Heinrich 52 Napisano 21 Grudnia 2015 Heniek. Moim zdaniem nie. Tzn ja musialem to okupic seansem w 3D, ale dla kogos to moze stanowic wartosc dodana Widzialem sporo filmow w Atmosie w kinie i w domu, i o ile dziwekowo jest bardzo dobrze, niczego specjalnego, wyjatkowego dla instalacji Dolby Atmos na tym seansie nie znalazlem Siedzialem bardzo blisko centralnej czesci kina pomiedzy sufitowymi arraymi, ale jednak nie idealnie . Jutro albo pojutrze dam znac, czy w konkurencyjknym kinie bedzie lepiej. Tym razem siade w director's boxsie. To czekam na drugą opinię, chciałem chłopakom dorzucić bilety do prezentu pod choinkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 21 Grudnia 2015 Chyba mówimy o czymś innym i innych czasach. Kino Moskwa ( niestety) zniknęło z powierzchni ziemi w 1996r. , a Matrix to 1999r. Kino Moskwa miało świetne nagłośnienie ( wspomnę tu film Trzęsienie Zemi), po bilety na Gwiezdne Wojny IV, do "Moskwy", stało się trzy godziny w 1979r.!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heinrich 52 Napisano 21 Grudnia 2015 Oddajcie kino Moskwa!!!! i kino 1-szy Maj Zgadza się Edziuniu? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 21 Grudnia 2015 Tak jest Heniuś - Precz z syfiastymi kinoplexami !!! NA KOWNOOOOOO !!!! 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 21 Grudnia 2015 @jasiek31 "Przebudzenie wnocy" to najbardziej "children friendly" czesc, ale nie nazwalbym jej "najbardziej infantylna" Za 24 godziny będę prawie po seansie to będę mógł ocenić, z recenzji które czytałem nic takiego nie wynikało, ale wiadomo że recenzje subiektywne są. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heinrich 52 Napisano 21 Grudnia 2015 Chyba mówimy o czymś innym i innych czasach. Kino Moskwa ( niestety) zniknęło z powierzchni ziemi w 1996r. , a Matrix to 1999r. Kino Moskwa miało świetne nagłośnienie ( wspomnę tu film Trzęsienie Zemi), po bilety na Gwiezdne Wojny IV, do "Moskwy", stało się trzy godziny w 1979r.!!! 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 21 Grudnia 2015 Za 24 godziny będę prawie po seansie to będę mógł ocenić, z recenzji które czytałem nic takiego nie wynikało, ale wiadomo że recenzje subiektywne są. Pozdrawiam. z tym infantylizmem to źle się wyraziłem - film nie jest infantylny ale 2 sceny po prostu psują spójność scenariusza jako filmu sf - ale w ramach "star wars" da się z tym żyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 22 Grudnia 2015 Hmmm zrobiłem to: zamiast poczekać na normalne kino wbiłem do ... takiego zwyklejszego przy moim domu ;- ). W sensie kupiłem bilet 21.55 a na siedzeniu byłem 22.04 ; ) Ale chyba przeszła mi już ochota na sprawdzenie innych wersji... może złote odwiedzę. Ale aż tak dźwiękowo mnie nie porwało. Małooooooo. Więcej....... tak bym to podsumował. Trochę rozczarowanie też ; ) Ale to dlatego, że nas nie da się już zaskoczyć.... to co było to było. To będą zawsze najpiękniejsze wspomnienia. Teraz są inne czasy i zawsze będziemy wspominać... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Gmeru Ale jakbys mial znowu 7 lat, to chyba bys w majtki sikal, co? A moze zreszta i nie. Dzisiejsze dzieciaki, maja zupelnie inne odniesienie. Zreszta za czasow; kiedy SW trafilo do kina, dla starszych widzow to tez musiala byc nie lada gratka, bo raczej nie widzieli niczego takiego wczesniej. Niby byly filmy i seriale sci-fi z akcja, ale dla polskiego widza niedostepne. O SFX nie wspomne. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez binary 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 22 Grudnia 2015 Dokładnie;))))))) i tak ma być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 22 Grudnia 2015 Gmeru Ale jakbys mial znowu 7 lat, to chyba bys w majtki sikal, co? A moze zreszta i nie. Dzisiejsze dzieciaki, maja zupelnie inne odniesienie. Zreszta za czasow; kiedy SW trafilo do kina, dla starszych widzow to tez musiala byc nie lada gratka, bo raczej nie widzieli niczego takiego wczesniej. Niby byly filmy i seriale sci-fi z akcja, ale dla polskiego widza niedostepne. O SFX nie wspomne. Dzieckiem nie byłem, a i tak gacie miałem mokre, szczękę podnosiłem tydzień z gleby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jgx 0 Napisano 22 Grudnia 2015 Przed obejrzeniem najnowszej części chciałem obejrzeć całość - jak to powinienem oglądać w/g epizodów tzn, I, II, III itd czy w/g kolejności kręcenia (rok produkcji) poszczególnych części pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Jgx. Najlepiej jak zaczniesz od Genesis Skoro jednak pytasz,; to najpewniej nie jestes ortodoksem. Wg mnie niczego nie powinienes ogladac, bo zepsujesz sobie film. Tyle Ci napisze bez spoilowania. A co do kolejnosci ogladania, to napisze, ku pamieci innychn pytajacych. Ogladac warto w kolejnosci powstawania filmow. Mozna ewentualnie odpuscic fatalny ep I, bo jedynym elementem fabularnym, mogacym miec znaczenie dla dalszej historii, jest to ze jej bohater urodzil sie niewolnikiem. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez binary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dawidowski1000 22 Napisano 23 Grudnia 2015 Dla mnie mocne 9/10. Oczywiście 2D i napisy. Godna "kontynuacja" sagi z lat 80-tych...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VETO 10 Napisano 23 Grudnia 2015 Zostałem zaproszony więc poszedłem za darmo - ten film sporo wad i czasami dłużyzną pachnie . Dla mnie niestety nie do zaakceptowania . Uwaga ! dostałem się na podkład(dubbing) polski+2D dramat ! Dlatego o dźwięku nie wypowiem się za dobrze ... gdzie jest muzyka Johna Williamsa i sceny pasujące do niej ? Helios Magnolia Wr. sala nr 6 . Salka była na ok 250 osób ,szerokość ekranu 10m , kopia 200GB 2K DCI -2,35:1 (wszystkie takie kopie mają ,czy ekran 10m czy większy),projektor Christie model nie dostałem informacji . Lama od projektora robiła lekko pomarańczową flarę na środku ekranu w ciemnościach - obraz mało kontrastowy w ciemnych scenach brakowało informacji + desaturacja ale akceptowalna . A i tak to był najlepszy obraz jaki widziałem w kinie od kiedy do kina chodzę - to mnie zdziwiło na plus . REKLAMY przed filmem trwały 26 min 18.30 a film poszedł 18.56!!!! Reżyser i wytwórnia nie poradziła sobie z tym filmem - przykre . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 23 Grudnia 2015 Hmmm... Iść do kina i robić dochodzenie z czego, jak??? Ciekawe czy dociekasz z czego jest jedzenie??? Ile - tyle Po co - po to Jaki-taki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 23 Grudnia 2015 Uwaga ! dostałem się na podkład(dubbing) polski+2D dramat ! Dlatego o dźwięku nie wypowiem się za dobrze ... gdzie jest muzyka Johna Williamsa i sceny pasujące do niej ? Co masz na myśli? Wycięli muzę przy dubbingu ?! Właśnie przesłuchałem soundtrack i raczej jest "w klimacie":) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROMAN38 93 Napisano 23 Grudnia 2015 Zostałem zaproszony więc poszedłem za darmo - ten film sporo wad i czasami dłużyzną pachnie . Dla mnie niestety nie do zaakceptowania . Uwaga ! dostałem się na podkład(dubbing) polski+2D dramat ! Dlatego o dźwięku nie wypowiem się za dobrze ... gdzie jest muzyka Johna Williamsa i sceny pasujące do niej ? Helios Magnolia Wr. sala nr 6 . Salka była na ok 250 osób ,szerokość ekranu 10m , kopia 200GB 2K DCI -2,35:1 (wszystkie takie kopie mają ,czy ekran 10m czy większy),projektor Christie model nie dostałem informacji . Lama od projektora robiła lekko pomarańczową flarę na środku ekranu w ciemnościach - obraz mało kontrastowy w ciemnych scenach brakowało informacji + desaturacja ale akceptowalna . A i tak to był najlepszy obraz jaki widziałem w kinie od kiedy do kina chodzę - to mnie zdziwiło na plus . REKLAMY przed filmem trwały 26 min 18.30 a film poszedł 18.56!!!! Reżyser i wytwórnia nie poradziła sobie z tym filmem - przykre . Ooo czyli mają pliki nieskompresowane że zajął aż 200 giga, ciekawe co to za format wykorzystują w kinach cyfrowych.Wg IMDB został nagrany kamerami IMAX i pewne sceny mają format 1:44 lub 1:90 tak jak było na Amazing Spiderman i Prometeuszu.Raczej nie ma nigdzie info aby nagrywali go w 4K, oj słabiutko .Dobrze by było aby ktoś wypowiedział się jeśli ogladał to na zachodzie albo w USA, jaki tam mają dżwięk w kinach, bo taki film musi mieć extra stronę audio a u nas w kraju kina mają to gdzieś.Taki film wyglądał by wybornie z kliszy 35 mm z racji głębi kosmosu a tu wszystko mamy szare !!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Jaki nieskompresowany?! Skompresowany tyle ze bezstrarnie. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez binary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) ROMAN38, po kolei. W kopiach cyfrowych dla kin stosuje się kompresję JPEG2000. Więcej tutaj. VII była kręcona głównie w 35mm anamorficznie i skończona w 2K. Jedna ze scen była kręcona kamerami IMAX. To że w kinie masz słaby kontrast nie jest efektem przejścia na cyfrę, a sprzętu wykorzystywanego w Twoim kinie oraz innych czynników wpływających na jakość obrazu. U mnie od kiedy Helios wykosił konkurencyjne kina to mam wrażenie, że w ogóle przestali inwestować w sprzęt i jest pod tym względem słabiutko. Do tego w większości sal filmy 2.39:1 są wyświetlane z pasami góra/dół bez żadnych maskownic i żenujący kontrast nieźle wtedy daje po oczach. Da się jeszcze przeżyć gdy lampa jest w miarę jasna oraz gdy projektor jest sfokusowany, w przeciwnym razie ostrość obrazu jest taka jakbym u siebie w domu walnął z projektora divx'a na 100 calach Aż strach się bać jak będzie wyglądał The Hateful Eight z AR 2.76:1 na tych ich ekranach, ale tego się nie dowiem bo na ten film wybieram się do innego miasta. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez misfit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 23 Grudnia 2015 Zostałem zaproszony więc poszedłem za darmo - ten film sporo wad i czasami dłużyzną pachnie . Dla mnie niestety nie do zaakceptowania . Uwaga ! dostałem się na podkład(dubbing) polski+2D dramat ! Dlatego o dźwięku nie wypowiem się za dobrze ... gdzie jest muzyka Johna Williamsa i sceny pasujące do niej ? Helios Magnolia Wr. sala nr 6 . Salka była na ok 250 osób ,szerokość ekranu 10m , kopia 200GB 2K DCI -2,35:1 (wszystkie takie kopie mają ,czy ekran 10m czy większy),projektor Christie model nie dostałem informacji . Lama od projektora robiła lekko pomarańczową flarę na środku ekranu w ciemnościach - obraz mało kontrastowy w ciemnych scenach brakowało informacji + desaturacja ale akceptowalna . A i tak to był najlepszy obraz jaki widziałem w kinie od kiedy do kina chodzę - to mnie zdziwiło na plus . REKLAMY przed filmem trwały 26 min 18.30 a film poszedł 18.56!!!! Reżyser i wytwórnia nie poradziła sobie z tym filmem - przykre . A który Helios we Wrocławiuże z ciekawości zapytam, chociaż odpowiedź znam bo zapewne ten w Magnolii który już dawno powinien wymienić sprzęt i ogólnie zostać odnowiony bo chodzenie tam na filmy to katowanie się na własną prośbę. A teraz dołoże swoje pięc groszy do tematu głównego Byłem wczoraj o 20 we Wrocławskim Heliosie ale tym nowym. Co do samego filmu to mam mieszane uczucia, ogólnie jestem na tak. ale widać że reżyser poszedł bezpieczną drogą i fabuła jest mocno zbliżona do A New Hope, mam nadzieję że w następnych częściach będzie lepiej. Najbardziej zawiódł mnie nowy "czarny charakter" który niestety Vaderowi to nie mógłby nawet butów pastować,strasznie mnie irytował w większości scen. A teraz co do samego kina, Sala nr 7, seans Dolby Atmos, 3D z napisami. Obraz jak dla mnie rewelacja, super 3D i nie za ciemny (chyba jednak mają w kinie te projektory 4K którymi się chwali przed otwarciem), co do dźwięku to niezły ale efektu WOW nie miałem, oczekiwałem że jak Atmos to dużowięce mi nad głową będzie latało i teraz nie wiem czy to film tak mało miał tych efektów czy nagłośnienie w kinie jednaksłabo zrobione. Nic poczekam i porównam w domu jak już będzie wersja BR. Pozdrawiam. Jeszcze jedno. W przeciwieństwie do Multikina, Helios okulary na seans 3D sprzedaje, uważam że to dobre posunięcie z ich strony, teraz w przypadku seansu 3D będę raczej wybierał ich kino,zawsze to parę złotych w kieszeni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VETO 10 Napisano 23 Grudnia 2015 Magnolia sala nr 6 bubbing polski - uważam ,że coś zrobili z projektorami na plus . Jak oglądałem tam Avatara w3D to wyszedłem i myślałem ,że komuś walnę za ten oczoje...ny obraz . Kopia ma znaczenie ,ponieważ z obrazu 2D wychodzi a la trójwymiar jak jest dużo informacji np 1TB . A to odpowiedź kierownika na moje pytania : "Seanse Gwiezdnych wojen na Sali 6 do 18:30 są w wersji z dubbingiem. Seans o 21:30 jest z napisami. Dotyczy to repertuaru obowiązującego do 31.12.2015. Dźwięk to Dolby Digital. Projekcje spełniają wszelkie standardy projekcji cyfrowych. Pozdrawiam ------------------------------------------------------------------------------------ Andrzej Pacyga Dyrektor kina" Ręce opadają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sterbid 27 Napisano 23 Grudnia 2015 byłem . Film niezły ale czy oni ciągle musza tą gwiazdę śmierci wysadzać? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 24 Grudnia 2015 I ja obejrzałem. Na szczęście trafiła mi się sala z porządnym sprzętem bo jeśli chodzi o obraz i dźwięk to była niebo a ziemia w stosunku do wcześniej oglądanych Most szpiegów, Spectre czy Sicario. Ode mnie 7/10. + Klimat oraz humor z IV-VI. + Zwinnie wplecione do fabuły "stare" postacie, na szczęście nie miało się wrażenia, że zostali dodani tam na siłę. + Realizacja - brak rzucającego się w oczy wszędobylskiego green screena i CGI znanego z I-III czy choćby z Hobbitów. Jest tak jak lubię. + Ciekawa, wciągająca pierwsza połowa filmu... - ... czego nie można już niestety napisać o drugiej połowie w której panuje ogólny chaos oraz powielanie pomysłów z IV niemal kalka w kalkę. . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 25 Grudnia 2015 Magnolia sala nr 6 bubbing polski - uważam ,że coś zrobili z projektorami na plus . Jak oglądałem tam Avatara w3D to wyszedłem i myślałem ,że komuś walnę za ten oczoje...ny obraz . Kopia ma znaczenie ,ponieważ z obrazu 2D wychodzi a la trójwymiar jak jest dużo informacji np 1TB . A to odpowiedź kierownika na moje pytania : "Seanse Gwiezdnych wojen na Sali 6 do 18:30 są w wersji z dubbingiem. Seans o 21:30 jest z napisami. Dotyczy to repertuaru obowiązującego do 31.12.2015. Dźwięk to Dolby Digital. Projekcje spełniają wszelkie standardy projekcji cyfrowych. Pozdrawiam ------------------------------------------------------------------------------------ Andrzej Pacyga Dyrektor kina" Ręce opadają Heliosa w Magnolii należy omijać szerokim łukiem, jedyna jego zaleta to bezproblemowe parkowanie za darmo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach