Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

Jak oceniacie odtwarzacz filmów w tym telewizorze? Mam wrażenie, że jest strasznie kapryśny i jak nie dostanie materiału bardzo dobrej jakości, to wali plamami i innymi 'dodatkami' ponadprzeciętnie. Nie wiem czy to odtwarzacz taki, specyfika oleda, czy może po prostu wielkość ekranu tak bardzo obnaża słabości mkv itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 55ke i  zauważyłem poprawę w stosunku do mojego W905, materiały głównie z CDA. Nie mam żadnych plam ani problemów z czernią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, patrycjan78 napisał:

Możesz brać śmiało co prawda najnowsza aktualizacja jeszcze nie jest u nas dostępna ale i bez niej jest bardzo dobrze, gram od zawsze a nie odczuwam opóźnienia związanego z lagiem. A obraz po odpowiednim ustawieniu wypnie cię z wrotek. Służę pomocą jeżeli potrzebna będzie.

czyli reansumując nie ma sensu przepłacac i kupowac model E6 ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czyli reansumując nie ma sensu przepłacac i kupowac model E6 ? 

Jeśli nie zależy Ci na 3D to nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, loky napisał:

Jak oceniacie odtwarzacz filmów w tym telewizorze? Mam wrażenie, że jest strasznie kapryśny i jak nie dostanie materiału bardzo dobrej jakości, to wali plamami i innymi 'dodatkami' ponadprzeciętnie. Nie wiem czy to odtwarzacz taki, specyfika oleda, czy może po prostu wielkość ekranu tak bardzo obnaża słabości mkv itp.

Dokładnie też się nad tym zastanawiam, do tego dochodzi ziarnistość odziwo w 4k jeszcze większa niż w 1080p. Ciekawe jak się ma jakość obrazu wbudowanego odtwarzacza do dobrej jakości odtwarzacza np Dune. Może ma ktoś możliwość dokonać takiego porównania ?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, tomasz81 napisał:

Dokładnie też się nad tym zastanawiam, do tego dochodzi ziarnistość odziwo w 4k jeszcze większa niż w 1080p. Ciekawe jak się ma jakość obrazu wbudowanego odtwarzacza do dobrej jakości odtwarzacza np Dune. Może ma ktoś możliwość dokonać takiego porównania ?

Ja się odnoszę do komputera (1440p, 25') i mojego starego odtwarzacza Asus O!Play podłączonego do starej plazmy. Muszę z przykrością powiedzieć, że takich przygód z obrazem jak na LG nie miałem od czasów moich pierwszych walk z kodekami w windowsach wieki temu. Wczoraj oglądałem 2 odcinek 'Taboo' (1080p, mkv, 3,5GB) i chwilami pękały oczy :/

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz sprecyzować co dokładnie nie tak jest z tym obrazem,  u mnie za odtwarzanie odpowiada ps4 pro, xbox one s i asus Rog. Ziarno owszem występuje ale to wina materiału źródłowego, demka 4k HDR zgrane na pena i odtworzone z tv to orgazm dla organu wzrokowego. A i kablówka z karty daję radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem jeszcze przed kalibracja, ustawiłem tylko jasność i kontrast na planszach oraz próbowałem bawić sie ostrością pionowa i pozioma. De-Blur i judder ustawione na 5. 

Spostrzeżenia :

po obejrzeniu fragmentu "niepamięć " na blueray ostrość ustawiłem na 0 bo obraz był słaby - mimo, ze na planszach najlepiej wyglądało gdy ostrość była w granicach 10-15

Nie wiem czy to tylko ja to widzę ale na jasnych fragmentach obrazów widzę mrowienie.

Koniecznie trzeba włączyć skanowanie w ustawieniach proporcji obrazu bo bez tego tv naziemna wyglada tragicznie.

a szczerze pisząc, sygnał poniżej 1080p rozczarowuje wyglądem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Ja korzystałem z tych ustawień i było nieźle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, maxkorzen napisał:

(...) a szczerze pisząc, sygnał poniżej 1080p rozczarowuje wyglądem.

Identyczne wrażenia miałem przy poprzedniej wersji (fhd) oleda. Wygląda wiec na to, ze to jest przypadek TTTM ( Ten Typ Tak Ma).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, maxkorzen napisał:

Jestem jeszcze przed kalibracja, ustawiłem tylko jasność i kontrast na planszach oraz próbowałem bawić sie ostrością pionowa i pozioma. De-Blur i judder ustawione na 5. 

Spostrzeżenia :

po obejrzeniu fragmentu "niepamięć " na blueray ostrość ustawiłem na 0 bo obraz był słaby - mimo, ze na planszach najlepiej wyglądało gdy ostrość była w granicach 10-15

Nie wiem czy to tylko ja to widzę ale na jasnych fragmentach obrazów widzę mrowienie.

Koniecznie trzeba włączyć skanowanie w ustawieniach proporcji obrazu bo bez tego tv naziemna wyglada tragicznie.

a szczerze pisząc, sygnał poniżej 1080p rozczarowuje wyglądem.

Na zdjęciu widać dokładnie o czym mówię. Zdjęcie zrobione na szybko telefonem i mocno przesadzone.

Wszelkie demka 4k oczywiście są super piękne - 0 problemów z jakością. Bluray 1080p wygląda u mnie też super.

Nie widzę mrowienia na białym, czasem lekko w szarościach. Słaby wygląd telewizji poniżej 1080 tłumaczę sobie tym, że telewizor jest duży + każdy ustawia jasność trochę zbyt nisko będąc na fali zachwytu czernią oleda.

Ostrość mam wszędzie na 15.

taboo.jpg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, loky napisał:

Na zdjęciu widać dokładnie o czym mówię. Zdjęcie zrobione na szybko telefonem i mocno przesadzone.

Wszelkie demka 4k oczywiście są super piękne - 0 problemów z jakością. Bluray 1080p wygląda u mnie też super.

Nie widzę mrowienia na białym, czasem lekko w szarościach. Słaby wygląd telewizji poniżej 1080 tłumaczę sobie tym, że telewizor jest duży + każdy ustawia jasność trochę zbyt nisko będąc na fali zachwytu czernią oleda.

taboo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, loky napisał:

taboo.jpg

Dziwne... Oglądałem mniejsze wydanie Taboo (również 1080p) i na Sony XD93 55" nic takiego nie ma miejsca. Było podobnie natomiast w 720p ze zbyt małym bitratem. Problem pojawia się również przy filmach z bardzo wysokim bitrate? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja filmy o  niższej rozdzielczości oglądam bardziej rozjasnione, gamma niska, ewentualnie włączone reduktory szumu oczywiście kosztem czerni ale i tak nie ma tragedii względem lcd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nawet nie o niską rozdzielczość chodzi, a o bitrate. 720p film w świetnej jakości wygląda całkiem nieźle po upscale do 4k. Testowane na LCD Sony XD93, a wcześniej LG OLED 910 (720p albo 480p do 1080p). Nie było wielu artefaktów (prawie w ogóle), jedynie w czerniach ale to juz wina bitrate + złych ustawień kompresji. Jak źródło żyleta/kryształ to będzie dobrze. Jedynie blur dojdzie po upscale :D

Edytowane przez ezils

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że przyzwoity LCD po prostu znacznie więcej wybacza. Na moim monitorze ta scena też wygląda o niebo lepiej.

Sprawdziłem Taboo wszystkie wersje 1080p i ta ze zdjęcia jest najlepsza, tzn. w powyższej scenie wszystkie wyglądają podobnie nędznie, ale w jaśniejszych scenach ta wersja jest najlepsza. Taboo w obecnie dostępnych wersjach to ogólnie wielkie rozczarowanie.

Z drugiej strony, oglądam inne seriale 1080p, syn ma baki 720p i zazwyczaj jest bardzo dobrze/zachwycająco :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, loky napisał:

Z drugiej strony, oglądam inne seriale 1080p, syn ma baki 720p i zazwyczaj jest bardzo dobrze/zachwycająco :)

To dlatego, że "syntetyczna" kreskówka/animacja wymaga mniej danych aby poprawnie opisać obraz :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak :) Bajki to zupełnie inna bajka. Jednak źródło jest najważniejsze. Może ktos dać i bitrate 10 000, czesto tylko po to aby nie pogorszyć już "zepsutego" materiału wyjściowego. 

Potestowałbym loky z innymi serialami, daj znać jak po obserwacjach. 
P.S. Westworld oglądałeś? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Xisiek napisał:

To dlatego, że "syntetyczna" kreskówka/animacja wymaga mniej danych aby poprawnie opisać obraz :)

No ale pierwszy człon zdania mówi o serialach 1080p, dziś oglądałem 'Gotham' i wyglądał jak milion dolców :)

Tak ogólnie nie chcę zniechęcać do Oled ani do b6 - kupiłbym go jeszcze raz. Wydaje mi się, że LG mogłoby dopracować odtwarzanie plików z filmami.

Herezja na koniec dnia: odnoszę wrażenie, że Oled odmula się trochę po kilkudziesięciu godzinach pracy.

2 minuty temu, ezils napisał:

Potestowałbym loky z innymi serialami, daj znać jak po obserwacjach. 
P.S. Westworld oglądałeś? 

No potestowuję :)

Westworld zmarnotrawiłem na poprzednim telewizorze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zniechęcasz, OLED to OLED :) 

The Revenant musi wyglądać pięknie z płyty 4k UHD. -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, loky napisał:

No ale pierwszy człon zdania mówi o serialach 1080p, dziś oglądałem 'Gotham' i wyglądał jak milion dolców :)

Nie wiem czy oglądałeś ale aby zobaczyć obraz na oledzie 4k za milion dolców warto odpalić np. ostatniego Batmana The Darkt Night Rises - część scen była kręcona kamerami systemu IMAX, tylko wydanie BR (żadne tam ripy) 100% czystosci, materiały kręcone zwykłymi kamerami wyglądają przy tym systemie jak dvd :D

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 17.01.2017 o 18:34, loky napisał:

taboo.jpg

Też niestety mi się takie widoki pojawiają. Najbardziej widoczne jest to na planszy wstępnej Amazon Prime, gdzie cały niebieski obraz jest w falach. Mimo to, nie zamieniłbym swojego OLEda na żadnego LCD, bo w większości materiałów, które oglądam obraz jest rewelacyjny. B6 ma jeszcze jedną trochę wkurzająca wadę - gdy obraz się przełącza na HDR, na przykład przy oglądaniu The Grand Tour na Amazon Prime (obraz - bajka!), to wyłącza się True Motion i za każdym razem trzeba go włączyć mimo, że wcześniej miało się ustawione parametry użytkownika, które działają we wszystkich innych formatach. Nie wiem czy jest jakiś sposób, abym miał True Motion załączany automatycznie przy HDR, czy to z jakichś  tam przyczyn technicznych  jest niemożliwe. Czy ktoś może wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi