Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 13.02.2017 o 11:52, hsolo napisał:

witam,

To mój pierwszy post na forum więc proszę o wybaczenie jeśli nie zachowam jakiś standardów. Bardzo chciałem przesiąść się z LED na OLED po poczytaniu wielu pochlebnych recenzji na temat tych tv LG. W moim wypadku tv służy jedynie jako monitor (może kilka razy w roku jako faktycznie tv ;-) ) do oglądania filmów w 1080p i 720p i zdjęć. Poszedłem do Saturna z kilkoma filmami, planszami testowymi i zdjęciami by sprawdzić jak on działa na żywo na wersji 65BJ. Przez kilkanaście minut było bardzo fajnie, filmy w sumie bez zarzutu, czerń i kolory bardzo fajne, jakość czy skalowanie do przyjęcia. Niestety zgrzyt pojawił się przy oglądaniu plansz i zdjęć. Pierwsze co zauważyłem to przejścia tonalne w okolicy różowego były bardzo słabe - w sumie pasy i bloki. Na zdjęciach (20Mpix dobrej jakości) z wieloma szczegółami bez dużych jednorodnych powierzchni było ok, choć wydawało mi się że czasami pixele jakby się 'zlewały' w niektórych miejscach. Natomiast po zapodaniu zdjęcia z dużą powierzchnią o jednolitym kolorze - np. z zachodu słońca (np. tego: https://www.flickr.com/photos/123409587@N07/23583727512/sizes/k/)

to się załamałem - nie od razu, ale po kilku sekundach pomarańcz pośrodku ekranu (ok. 10-20% całości) zaczął w oczach zmieniać kolor z jednolitego na 'pobrudzony' z szarymi i czarnymi przebarwieniami - nie wiem jak to dobrze wytłumaczyć - jakby ktoś pod ekranem przecierał go brudną gąbką :-(. Żółty kolor słońca zaczął przechodzić za to w zielony. Czy to może być wada tego egz. czy tak po prostu jest? Czy ktoś z posiadaczy może to sprawdzić i potwierdzić lub obalić 'live'? Głupio mi było w Saturnie kręcić film ;-).

pozdrawiam

Macias

test.jpg

Mogę tylko gdybać, ale bardzo możliwe, że zaobserwowałeś działanie 'systemu obronnego' oleda, który nie wiem jak się nazywa :) Działa to tak, że pod długotrwale występującymi elementami grafiki tworzy się ciemniejsza 'mgiełka' co obniża lokalnie kontrast i zapobiega utrwalaniu się obrazów. Sprawdziłem ten dźwig u siebie, ale niczego nie widzę. Dźwig jest bardzo kontrastowy i wyobrażam sobie, że jak to zaczęło się przyciemniać, to mogło wyglądać dziwacznie. Zaważyłem u siebie podobny efekt, ale w zupełnie innych okolicznościach - dobrze doświetlony polityk gadał na tle jasnoniebieskiej ściany a ściana wyglądała tak, jakby za nią kilka osób przejeżdżało pędzlami z farbą tego samego koloru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wie kiedy pojawi się firmware 04.30.77 dla europy? W USA można już ściągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A żyć bez niego już nie możesz? Jutro? Za miesiąc?

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pmcomp  

35 minut temu, pmcomp napisał:

A żyć bez niego już nie możesz? Jutro? Za miesiąc?

Bardzo cenny wklad... Ale w sumie: nic nowego:)

Swoja droga - to wkurzajace, ze jest jakas nowa wersja softu a u nas jej nie ma?  Mi nawet nie brakuje tych opcji gamingowych, ale jestem ciekaw co jeszcze poprawili?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na avforums płaczą już o ten soft od dawna, bombardowali LG mailami, pisali petycje i nic, nie ma nawet oficjalnego potwierdzenia, że będzie. Na szczęści nie gram na telewizorze :D Przy okazji widziałem dziś plotę, że jakiś 'duży' update będzie z wejściem modeli 2017.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, loky napisał:

Mogę tylko gdybać, ale bardzo możliwe, że zaobserwowałeś działanie 'systemu obronnego' oleda, który nie wiem jak się nazywa :) Działa to tak, że pod długotrwale występującymi elementami grafiki tworzy się ciemniejsza 'mgiełka' co obniża lokalnie kontrast i zapobiega utrwalaniu się obrazów. Sprawdziłem ten dźwig u siebie, ale niczego nie widzę. Dźwig jest bardzo kontrastowy i wyobrażam sobie, że jak to zaczęło się przyciemniać, to mogło wyglądać dziwacznie. Zaważyłem u siebie podobny efekt, ale w zupełnie innych okolicznościach - dobrze doświetlony polityk gadał na tle jasnoniebieskiej ściany a ściana wyglądała tak, jakby za nią kilka osób przejeżdżało pędzlami z farbą tego samego koloru.

Dziękuję za info, wygląda po opisie na to samo czego doświadczyłem, dobra nazwa - 'efekt pędzla' :-). Niestety dla mnie to skreśla póki co zakup tego czy podobnego tv :-(. Jak by tego nie nazywać to jednak jak na urządzenie wyświetlające obraz nie powinno to mieć miejsca bo po prostu go przekłamuje i to w sposób mało elegancki. Muszę poczekać, a szkoda bo bardzo chciałem coś lepszego niż mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, loky napisał:

Na avforums płaczą już o ten soft od dawna, bombardowali LG mailami, pisali petycje i nic, nie ma nawet oficjalnego potwierdzenia, że będzie. Na szczęści nie gram na telewizorze :D Przy okazji widziałem dziś plotę, że jakiś 'duży' update będzie z wejściem modeli 2017.

a c6 i e6 dostały juz ten update obniżający input lag?

i wiadomo już kiedy wychodzą modele na rok 2017?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czytam tylko wątek o b6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym wrócić do mojego pytania dotyczącego sportu bo szukam, szukam ale nigdzie nie mogę znaleźć ważnej dla mnie informacji: jak się b6j sprawuje podczas transmisji sportowych? (głównie piłka nożna)

Rozważam również KS8000 właśnie ze względu na sport

z góry dziękuję za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chciałbym wrócić do mojego pytania dotyczącego sportu bo szukam, szukam ale nigdzie nie mogę znaleźć ważnej dla mnie informacji: jak się b6j sprawuje podczas transmisji sportowych? (głównie piłka nożna)

Rozważam również KS8000 właśnie ze względu na sport

z góry dziękuję za odpowiedź

Niestety po praktycznie każdym replayu pojawia się klatkowanie przez sekundę, da się żyć ale jest to wyraźnie zauważalne. Miałem dwa modele tego tv i w obu widziałem ten problem. Poza tym jest bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Boban61 ale sam mecz jest Ok?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak. Wszystko ok. Tylko po replayu coś takiego. Ale może jak ustawi się de judder (czy to był de blur?? Nie pamiętam) na maksa to się poprawi?? Sprawdzę dziś na LM bo u mnie ten wskaźnik na 0 jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba to jest de blur, na teście gmeru pokazywał że należy go użyć przy dynamicznych scenach -meczu:) czekam z niecierpliwością ponieważ ten aspekt ma dla mnie duże znaczenie.
Ps. Ale wczoraj był mecz MCI:MONACO . :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba to jest de blur, na teście gmeru pokazywał że należy go użyć przy dynamicznych scenach -meczu:) czekam z niecierpliwością ponieważ ten aspekt ma dla mnie duże znaczenie.
Ps. Ale wczoraj był mecz MCI:MONACO . ))

Mecz był super ale ja akurat grałem swój sparing i przegapiłem ahhhh. Zobaczę dziś, postaram się też nagrać telefonem i wrzucę filmik. Pozdro

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem zainteresowany telewizorem b6, ale mam pytanie do posiadaczy b6 i tych którzy testowali input lag?jak on się sprawuję w grach na xbox one czy playstation 4 pro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mecz był super ale ja akurat grałem swój sparing i przegapiłem ahhhh. Zobaczę dziś, postaram się też nagrać telefonem i wrzucę filmik. Pozdro

Po ustawieniu suwaka de blur na 10 problem się nie pojawia. Oglądanie piłki nożnej jest więc na najwyższym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo fajne info dla mnie ponieważ to był jedyny aspekt który mnie jeszcze mocno interesował. Teraz czekać tylko aż 65B6j potanieje trochę , chociaż do 13,5-14 tys wtedy kupuję:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś z Was korzysta z TVN Playera? 

Dzis chciałem cos obejrzeć, musiałem zaktualizować aplikacje. Uruchomiła sie normalnie, wybrałem film i zaciął sie w trakcie ładowania.

niestety wyjście z aplikacji nic nie daje. Trzeba wyłączyć tv i ponownie włączyć.

1. Co moze być przyczyna zawieszenia?

2. Czy jest możliwość wyłączenia zawieszonej aplikacji bez wyłączania tv?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TVN Player to topowy VOD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@maxkorzen - wylaczanie apek na LG dziala tak:  (i) wciskasz dlugo przycisk home - pojawia sie belka z aktywnymi apkami, (ii) najedziesz na dana apke = masz nad nia krzyzyk, (iii) klikniecie krzyzyka zamyka apke.  Pozdrawiam.  DP 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, 2015 napisał:

TVN Player to topowy VOD.

Ja tam myśle, że jednak KODI i Exodus ;) .

A tak na poważnie to ... moja kolekcja Blu-Ray i HD-DVD.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi