Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Danio31b napisał:

... wolę wyższy kontrast OLEDA niż 5000:1 w takim Samsungu KS7000 :) 

Gdyby to 5000:1 było prawdziwe (natywne) to pewnie bym go kupił. Niestety prawdziwe jest gorsze niż w H6400 :)

Mój typ na OLEDa:

- płaska matryca z obecnej lub nowszej generacji

- wystarczy FHD

- szyba przednia jedwabisty mat

- cena do 7000 PLN

Ale póki co takie rzeczy to nawet nie w Erze (tym bardziej że już jej nie ma :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem już o to wcześniej, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi:

Czy ktoś wie, jak po najnowszej aktualizacji (WebOS 2) zgrać do USB listę programów do edytowania? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, shibby20 napisał:

910v zamówiony. Napiszę kilka zdań jak przyjdzie i oswoję się z nim.

Gdzie kupowałeś?? Kurier czy odbiór osobisty?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W lokalnym media expert. Odbiór osobisty ze sklepu. Ma to być nówka, oryginalnie zapakowana a nie powystawowka. Tak więc czekam aż sprowadza z centrali sztukę dla mnie do sklepu.

Edytowane przez shibby20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem, zakup bez obaw, profesjonalny transport, dostajesz informacje kto przyjedzie, zdjęcia osób które Ci to przywiozą, numer rejestracyjny samochodu. Dwaj Panowie wnoszą telewizor do domu i nie wyjdą póki nie sprawdzą czy telewizor jest cały. Sami rozpakowują go.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, nadja6 napisał:

Ja kupiłem, zakup bez obaw, profesjonalny transport, dostajesz informacje kto przyjedzie, zdjęcia osób które Ci to przywiozą, numer rejestracyjny samochodu. Dwaj Panowie wnoszą telewizor do domu i nie wyjdą póki nie sprawdzą czy telewizor jest cały. Sami rozpakowują go.

Czyli śmiało mogę kupować za pobraniem?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupowałem za pobraniem, zawsze płacisz wtedy przy odbiorze i masz spokojną głowę. Z ręki do ręki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Emag to dawne Agito. Zamawiałem kilka rzeczy, zawsze wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj o 11:00 OLED zawitał do mojego domu. Pierwsze wrażenia na plus. Szczęka co prawda nie opadła mi na podłogę, bo od lat użytkowałem plasmę, natomiast kolega, który raptem 3 tygodnie temu kupił philipsa 4K LED, jak zobaczył u mnie OLEDa to szczęki jeszcze nie odnalazł.

Obraz bardzo ładny, czysty, bez smużenia i kwadratów. Tryb 3D pasywny bardzo dobry. Pilot świetny, można go zaprogramować pod dekoder NC+. WebOS2 w tym TV jest wolny. Trzeba czekać. Na szczęście i tak mam ITXa. Wielki minus natomiast za brak wyjścia audio analogowego. Nie mam jak puścić dźwięku do leciwego ale konkretnego kina domowego panasonica. Niestety w modelu EG910 jedyne dostępne wyjście audio do optyk. Dopiero w EG960 jest wyjście analogowe audio typu jack. Dziś zakupiłem DACa. Mam nadzieję, że rozwiąże mój problem.

Z zakupu jestem zadowolony, tv zostaje a plasma pójdzie na sprzedaż Ikona: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 23.10.2015 o 21:15, Gmeru napisał:

Edytowane przez kobolko
Post do skasowania. Pojawił się nie w tym wątku, co trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko napiszę, choć mam nadzieję wiesz o tym: za zakup w EMAG nie ma zwrotu od LG. Tylko telewizory zakupione w wybranych sieciówkach biorą udział w promocji LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizor przyszedł i jestem po intensywnym testowaniu .Cóż mogę napisać ,skoro wszystko wcześniej zostało napisane?? :) W każdym bądź razie to wszystko prawda :) Ten telewizor to kosmos i jak ktoś się waha to niech się nie zastanawia i kupuje .Seans Avengers na blu ray urwał mi szczękę :)  

Skupie się może na tym co mi się nie podoba .Uplynniacz jest bardo słaby a może po prostu  to ten telewizor wyjątkowo  słabo odwzorowuje ruch??  Brat ma Samsunga J6300 i tam to podobało mi się  o nieeeebo lepiej.Dłubałem z pól godziny i za nic nie mogłem ustawić suwaków pod siebie.Zostało na wyczyść.Ma ktoś jakieś porady??

Tryb kinowy, niby w recenzji pisze ,ze najlepszy ale mi nie przypadł do gustu ,bez zmiany temperatury barw na ciepły 1 nie szło oglądać,wszystko za żółte  

Pozytywne zaskoczenie, to gry na X360 i PS3 ,spodziewałem się pikselozy  ale gry nabrały nowego wymiaru ,wolę nie myśleć jak będą wyglądały gry na PS4 pro czy Xbox One gdy sobie je już sobie  sprawię 

PS ma ktoś jakieś przyzwoite ustawienia dla trybu GRA?? 

Edytowane przez Danio31b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie początkowo ustawiony był tryb ECO i on był dla mnie za mocny, zbyt intensywny. Po kilku godzinach oczy zaczęły mnie boleć. Pomyślałem, że to wina przekątnej - skok z 42" na 55". Wtedy przypomniałem sobie ową recenzję i preferowany tryb Kino. Zmieniłem na Kino i miałem to samo odczucie co ty - wszystko żółte. Ale zostawiłem go i po kilku godzinach oczy odpoczęły, obraz stał się o niego przyjemniejszy, nie odczuwam już też nadmiernej żółtości ekranu, litery (np. na tvn24 na pasku) są ostrzejsze. Nie mieszam z trybami, czy to film, czy PS4 czy wiadomości, wszystko oglądam na Kino. Jedyne co to jasność albo kontrast (teraz nie pamiętam) nieznacznie zmieniłem pod siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam ustawić trumotion dla 2d na 3/7 a 3d ns 2/6
Chodź jeśli ktoś jest wyczuwalny na artefakty kompensacji ruchu to dla trybu 3d trumotion proponuję wyłączyć całkowicie.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już 10miesiąc exploatacji tego OLED i na dziś dzień jednak mimo wszystko wybrałbym Panasonic DX900 pomimo ze jest droższy. W Oled kąty są nie takie dobre jak publikują portale ( najlepiej sprawdzić na kolorze twarzy) a i z powidokami jest problem, zauważyłem że paski informacyjne po dłuższym oglądaniu się utrwalają i wcale się nie czyszczą, nawet moja stara plazma VT20 przy kontraście 40% możliwości nie obiawiała tendencji do powidoków a tutaj ZONG!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego nie wszystkim ten stary oled pasuje i wszystkie tv mają swoją wadę te stare i te nowe.Ja mam dx 900 oglądam i mi pasuje starą plazmę terz mam i mi pasuje i nie narzekam i nie płaczę.Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Już 10miesiąc exploatacji tego OLED i na dziś dzień jednak mimo wszystko wybrałbym Panasonic DX900 pomimo ze jest droższy. W Oled kąty są nie takie dobre jak publikują portale ( najlepiej sprawdzić na kolorze twarzy) a i z powidokami jest problem, zauważyłem że paski informacyjne po dłuższym oglądaniu się utrwalają i wcale się nie czyszczą, nawet moja stara plazma VT20 przy kontraście 40% możliwości nie obiawiała tendencji do powidoków a tutaj ZONG!

Jak masz ustawiona opcje jasności OLED?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kąty widzenia w tym modelu zle? Co... Posiadalem EG910 i kąty były najlepsze jakie widziałem. Jedna z zalet tego Tv. Coś chyba nie tak było z Twoja matryca bo takich kątów nie uswiadczysz w żadnej, obecnej technologii (chyba?).

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno nie w technologii LCD. Znam osobę która posiadała KURO i miała dylemat między B6 a DX900. Wybrała Panasonica i teraz żałuję a narzeka m.in wlasnie na kąty widzenia.

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem mam wrażenie że ludzie potrafią narzekać na wszystko i wydawać grube tysiące złotych bez nawet minimalnego sprawdzenia co kupują.

Czepianie się kątów w tv na matrycach VA to trochę tak jak kupienie SUVa i zdziwienie, że nie prowadzi się w zakrętach jak sportowe auto ewentualnie zaskoczenie, że sportowy wóz nie ma przeswitu jak SUV i trzęsie na dziurach.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, kKadajo napisał:

Jak masz ustawiona opcje jasności OLED?

Na kinowym, jasność -50 kontrast-85 podświetlanie- 85, dodam ze istotnie katy lepsze od LCD ale też  nie idealne, obawy moje są powodowane co będzie dalej bo to zaledwie 10 miesięcy exploatacji! na zielonkawym tle paski już można zauważyć! mysle że ma to związek z filtrami które są pokryte piksele a są one kolorowane i dlatego szybko się dematerializują, jestem laikiem ale czytając fora coś takiego w tej technologii  jest a bynajmniej tak to zrozumiałem. Plazme przed powidokami szło uchronić bo wystarczyło ustawić kontrast w ok 40% i o powidokach mowy nie było z OLED ustawienie kontrastu w ok 40% daje nam poziom taniego LCD z Tesco

31 minut temu, Horacyl napisał:

Na kinowym, jasność -50 kontrast-85 podświetlanie- 85, dodam ze istotnie katy lepsze od LCD ale też  nie idealne, obawy moje są powodowane co będzie dalej bo to zaledwie 10 miesięcy exploatacji! na zielonkawym tle paski już można zauważyć! mysle że ma to związek z filtrami które są pokryte piksele a są one kolorowane i dlatego szybko się dematerializują, jestem laikiem ale czytając fora coś takiego w tej technologii  jest a bynajmniej tak to zrozumiałem. Plazme przed powidokami szło uchronić bo wystarczyło ustawić kontrast w ok 40% i o powidokach mowy nie było z OLED ustawienie kontrastu w ok 40% daje nam poziom taniego LCD z Tesco, acha! jak ktoś ma wątpliwości to proszę wlączyć Polsat NEWS stanąć na wprost i zobaczyć czy żółty kolor paska jest na całej długości w jednolitym kolorze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienie podświetlenia w oled na 85 to tak jakbyś w plazmie ustawił kontrast na 85 (w modelach które nie miały osobnego sterowania sama jasnością panelu).
Ja uzywam trzech ustawień w zależności od źródła.
Przy blu ray oled jest na 60, przy pc 50 a przy kablowce 45. Twoje ustawienie 85 jest dosyć wysokie stąd może szybsze pojawianie się powidoków. Obejrzałem u siebie parę filmów w 3d przy których podświetlenie mam na 100 ze względu na okulary i powidoki pasków 21:9 pojawiały się po każdym seansie (gdzie przy 2d nie ma po nich śladu nawet po obejrzeniu 2 filmów). Ale zawsze wszystko znika po wyłączeniu tv (system tv co dwie godziny czyści panel ważne aby pamiętać żeby tv wyłączać z pilota a nie z gniazdka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi