Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

58 minut temu, kKadajo napisał:

Ustawienie podświetlenia w oled na 85 to tak jakbyś w plazmie ustawił kontrast na 85 (w modelach które nie miały osobnego sterowania sama jasnością panelu).
Ja uzywam trzech ustawień w zależności od źródła.
Przy blu ray oled jest na 60, przy pc 50 a przy kablowce 45. Twoje ustawienie 85 jest dosyć wysokie stąd może szybsze pojawianie się powidoków. Obejrzałem u siebie parę filmów w 3d przy których podświetlenie mam na 100 ze względu na okulary i powidoki pasków 21:9 pojawiały się po każdym seansie (gdzie przy 2d nie ma po nich śladu nawet po obejrzeniu 2 filmów). Ale zawsze wszystko znika po wyłączeniu tv (system tv co dwie godziny czyści panel ważne aby pamiętać żeby tv wyłączać z pilota a nie z gniazdka).

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Ustawienie podświetlania czy kontrastu na tak niskiej wartości mija się z celem, obraz wtedy faktycznie wygląda jak na tanim LCD z Tesco. W plazmie tak niskie ustawienia były w zupełności wystarczające i akceptowalne w OLED niestety nie, dodam że mam NC+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Horacyl napisał:

Ustawienie podświetlania czy kontrastu na tak niskiej wartości mija się z celem, obraz wtedy faktycznie wygląda jak na tanim LCD z Tesco. W plazmie tak niskie ustawienia były w zupełności wystarczające i akceptowalne w OLED niestety nie, dodam że mam NC+

Dokładnie , ja man ustawione podświetlenie OLED na 75 (tyle ile jest fabrycznie w trybie kino)  i nie wyobrażam sobie, zejście choć trochę  poniżej tej wartości,bo po prostu obraz jest dla mnie za mało jasny.

Tak swoją droga, to detale w czerni to też wada tego telewizora ,  na początku tego nie widziałem bo byłem osłupiony kontrastem :) ale teraz, jak już ochłonąłem to nawet będąc lajkonikiem  z dużą wada wzroku, dostrzegam ,ze czasem w niektórych scenach  obraz  jest po prostu za ciemny . ,da się to jakoś zniwelować  konkretnymi ustawieniami ?? Wiem ,że kalibracja by pomogła, ale na razie nie wiem, czy się na nią zdecyduję 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ustawienie powyżej 60 jest wręcz oslepiajace. Jeśli chcesz aby telewizor nie gubil detali w czerni zwiększ jasność. Dobra wartość powinna być między 55-58.
Dodam ze ja swojego OLED'a skalibrowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kKadajo napisał:

Dobra wartość powinna być między 55-58.

I masz jeszcze jakieś czarne miejsca na ekranie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kolegów Horacyla i Danio31b - gratulacje za obiektywizm  spojrzenia i krytyczne oko na własny sprzęt - nie każdy tak umie. A tego typu opinie są zawsze najbardziej cenne i przydatne dla innych :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I masz jeszcze jakieś czarne miejsca na ekranie?

Tak, u siebie mam 55. Zapomniałem dodać że zależy od ustawienia gamma, u mnie BT. 1886

Chciałby żeby wszystkie LCD miały taki obraz, szczegulnie te tanie z Tesco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kKadajo napisał:

Dla mnie ustawienie powyżej 60 jest wręcz oslepiajace. Jeśli chcesz aby telewizor nie gubil detali w czerni zwiększ jasność. Dobra wartość powinna być między 55-58.
Dodam ze ja swojego OLED'a skalibrowałem.

No popatrz, dla ciebie podświetlenie OLED powyżej 60 jest za jasno ,dla mnie ustawienie jasności powyżej 50 to za jasno.Jak widać każdy lubi i jest przyzwyczajony do czego innego :) 

W dalszym ciągu nie mogę się nadziwic, jak wyglądają gry ze starych konsol, na tym TV.Niby te same konsole a gry wyglądają, jak po przeskoczeniu  na nową generację .Rewelacja :)  

To czego najbardziej się bałem przed zakupem tego TV  to powidoki ,wiadomo nowa technologia . Póki co nie zauważyłem choćby śladu po jakimkolwiek powidoku .Ok wiem ,ze tv mam ledwie 3 dni ale grając w Halo Reach, gdzie jest dużo, stałych, nie znikających,  elementów  HUD-a, nie zauważyłem żadnych negatywnych zjawisk tam gdzie się one  wyświetlały .Często mielę kanałami i uważam jak mogę żeby nie wyświetlać tego samego ,przez dluzszy czas ,wiec w moim przypadku powidok na OLED pewnie zupełnie nie grozi  xD 

Edytowane przez Danio31b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis poprosiłem na jednym z forów zagranicznych o przeprowadzenie pomiarów matrycy naszego tv. Oto co otrzymałem w odpowiedzi może komuś tutaj się przyda :

OLED 100 Contrast 100 = 360 nits 10% window
OLED 100 Contrast 80 = 285 nits 10% window
OLED 80 Contrast 80 = 235 nits 10% window
OLED 59 Contrast 80 = 180 nits 10% window
OLED 52 Contrast 80 = 160 nits 10% window
OLED 44 Contrast 80 = 140 nits 10% window
OLED 35 Contrast 80 = 118 nits 10% window
OLED 28 Contrast 80 = 101 nits 10% window
OLED 20 Contrast 80 = 80 nits 10% window

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy lepszy ale mamy pogląd ile mniej więcej jest nitow przy różnych ustawieniach światła oled.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet po zwiększeniu jasności do 100 detale w czerni dalej  się gubią,najbardziej widać to w ciemnych scenach,  na włosach postaci i ubraniach Bez kalibracji pewnie nie da się tego wyeliminować.

Tru Motion  już ogarnąłem ,jest ok ale w samsungu j6300  działało to  lepiej .trzeba się z tym pogodzić ,ze tam jest to o wiele lepsze .

Poleci ktoś jakiś konkretny  film na blu ray który pokazuje wszystkie zalety OLEDa??, ewentualnie jakieś demo FullHD?? Mam  znajomego malkontenta który twierdzi ,że poza czernią, nie ma różnicy, w jakości obrazu w porównaniu do LED :D  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Danio31b napisał:

Nawet po zwiększeniu jasności do 100 detale w czerni dalej  się gubią,najbardziej widać to w ciemnych scenach,  na włosach postaci i ubraniach Bez kalibracji pewnie nie da się tego wyeliminować.

Tru Motion  już ogarnąłem ,jest ok ale w samsungu j6300  działało to  lepiej .trzeba się z tym pogodzić ,ze tam jest to o wiele lepsze .

Poleci ktoś jakiś konkretny  film na blu ray który pokazuje wszystkie zalety OLEDa??, ewentualnie jakieś demo FullHD?? Mam  znajomego malkontenta który twierdzi ,że poza czernią, nie ma różnicy, w jakości obrazu w porównaniu do LED :D  

Ten znajomy malkontent ma dużo racji, plazmy do było coś! żaden TV jakością obrazu, kolorów, kątów nie jest w stanie im dorównać i długo nie dorówna, ODDAJCIE NAM PLAZMY YYYY!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Horacyl napisał:

Ten znajomy malkontent ma dużo racji, plazmy do było coś! żaden TV jakością obrazu, kolorów, kątów nie jest w stanie im dorównać i długo nie dorówna, ODDAJCIE NAM PLAZMY YYYY!

Kolorow? Plazmy? Kolorow?

Zchynronizujmy daty. U mnie jest styczen 2017

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Horacyl napisał:

FD Trinitron do było coś! żaden TV jakością obrazu, kolorów, kątów nie jest w stanie im dorównać i długo nie dorówna, ODDAJCIE NAM KINESKOPY YYYY! ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwiaździsta noc Van Gogha to ma kolory! I czerń! Wykopać Vincenta!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam panoramę trinitrona 32 cale - mogą oddać w wysokiej cenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie żarty żartami ale plazma jednak niszczy LCD nawet te najlepsze, tylko oled jest lepszy. Ja zmieniłem mojego vt30(który notabene poszedł do Warszawy do Pana z branży TV, pozdrawiam Panie Olafie:)) na LCD ze względu na wielkość i 4K plus HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uzylbym słowa niszczy, każda technologia ma plusy i minusy poza tym często zapomina sie, ze plazma plazmie nierówna i ocenianie wszystkich plazm przez pryzmat najlepszych modeli Panasonica to tez trochę za duze uproszczenie. Ja osobiście nie jestem zachwycony - choć czerń i kontrast serii 60 były doskonale, ale jednak bug 50Hz, posteryzacja, mrowienie fosforu, to wszystko z bliska jednak drażni.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien Dobry Wieczor*

Minal rok uzytkowania tego TV i moge z brudnym* sumieniem napisac WARTO bylo kupic ^_^

ogladam tv (jak mam czas) glownie Film/Sport/czasami jakies newsy i oczy:rolleyes:wiscie jestem nadal (po roku) zadowolony :)

netowo uzywam tylko do twojejtuby i nie pamietam tego drugiego (widocznie niewazne zeby wymieniac)

zero powidokow i wypalen (ale ja niestety uzywam tv moze max. 5 godzin na dzien lub dwa, a moze czasami 3)

po tym czasie jakie przelecial mi przez palce, jak mialbym sie poqsic i isc do sklepu wybrac sobie zapakowany/niemacany, pewnie zrobilbym to samo B)

nie ma 4K, ale mi to nie przeszkadza :P, zreszta ile tego czegos jest wartego ogladania (nie piszcie mi o BR i netflixie bo mi to niepotrzebne) w obecnej chwili?!

jak na zakup, ktory ma dzialac u mnie max 4-5 lat to byla dobra zmiana (bez skojarzen z rzadzacymi obecnie i ich wymyslami) , a jezeli bedzie cos sensownego nadawanego/wydawanego w 4K z uzgodnionymi formatami HDR VISION DOLBY THX CINEMA LOGISTIC :blink: (pewnie za jakies 3-4 lata), zaczne sie rozgladac za nowym tv.

Nie wiem czy bedzie to eLGie, Sony, Samsung, a moze Panasłonik, ale jezeli oled wytrzyma tyle ile zakladam, a Gmerajacy i Maciek beda nadal z ochota testowali te wynalazki, prawdopodobnie bedzie to eeeee oled, a moze SuperOledMegaQuantumOfSolanka  <_< 

i w odpowiednim czasie :ph34r: posilkujac sie tym co oni Tu na hydytywypolska wynokwia :D cos tam se znowu kupim :huh:

*nie wiem kto kiedy to przeczyta i nie wiem czy mozna miec do konca czyste sumienie :P

Edytowane przez malydiabelek
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam już drugi egzemplarz tego telewizora i zauważyłem coś czego wcześniej nie widziałem, i coś co mnie trochę załamało. A mianowicie w czasie oglądania filmu w momencie gdy obraz na sekundę znika widać strasznie nierówność podświetlenia praktycznie jak w LED, myślałem że w OLEDach coś takiego nie występuje.

Dodam że na planszach testowych czerń jest wyświetlana praktycznie jak smoła, czy w momentach np przełączania kanałów czerń też jest ok. Da się to tylko zauważyć w czasie oglądania filmu z dysku twardego, albo gdy oglądałem kabarety w telewizji i kamera pokazywała nieoświetloną publiczność.

Sorry za jakość zdjęcia, jest to oczywiście trochę mniej widoczne, ale spokojnie gołym okiem widać że brzegi (lewa i prawa strona) są czarne a cały środek świeci na szaro :/

_MG_9720.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, fafcin napisał:

. Da się to tylko zauważyć w czasie oglądania filmu z dysku twardego, albo gdy oglądałem kabarety w telewizji i kamera pokazywała nieoświetloną publiczność.

_MG_9720.jpg

No właśnie, czy nie jest to czasem wina jakości pliku?? Gdy plik jest w słabej jakości cierpi przede wszystkim czerń i detale w niej .Nawet ripy MKV  w 1080p mają takie mankamenty czerni  dopiero blu ray załatwia sprawę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To by oznaczało, ze te telewizory w ogóle nie nadają się do telewizji, bo byłyby takie 'cuda' cały czas.

Fafcin włącz to i napisz co widać https://youtu.be/Qi4Wy7vE8-o

Edytowane przez loky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 23.01.2017 o 21:30, fafcin napisał:

Witam

mam już drugi egzemplarz tego telewizora i zauważyłem coś czego wcześniej nie widziałem, i coś co mnie trochę załamało. A mianowicie w czasie oglądania filmu w momencie gdy obraz na sekundę znika widać strasznie nierówność podświetlenia praktycznie jak w LED, myślałem że w OLEDach coś takiego nie występuje.

Dodam że na planszach testowych czerń jest wyświetlana praktycznie jak smoła, czy w momentach np przełączania kanałów czerń też jest ok. Da się to tylko zauważyć w czasie oglądania filmu z dysku twardego, albo gdy oglądałem kabarety w telewizji i kamera pokazywała nieoświetloną publiczność.

Sorry za jakość zdjęcia, jest to oczywiście trochę mniej widoczne, ale spokojnie gołym okiem widać że brzegi (lewa i prawa strona) są czarne a cały środek świeci na szaro :/

_MG_9720.jpg

Ja przepraszam ale to wygląda jak scena z horroru albo z Archiwum X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi