Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG 65E6V Test - Signature OLED 4K z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wreszcie dojechał i stoi nowy TV w salonie .

Teraz będę go używał trochę ostrożniej a o wszystkich zauważonych niekorzystnych zmianach poinformuję szanowne Forum i Forumowiczów .

Sklep pomimo ! FATALNEJ ! komunikacji wywiązał się z gwarancji z tytułu rękojmi , więc bardzo ogólnie jest OK

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5.30.10 sprostowanie, ale co wnosi nie wiem bo nie ma info..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, ma_ko napisał:

5.30.10 sprostowanie, ale co wnosi nie wiem bo nie ma info..

5.30.02 - dla 65E6V 

Chodzi o HLG HDR

31 minut temu, kobolko napisał:

5.30.02 - dla 65E6V 

Chodzi o HLG HDR

Oczywiście 5.30.10 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Waszym zdaniem po każdej aktualizacji softu należy przywrócić ustawienia fabryczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zła wiadomość, zwłaszcza jak ma się skalibrowany tv. Jesteś pewien, bo lg nigdzie o tym nie informuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie informuje, ale zaleca..., niestety klepanie ręczne... podobnie nie informuje że czyszczenie załącza się po ciągłym oglądaniu 4H..., niestety część tej "magicznej" wiedzy która powinna być w instrukcji jest dopiero "dostępna" bo bliskich spotkaniach z serwisem i to ogarniętym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5.30.10 LG nie ujawnia informacji o zmianach wnoszących przez to oprogramowanie..., dziwne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety mam negatywne spostrzeżenia dotyczący najnowszego softu 5.30.10. Mam wrażenie że obraz jest mniej wyrazisty, kontrastowy przy tych samych ustawieniach.

Gorzej wygląda sygnał 4k w HDR standardowy, jest mniej jasny, ostry i kontrastowy niż wcześniej - stracił blask. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi się odnieść, bo zaraz po aktualizacji był u mnie brat Macieja i miałem skalibrowaną wymieniona matrycę..., zrobiłem przed reset systemu...

Dziś próbowałem ustalić co wnosi ta aktualizacja i nawet LG nie wie..istne jaja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie odnoszę w ramach modelu 55C6V wprowadziła HLG HDR :)

4 godziny temu, ma_ko napisał:

Ciężko mi się odnieść, bo zaraz po aktualizacji był u mnie brat Macieja i miałem skalibrowaną wymieniona matrycę..., zrobiłem przed reset systemu...

Dziś próbowałem ustalić co wnosi ta aktualizacja i nawet LG nie wie..istne jaja...

20170811_012505.jpg

Edytowane przez mjasinsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta aktualizace E6 miały juz 3 tygodnie temu, i tu jest "jasne" co w wnosi poza HLG HDR przyciemnienie w grach HDR ,ale ta z przed 2 dni co zmieniła nie wie nikt..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 9.08.2017 o 19:12, kobolko napisał:

5.30.02 - dla 65E6V 

Chodzi o HLG HDR

Oczywiście 5.30.10 :)

[05.30.10] 
1. Fixed Juddering with HDMI 1080i 50Hz.   
2. Fixed No Audio in BBC RB1 channel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mówiłem że coś jest nie tak z płynnością przy sygnale 1080i przy poprzednim sofcie - rzeczywiście po aktualizacji 30.05.10 jest poprawa. Natomiast wydaje mi się że coś grzebnięto przy HDR-e, bo nie ma takiego blasku jak wcześniej. 

Edytowane przez tommor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już było zagrzebane wcześniej z  HDR.., potwierdzam jest "gorzej"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak macie ustawiony HDR standard? Jest to jedyne ustawienie HDR które można kalibrować, czy jest sens przenieść część ustawień kalibracyjnych z SD, HD czy jest to zupełnie inna bajka? Chodzi o balans bieli i zarządzanie kolorami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR kalibracja zupełnie inna bajka niż tryby ISF.

Ja jestem po 2 kalibracjach E6 ze względu na wymianę panela, rozbieżność w ekranie olbrzymia...

Nawet w jasności maksymalnej HDR ten nowy jaśniejszy o ponad 5% do poprzednika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie przejrzałem fora zagraniczne dość mocno pod kątem wymian i LG gwarancji, serio tylko idiotom z UK nie wymieniają wypaleń bo w 99% ekrany nie miały interwałów 4H a tak , tak wymieniają tak ekrany że jestem w szoku, np kolesie mają po 3-4 wymiany z powodu braku jednolitości w 5% (grey) , ale jak widzę to bardziej patrzą na 3-4% procent (gray) i wymiany lecą ze względu na banding i winietę...

Tak przy okazji powidoków i wypaleń, dziś w nocy z 30 minut świeciło mi logo CANAL + (tablica z przerwy) na czarnym, piękny powidok... myślałem że się utrwalił, ale "puściło po 2 wymuszonych 1H pewnie jak bym zostawił na cykle 4H też by wyczyściło...

Ale zakładam że to logo z maks 2H na ekranie i jest na stałe..., więc jednak teoria o tylko "żółtym" też idzie w łeb... moim zdaniem funkcja przesuwnego pixela o kant [beeep]y działa w tych TV...

Logo było pięknie widać na 5% - 10% Gray...

Na Sony A1 jest "równie" dobrze... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie oglądam telewizje tak że na dość średnich ustawieniach ale TVN24 około 4 godziny dziennie (standard użytkownik).

Wszystkie filmy oraz materiały 4K na expert jasne pomieszczenie i na żadnych planszach nie widzę nawet śladu powidoków , muszę też 

przyznać że jednorodność nowego panelu a właściwie nowego TV jest rewelacyjna . Panel z marca 2017

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi