Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, denny4 napisał:

@pmcomp

Myślałem że sobie wyjaśniliśmy wszytko. Ale Ty chyba nie umiesz się powstrzymać żeby nie "trysnąć".

Traktujesz te forum jako swój prywatny folwark. Skoro tak jest to proszę zamknij możliwość rejestracji, powywalaj niewygodne komentarze, zbanuj tych co Ci się nie podobają. Udzielanie się na forum to nie tylko strzelanie z d..y złotymi myślami i zgrywanie cwaniaka który pozjadał wszystkie rozumy. Trzeba też umieć przyjąć i przemilczeć słowa krytyki lub różnicy zdań. Tobie to jednak ciężko przychodzi. Ego nabite tysiącami postów nie jest w stanie przecisnąć się przez małe oczko pokory. Pouczasz innych, kpisz, wyśmiewasz i rzucasz lakoniczne komentarze bez konkretów. Co chwile podpierasz się swoim stażem i latami doświadczenia tu na forum jak i w branży (nawet swoim ojcem). Jednak z Twoich wypowiedzi i komentarzy nie płynie żaden profesjonalizm i doświadczenie branżowe. Mało tego więcej w nich pogardy, cwaniactwa i szyderstwa. Jakby to powiedzieć "Nie kalecz rzemiosła !!"

Twoje ego przerosło Cię do tego stopnia że nazwałeś mnie Polakiem gorszego sortu. Idąc za Twoimi kolejnymi wybiegami, niemającymi związku z tematem, o polityce. Ta wieś pod Warszawą wyprzedziła plany rządu RP i już stała się stolicą. Idealnie wkomponowujesz się w powiedzenie "Nie ma cwaniaka nad Warszawiaka" (Bez urazy dla Warszawiaków sam wychowałem się i urodziłem w stolicy).

Skoro czujesz się taki stary (Milenijne pokolenie) może czas spasować zająć się szachami lub innym starczym zajęciem ?? Kolejny przykład jak nie znając osoby osądzasz ją i kategoryzujesz jako gówniarza który nie ma pojęcia o życiu. Takiego tonu wypowiedzi świadczą o tym że mimo upływu lat nic do Twojej głowy nie dotarło i niczego się nie nauczyłeś od życia. A tak chwaliłeś się doświadczeniami na własnej skórze zdobytymi. 

Bardzo Cię proszę okaż choć trochę mądrości życiowej i czasami przygryź język w pokorze. Widzisz do czego zmuszasz ??

Polakiem gorszego sortu ???

Pokaż KŁAMCO gdzie to napisałem !!!

A jak nie znajdziesz to ... sie ode mnie odp....ol :angry:. Bo powyżej zalatujesz prozą, za którą nikt ci złamanego grosza ani nawet medalu nie da.

I zapamiętaj ... dzisiaj Polak gorszego sortu to ... wielki KOMPLEMENT, który do ciebie nijak nie pasuje.

:angry:

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważaj proszę, rano pewnie do roboty trzeba wstać.

Pisałem nie raz. Ja sie "wpadającym na chwilę" obszczymurom bezkarnie obsikiwac nie dam. Gmeru takim kotom na za dużo pozwala. Kiedyś od razu był wypad.

PS. to ile powinno byc tej gwarancji jakoś między sobą nie wyjaśnili. Lepszy temat zastepczy ... wspólny wróg ... pmcomp. Dwóch na jednego? Też sobie radzę. Siusiaki macie na mnie za małe :). Zaproście maich fanbojów, w kupie siła.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz ochotę, zerknij na mój blog, znajdziesz.

Kończę tego kawalerzystę na korku ;) . Za wódką nie przepadam.

Trawię dwie: Luksusową i Bielugę. Najwyżej kilka razy w roku, w specjalnym towarzystwie.

A Bieluga najlepiej wchodzi w ... bani, w Moskwie, a jeszcze lepiej w Kaliningradzie. Taniej ;) .

Nie pij trzeciej ale możesz dokończyć drugą za ... moje zdrowie. Jutro mam urodziny :) .

Dobrej nocy.

Swoimi wpisami pozwoliłeś zapewne obu adwersarzom wyjść z poczuciem zachowania twarzy z tej wymiany poglądów. Tak bywa. Życie.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam twoje posty i blog twój Ja tylko lubię Jasia Wędrowniczka i tez od czasu do czasu sobie wypiję Pozdrawiam i Dobrej spokojnej nocy ci zyczę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjdzie czas i większa kasa ... polubisz inne frykasy na myszach :) . Powolutku. Nagarniając lopatą można sie ... udławić. Po co? Poszukaj w necie jak wygląda ... piramida ... życia.

Tego czyli lepszej rudej i szybkiego TOPu Ci życzę z okazji ... moich urodzin ;) .

I jeszcze jednego życzę ... zdrowia. Zaczynamy je doceniac gdy go ... zaczyna brakować.

I dziekuję za dobre słowo.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mozecie (bardzo prosze!) prowadzic te nonsensowne spory jakos bardziej prywatnie = bez zaśmiecania forum?  Bo to sie po prostu czytac nie da (a dokladniej: nie chce - bo [beeep]a strata czasu...)  I jeszcze kwestia troche techniczna - @pmcomp - niektorzy ludzie tutaj (najwyrazniej) myslą, ze jestes kims na ksztalt nie wiem - moderatora, wspolzalozyciela, fundatora, (czy co tam) tego forum - zapewne wnioskujac z Twoich wpisow (ktore jakby cos takiego moglby sugerowac)?  Dobrze rozumiem, ze sa w duzym bledzie?  Daj znac pls - pewnie zrobi sie nieco jasniej?  Pozdrawiam.  DP

Edytowane przez Darek Prywatnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ... goły członek jestem. Ojciec założyciel :)  ... szeregowy poseł ???.

Którego wybierasz?

35_20141217165704_0.jpg

A moze tak ???

d04c860860c64b9d5cc2d0742cf.jpg

Też młody stażem jesteś, czerwiec  ... tylko 2016 roku ;) .

Pozdrawiam ciepło.

Bliżej do historii już nie będę sięgał.

P"i"S. niedługa ShowMAX odpala ... Ucho pmcompa :) .

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w tym dow[beeep]ie - "a Ty nawet {członkiem} nie jestes!!!, etc" :).  A tak poza wszystkim: sto lat! - umknelo mi gdzies w tym bezproduktywnym sporze (jak mowia: mlodosc musi sie wyszumiec! lub jak kto woli:  wysoki (stary) jak brzoza a glupi jak koza... - tak mowila moja babcia... Ale tak czy tak: najlepszego!!!)

DP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał też ktoś problemy z wgraniem ostatniej aktualizacji z pendrive'a? Postępowałem wg instrukcji ze strony LG, próbowałem wszystkie porty USB 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie już luz dziewczyny ...... bo brzuch już boli od śmiania ?

A tak na poważnie to proszę Cię denny4 po zakupie B6j o informację jak przebiegła transakcja, jak gwarancja itp. u tego kontrahenta ponieważ też chciałbym u niego zakupić lecz 65'

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hejka ....
Tak słyszałem i byłem w salonie w Węgrowie !! Jest to bardzo stara firma która prosperuje od wielu lat. Wiem bo pochodzę z okolic Siedlec i znam to miasto bardzo dobrze. Pracownik sklepu w Węgrowie osobiście mi potwierdził że towary są prosto od producenta, to samo Pan Daniel mi potwierdził pisemnie na maila. Tutaj pmcomp wtrącił swoje kilka groszy na ten temat, jak zwykle bez żadnych merytorycznych konkretów, ale przeglądając inne wątki i jego posty nie brał bym pod uwagę tych opinii.
Firma jest z Siedlec i posiada swoje salony w Siedlcach, Węgrowie i Sokołowie Podlaskim. Jestem umówiony na odbiór zamówionego 55B6J w tą sobotę tj. 1.04.2017r. Dogadaliśmy się co do ceny (najniższej jaką znalazłem w kraju) i odbieram w sobotę w Siedlcach osobiście. Bo tylko tam mogą przy mnie otworzyć fabrycznie zapakowane pudełko z fabryki w Polsce (taki postawiłem warunek).
Kilka postów wyżej dopytywałem się o różnice między B6j a B6V ale okazało się że mogą zamówić oba te modele i zamówiłem B6J. Szkoda mi tego 65 cali ale niestety budżet mi nie pozwala na taki wydatek.
Po niedzieli będę mógł więcej powiedzieć o wrażeniach z zakupu jak uda mi się sfinalizować transakcję. Czy coś nie wypaliło i czy RZECZYWIŚCIE nie jest to jakiś przekręt.

Witam,
I jak ? udało się zakupić tv B6j w tym sklepie
Jesteś już szczęśliwym posiadaczem?
Jak wrażenia i przede wszystkim jak przebiegła transakcja u tego kontrahenta ponieważ tez dziś chcę zamawiać tylko 65'.
Dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mazizz

Tak więc byłem widziałem i kupiłem. Zajechałem do Siedlec i na wejściu przywitał mnie Twój 65B6 :) Oczywiście w pudełku zapakowany już po zrobieniu dodatkowych zdjęć tak jak prosiłeś (chyba). Wracając do mojego zakupu więc tak:

Telewizor fabrycznie zapakowany i otwierany pierwszy raz w mojej obecności. Wyprodukowany w listopadzie 2016r. oczywiście w MŁAWIE. Panowie rozpakowali ustawili i podłączyli. Bawiłem się do woli i oglądałem z każdej strony bez sapania nad głową że się czepiam. Radzę nie zagłębiać się w tajniki techniczne jak DVB czy budowa OLED bo pracownicy są kompletnie "zieloni". Przykład: Oglądam materiał w 4k HDR, a gościu cedzi mi coś o interpolacji, systemie PAL i NTSC, cloudingu na OLED-ie .... daruje Wam reszty. Gwarancja wyciągnięta z pudełka, przy mnie wypełniona i podbita jak należy z pieczątką firmy i wszelkimi potrzebnymi danymi. Nie jakieś kombinacje powystawowe czy zwroty od klientów. To co pisałem wcześniej o tym co mówili w 100% się sprawdziło mimo jednego takiego tutaj co miał zgoła odmienne zdanie i wiedział wszystko lepiej. Także cena jest najniższą w tej chwili w Polsce i jeżeli ktoś się zastanawia czy kupować w tej Siedleckiej firmie to ja polecam.

Widziałem na wystawie model B6V i niczym się nie różnił WIZUALNIE od wersji B6J. Na pewno oba wyprodukowane w Mławie ;)

P.S.

Jedna wada jaka mi się rzuciła w oczy to bardzo krótki przewód zasilający. Mam kanał w ścianie 120cm długości i po powieszeniu TV brakuje mi 5cm do gniazdka na dole. Nie byłby to problem gdyby nie brak uniwersalnej wtyczki w telewizorze. Żeby przedłużyć przewód trzeba ciąć wtyczkę lub sztukować bo po stronie TV jest niestandardowe złącze a la molex.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

denny4

Super, cieszę się, że wszystko przebiegło zgodnie z ustaleniami.
Fajnie, że widziałeś "mojego" 65', tak prosiłem aby zrobili zdjęcia przed rozpakowaniem i po , tak też uczynili i mi je przesłali.
Rozmawiając z nimi w piątek myśleli ze to ja w sobotę przyjeżdżam po 55' , oczywiście odparłem że to nie ja tylko kolega:))
A jak z pikselami wszystko Ok? Czy coś się trafiło ? Ponieważ Lg dopuszcza jakiś tam procent martwych.
Dzięki za info, także dziś zamawiam

Pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak.....

Powiedzieli mi że dopuszczalne jest 1% martwych czyli około 83 tyś. sztuk :huh: Ale na tyle co dałem radę to nic nie znalazłem. Odpuściłem bo musiałbym całą matrycę cztery razy przelecieć kawałek po kawałku (piksele WRGB). Niejednolitej barwy po całej powierzchni nie zaobserwowałem (inaczej bym prosił o rozpakowanie kolejnego bo jeszcze 2 inne stały). Ogólnie super jak na razie. Zaktualizował się przez neta bez problemu.

Teraz muszę się podszkolić jak wystroić poszczególne tryby bo do tej pory nie miałem tak bogatego zakresu ustawień. Czeka mnie kilka godzin klikania przed TV.

P.S.

Szkoda że sterowanie TurboBOX NC+ tak kiepsko działa. Wystarczyło by kilka przycisków i mógłbym się pozbyć pilota od N-ki. Ale z biedy kanały na piechotę da się przełączać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój znajomy zakupił dwa tygodnie temu 65B6. Jeden pixel był trafiony. Świecił na czerwono. Telewizor został od Niego odebrany do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i 65 B6j dojechał, cały zdrowy i gotowy do wyświetlania :)))

Pierwsze wrażenie oglądając z youtub-a próbkę 4k to koparka opadła. Z resztą się nie dziwię bo wcześniej miałem 40 ` LCD jeszcze :)

Obecnie zaczynam się nim bawić ustawiać itp. lecz jestem zdecydowany na kalibrację w niedalekiej przyszłości ....

A jak użytkownicy B6j macie zrobione podstawowe ustawienia TV. Na co zwrócić szczególną uwagę? Mój sygnał z dekodera UPC oraz PS3 (póki co)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skalibrować ;) .

Wtedy będziesz miał zupełnie inny telewizor. Fabryczny tryb kino jest niezły ale daleko mu do po kalibracji. Fabryczny tryb HDR jest nie do używania. Masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skalibrować, ale najpierw niech poświeci kilkaset godzin. Oled się trochę zmienia z czasem.

Jeśli jesteś zdecydowany na kalibrację, to ustaw kino, albo isf i nie używaj innego, bo potem może być ciężko przejść na skalibrowany.

W niezbyt widnym pomieszczeniu proponuję:

Kino albo któryś isf,

45-55, 80-85, 51-53, ostrość 0-15, 50, 0

W opcjach obrazu wszystko wył, niski, kino włącz i tru motion/użytkownika  de-blur 10, de-judder 0 -  do 5 podobno jest dopuszczalne, ale wtedy ma przycinki i dla mnie już jest opera mydlana. Ja mam na 0.

W trybie eksperta wszystko wyłączony, kolory normalne, gamma 2.4

Balans bieli Ciepła2.

Sorry za chaos, ale połapiesz się :) Napisz jak wyszło.

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, loky napisał:

Skalibrować, ale najpierw niech poświeci kilkaset godzin. Oled się trochę zmienia z czasem.

Jeśli jesteś zdecydowany na kalibrację, to ustaw kino, albo isf i nie używaj innego, bo potem może być ciężko przejść na skalibrowany.

W niezbyt widnym pomieszczeniu proponuję:

Kino albo któryś isf,

45-55, 80-85, 51-53, ostrość 0-15, 50, 0

W opcjach obrazu wszystko wył, niski, kino włącz i tru motion/użytkownika  de-blur 10, de-judder 0 -  do 5 podobno jest dopuszczalne, ale wtedy ma przycinki i dla mnie już jest opera mydlana. Ja mam na 0.

W trybie eksperta wszystko wyłączony, kolory normalne, gamma 2.4

Balans bieli Ciepła2.

Sorry za chaos, ale połapiesz się :) Napisz jak wyszło.

Ja nie mogę się cały czas przestawić na balans bieli : ciepła 2. Biały wpada mi za bardzo w żółty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwszych zabawach, ustawiłem wszystko jak napisał loky w trybie eksperta
Wyszło nieźle lecz muszę się trochę przyzwyczaić bo dla mnie lekko za ciemno ale pewnie kwestia czasu.
Tylko przy meczach włączam tryb sport lecz tez obniżam pewne suwaki. Fabrycznie sport dla mnie za mocny, za jasno swieci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, tomasz81 napisał:

Ja nie mogę się cały czas przestawić na balans bieli : ciepła 2. Biały wpada mi za bardzo w żółty. 

Kalibracja zmniejsza żółtość bieli, ale nie ma co się oszukiwać, że rozwiązuje problem. Mnie zajęło ponad miesiąc aż zacząłem widzieć białą biel i ciągle nie mogę uwierzyć, że to moje oczy się przyzwyczaiły a nie coś się stało z telewizorem i zaczął wyświetlać rzeczy jak trzeba :) Przyzwyczajenie do zimniejszego i 'żywszego' obrazu może być bardzo silne.

10 minut temu, Mazizz napisał:

Po pierwszych zabawach, ustawiłem wszystko jak napisał loky w trybie eksperta
Wyszło nieźle lecz muszę się trochę przyzwyczaić bo dla mnie lekko za ciemno ale pewnie kwestia czasu.
Tylko przy meczach włączam tryb sport lecz tez obniżam pewne suwaki. Fabrycznie sport dla mnie za mocny, za jasno swieci :)

Jeśli o tym piszesz, to oświetlenie Oled możesz regulować do woli - to nie ma większego wpływu na 'czarne czernie' i obraz nie zrobi się szarobury. Ja mam to ustawione na popołudnia i wieczory 52 i do dziennego, widnego pomieszczenia na 75, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykręcić na dziennym profilu na 100. Do nocnego oglądania ludzie zjeżdżają z tym w okolice 30 i niżej :unsure: ale to dla mnie na dziś za ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do tego sklepu DIODA tp jakis telefon jest? Wysyłają towar czy tylko odbiór osobisty ? Jaka cene wyrwaleś za 55'?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KARTON

Sklep jest realny TUTAJ masz linka do strony gdzie jest kontakt. Myślę że jak się dogadasz to wyślą bez problemu. Sprzedają też na Aledrogo TUTAJ jest jego oferta.

Za 55B6J zapłaciłem 7990zł. W takiej samej cenie na portalu oferują model 55B6V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi