maxkorzen 48 Napisano 8 Stycznia 2017 Które ustawienie odpowiada za mrowienie ekranu? O dziwo nie widzę mrowienia na ciemnym tylko na jasnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 10 Stycznia 2017 HDMI Ultra HD Deep Colour - jeśli dobrze rozumiem, to powinno się włączać jeśli do danego wejścia mamy podłączone źródło 4k itd. Tymczasem z moim STB 1080i włączenie tego powoduje podbicie kolorów. Jak to ustawiacie u siebie 'do telewizji'? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kargolek 0 Napisano 10 Stycznia 2017 Good news. Na USA wyszedł już SW z HDR Game mode. SW File(Version 04.30.77) for OLED*5B6P-U 1. Improvement 1) Apply the HDR Game mode. Ciekawe kiedy do Nas zawita? I wi jakim stopniu rzeczywiście zmniejsza input lag? Osobiście grałem w Uncharted 4 z HDR na zwykłym ps4 i była tragedia. Panowie z rtings.com zmierzyli lag na nowym SW build, prezentuje się następująco: 1080p @ 60Hz : 27.6 ms 4k @ 60Hz : 27.8 ms 4k @ 60Hz + HDR : 28.5 ms Oczywiście wartości mierzone z właczonym Game mode dla róznych trybów wyświetlania. Zrobiło się miło. Odnośnik: http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/b6 Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ataman76 1 Napisano 13 Stycznia 2017 Mam pytania do użytkowników tego tv o faktyczne wrażenia z użytkowania dot. jakości obrazu: 1. Czy poprawiono czystość bieli i szczegółowość ciemnych scen bo w poprzednich modelach OLED, z tego co się czyta, były z tym problemy. 2. Jak przedstawia się płynność bo widziałem w jakimś modelu LG LCD ze średniej półki z 2015r. że z nią jest słabo np. w porównaniu z np. Samsungiem H6700. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 13 Stycznia 2017 A ja zapytam inaczej ... nie lepiej przejechać się do najbliższego sklepu i przekonać się samemu? Jak kupujesz samochód, nawet taki używany za 15 tysięcy to też pytasz obcych ludzi? Jak napisałeś "z tego co się czyta" to ... już się naczytałeś. Nie czas na wizje lokalną? Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 13 Stycznia 2017 2 godziny temu, ataman76 napisał: Mam pytania do użytkowników tego tv o faktyczne wrażenia z użytkowania dot. jakości obrazu: 1. Czy poprawiono czystość bieli i szczegółowość ciemnych scen bo w poprzednich modelach OLED, z tego co się czyta, były z tym problemy. 2. Jak przedstawia się płynność bo widziałem w jakimś modelu LG LCD ze średniej półki z 2015r. że z nią jest słabo np. w porównaniu z np. Samsungiem H6700. Pozdrawiam Ataman, mam to odpowiem: a) czystosc bieli - nie widze zadnego problemu b ) szczegoly w ciemnych scenach - slabo + dodatkowo przy ciemnych obszarach pojawiaja sie dziwne artefakty, zwlaszcza na brzegach ekranu (tutaj wyglada jakby podswietlenie bylo nierowne i sa naprzemiennie ciemniejsze i jeszcze ciemniejsze obszary. c) plynnosc - przez dwa miesiace uzytkowania nie zauwazylem zadnych klopotow pod warunkiem, ze sa wlaczone uplynniacze (ktore nb: raczej niczego nie psuja) 2 godziny temu, pmcomp napisał: A ja zapytam inaczej ... nie lepiej przejechać się do najbliższego sklepu i przekonać się samemu? pmcomp, Jest olbrzymia roznica miedzy "wizja lokalna" w markecie vs. codzienne doswiadczenie. Ja przed zakupem bardzo uwaznie czytalem wlasnie opinie uzytkownikow - duzo cenniejsze, niz cokolwiek innego (w tym: testy na tym forum, ktore same w sobie sa swietne, ale to jednak troszke inna sytuacja, niz ogladanie codziennie roznych materialow w roznych sytuacjach, etc. Wiec pls nie atakuj bez powodu ludzi, ktorzy w dobrej wierze chca sie czegos dowiedziec zanim wydadza nascie tysi na cos, co bedzie u nich stalo (i potencjalnie: wkurzalo:)) przez kilka lat! Pozdrawiam DP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 13 Stycznia 2017 Mam pytania do użytkowników tego tv o faktyczne wrażenia z użytkowania dot. jakości obrazu: 1. Czy poprawiono czystość bieli i szczegółowość ciemnych scen bo w poprzednich modelach OLED, z tego co się czyta, były z tym problemy. 2. Jak przedstawia się płynność bo widziałem w jakimś modelu LG LCD ze średniej półki z 2015r. że z nią jest słabo np. w porównaniu z np. Samsungiem H6700. PozdrawiamCo do płynności to dodam od siebie, że gdy oglądałem mecze piłki nożnej to zaraz po zaprezentowaniu replay'a w zwolnionym tempie i przejściu do normalnej transmisji zdarzało się wyraźne klatkowanie. Czytałem podobny wątek o tym problemie w starszych OLED ach i muszę przyznać, że tu też to występuje. Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 13 Stycznia 2017 2 godziny temu, Darek Prywatnie napisał: pmcomp, Jest olbrzymia roznica miedzy "wizja lokalna" w markecie vs. codzienne doswiadczenie. Ja przed zakupem bardzo uwaznie czytalem wlasnie opinie uzytkownikow - duzo cenniejsze, niz cokolwiek innego (w tym: testy na tym forum, ktore same w sobie sa swietne, ale to jednak troszke inna sytuacja, niz ogladanie codziennie roznych materialow w roznych sytuacjach, etc. Wiec pls nie atakuj bez powodu ludzi, ktorzy w dobrej wierze chca sie czegos dowiedziec zanim wydadza nascie tysi na cos, co bedzie u nich stalo (i potencjalnie: wkurzalo:)) przez kilka lat! Czy udzieliłem złej rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 13 Stycznia 2017 Przed chwilą, pmcomp napisał: Czy udzieliłem złej rady? Udzilieles sredniej rady w raczej niegrzeczny sposob? 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) No cóż. Userowi, który podobnie jak Ty niedawno, ma konto z zerem postów i jest tutaj świeżakiem. To najlepsza rada jakiej mogłem udzielić. Zdobądź wędkę. A On chciałby zapewne już po tej rybie odbeknąć. Wszyscy nauczyli się PYTAĆ w internecie zamiast samemu się czegoś nauczyć. Nawet już się wujka Google włączać nie chce. TYLKO PYTAĆ !!! A na zadane pytanie jest już mnóstwo odpowiedzi na tym portalu. Inni userzy i ja udzielilśmy setki czy tysiące odpowiedzi na takie pytania. Tylko komu się chce szukać? Twierdzę czasem, że internet wyrządza ludziom więcej szkód niż pożytku. Odmóżdża. Edytowane 13 Stycznia 2017 przez pmcomp 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 13 Stycznia 2017 3 minuty temu, pmcomp napisał: No cóż. Userowi, który podobnie jak Ty niedawno, ma konto z zerem postów i jest tutaj świeżakiem Widzisz, ja myslalem, ze to forum jest wlasnie po to, zeby pytac, dowiadywac sie (z jednej strony) / dzielic sie wiedza, wrazeniami, etc (z drugiej)? Nawet (a moze: zwlaszcza?) jesli sie ma (podobnie jak ja niedawno:)) zero postow... Ale dobra, nie chodzi mi o to, zeby sie klocic - po prostu uznalem, ze jezeli ktos pyta WLASCICIELI danego tv o wrazenia, to wysylanie go do sklepu to nie jest bardzo fajna porada. Niewazne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Kiedyś było takie motto podwieszone na tym portalu ( i jest na wielu, które znam): "ZANIM ZAPYTASZ UŻYJ FUNKCJI WYSZUKAJ". Jak widzisz tylko ten wątek o B6 ma już 15 stron. A jak poszukasz to o B6 znajdziesz jeszcze tony informacji w innych. Włącznie z profesjonalnymi testami. Po to są robione. Edytowane 13 Stycznia 2017 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 13 Stycznia 2017 2 minuty temu, pmcomp napisał: Kiedyś było takie motto podwieszone na tym portalu ( i jest na wielu, które znam): To troche inna porada jak sie zastanowic (vs. "obejrzyj se w sklepie"). I pewnie mozna byloby ja napisac tak: "XXX, ten temat byl juz wielokrotnie omawiany, radze poszperac na forum". Mozna? Mozna! NB: na forum jest relatywnie malo informacji na te tematy re: B6 (wiem, bo sam szukalem jeszcze niedawno). Ale nie ma co sie klocic, szkoda czasu! Pozdrawiam DP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 13 Stycznia 2017 Na każdym forum są użytkownicy którzy są przekonani, że odpowiedzieli już na wszystkie pytania, posiedli wszelką wiedzę no i oczywiście prawo do pouczania innych. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 13 Stycznia 2017 Nowe (?) demko HDR NASA jest po prostu niesamowite! http://demo-uhd3d.com/fiche.php?cat=uhd&id=155 nie wiedziałem gdzie to zamieścić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 14 Stycznia 2017 Oops nie nowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boosterek 1 Napisano 15 Stycznia 2017 Zakupiłem 55B6 i jestem super zadowolony. Wszystko już zostało tu właściwie napisane ale może dodam opinie. Miałem przez dwa tygodnie LG 55 910V ale że pojawiła sie fajna oferta na LG 55 B6 a to sie skusiłem. 4K i HDR nie było dla mnie ważne ale po kolei. Oczywiście inna pólka cenowa ale może ktoś sie zastanawia Biel w 910V była ciemna, w B6 nadal jest ciemna (ciemniejsza niż w moim starym Sony W805a). Da sie odczuć około 50% przyrost jasności B6 w porównaniu do 910V. Nie mam na myśli tu HDR tylko sceny gdzie 60-100% ekranu zajmuje biel np skoki narciarskie. Pod tym względem i tak stary Sony jest odczuwalnie jaśniejszy. W LG 910V mino tego samego WebOS odczuwalnie mulił.. tutaj spora poprawa w LG B6. Zakrzywienie ekranu - Można sie przyzwyczaić bo zakrzywienie małe, w dzień nie przeszkadza, ale w nocy ekran zamiast prostokątny robi sie z niego poduszka wklęsła.. Co do refleksów w dzień zakrzywienie było korzystne, mam okno naprzeciw i z lewej strony telewizora. Odchylając minimalnie ekran kompletnie znikały refleksy i odbicia. Musze powiedzieć że byłem zaskoczony że błyszcząca matryca tak świetnie sobie poradzi w jasnym pomieszczeniu. Szczególnie że jasność OLEDA nie jest najwyższa. W moim starym płaskim Sony W805a refleksy były zawsze, zależnie od miejsca parzenia. I na dodatek rozprzestrzeniały sie na sporą część ekranu.. Czyli na plus dla zakrzywionego refleksy, na minus geometria obrazu postrzegana z około 3metrów.. LG B6 jest płaski, i tu zaskoczenie. Z refleksami radzi sobie o niebo lepiej od Sony w805a, tych właściwie nie ma. Widać tylko dobicie np okna, obrazu, siebie itp, ale tylko na ciemnym obrazie. W matowym Sony W805a refleksy były na maksa, tylko nie było widać co odbić. Suma sumarum w dzień jest OK, w nocy za[beeep]iście. Na koniec dodam że LG B6 dogadowywuje sie ze słuchawkami BT! Działają na każdym sygnale HDMI, Netflix, YT, Telewizja itp. Głośność słuchawek można sobie z pilota ustawiać (przez optyczne złącze sie nie da ustawiać głośności z pilota telewizora, chyba że ma sie urządzenie zgodne z LG Sync). Zadziałało z Jabra SPORT PACE i Beats Solo 2 BT 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
photosmart 2 Napisano 15 Stycznia 2017 a czy mógłby ktoś porównać jasność Oleda LG B6 do plazm Pioneera ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) 4 godziny temu, photosmart napisał: a czy mógłby ktoś porównać jasność Oleda LG B6 do plazm Pioneera ? photosmart - ja moge porownac do VT60 panasonica (ktory wymienilem na b6) - po prostu PRZEPASC! Odkladajac na bok wyscigi na kandele to B6 jest w codziennym uzyciu po prostu BARDZO jasny (i pewnie jasniejszy, niz niemal wszystkie tv na rynku rok czy dwa lata temu?). Pisze o tym, bo bardzo dlugo sie wahalem czy kupic B6 wlasnie dlatego, ze jest ciemniejszy, niz nowe topowe samsungi, sony czy panasonic dx900. Ale okazuje sie, ze B6 ma rozne wady / problemy (pewnie jak kazdy tv), ale jasnosc akurat do nich nie nalezy. Pozdrawiam DP Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Darek Prywatnie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
photosmart 2 Napisano 15 Stycznia 2017 dzięki serdeczne za info ... pytałem o jasność, gdyż sporo sporo osób o tym wspomina - lecz nie wiem z czym je porównuje. Dla mnie Kuro absolutnie nie jest za ciemny i nie lubię bardzo, bardzo bijących po oczach telewizorów LCD. Są dla mnie pod tym względem niestety męczące (oczy) ... dlatego pytałem o porownanie do dobrej plazmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boosterek 1 Napisano 15 Stycznia 2017 12 minut temu, photosmart napisał: dzięki serdeczne za info ... pytałem o jasność, gdyż sporo sporo osób o tym wspomina - lecz nie wiem z czym je porównuje. Dla mnie Kuro absolutnie nie jest za ciemny i nie lubię bardzo, bardzo bijących po oczach telewizorów LCD. Są dla mnie pod tym względem niestety męczące (oczy) ... dlatego pytałem o porownanie do dobrej plazmy Hej. LG B6 jest sporo jaśniejszy od plazmy Panasonica ST60. Nawet w najgorszym dla OLEDA wariancie 100% bieli. A w typowym oglądaniu jest nawet bardzo jasny, jaśniejszy niż wiekszość telewizorów LED Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 15 Stycznia 2017 15 minut temu, photosmart napisał: nie lubię bardzo, bardzo bijących po oczach telewizorów LCD Jesli tak to: a) w ciagu dnia - bedzie Ci sie podobal ten OLED, b ) wieczorem moze byc nawet zbyt jasny - i tu sie robi maly problem, bo bedziesz musial ograniczyc podswietlenie, przez co detale w ciemnych obszarach beda troche slabe - co moim zdaniem jest najwieksza wada OLED (ale z drugiej strony: kupilem tez jasnego LCD mniej wiecej w tym samym czasie i okazuje sie, ze to jest W OGOLE wada telewizorow, bo w sumie ten LCD nie jest jakos lepszy w tej dyscyplinie a i plazma tez nie byla?). Ogolnie: jestem bardzo zadowolony ze zmiany plazmy na OLED - nie widze zadnego miejsca w ktorym plazma byla chociaz troszke lepsza i mnostwo takich, gdzie OLED stanowczo wygrywa... Pozdrawiam DP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
photosmart 2 Napisano 15 Stycznia 2017 No to nie wiem skąd te opinie w necie, ze OLED nie ma duzej jasnosci ... ale to dla mnie dobra informacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ataman76 1 Napisano 15 Stycznia 2017 Dnia 13.01.2017 o 14:13, pmcomp napisał: A ja zapytam inaczej ... nie lepiej przejechać się do najbliższego sklepu i przekonać się samemu? Jak kupujesz samochód, nawet taki używany za 15 tysięcy to też pytasz obcych ludzi? Jak napisałeś "z tego co się czyta" to ... już się naczytałeś. Nie czas na wizje lokalną? Powodzenia. No cóż, odpowiedziec na proste pytania to sie temu "panu" nie chciało, lepiej kogos obrazać, a pisać na mój temat przez 2 strony watku to juz nie jest strata czasu. W sklepie nigdy nie mozna rzetelnie ocenic mozliwości telewizora, nawet jkesli sprzedawca właczy łaskawie cos innego niz material promocyjny. No ale co ja bede tłumaczył wszechwiedzacemu pmcompowi. Dziekuję wszystkim którzy udzieli merytorycznej podpowiedzi na moje pytania. Z tego wnioskuję że z zakupem tv oled trzeba jeszcze sie wstrzymać, rok lub 2, no chyba że Panasonic coś poprawi juz w modelu na 2017r. A pmcompowi czy jak mu tam proponuje walnąc sie w łeb, może coć wskoczy na swoje miejsce, a jak nie to tez żadna strata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
photosmart 2 Napisano 15 Stycznia 2017 Jestem zdecydowany tylko na OLED, gdyz to jedyna technologia ktora moze zastąpic plazmy. Posiadam pioneera kuro KRP500 ale niestety jest juz za mały dla mnie ... choc kupujac swego czasu był przeogromny ... jak się wszytko zmienia Myślę tylko czy kupować LG czy poczekac np. na Sony, ktore maja pojawic sie w tym roku - ale pewnie wielu, wielu z nas ma podobny dylemat pozdrawiam photosmart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach