Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, aleksej napisał:

Ale ludzie mają problemy, a przecież wystarczy kupić TV w MM/Saturn i ma się 30 dni na zwrot, ewentualnie przez internet (14 dni na zwrot) i samemu przetestować! Na moim oledzie (910V - więc starszy model) miałem powidok raz, jak oglądałem PS2 podczas Euro przez ponad 8 godzin bez przerwy (PS2 nie miał reklam i logo świeciło się cały czas), po przełączeniu na inny kanał powidok loga zniknął po paru sekundach. Na TVN24 są reklamy kiedy nie ma loga i wtedy matryca się sama 'czyści', oglądam nieraz ten kanał kilka godzin bez przerwy i nic nie zostaje.

Tylko jedno, nie kupować OLEDa po wystawowego, będą powidoki, wynika to z dwóch przyczyn, w sklepach OLEDy są ustawione w tryb sklepowy/vivid czy maksymalna jasność obrazu, działają nonstop a na noc są wyłączane poprzez odcięcie napięcia a nie wyłączenie z pilota (matryca nie ma możliwości sama się oczyścić).  Naprawdę nie trzeba siedzieć godzinami na forum i szukać dziury w całym, lepiej samemu przetestować i sprawdzić.

Aleksej

P.S.

Zaraz ktoś napisze, że chce oglądać TV na maksymalnej jakości lub w trybie vivid/dynamic czy jak mu tam...ale wtedy OLED mu nie potrzebny skoro nie liczy się jakość obrazu tylko jego jasność to lepszy będzie LCD.

Błądzisz kolego . Aby oddać tv korzystając z przepisów o zakupie przez internet w ciągu 14 dni  , musisz go zwrócić w STANIE NIE NARUSZONYM , czyli nie może być widocznych śladów użytkowania . Więc idąc Twoim tropem , że mogę katować sobie oleda przez 24 godzinki na dobę przez 13 dni i jak się okaże że się utrwalą powidoki , oddać go jak gdyby nigdy nic , to jesteś w dużym błędzie . Owszem , jak będę miał farta że sprzedawca tych powidoków nie zobaczy , to może się udać pozbyć knota . Ale jak zauważy to kasy nie odda , a mnie powie żebym się do serwisu zgłosił i oni będą dalej działać , a serwis powie że jest w instrukcji obsługi jak byk wzmianka , że nie odpowiada on za powidoki i koniec sprawy . Będę się bujał z tym złomem , bo nikt go ode mnie nie odkupi , no chyba że za 40 % ceny . Więc jak by tak można było łatwo zwrócić to bym to zrobił . Tak się wkopałem w VT 50 kupiony właśnie w MM . Chciałem oddać ale powiedzieli że są powidoki i tylko serwis . Tylko w przypadku akurat VT50 miałem farta że trafił mi się kumpel co powidoków nie widział  i kupił ode mnie i straciłem tylko 800 zł . Więc nie radź komuś czegoś o czym nie masz pojęcia . I pamiętaj że jak na Oledzie wywalisz prawdziwy powidok , to go niczym już nie usuniesz . P.S mam kumpla dyrektora regionalnego w dość dużej sieciówce i sprzedają oledy i właśnie na podstawie minn 910 i 930  powiedział mi żebym sobie dał spokój z oledami bo są nie trwałe i mają kupę wad , jak powidoki , pływającą biel po dłuższym użytkowaniu wchodzącą w róż . Więc musi coś być na rzeczy , że ma kupę kasy a w domu ma właśnie Topowego LCD  , a nie oleda pomimo tego że stać go na jego zakup . Mnie też czerń kręci ale to tylko jedna z kwestii wpływającej na jakość obrazu . A topowy LCD z pełnym podświetleniem , a nie krawędziówką prawie nic nie odstaje w tej materii . A co do kątów widzenia , to ja oglądam idealnie na wprost , więc akurat ta wada mnie nie dotyczy . Więc dalsza rozmowa nie ma sensu . Krótko mówiąc , dopóki producent nie będzie umieszczał w instrukcji użytkowania Oleda  informacji o możliwych powidokach , znaczy że one są . Bo jak by nie było to jak w LCD by o tym nie wspominał . Z powidokami jest jak z olejem półsyntetykiem . Jak ktoś się zna to wie , że jest albo syntetyczny albo mineralny olej , pół syntetyk jest niczym innym jak oszustwem , bo jeśli zawiera olej mineralny jest olejem mineralnym . Tak samo przy powidokach . Jeśli ktoś się ich nie wypiera , to znaczy że są . Pozdrawiam

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy każę Ci katować TV przez 13 dni na jednym kanale? Kupujesz TV oglądasz normalnie przez jeden dzień, patrzysz czy pozostają jakieś powidoki, jeśli tak to włączasz czyszczenie matrycy i oddajesz. Proste jak budowa cepa. Jeśli się jednak boisz powidoków (po doświadczeniu z plazmą) to kup LCD. Nie każdy TV jest odpowiedni dla każdego. Mam Oleda i nigdy nie zamienię go na żadnego LCD, obraz po prostu wymiata! Każdy jednak ma swoje wymagania i nic mi do tego, ale wałkowanie przez parę stron powidoków w B6V niech się już skończy - bo nikt się nich nie wypiera, jest dużo materiałów w necie jak mogą powstać, ba nawet wypalenia mogą powstać, nie zmienia to faktu że dla 99% użytkowników nie będzie miało to znaczenia, bo nigdy nie powstaną wypalenia. Wystarczy poczytać zagraniczne fora aby sprawdzić, ze wypalenia w oledach praktycznie nie występują, znacznie poważniejszym problemem były problemy z szarością poniżej 5% w zaszło rocznych oledach 4k oraz nierównomierna biel, ale LG praktycznie to wyeliminowało.

Do kolego boban61:

Weź pod uwagę, że wcześniej na twoim TV mógł być wyświetlany inny materiał.

Aleksej

Edytowane przez aleksej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele wątków tej dyskusji (i emocji z tym związanych) bierze się z nierozróżniania pojęć wada i cecha.

Wadą bezdyskusyjną są wszelkie problemy produkcyjne: nieświecące piksele, nierównomierność podświetlenia, itp.

Wiele innych elementów to cechy danej technologii lub wykonania. Słabe kąty (cecha LCD) może (i zazwyczaj jest) wadą dla większości ale jeśli ktoś chce oglądać tylko na wprost to pewnie nie uzna tego za wadę. Potencjalna wrażliwość technologii (PDP. OLED) na powidoki (jakkolwiek to rozumieć) też jest typową cechą. Jeśli ktoś używa TV do oglądania filmów czy wiadomości, przy normalnych ustawieniach nie doświadczy ich (nie wiem jak trzeba ustawić plazmę żeby zostały powidoki po oglądaniu meczu tenisa). Jeśli ktoś chce oglądać statyczne, bardzo jaskrawe obrazy godzinami to pewnie jest to wadą. A każdy niech kupuje towar bez wad- więc co kto woli.

6 minut temu, WPPP napisał:

.... (zresztą prymitywnych) stosowanych przez PiS jest rodem z komunizmu, ale też np. z Goebbelsa.

Aleś się kolego napracował. Przygotowałeś wystąpienie na masz KODu? :)

A co do porównań do Goebbelsa- ktoś kiedyś zapłacił solidną grzywnę za takie porównania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Jak małe dzieci się panowie zachowujecie Niech każdy sobie kupi co chce i ogląda Kolego komunizmu w tym kraju nie było i nie pisz bzdur takich Chcieliśmy wolność to ją mamy Ja jak piszesz to komunę przezyłem i powiem tak To było cudowne życie ludzi bez zazdrości co drugi ma Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, pawelll napisał:

Wiele wątków tej dyskusji (i emocji z tym związanych) bierze się z nierozróżniania pojęć wada i cecha.

Wadą bezdyskusyjną są wszelkie problemy produkcyjne: nieświecące piksele, nierównomierność podświetlenia, itp.

Wiele innych elementów to cechy danej technologii lub wykonania. Słabe kąty (cecha LCD) może (i zazwyczaj jest) wadą dla większości ale jeśli ktoś chce oglądać tylko na wprost to pewnie nie uzna tego za wadę. Potencjalna wrażliwość technologii (PDP. OLED) na powidoki (jakkolwiek to rozumieć) też jest typową cechą. Jeśli ktoś używa TV do oglądania filmów czy wiadomości, przy normalnych ustawieniach nie doświadczy ich (nie wiem jak trzeba ustawić plazmę żeby zostały powidoki po oglądaniu meczu tenisa). Jeśli ktoś chce oglądać statyczne, bardzo jaskrawe obrazy godzinami to pewnie jest to wadą. A każdy niech kupuje towar bez wad- więc co kto woli.

Zgodził bym się z Tobą kolego w pewnych kwestiach ale nie we wszystkich bo : o ile dość dobrze znam się na telewizorach od strony właśnie technicznej ( każdy praktycznie telewizor jaki miałem w domu był kalibrowany ) to pisząc o cechach danej technologii nie bierzesz pod uwagę , że właśnie te cechy są ich wadami równocześnie . Bo o ile idąc za Twoimi przykładami za cechę można uznać kiepskie kąty w LCD , które można zniwelować oglądaniem dokładnie na wprost jak powiedziałeś , to spróbuj zniwelować cechę wypalenia czy też powstawania powidoków . Tych cech czy też wad nie wyeliminujesz niczym innym poza tym że po prostu nie będziesz telewizora używał kiedy chcesz i jak chcesz, a to już jest wada dla mnie całkowicie eliminująca taki produkt , bo jak można uważać za cechę telewizora , który służy do wyświetlania obrazu i się z nią godzić  brak możliwości oglądania czego się chce i kiedy się chce , jak przecież telewizor jest tylko do tego stworzony . To jak by kupić samochód , gdzie jego cechą jest to że można jeździć tylko jak świeci słońce , bo jak będzie lało to wtedy namoknie instalacja i samochód stanie . No weź mnie nie rozśmieszaj .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JPR - komuna cudowna - nawet stajtaśmy nie potrafiła zapewnić, wszyscy mieli tak samo g*wnianie, więc brak zazdrości (która była i to wielka, o wszystko co sąsiad miał lepszego, ale wypierasz to ze świadomości). Zresztą skoro komuna była taka cudowna, to co robisz na forum HDTV? Trzeba oglądać swojego rubina, bo jakby PRL nadal istniał to byś się ślinił na najtańszego LCDeka 32 cale na którego byś zbierał ze dwa lata.

do peterka1000 - cechą LCD jest też banding czy clouding (głównie w krawędziowym podświetlaniu) oraz efekt halo.

Edytowane przez aleksej
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, franus122 napisał:

Kolego komunizmu w tym kraju nie było i nie pisz bzdur takich 

powiedz to tym co spędzili 5-10 lat w pierdlu

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peterk1000, nie masz za bardzo racji, ponieważ prawo stanowi tak, że wada TV ujawniona do 6 miesiąca od zakupu jest uznawana za wadę istniejącą od momentu nabycia TV. I za to nie odpowiada kupujący. A przecież utrwalony powidok, to nie jest uszkodzenie mechaniczne. A własnie o stan fizyczny chodzi w przepisie o stanie nienaruszonym. 

Chyba, że w instrukcji obsługi znajduje się jakiś jasny zapis o możliwości powstania trwałego powidoku za sprawą nieodpowiedniego użytkowania TV. Tylko czy LG coś takiego tam napisało? Jeśli tak, to powinni też dokładnie opisać jaki sposób użytkowania OLED-a może utrwalić (wypalić) powidok. Natomiast, jeśli LG zapisało bardzo ogólną informację o powidokach, to sprzedawcy może to nie wystarczyć, o ile w ogóle może wystarczyć mocny zapis producenta.

Pawell, widzę, że słyszysz, iż chyba dzwony biją, ale nie wiesz w którym kościele:). I nie bardzo wiem dlaczego moja wypowiedz jest jakimkolwiek przygotowaniem do mojego marszu KOD-u. 

No tak, w Polsce nie było komunizmu, tylko była Polska Rzeczpospolita Ludowa. Była też np. Niemiecka Republika Demokratyczna albo jest też Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna. Jest też partia Prawo i Sprawiedliwość.

Cudowne życie w komunizmie, a jakie widoki- patrz Kuba, przedostatni bastion komunizmu na świecie.   

Edytowane przez WPPP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, peterka1000 napisał:

Zgodził bym się z Tobą kolego w pewnych kwestiach ale nie we wszystkich bo : o ile dość dobrze znam się na telewizorach od strony właśnie technicznej ( każdy praktycznie telewizor jaki miałem w domu był kalibrowany ) to pisząc o cechach danej technologii nie bierzesz pod uwagę , że właśnie te cechy są ich wadami równocześnie . Bo o ile idąc za Twoimi przykładami za cechę można uznać kiepskie kąty w LCD , które można zniwelować oglądaniem dokładnie na wprost jak powiedziałeś , to spróbuj zniwelować cechę wypalenia czy też powstawania powidoków . Tych cech czy też wad nie wyeliminujesz niczym innym poza tym że po prostu nie będziesz telewizora używał kiedy chcesz i jak chcesz, a to już jest wada dla mnie całkowicie eliminująca taki produkt , bo jak można uważać za cechę telewizora , który służy do wyświetlania obrazu i się z nią godzić  brak możliwości oglądania czego się chce i kiedy się chce , jak przecież telewizor jest tylko do tego stworzony . To jak by kupić samochód , gdzie jego cechą jest to że można jeździć tylko jak świeci słońce , bo jak będzie lało to wtedy namoknie instalacja i samochód stanie . No weź mnie nie rozśmieszaj .

Dokładnie to samo można powiedzieć o kątach patrzenia- co to za TV, że nie mogę sobie chodzić po pokoju i oglądać :)

Mam plazmę od 8 lat (12tys godz.) i nigdy nie miałem na niej powidoków. A oglądam wszystko na co mam ochotę i jak długo chcę. Więc gdzie tu wada?

3 minuty temu, WPPP napisał:

...

Pawell, widzę, że słyszysz, iż chyba dzwoni biją, ale nie wiesz w którym kościele:). I nie bardzo wiem dlaczego moja wypowiedz jest jakimkolwiek przygotowaniem do mojego marszu KOD-u. 

No tak, w Polsce nie było komunizmu, tylko była Polska Rzeczpospolita Ludowa. Była też np. Niemiecka Republika Demokratyczna albo jest też Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna. Jest też partia Prawo i Sprawiedliwość.

Cudowne życie w komunizmie, a jakie widoki- patrz Kuba, przedostatni bastion komunizmu na świecie.   

Bo była wypisz wymaluj zbitkiem cytatów z czołowych KODowców. Nie wdając się w dyskusję czy mają rację czy nie. Nie to forum, nie ten wątek. Ale swoją drogą to typowe dla wyznawców różnych sekt, że wylewają swoje "złote myśli" gdzie tylko mogą. Proszeni czy nie.

Panowie, zostawmy politykę, PRL, PiS, KOD i inne wątki. Wróćmy do OLEDów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, pawelll napisał:

Dokładnie to samo można powiedzieć o kątach patrzenia- co to za TV, że nie mogę sobie chodzić po pokoju i oglądać :)

Mam plazmę od 8 lat (12tys godz.) i nigdy nie miałem na niej powidoków. A oglądam wszystko na co mam ochotę i jak długo chcę. Więc gdzie tu wada?

Jesteś ślepy ( bez urazy )  . Ot taka prawda .   Trzem  kolegą , którzy twierdzili że nie mają powidoków na swoich plazmach , pokazałem te powidoki będąc u nich w domu i nagle wszyscy je zaczęli widzieć . Dwóch z tych trzech sprzedało plazmy . Po prostu nie wiedzieli na co patrzeć i gdzie patrzeć i na jakim tle . To samo u Ciebie . Mogę się założyć że przyjadę do Ciebie , pooglądamy już osławiony kanał TVN 24 przez 3 godzinki i potem pokaże Ci na każdym materiale jaki zapodasz powidok loga TVN 24 . Miałem w sumie 6 plazm , każda była po kalibracji ( czyli kontrast zminimalizowany oraz kolory )  Jednio Kuro ,  Panasa vt20 , vt30 , vt50 ,vt60  i przez chwilkę ostatnią topową plazmę Samsunga . Na każdym z w/w plazm były takie same powidoki . Więc Twoje bajanie o ich braku , jest albo zakochaniem we własnym telewizorze albo ślepotą albo pisaniem dla pisania ( bez urazy kolego bo nie chce robić wycieczek personalnych ) . Nie było , nie ma i nigdy nie będzie zresztą już plazm bez powidoków . 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem (też bez wycieczek personalnych). Wiem jak wygląda powidok. Wiem jak go wywołać. I wiem, że przy moich ustawieniach i moim sposobie użytkowania powidoków nie mam.

Temat logo TVN24 był wielokrotnie wałkowany na wielu forach i wielu wątkach. Ciekawe, że tylko to logo sprawia problemy :) A może to celowy wkład TVN w postęp technologii ;)

Edytowane przez pawelll
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, pawelll napisał:

Możesz miec IPS i po klopocie, możesz mieć oled i po kłopocie, w czym więc problem?

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na marginesie , to mam prośbę do moderatora aby wywalił 70% postów . Zadałem konkretne pytanie do posiadaczy OLDEA o powidoki , cały czas odnoszę się do technologii telewizyjnej , a tutaj za chwilę będą posty o PIS , SLD , KOMUNIE I INNYCH PIERDO....ŁACH NIE ZWIĄZANYCH Z TEMATEM. Tak samo jak podważanie tego czy ktoś ogląda TVN 24 czy nie . Same śmieci nie posty . 

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IPS (wbrew marketingowi) ma kąty niewiele lepsze niż VA. A porównanie go do OLED czy PDP jest pomyłką.

Poza tym przeczytaj ze zrozumieniem cały wpis (i wcześniejszy peterka1000) a nie wyrywaj z kontekstu jednego zdania i dorabiaj do niego tezę.

Pererka1000 - co do polityki zgoda (sam to zresztą napisałem). Ale TVN24 jest istotnym elementem wątku dotyczącym tego do jakich potrzeb (pomysłów na używanie) nadaje się OLED.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, binary napisał:

Poki ustawodawca nie uporzadkuje prawa, nie bedzie w Najjasniejszej wcale tak kolorowo, jak pisza w tych wypocinach, ktore podlinkowales. Poszperaj lepiej za komentarzem, ktory nie wyglada na pierwszy rzut oka, jakby napisali go blogerzy z lapanki. Masz tu na zachete.
http://konkurencjadoskonala.pl/czy-sprzedawca-odpowiada-za-uszkodzenie-przesylki/

Zapomniałem Ci binary odpowiedzieć. 

Dzięki za linka, ale tak się składa, że potwierdziłeś nim moje słowa, a nie na odwrót. Czytałeś w tym tekście aktualizację? Sam tekst jest z 2013 roku, a nowe prawo konsumenta (z implementacją prawa UE) weszło w życie w święta Bożego Narodzenia 2014 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, pawelll napisał:

IPS (wbrew marketingowi) ma kąty niewiele lepsze niż VA. 

Rozwiń te bardzo ciekawa tezę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, pawelll napisał:

IPS (wbrew marketingowi) ma kąty niewiele lepsze niż VA. A porównanie go do OLED czy PDP jest pomyłką.

Poza tym przeczytaj ze zrozumieniem cały wpis (i wcześniejszy peterka1000) a nie wyrywaj z kontekstu jednego zdania i dorabiaj do niego tezę.

Pererka1000 - co do polityki zgoda (sam to zresztą napisałem). Ale TVN24 jest istotnym elementem wątku dotyczącym tego do jakich potrzeb (pomysłów na używanie) nadaje się OLED.

Suma sumarum , dalej nie wiem co kupić . Z jednej strony kusi mnie oled bo lubię częste zmiany sprzętu ale nie chcę przechodzić znowu sprawy z powidokami , bo jest to dla mnie najgorsza wada jakiejkolwiek technologii . Za to podoba mi się niesamowicie jego wygląd jak i sam obraz . Czerń na pewno potrafi zaczarować oglądającego . Ale tak jak pisałem wcześniej dla mnie liczy się uniwersalność telewizora ponad wszystko . Wspomniane TVN 24 HD oglądam ( czy raczej słucham ) po kilka godzinek dziennie i nie mam zamiaru z tego rezygnować , czy też kupować specjalnie jako drugiego LCD tylko do tego celu . Pal sześć jak by ten Oled kosztował 5000 zł . Ale prawie 17000 zł jednak obliguje tv do tego żeby był wszechstronnym urządzeniem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Xisiek napisał:

Rozwiń te bardzo ciekawa tezę :)

Odpowiem cytatem (zgadnij z kogo) " Czy sadzisz, że będę pod nosek wklejal tabelki ....., bo Tobie się nie chce? " :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do aleksjeja ale to chyba ruskie i diabli wiedza jakie Siedze tutaj i chce kupic tv za dobra kase a nie za grosze jak piszesz a jaki ty masz tv no napisz ze masz za 30 tys to wtedy morzemy pogadac o kasie jaka wydac na tv a gadasz mi tu o rubinie Miałem takiego i sąsiedzi chodzili i była wódeczka smiechy gadka o [beeep]ie maryny i było wesoło A co jest teraz Odpowiem ci Nic nie ma i nic jurz nie bedzie  A tak to powiedz wszystkim jaki masz tv i daj fotke Przepraszam za pisownie i Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pawelll napisał:

Odpowiem cytatem (zgadnij z kogo) " Czy sadzisz, że będę pod nosek wklejal tabelki ....., bo Tobie się nie chce? " :)

Nie wkleisz tabelki kolego bo kątów nikt nie podaje w formie tabeli. Jakbyś czytał testy a nie tylko bił piane to bys wiedział :)

Nadal czekam abyś rozwinął swoją jakże ciekawe tezę o kątach VA i IPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xisiek -To raczej Ty udowodnij swoją tezę, jakoby zakup IPSa rozwiązuje problem kątów widzenia- co więcej porównywalnie do OLEDa. Bo od tego zaczął się ten wątek dyskusji.

A o kątach w IPS pisałem na tym forum. Poszukaj. " się nie chce? " :) Choćby w wątku o typach matryc.

PS. A niech stracę, porównanie choćby tutaj

http://www.rtings.com/tv/tests/viewing-angle/discontinued

VA - typowo 23-24 st

IPS - 35-37 st

PDP - 77 st (ST60)

Kryterium- spadek kontrastu. Oczywiście zaraz się przyczepisz że to kiepskie kryterium. Pokaż takie wg którego IPS choćby zbiży się do PDP.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, pawelll napisał:

Kryterium- spadek kontrastu. Oczywiście zaraz się przyczepisz że to kiepskie kryterium. Pokaż takie wg którego IPS choćby zbiży się do PDP.

ja znam conajmniej 2 - był kiedyś jakiś topowy LG i chyba Panasonic AX900

one miały oprócz matrycy IPS także powłokę retardacyjną która eliminowała srebrzenie i pod kątami mogły faktycznie walczyć z PDP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj oglądałem na OLED  MAD MAX i  dzisiaj chyba znowu będę oglądał i jutro i pojutrze, film kupiłem w Saturn za 69,90 jazda nie z tej ziemi! jakość- szczenna opada, co wy tam z jakimiś powidokami! już pół roku na OLED śmigam i nic takiego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, aleksej napisał:

A czy każę Ci katować TV przez 13 dni na jednym kanale? Kupujesz TV oglądasz normalnie przez jeden dzień, patrzysz czy pozostają jakieś powidoki, jeśli tak to włączasz czyszczenie matrycy i oddajesz. Proste jak budowa cepa.

Nie każdy sklep do tego tak podchodzi, kiedyś też tak myślałem (że zakup przez neta to ewentualnie bezproblemowy zwrot) - nic podobnego. Eurortv powołał się na ślady użytkowania po pierwszym dniu w momencie włączenia tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi