Skocz do zawartości
Gmeru

Samsung KS8000 SUHD TEST Ultra HD Premium

Rekomendowane odpowiedzi

A w menu na 100% nie ma opcji regulujące tryb stand by. Coś mi się kojarzy ze można ustawić po jakim czasie telewizor sie całkowicie wyłącza

Wysłane z mojego SM-N910C

Edytowane przez Piteron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadkowo znalazłem rozwiązanie! Może się komuś przyda....

Okazało się, że po wyłączeniu LCD pilotem można go "normalnie" (czyli naciskam przycisk 'power' i LCD się włącza) włączyć przez jakiś krótki czas. Potem LCD przechodzi w stan "głębokiego" czuwania i po naciśnięciu przycisku power trzeba odczekać..... uwaga! ..... jakieś 50 sekund zanim LCD powstanie z martwych. Odkryłem to przypadkiem kiedy zrezygnowany przyciskaniem wszelkich możliwych przycisków na pilocie (łącznie z czujką IR w dolnym prawym rogu LCD) wyszedłem wściekły z pokoju, by po minucie usłyszeć że telewizor ożył.

Co to jest za dziwna opcja 'głębokiego' uśpienia ? Nadmieniam, że powyłączałem wszelkie 'ECO' opcje. Wygląda na to, że LCD zachowuje się jak komputer, który potrzebuje troszkę czasu by się system podniósł. Jednak dziwi mnie, że wyjęcie wtyczki z kontaktu i ponowne jej wsadzenie powoduje, że LCD odpala się w ciągu 2 sekund po naciśnięciu dowolnego przycisku na pilocie.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji js8500 jest tak, u ciebie powinno być tak samo.

Włączanie funkcji szybkiego rozruchu telewizora

(MENU/123) MENU-System-Ogólne-Szybkie włączanie Samsung Spróbuj

Po wybraniu dla opcji Szybkie włączanie Samsung ustawienia Włączone telewizor będzie uruchamiał się szybciej.

" Gdy dla funkcji Szybkie włączanie Samsung jest wybrane ustawienie Włączone, można zapisać historię aplikacji

używanych w telewizorze.

" Nawet po włączeniu funkcji Szybkie włączanie Samsung pobór mocy wyłączonego telewizora spełnia specyfikacje

dotyczące zużycia energii w trybie gotowości podane na etykiecie produktu.

" Funkcja Szybkie włączanie Samsung działa po włączeniu telewizora, jeżeli po wybraniu dla funkcji Szybkie włączanie

Samsung ustawienia Włączone przewód zasilający telewizora pozostaje podłączony do zasilania. Po odłączeniu

przewodu zasilającego i jego ponownym podłączeniu, a następnie włączeniu telewizora funkcja ta nie działa.

Edytowane przez marcintip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam "Szybkiego uruchamiania". Rozmawiałem z infolinią Samsunga i ta opcja była dostępna w LCD z 2015r. Pracownik infolinii zasugerował mi wyłączenie auto-uruchamiania smart hub i ostatniej aplikacji. Zobaczymy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli KS7000 nie ma tego podstawowego pilota, który jest w starszych modelach? W materiałach promocyjnych i na stronie są dwa piloty ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W polskiej dystrybucji jest tylko jeden pilot - ten 'smart' z kilkoma przyciskami. Wyłączenie auto-uruchamiania niczego nie zmieniło. Przyjdzie mi przyzwyczaić się do 50-sekundowego rozruchu 49ks7000. Szkoda że pad od xboxa działa tylko na USB (bezprzewodowo ten LCD obsługuje jedynie klawiaturę BT).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można dokupić standardowy pilot lub używać ten ze wcześniejszych modeli? Gdzie na tym "smarcie" są takie klawisze, jak "source" czy "guide"?

Brak normalnego pilota każe mi się głęboko zastanowić nad zakupem KS7000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie na tym "smarcie" są takie klawisze, jak "source" czy "guide"?

Brak normalnego pilota każe mi się głęboko zastanowić nad zakupem KS7000.

Ten 'smart pilot' jest bardzo wygodny w obsłudze. Source i inne opcje wybierasz w menu (to akurat działa błyskawicznie, w przeciwieństwie od włączania LCD ;-) ). Drugi (klasyczny) pilot jest moim zdaniem niepotrzebny.

Minusy tego LCD to powooooolne włączanie (50sek), nie obsługuje bezprzewodowego pada od xboxa, nie widzi mojego HDD 1TB Transcend i brak usb 3.0.

Na plus: akość obrazu, stabilność systemu, dostęp do youtube, internetu, ustawień , widzi mój amplituner więc dźwięk mam 5.1, bez problemu współpracuje z tabletem i starszym HDD (seagate 320MB usd2.0), wszelkie typy plików muzycznych, graficznych czy filmowych otwiera bez zająknięcia.

Gdybym drugi raz mógł wybierać to wybrałbym się do MM i przetestował jeszcze panasonica 50DX750. Zwłaszcza jego współpracę z moim HDD 1TB na usb 3.0. Porównałbym też jego system operacyjny i czy otwiera wszystkie typy plików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten 'smart pilot' jest bardzo wygodny w obsłudze. Source i inne opcje wybierasz w menu (to akurat działa błyskawicznie, w przeciwieństwie od włączania LCD ;-) ). Drugi (klasyczny) pilot jest moim zdaniem niepotrzebny.

Minusy tego LCD to powooooolne włączanie (50sek), nie obsługuje bezprzewodowego pada od xboxa, nie widzi mojego HDD 1TB Transcend i brak usb 3.0.

Na plus: akość obrazu, stabilność systemu, dostęp do youtube, internetu, ustawień , widzi mój amplituner więc dźwięk mam 5.1, bez problemu współpracuje z tabletem i starszym HDD (seagate 320MB usd2.0), wszelkie typy plików muzycznych, graficznych czy filmowych otwiera bez zająknięcia.

Gdybym drugi raz mógł wybierać to wybrałbym się do MM i przetestował jeszcze panasonica 50DX750. Zwłaszcza jego współpracę z moim HDD 1TB na usb 3.0. Porównałbym też jego system operacyjny i czy otwiera wszystkie typy plików.

Ja posiadam wersje 55 cali i u mnie wyłączenie i włączenie trwa około 5 sekund więc nie wiem w czym u ciebie problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie wiem... Może mam ma za dużo sprzętu podłączonego do tego telewizora, albo 49KS7000 ma jakiś wolniejszy procek ?

Po naciśnęciu POWER telewizor potrzebuje jakiś 50-55 sek aby się obudzić. Potem naciskanie POWER włącza go i wyłącza w ciągu 2 sek, ale wystarczy, że wyłączę go i poczekam z kwadrans to znowu potrzeba jakiś 50 sek aby przywrócić go do życia.

Próbowałem różnych sposobów, łącznie z resetem i wyłączeniem wszystkich ECO funkcji, ale bez rezultatu. Ten typ tak ma i raczej przyjdzie mi z tym żyć. Traktuję to na pewnym luzie, w końcu komputery też potrzebują jakąś minutkę, aby system ruszył....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sprawdź w sklepie inny egzemplarz KS7000. Jeśli będzie to samo to albo to wina wadliwego softu, ale jeśli to nie soft, to ten TV to zwyczajny szmelc. Nowoczesny TV nie ma prawa uruchamiać się 50 sek. No rozumiem - pierwsze uruchomienie po wyjęciu z pudełka, ale przy standardowym korzystaniu jest to dla mnie problem całkowicie niedopuszczalny. Czytałem, że KS7000 ma słabszy procek tego zainstalowanego w KS8000 (niższe taktowanie). Gdzieś ta różnica cenowa musi wyjść. W końcu to TV za niemałe pieniądze, a nie manta za 1000 zł.

Coraz więcej zgłaszanych problemów z KS7000 zaczyna wskazywać na to, że firma totalnie pojechała po kosztach pakując do TV wszystko co możliwie najtańsze. Od lat samsung słynął ze stosowania bardzo tanich komponentów, ale w tym roku to chyba już całkowicie przegiął.

Jak dla mnie to kolejny argument do zakupu konkurencyjnego Panasa 58DX750 :)

Edytowane przez rafcio76r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli faktycznie ponad 50 sek to sorry ale dyskwalifikacja. Telewizory z androidem do pelnej gotowosci uruchamiają sie dużo szybciej

Jam dorwe jakiegos ks 7000 to przyjrze sie temu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli faktycznie ponad 50 sek to sorry ale dyskwalifikacja. Telewizory z androidem do pelnej gotowosci uruchamiają sie dużo szybciej

Jam dorwe jakiegos ks 7000 to przyjrze sie temu

Ja podczas testów 60KS7000 z bad pixelami akurat nie włączałem TV, ponieważ wcześniej zrobił to pracownik neonetu. Nie sądziłem, że tak oczywista rzecz - jak szybkie uruchomienie TV - może stanowić problem w TV za taką kasę. To jest chore, ponieważ oznacza to powrót do bardzo starych TV czarno-białych, które potrzebowały konkretnego czasu na rozruch zanim obraz pojawił się na ekranie :) Daj znać jak sprawdzisz to w sklepie i napisz czy się to potwierdziło, bo być może kolega klata99 trafił na TV z defektem. Jeśli tak, to pozostaje wymiana na inną sztukę, a jeśli to niemożliwe to zgłoszenie usterki na serwis. Ja bym takiego gó**a nie zdzierżył, bo TV z tak długim rozruchem to zwyczajny bubel :(

Edytowane przez rafcio76r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Powiedz mi, bo nie mogę tego od nikogo wyciągnąć, a od tego uzależniam zakup KS7000: jak prezentuje się upscaling materiału FHD (płyty Blu-Ray) do prawie UHD przez telewizyjny procesor? Jest dobrze, ok, czy źle? Warto inwestować w zewnętrzny sprzęt do upscalingu, jak odtwarzacz UHDBD Samsunga, który robi to ponoć bardzo dobrze, czy procesor tv wystarcza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A żeś sie tego skalowania uczepil

Przeczytaj ostatnie testy Macieja

W skrociu obecne telewizory bardzo dobrze skaluja obraz. I ja sie zdecydowanie pod tym podpisuję. To na sąsiednim forum jakieś czary odchodza nad upscalowaniem ze to niby Philipsy robią genialnie a samsungi tak sobie

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A żeś sie tego skalowania uczepil

Przeczytaj ostatnie testy Macieja

W skrociu obecne telewizory bardzo dobrze skaluja obraz. I ja sie zdecydowanie pod tym podpisuję. To na sąsiednim forum jakieś czary odchodza nad upscalowaniem ze to niby Philipsy robią genialnie a samsungi tak sobie

Przyczepiłem się, bo posiadam sporo filmów na BD i nie chcę ich ponownie wymieniać na UHDBD, ale nie chcę mieć też gorszej jakości niż ta, którą oferuje FHD, a skoro mam wydać 5000 zł na tv to chcę być zeń zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całą odpowiedzialnością Ci powiem tak ze nic nie będziesz wymieniał

Jesli podasz sygnał z BR nawet budżetowego za 400 zl jakość obrazu na UHD albo bedzie lepsza albo taka sama na 49 calach

Jakość playera widać dopiero na baaaardzo duzych ekranach powyżej 75 cali ale i tu nie można powiedzieć że z playera za 1000 zl obraz jest zly a z playera za 6 tys dobry. To są niuanse ktorych trzeba wiedzieć gdzie szukać i co najważniejsze trzeba mieć możliwość porównania obu playerow bezpośrednio. Na moim js8500 nie widac ŻADNEJ różnicy między moim bd f7500 a oppo 103eu. Na 110 calowym projektorze widzieliśmy że oppo lepiej daje sobie radę ze szczegolami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 110 calowym projektorze widzieliśmy że oppo lepiej daje sobie radę ze szczegolami

czyli mial wlaczone jakies poprawiacze?

bo jak oba dzialaly w trybie 'pure' to bylby cud by choc jednym pikselem sie roznil obraz.

Przyczepiłem się, bo posiadam sporo filmów na BD i nie chcę ich ponownie wymieniać na UHDBD, ale nie chcę mieć też gorszej jakości niż ta, którą oferuje FHD, a skoro mam wydać 5000 zł na tv to chcę być zeń zadowolony.

jakosc jak na full hd mozna bylo osiagnac na panasonicach 1 pixel byl wtedy wyswietlany na 4 a nie skalowany .

wg mnie fajna funkcja bo normalne skalowanie rozmydla obraz.

ale postrzeganie ktory wariant jest lepszy nie jest oczywiste. co tobie bardziej bedzie pasowac musisz sam sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całą odpowiedzialnością Ci powiem tak ze nic nie będziesz wymieniał

Jesli podasz sygnał z BR nawet budżetowego za 400 zl jakość obrazu na UHD albo bedzie lepsza albo taka sama na 49 calach

Jakość playera widać dopiero na baaaardzo duzych ekranach powyżej 75 cali ale i tu nie można powiedzieć że z playera za 1000 zl obraz jest zly a z playera za 6 tys dobry. To są niuanse ktorych trzeba wiedzieć gdzie szukać i co najważniejsze trzeba mieć możliwość porównania obu playerow bezpośrednio. Na moim js8500 nie widac ŻADNEJ różnicy między moim bd f7500 a oppo 103eu. Na 110 calowym projektorze widzieliśmy że oppo lepiej daje sobie radę ze szczegolami

Ja oglądam filmy na PS3/PS4, czyli Twoim zdaniem nie trzeba kupować zewnętrznego playera (np. odtwarzacza UHDBD) i konsole wystarczą? A kable HDMI trzeba powymieniać na 2.0a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony, jeśli zakupię ten player UHDBD Samsunga, będą już gotowy na nowe płyty, a większość tegorocznych filmów wyjdzie już na nowych płytach (u nas miały się pojawić w czerwcu, a mamy lipiec i nadal nic - choć cena nie zachęca, ponoć 150 zł, jak podaje PC World).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

ten art to raczej pokaz ignorancji

kable high-speed gwarantuja 10gbps a do max wypas uhd potrzeba 18gbps

o ile przy krotkim kablu 1-2m wszystko raczej bedzie dzialac nawet na tych zwyklych to przy 5-10m moga byc problemy.

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jal zakupisz ten player teraz to:

1-jesteś jakieś 1000zl w plecy

2-nie masz żadnej pewności że za moment czegoś nie wymyślą

3-nigdy nie kupił bym urządzenia które kosztuje krocie i jest nowością na rynku

4-jak ceny UHD BR w HDR będą po 150 zl to.............zresztą szkoda mi kaktusa i ręki

Widzę ze jesteś mocno nakręcony na ten player. Ale moim zdaniem ani on nie jest wart obecnych pieniedzy. Ani nie zauważysz różnicy miedzy nim a swoim PS szczególnie na 49 calach

Ale jak to mówią nie moja kasa nie mój cyrk

Co do kabli to nie wiem nie znam sie zarobiony jestem. Każdy niech zrobi jak uważa ale zanim wyda kupę kasy niech sprawdzi i porówna w ślepym tescie kabel obecny za 30 zl z kablem 2.0a za 300 zl

Edytowane przez Piteron
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie wiem... Może mam ma za dużo sprzętu podłączonego do tego telewizora, albo 49KS7000 ma jakiś wolniejszy procek ?

Po naciśnęciu POWER telewizor potrzebuje jakiś 50-55 sek aby się obudzić. Potem naciskanie POWER włącza go i wyłącza w ciągu 2 sek, ale wystarczy, że wyłączę go i poczekam z kwadrans to znowu potrzeba jakiś 50 sek aby przywrócić go do życia.

Próbowałem różnych sposobów, łącznie z resetem i wyłączeniem wszystkich ECO funkcji, ale bez rezultatu. Ten typ tak ma i raczej przyjdzie mi z tym żyć. Traktuję to na pewnym luzie, w końcu komputery też potrzebują jakąś minutkę, aby system ruszył....

To możliwe, że 49KS7000 ma gorszy procesor, mój 60KS7000 którego używałem przez tydzień uruchamial się błyskawicznie, niezależnie od tego czy wyłączyłem go na kwadrans, czy na noc..

A jeśli chodzi o małego pilota jest o wiele wygodniejszy tylko wymaga przyzwyczajenia, minusem jest, że nie ma zyroskopu i nie można poruszać kursorem.

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi