Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 23.01.2017 o 21:30, fafcin napisał:

Witam

mam już drugi egzemplarz tego telewizora i zauważyłem coś czego wcześniej nie widziałem, i coś co mnie trochę załamało. A mianowicie w czasie oglądania filmu w momencie gdy obraz na sekundę znika widać strasznie nierówność podświetlenia praktycznie jak w LED, myślałem że w OLEDach coś takiego nie występuje.

Dodam że na planszach testowych czerń jest wyświetlana praktycznie jak smoła, czy w momentach np przełączania kanałów czerń też jest ok. Da się to tylko zauważyć w czasie oglądania filmu z dysku twardego, albo gdy oglądałem kabarety w telewizji i kamera pokazywała nieoświetloną publiczność.

Sorry za jakość zdjęcia, jest to oczywiście trochę mniej widoczne, ale spokojnie gołym okiem widać że brzegi (lewa i prawa strona) są czarne a cały środek świeci na szaro :/

W takim razie coś jest albo nie tak z czernią w pliku, albo jest ona jednorodną szarością. Być może masz też niepoprawnie ustawiony poziom czerni i dlatego ona świeci, no, a w oledzie wiadomo, że pierwsze odcienie tuż ponad czernią nie są zbyt jednorodne, jeśli chcemy je wyświetlić na całym telewizorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, loky napisał:

To by oznaczało, ze te telewizory w ogóle nie nadają się do telewizji, bo byłyby takie 'cuda' cały czas.

Fafcin włącz to i napisz co widać https://youtu.be/Qi4Wy7vE8-o

Ja na 65b6 widzę szara plansze z troche ciemniejszym szerokim pionowym pasem na środku, dwoma pasami poziomymi i dosyć duża degradacja szarości => czerni na prawej pionowej krawędzi panelu . Lewa krawędź dużo lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, maxkorzen napisał:

Ja na 65b6 widzę szara plansze z troche ciemniejszym szerokim pionowym pasem na środku, dwoma pasami poziomymi i dosyć duża degradacja szarości => czerni na prawej pionowej krawędzi panelu . Lewa krawędź dużo lepsza.

Zamieściłem link, bo chciałem, żeby fafcin napisał czy widzi na tym tego 'pająka'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 24.01.2017 o 22:54, loky napisał:

To by oznaczało, ze te telewizory w ogóle nie nadają się do telewizji, bo byłyby takie 'cuda' cały czas.

Fafcin włącz to i napisz co widać https://youtu.be/Qi4Wy7vE8-o

To zdjęcia już bardziej odzwierciedla to co widzę w rzeczywistości, poprzednie było trochę za długo naświetlane i wyszło trochę za jasne. Tutaj to już nie wygląda tak źle, ale zarysy tego "pająka" i ciemniejsze boki (szczególnie prawy) są widoczne.Zdjęcie jest nieostre więc "pająk" się trochę rozmył ale widać go nawet na tym zdjęciu.

_MG_9733.JPG

Przepraszam że post jeden po drugim, ale chciałbym jeszcze dodać że tym razem w rzeczywistości boki były trochę ciemniejsze niż na tym zdjęciu. Aparat zawsze trochę oszukuje.

I wydaje mi się że podczas robienia poprzedniego zdjęcia te nierówności były jednak bardziej widoczne, bo teraz to wydaje mi się że nie wygląda to źle. Gdyby te nierówności były tylko takie jak na tym zdjęciu, to nie zauważył bym tego podczas oglądania programu telewizyjnego (sceny z nieoświetloną publicznością), a właśnie wtedy to pierwszy raz zauważyłem ( w szczególności to że boki są czarne a środek nie). 

Edytowane przez fafcin
wymiana zdjęcia na lepszą jakość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym pierwszym zdjęciu spodziewałem się, że będzie gorzej. Nie wiem jak jest w 910, ale w b6 można w menu serwisowym uruchomić kompensację, która jeśli dobrze rozumiem ma za zadanie niwelować takie rzeczy. To wymaga wezwania serwisanta, bo bez serwisowego pilota się do menu nie dostaniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z posiadaczy ma problem z obsługą innych urządzeń po Hdmi-arc i cec. Nie ma dźwięku z soundbar i tv nie przełącza się na odpowiednie hdmi. A nie jedno, ani drugie nie chce działać mimo że na innych tv działało bez problemu. Simplink oczywiście został włączony.

Jedyne co działa to sterowanie odtwarzacza DVD Panasonic za pomocą magic remote. I tu pojawia się drugie pytanie, jak zrobić np. "stop" podczas odtwarzania filmu przy takiej opcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, loky napisał:

Po tym pierwszym zdjęciu spodziewałem się, że będzie gorzej. Nie wiem jak jest w 910, ale w b6 można w menu serwisowym uruchomić kompensację, która jeśli dobrze rozumiem ma za zadanie niwelować takie rzeczy. To wymaga wezwania serwisanta, bo bez serwisowego pilota się do menu nie dostaniesz.

Co rozumiesz przez wezwanie serwisanta? Co zgłosić? Plamy na ekranie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, fafcin napisał:

To

_MG_9733.JPG

jak widze takie zdjęcie to aż ciśnie mi się komentarz że OLED na czarnym ekranie jest przeciwieństwem LCD - tam zadziała pełne wygaszanie i mamy perfekcyjną czerń

a tu taki "clouding" :(

na szczeście staram się nie ogladac tego typu "audycji" :) więc z tą wadą pewnie mógłbym żyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaus, ale to nie jest czarny ekran, tylko 5% 'ponad czarny' - szary taki znaczy :) Na oledach nie ma cloudingu a czerń jest jak na wyłączonym telewizorze.

Czy nie załapałem sarkazmu?

Edytowane przez loky
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 23.01.2017 o 21:30, fafcin napisał:

.

Panowi sami szukacie na silę problemow.Odpowiedzcie sobie na jedno ważne pytanie, czy w czasie normalnego użytkowania widać cokolwiek??Bo u mnie nie widać nic, ale też niczego nie szukałem, nie odpalałem niczego żeby sobie nie zawracać głowy .Moim zdaniem nie ma sensu się szarpać o to ,ze na jakiś planszach coś widać, serio kto takie plansze ogląda zamiast filmów ?? :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety widać. Wczoraj zauważyłem, ze w miejscach gdzie na planszy 5% szarości mam ciemniejsze pasy, rownież śnieg jest ciemniejszy a to dalego od słabego podświetlenia w luminancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Danio31b napisał:

Panowi sami szukacie na silę problemow.Odpowiedzcie sobie na jedno ważne pytanie, czy w czasie normalnego użytkowania widać cokolwiek??

Danio31b nie szukam niczego na siłę, te nierówności zauważyłem podczas oglądania telewizji w ciemnych scenach, później dla pewności włączyłem plik mkv. raczej dobrej jakości i tam się to potwierdzało, dopiero później sprawdzałem to na planszy 5% szarości (co ciekawe na tej planszy obraz według mnie wcale nie wyglądał tak źle, spodziewałem się czegoś gorszego :)  )

Post napisałem po to żeby porównać to z waszymi egzemplarzami i dowiedzieć się czy to normalne, czy wymienić na inny egzemplarz bo jeszcze mam taką możliwość.

Generalnie z telewizora jestem zadowolony, mimo jego niektórych mankamentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, fafcin napisał:

Danio31b nie szukam niczego na siłę, te nierówności zauważyłem podczas oglądania telewizji w ciemnych scenach, później dla pewności włączyłem plik mkv. raczej dobrej jakości i tam się to potwierdzało, dopiero później sprawdzałem to na planszy 5% szarości (co ciekawe na tej planszy obraz według mnie wcale nie wyglądał tak źle, spodziewałem się czegoś gorszego :)  )

Post napisałem po to żeby porównać to z waszymi egzemplarzami i dowiedzieć się czy to normalne, czy wymienić na inny egzemplarz bo jeszcze mam taką możliwość.

Generalnie z telewizora jestem zadowolony, mimo jego niektórych mankamentów.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeśli widać i ma ci to przeszkadzać przez następne 5 lat  to wymieniaj ,jeśli nie, to po co się przejmować planszami szarości?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzełączyłem dzisiaj tryby obrazu (do tej pory miałem włączony "Ekspert1" z jakimiś tam swoimi ustawieniami). Przełączyłem na "Standardowy" potem na "Kino" i na obu tych trybach z ustawieniami takie jakie były oryginalnie, te mankamenty o których pisałem wcześniej zniknęły :)

Czyli jest to kwestia któregoś ustawienia (nie wiem jeszcze którego) które w trybie "Ekspert1" było wyłączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjaśni mi ktoś, co dokładnie robi opcja super rozdzielczość w tym TV?? Czy wpływa to jakoś negatywnie na obraz, jak redukcja szumów?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyostrza krawędzie i robi to całkiem dobrze. Ja mam ustawione na low.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, kKadajo napisał:

Wyostrza krawędzie i robi to całkiem dobrze. Ja mam ustawione na low.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Wiem, w filmach ma to na off, ale przy graniu na konsoli, mam na najwyższy .Gry są o niebo ostrzejsze :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę kupić ten tv, ale mam jeszcze pewne obawy co do powidoków, a dokładniej, wystąpienia ich na trwałe.

Będzie używany do tv satelitarnej i w mniejszym stopniu filmów/seriali z internetu. 0 gier. Używany średnio z 5h na dobę. Chodzi mi o to że nawet używając tv w ten sposób, są na podstawowych kanałach w rogu loga, które ciągle są w tym samym miejscu. Nie ma z tym problemu? Chodzi mi o opinie kogoś kto używa ten telewizor około roku i więcej. Podobnie rzecz się ma, jeżeli chodzi o kanały informacyjne, paski itp. Ma znaczenie tutaj kontrast? szare przezroczyste logo, a jaskrawo żółty/biały pasek z informacjami?

Istnieje w ogóle jakiś lepszy tv full hd niż ten model?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, ae1337 napisał:

Chcę kupić ten tv, ale mam jeszcze pewne obawy co do powidoków, a dokładniej, wystąpienia ich na trwałe.

Będzie używany do tv satelitarnej i w mniejszym stopniu filmów/seriali z internetu. 0 gier. Używany średnio z 5h na dobę. Chodzi mi o to że nawet używając tv w ten sposób, są na podstawowych kanałach w rogu loga, które ciągle są w tym samym miejscu. Nie ma z tym problemu? Chodzi mi o opinie kogoś kto używa ten telewizor około roku i więcej. Podobnie rzecz się ma, jeżeli chodzi o kanały informacyjne, paski itp. Ma znaczenie tutaj kontrast? szare przezroczyste logo, a jaskrawo żółty/biały pasek z informacjami?

Istnieje w ogóle jakiś lepszy tv full hd niż ten model?

Powidoki jak ktoś jest przewrażliwiony na ich punkcie to na siłe będzie je widział tak jak ja :- ))) czasami wydaje mi się ze są! ale następnym razem widze ze ich po prostu nie ma a  OLED brzęczy cały dzień głównie na kanałach informacyjnych z przerwami na inne programy czy filmy, użytkuje go już od maja 2016, teraz mam ustawiony na Expert2 z podświetlaniem i kontrastem na 60% i jest OKY, lepszego FUL HD nigdy nie było i nie ma!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za te pieniądze nie ma dziś lepszego TV OLED fullHD na rynku, patrząc na stosunek jakosci do ceny..

Jak wszystko na świecie także i ten TV należy eksploatować z głową i zgodnie z instrukcją obsługi.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi