na AV1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 13 Maja 2017 Jest niemal pewne że przeglądarki internetowe typu Google Chrome, IE, Firefox będą obsługiwały AV1. Jest też pewne że youtube, Netflix i Amazon przejdą na ten standard. Jest też niemal pewne, że Android też będzie wspierał ten standard. Nie wiadomo dokładnie co zrobi Apple, które początkowo było również w grupie HEVC, ale po cichu z powodu kłopotów licencyjnych wycofują się z pomysłu wspierania HEVC w np. iphone'ach. Z czasem jak standard będzie coraz bardziej popularny i wygra wojnę z HEVC, stanie się pewnie tak popularny jak obecnie MPEG-4/H.264 i będzie wspierany na niemal każdym urządzeniu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reddeath 12 Napisano 13 Maja 2017 no tak to wiem, ale pytam czy jakieś android boxy dostaną wsparcie? są jakieś już projekty plany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) 17 godzin temu, Subman napisał: To nie google jest tu winien tylko firmy stojące za HEVC. Ludzie którzy opracowywali ten standard najpierw wykorzystali najlepsze algorytmy aby napisać ten kodek, a po napisaniu tego kodeka dopiero zaczęli myśleć o licznych patentach różnych firm, które zostały w nim użyte. Końcowy rezultat jest fatalny. Główna pula właścicieli patentów HEVC żąda 10 razy więcej pieniędzy za używanie HEVC niż przy H.264. Co więcej Technicolor, właściciel patentów użytych w HEVC w 2016 roku opuścił grupę która pracowała nad tym standardem i trzeba obecnie osobno negocjować z nim opłaty. Jakby tego było mało, to 1/3 właścicieli patentów użytych w HEVC w ogóle nie jest w żadnej puli patentów i nie wiadomo czy w przyszłości nie będą się procesować, a HEVC żąda pieniędzy nie tylko za każde urządzenie, które może odtwarzać ten standard, ale nawet za każdą opublikowaną treść, która jest dystrybuowana w internecie w tym standardzie (opłata roczna lub pay per view). Mozilla obliczyła np. że całkowite koszty używania HEVC będą blisko 100 razy (tak, sto razy) większe niż w przypadku H.264. HEVC uważa się za monopolistę, a właściciele patentów użytych w HEVC, że mogą żądać dowolną sumę ze użytą w kodeku ich własność intelektualną. Jako ciekawostkę mogę podać fakt, że niektórzy członkowie HEVC sami zrezygnowali z obsługi tego kodeka, gdyż nie było ich stać na pokrycie kosztów licencji... To chyba logicznne, że twórcy patentów rządają wynagrodzenia za swoja pracę? Nieprawdaż? Mamy wolny rynek i prawo podaży i popytu. Kto nie chce nie musi płacić. Na dzień dzisiejszy z mojego punktu widzenia VP9.2 jest marginesem. Czy to się Google podoba czy nie. A może jedyny player Chromecast to właśnie ich polityka? Każdy może dziś wymyślić nowy algorytm np. H.266? Wolna droga. Edytowane 14 Maja 2017 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 14 Maja 2017 9 godzin temu, pmcomp napisał: Na tych zdjęciach to jedynie dłoń można porównać. Troche mało. Porównaj jakość białych kwadratów. Na wszystkich konkurencyjnych kodekach (włącznie z HEVC) występują dość duże błędy. Ale zgadzam się - lepsze byłoby porównanie dokładnie tych samych kadrów. @reddeath Nie, nie ma konkretnych jeszcze planów. Wiesz, ciężko jest coś planować konkretnego, skoro dopiero doprecyzowywany jest nowy standard i nie wiadomo dokładnie kiedy się pojawi jego finalna wersja. Co do terminu, to na ostatniej konferencji omawiającej postępy prac przy AV1 była informacja, że już w październiku może dokończona specyfikacja. Pojawiły się też informacje, że youtube przejdzie możliwie jak najszybciej domyślnie na nowy format AV1, ale będzie też wciąż równolegle kodował materiały wciąż w VP9, tak aby nie zostawić posiadaczy dekoderów VP9 na lodzie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) 5 godzin temu, pmcomp napisał: To chyba logicznne, że twórcy patentów rządają wynagrodzenia za swoja pracę? Nieprawdaż? Mamy wolny rynek i prawo podaży i popytu. Kto nie chce nie musi płacić. Na dzień dzisiejszy z mojego punktu widzenia VP9.2 jest marginesem. Czy to się Google podoba czy nie. A może jedyny player Chromecast to właśnie ich polityka? Każdy może dziś wymyślić nowy algorytm np. H.266? Wolna droga. Oczywiście że mogą żądać ile chcą za swoją pracę. Problem jednak w tym, że żądając tak dużych opłat zabijają swój standard. Zresztą tak jak napisałem nie chodzi tu o same opłaty, ale również o to, że Technicolor wyszedł z grupy puli właścicieli patentów w HEVC i żądają sami osobnych opłat za użyte w patenty, a najgorsze jest to, że nie wiadomo co zrobią właściciele pozostałych patentów użytych w HEVC (1/3 z puli wszystkich patentów HEVC). Bałagan jest tutaj przeolbrzymi. Zachłanność twórców HEVC, brak początkowych ustaleń odnośnie polityki opłat za patenty spowodował, że to właśnie HEVC jest marginesem, a jest on dostępny już przecież od wielu lat. Poza tym Intel, Google, Microsoft, Mozilla, Cisco, Netflix, Amazon również są właścicielami wielu patentów algorytmów video, które zostaną użyte w kodeku AV1, a mimo to zostało z góry ustalone, że nie będą za niego pobierać żadnych opłat. Rynek telewizji zmienia się. Obecnie wciąż króluje standardowa telewizja naziemna/satelitarna/kablowa, ale to się za jakiś czas zmieni i to streaming telewizji/VoD przez internet będzie podstawowym medium transmisji. Stąd tak istotne jest, aby ten postęp nie był hamowany przez dziwną, niezrozumiałą politykę HEVC. Zauważ, że sami współwłaściciele HEVC zabrnęli w ślepą uliczkę, bo część z nich zrezygnowała z wdrożenia w swoich produktach HEVC, gdyż po prostu końcowy koszt opłat licencyjnych okazał się być kosmiczny i przestaliby być konkurencyjni. VP9 marginesem ? Nie sądzę. youtube ma 70% światowego rynku platformy wideo w internecie i duża część materiałów na youtube została przekodowana na VP9. VP9 masz zaimplementowany domyślnie w Chrome, Firefoxie, Androidze, Operze i korzystasz z niego nie tylko wyświetlając materiały 4K czy też HDR, ale też bardzo często w niższej rozdzielczości. W 2015 roku youtube podało, że zostało wyświetlonych 25 miliardów godzin video zakodowanych w VP9. Treści zakodowanej w VP9.2 jest oczywiście mało, ale i tak to chyba youtube jest obecnie największym dostępnym repozytorium z treścią HDR. A co z HEVC ? HEVC nie został do chwili obecnej zaimplementowany w żadnej przeglądarce internetowej i nie zanosi się aby ktokolwiek chciał go zaimplementować. Przy tak dużym zaangażowaniu gigantów internetowych przy nowym standardzie wideo jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że to AV1 stanie się ogólnym standardem w internecie i pewnie będziesz go musiał używać za kilka lat, czy to Ci się podoba czy też nie Edytowane 14 Maja 2017 przez Subman 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reddeath 12 Napisano 14 Maja 2017 5 godzin temu, Subman napisał: Oczywiście że mogą żądać ile chcą za swoją pracę. Problem jednak w tym, że żądając tak dużych opłat zabijają swój standard. Zresztą tak jak napisałem nie chodzi tu o same opłaty, ale również o to, że Technicolor wyszedł z grupy puli właścicieli patentów w HEVC i żądają sami osobnych opłat za użyte w patenty, a najgorsze jest to, że nie wiadomo co zrobią właściciele pozostałych patentów użytych w HEVC (1/3 z puli wszystkich patentów HEVC). Bałagan jest tutaj przeolbrzymi. Zachłanność twórców HEVC, brak początkowych ustaleń odnośnie polityki opłat za patenty spowodował, że to właśnie HEVC jest marginesem, a jest on dostępny już przecież od wielu lat. Poza tym Intel, Google, Microsoft, Mozilla, Cisco, Netflix, Amazon również są właścicielami wielu patentów algorytmów video, które zostaną użyte w kodeku AV1, a mimo to zostało z góry ustalone, że nie będą za niego pobierać żadnych opłat. Rynek telewizji zmienia się. Obecnie wciąż króluje standardowa telewizja naziemna/satelitarna/kablowa, ale to się za jakiś czas zmieni i to streaming telewizji/VoD przez internet będzie podstawowym medium transmisji. Stąd tak istotne jest, aby ten postęp nie był hamowany przez dziwną, niezrozumiałą politykę HEVC. Zauważ, że sami współwłaściciele HEVC zabrnęli w ślepą uliczkę, bo część z nich zrezygnowała z wdrożenia w swoich produktach HEVC, gdyż po prostu końcowy koszt opłat licencyjnych okazał się być kosmiczny i przestaliby być konkurencyjni. VP9 marginesem ? Nie sądzę. youtube ma 70% światowego rynku platformy wideo w internecie i duża część materiałów na youtube została przekodowana na VP9. VP9 masz zaimplementowany domyślnie w Chrome, Firefoxie, Androidze, Operze i korzystasz z niego nie tylko wyświetlając materiały 4K czy też HDR, ale też bardzo często w niższej rozdzielczości. W 2015 roku youtube podało, że zostało wyświetlonych 25 miliardów godzin video zakodowanych w VP9. Treści zakodowanej w VP9.2 jest oczywiście mało, ale i tak to chyba youtube jest obecnie największym dostępnym repozytorium z treścią HDR. A co z HEVC ? HEVC nie został do chwili obecnej zaimplementowany w żadnej przeglądarce internetowej i nie zanosi się aby ktokolwiek chciał go zaimplementować. Przy tak dużym zaangażowaniu gigantów internetowych przy nowym standardzie wideo jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że to AV1 stanie się ogólnym standardem w internecie i pewnie będziesz go musiał używać za kilka lat, czy to Ci się podoba czy też nie Wydaje mi się że zostawią na lodzie użytkowników co mają urządzenia dekodujące obraz za pomocą VP9. Zanim to wprowadzą to trochę czasu minie. 2- 3 lata jak nic. W tym czasie będą wprowadzać te urządzenia z tym kodekiem na pokładzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach