Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG 65E6V Test - Signature OLED 4K z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Wypalenia nie były na "nowym" pojawiły się po czasie...

Wymiana nie jest prosta bo ja nie chcę E7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, ma_ko napisał:

Wypalenia nie były na "nowym" pojawiły się po czasie...

A możesz przypomnieć ile miał wtedy OLED na liczniku ?

7 minut temu, ma_ko napisał:

Wymiana nie jest prosta bo ja nie chcę E7

A na co polujesz teraz ? ZD9/DX900 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam DX900... ZD9 mnie nie interesuje.

3D w E6 jest tak świetne, że jestem gotowy odpuścić sobie E7 i jego ciut wyższą jasność... i poczekać na E8 kiedy pewnie wróci 3D...

Oled miał ponad 300H jak pojawiło się wypalenie, ale to nie istotne, istotą nie jest czas, z zdolność do "pełnej retencji" ekranu widocznie mój miał takową wadliwą...

Bo na aktualnym widzę powidok, ale jego czas "znikania" jest taki na jaki liczyłem kupując OLED. Ale jednorodność...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Jacek1402 napisał:

Niech  wymienią  Ci  całe pudełko, a nie tylko panel. Ciekawe skąd wypalenie na fabrycznie w nowym TV ? Prawdopodobnie z reklamacji, albo z ekspozycji.

Dla Ciebie wybrali najlepszy jaki mieli. Czyli mają też dobre.

Właśnie tak sądzę że ten jest ok  i obyśmy obaj mieli rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, ma_ko napisał:

3D w E6 jest tak świetne, że jestem gotowy odpuścić sobie E7 i jego ciut wyższą jasność... i poczekać na E8 kiedy pewnie wróci 3D...

Oled miał ponad 300H jak pojawiło się wypalenie, ale to nie istotne, istotą nie jest czas, z zdolność do "pełnej retencji" ekranu widocznie mój miał takową wadliwą...

Bo na aktualnym widzę powidok, ale jego czas "znikania" jest taki na jaki liczyłem kupując OLED. Ale jednorodność...

Na powrót 3D w E8 to raczej bym nie liczył :(

Zapytałem się o te godziny, bo ja już mam ponad 1300h na swoim C7 i wypaleń na razie brak. Pewnie faktycznie, coś było nie tak z twoim egzemplarzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mieć niestety rację że LG nie wróci do 3D, a szkoda bo zrobili to naprawdę dobrze i po raz pierwszy od lat chce mi się oglądać filmy w 3D.

Generalnie LG się uczy i zapewne w serii 7 jest lepiej dopracowana procedura czyszcząca matryc, choć wiem, że ludziki za oceanem też wypalili takowe, faktem jest to że jest więcej ekranów "równiejszych" ale za to jak już się pojawia "z[beeep]" to konkretny..., LG powinno poprawić kontrole jakości paneli i gotowych TV.

Za to Sony problemy z jednorodnością i wypaleniami ma takie samo jak LG...., ale też nie robi problemów, zapewne tak mają też wynegocjowane "reklamacje" w LG na te panele..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, abart68 napisał:

Właśnie tak sądzę że ten jest ok  i obyśmy obaj mieli rację.

Tego Ci serdecznie życzę.

1 godzinę temu, Subman napisał:

Zapytałem się o te godziny, bo ja już mam ponad 1300h na swoim C7 i wypaleń na razie brak. Pewnie faktycznie, coś było nie tak z twoim egzemplarzem.

A jak te godziny się sprawdza? Możesz  napisać.? Czy to jakaś tajemnica?

3D umarło. Subman ma rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Jacek1402 napisał:

A jak te godziny się sprawdza? Możesz  napisać.? Czy to jakaś tajemnica?

W menu serwisowym jesteś w stanie to sprawdzić. Od razu odpowiem na kolejne Twoje pytanie, bo przypuszczam jakie będzie. Aby do niego wejść musisz mieć specjalny pilot. Ja kupiłem uniwersalnego pilota Logitech Harmony 350, który oprócz obsługi standardowych przycisków standardowego pilota LG umożliwia również wejście w tryb serwisowy (opcja In-Start).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎2017‎-‎09‎-‎14 o 22:23, Subman napisał:

W menu serwisowym jesteś w stanie to sprawdzić. Od razu odpowiem na kolejne Twoje pytanie, bo przypuszczam jakie będzie. Aby do niego wejść musisz mieć specjalny pilot. Ja kupiłem uniwersalnego pilota Logitech Harmony 350, który oprócz obsługi standardowych przycisków standardowego pilota LG umożliwia również wejście w tryb serwisowy (opcja In-Start).

Dzięki. Teraz wszystko jasne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dzisiaj mam problem z hbo go na moim 55e6v. Przy dzisiaj (tylko nowych, na starszych jest ok) udostępnionych filmach nie działają napisy tj. przy próbie wyboru mam niekończące się buforowanie lub wyskakuje czerwony napis "błąd". problem występuje na aktualnym odcinku Ray Donovan, filmie Powidoki, serial Victoria (s2e3) Też tak macie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana mojego E6 na E7  ..., E6 nie są już dostępne do wymiany... mam nadzieje że z E7 będzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać to była od początku jakaś walnięta sztuka.

3D poszło się j.... :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety..., Pierwszy problem z wypaleniem to rzeczywiście "efekt walniętej sztuki" kolejne egzemplarze to problem  jednorodności. Tzn niestety wymieniane ekrany miały dużo gorszą jednorodność niż ten założony w fabryce...Mam wrażenie że to co LG daje na "serwis" to albo drugi sort,albo tego nie weryfikuje...

Szkoda bardzo tego 3D...,ale serio "żaluzje" w obrazie to słaby pomysł na TV za 20 tys...

IMG_3246.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Min. dlatego jestem zdania, że w razie problemów (o ile to możliwe) lepiej korzystać z rękojmi i ścigać sprzedawcę o wymianę na inną sztukę, niż bawić sie z serwisem producenta.

PS. Osobiście bym wysłał w/w foto do serwisu z niemiłym komentarzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, ma_ko napisał:

Niestety..., Pierwszy problem z wypaleniem to rzeczywiście "efekt walniętej sztuki" kolejne egzemplarze to problem  jednorodności. Tzn niestety wymieniane ekrany miały dużo gorszą jednorodność niż ten założony w fabryce...Mam wrażenie że to co LG daje na "serwis" to albo drugi sort,albo tego nie weryfikuje...

Szkoda bardzo tego 3D...,ale serio "żaluzje" w obrazie to słaby pomysł na TV za 20 tys...

IMG_3246.JPG

Ja pierdykam ... masakra. :angry:

Toż to Lucky Goldstar ;) .

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Xisiek napisał:

Min. dlatego jestem zdania, że w razie problemów (o ile to możliwe) lepiej korzystać z rękojmi i ścigać sprzedawcę o wymianę na inną sztukę, niż bawić sie z serwisem producenta.

PS. Osobiście bym wysłał w/w foto do serwisu z niemiłym komentarzem.

Ja celowo chciałem wymiany paneli. Ja już mogłem brać nowy TV po pierwszym panelu..., ale koniecznie chciałem zostać przy E6 i 3D. Na ostatnim panelu tak źle nie było ,ale do ideału też daleko.

Jeszcze raz podkreślę na opiekę po sprzedażną ze strony LG nie narzekam. Co więcej za rok jak wejdą nowe panele też kupię LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎2017‎-‎09‎-‎29 o 14:52, ma_ko napisał:

Ja celowo chciałem wymiany paneli. Ja już mogłem brać nowy TV po pierwszym panelu..., ale koniecznie chciałem zostać przy E6 i 3D. Na ostatnim panelu tak źle nie było ,ale do ideału też daleko.

Jeszcze raz podkreślę na opiekę po sprzedażną ze strony LG nie narzekam. Co więcej za rok jak wejdą nowe panele też kupię LG.

Przepraszam za takie pytanie. Czy Ty co roku wymieniasz TV? Te żaluzje to mam nadzieję pochodzą z E6 a nie nowego E7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie te "żaluzje" to jeden z wymienianych paneli, czekam na E7...

Czekam na nową generację OLED i przy okazji jest plan na zmianę TV w sypialni..., a jest klient na DX900 więc zobaczymy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej informuję jak obiecałem , na mojej wymienionej sztuce G6 jednorodność obrazu super , codziennie katuję TVN24 po 4-5 godzin lub inne informacyjne z paskami .

Żadnych problemów w żadnym aspekcie obrazu nie widać ani na filmach, programach czy planszach testowych .

Telewizor gra codziennie od 16 do 24.00 i non stop (bez nocy) w soboty i niedziele .

wniosek jest taki jak coś innego nie rypnie po 5-8 miechach to oznacza że potrafią zrobić też dobry telewizor . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdza się po tym co piszesz ,że określona część produkcji Oled ma problem z wypalaniem, a w zasadzie z czyszczeniem matrycy. Sama technologia sobie z tym radzi. (raczej LG nie umie tych wadliwych jednostek usunąć na etapie kontroli jakości, lub testowanie tego jest nie opłacalne na tym etapie).

Ja też potwierdzam że te wymienione panele nie miały problemów z wypaleniami, (zapewne działał dobrze system czyszczenia matrycy) , za to moje wymienione tak jak pisałem nierównomierność, banding tragiczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@abart68

Według mnie mocno ryzykujesz. O ile pamiętam masz nowy telewizor od sierpnia ? To jest raptem 2 miesiące, więc niewiele. Ocenę tego czy się coś wypali czy też w takich warunkach można wykonać dopiero po roku używania OLEDa lub po min. 2000 godzin. Generalnie dużo się dowiemy po trwającym właśnie teście wypalania B6 na rtings. Po 4 tygodniu wypalania, widać pierwsze bardziej widoczne wypalenia napisu rtings po lewej, górnej stronie, które jest najcięższym testem (logo wyświetlane na okrągłow 20/24h, bez przezroczystości). Najmocniej widać wypalenie na czerwonym. Przy zmienionej gammie, która zwiększa kontrast widać wyraźnie, że B6 do 3 tygodnia dobrze radził sobie w miarę nieźle z wypaleniami. W czwartym tygodniu jednak zaczęło się dziać coś niedobrego i układy kompensujące pewnie już nie dawały rady. Poniżej animacja tego co się dzieje z B6 w rtings.

rintgs_LGB6_red_gamma_006.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten test jest ciekawy i sam go obserwuje ale to extremum. Nikt nie będzie tak uzytkowal tv. Teoretycznie idąc ta droga ja swojego OLED'a już prawie rok uzywam tylko i wyłącznie do YouTube i Blu-ray. Czyli teoretycznie powinienem mieć już wypalone paski 21:9... A nie mam, matryca ma zero wypaleń czy powidoków, jak to wytłumaczyć?

Ten test natomiast pokazuje że trzeba się naprawdę postarać żeby uszkodzić w ten sposób OLED'a i tak świetnie sobie radzi.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kKadajo

To oczywiście prawda. Ten test to ekstremum, natomiast z moich obserwacji wynika, że OLEDom nie szkodzą czarne paski (nigdzie nie widziałem wypalonego od tego OLEDa), ale  intensywne, kontrastowe kolory. Najbardziej obecne OLEDy są wrażliwe na czerwony kolor. Ten test ma raczej odpowiedzieć na pytanie, czy OLEDy nadają się do gier, czy też do intensywnego oglądania konkretnego, jednego programu informacyjnego z kontrastowym logiem/paskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem też napisać że pogrywam od czasu do czasu na PC. Głównie w gry wyścigowe ale czasem jakieś arpg (ostatnio Andromeda). Czasem jest to posiedzenie 30min. Czasem nawet 6 godzin.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi