Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

46 minut temu, luk112 napisał:

Muszę przyznać że również LG mi potwierdziło że w Oledach zdarzają się wypalenia i również jeden ze sprzedawców rtv mnie nastraszył wypaleniami i zdecydowanie odradzał Oleda. Czemu tak odradzają skoro są takie super ?? Bardzo mocno się nad nim zastanawiam ale będzie używany do htpc więc zwiększam ryzyko powidoków/wypaleń.

Niech proszę wypowiedzą się ludzie co je realnie użytkują.

Odradzał bo zapewne większą prowizję miał od innego producenta który akurat OLED'a nie produkuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plazmy też zawsze stały w marketach porozstawiane po kątach i ze ściemnionym obrazem "bo się wypalają" a sprzedawcy często odradzali zakup jak się tylko da. W ogóle dostrzegam tu duże podobieństwo do dawnych wątków "LCD czy plazma".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego sprzedawca ma być dla mnie autorytetem? tylko dlatego ze jest sprzedawcą> a może jeszcze tydzień temu sprzedawał cement w Castoramie, z tymi telefonami do producenta jest tak jak z telefonami do Mercedesa, tez ludzie dzwonią i pytaja czy to prawda że samochody Merca łapią kapcie? a na to producent odpowiada że może się zdarzyć! :- )))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Horacyl napisał:

Dlaczego sprzedawca ma być dla mnie autorytetem? tylko dlatego ze jest sprzedawcą> a może jeszcze tydzień temu sprzedawał cement w Castoramie, z tymi telefonami do producenta jest tak jak z telefonami do Mercedesa, tez ludzie dzwonią i pytaja czy to prawda że samochody Merca łapią kapcie? a na to producent odpowiada że może się zdarzyć! :- )))

Autorytetem nie ale potrafi dolać oliwy do ognia :).

Zaciekawił mnie wpis z innego forum, daje do myślenia:

cytat z instrukcji telewizora OLED.
Wyświetlanie przez długi czas nieruchomego obrazu (np. logo kanału, menu ekranowego, sceny z
gry wideo lub ekranu komputera) może spowodować uszkodzenie ekranu w postaci pozostałości
nieruchomego obrazu. Takie zmiany mogą mieć długotrwały lub nieodwracalny charakter. Gwaran-
cja produktu nie obejmuje zjawisko utrwalenia nieruchomego obrazu.
Należy unikać wyświetlania na ekranie telewizora nieruchomych obrazów przez dłuższy czas (powy-
żej 1 godziny na ekranach OLED).
Również długotrwałe oglądanie telewizji w formacie 4:3 może spowodować utrwalenie pozostałości
obrazu przy krawędziach ekranu.
To zjawisko występuje również w produktach innych firm i nie może być podstawą do wymiany pro-

duktu lub zwrotu pieniędzy.

Edytowane przez luk112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, że niektórych nie rozumiem. Tylko krótko o faktach - czy oled ma problem z powidokami- tak ma. Czy przy oglądaniu zwykłej tv jest to problem - nie, nie jest. Czy przy graniu i używaniu jako monitora jest to problem - tak jest. Czy w skrajnych przypadkach może dojsc do wypalenia - zgodnie z tym, co ktoś uzyskał od LG - tak może.  Tyle. Grunt to być świadomym ograniczeń i nie popadać w skrajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Xisiek napisał:

Przyznam, że niektórych nie rozumiem. Tylko krótko o faktach - czy oled ma problem z powidokami- tak ma. Czy przy oglądaniu zwykłej tv jest to problem - nie, nie jest. Czy przy graniu i używaniu jako monitora jest to problem - tak jest. Czy w skrajnych przypadkach może dojsc do wypalenia - zgodnie z tym, co ktoś uzyskał od LG - tak może.  Tyle. Grunt to być świadomym ograniczeń i nie popadać w skrajności.

Przykre że sprzęt o takich możliwościach można użyć tylko do zwykłego oglądania tv :( 

Swoją drogą matryce oled już powoli pakuje się do laptopów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, luk112 napisał:

Autorytetem nie ale potrafi dolać oliwy do ognia :).

Zaciekawił mnie wpis z innego forum, daje do myślenia:

cytat z instrukcji telewizora OLED.
Wyświetlanie przez długi czas nieruchomego obrazu (np. logo kanału, menu ekranowego, sceny z
gry wideo lub ekranu komputera) może spowodować uszkodzenie ekranu w postaci pozostałości
nieruchomego obrazu. Takie zmiany mogą mieć długotrwały lub nieodwracalny charakter. Gwaran-
cja produktu nie obejmuje zjawisko utrwalenia nieruchomego obrazu.
Należy unikać wyświetlania na ekranie telewizora nieruchomych obrazów przez dłuższy czas (powy-
żej 1 godziny na ekranach OLED).
Również długotrwałe oglądanie telewizji w formacie 4:3 może spowodować utrwalenie pozostałości
obrazu przy krawędziach ekranu.
To zjawisko występuje również w produktach innych firm i nie może być podstawą do wymiany pro-

duktu lub zwrotu pieniędzy.

Decydując się na zakup OLED byłem tego pełen świadomy a mimo to nie zawahałem się kupić  bo obecnie na rynku nie ma nic lepszego, nie żałuje ani złotówki wydanej na ten TV, jak ktoś chce na siłe szukać wad niech próbuje. Wczesniej miałem plazme Panasonic V20 42 cal i też jakoś przez 5 lat nie udało mi się zrobić powidoka a jak ktoś chciał to mógł dać kontrast na 100% i oglądać TVN24 i zapewne by mu się udało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Horacyl napisał:

Decydując się na zakup OLED byłem tego pełen świadomy a mimo to nie zawahałem się kupić  bo obecnie na rynku nie ma nic lepszego, nie żałuje ani złotówki wydanej na ten TV, jak ktoś chce na siłe szukać wad niech próbuje. Wczesniej miałem plazme Panasonic V20 42 cal i też jakoś przez 5 lat nie udało mi się zrobić powidoka a jak ktoś chciał to mógł dać kontrast na 100% i oglądać TVN24 i zapewne by mu się udało

Gdybym szukał sprzętu tylko do oglądania tv to ten oled już by u mnie stał. Problem w tym, że potrzebuję czegoś bardziej uniwersalnego co będzie podpięte pod pc w stylu htpc czyli do wszelkiej multimedialnej zabawy. Przy takim połączeniu będzie więcej treści statycznej niż przy oglądaniu tylko tv.

Jestem zaczarowany oledem ale jak na razie każdy mnie zniechęca :) , chodź jego możliwości są ogromne i nie tylko do oglądania filmów. 

Sam producent LG mi odradził ten tv do takiego połączenia, z drugiej strony są ludzie co tak używają ten tv i są zaczarowani tym bardziej że input lag czy inne parametry są zachęcające do podpinania pod konsolę czy komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLED fhd to sympatyczny TV za sprawa super czerni, jednak nie bez wad i nie do wszystkiego. Najlepiej od tym świadczy fakt, ze nasz forumowy kolega kupił pozniej oddal i przesiadł się na jednak na LCD. Myślę wiec, ze spokojnie możesz szukać alternatywy i przynajmniej bez obaw o po widoki czy wypalenia. No chyba ze siedzisz w bardzo ciemnym pomieszczeniu i lubisz ryzyko, wówczas OLED będzie na miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Xisiek napisał:

OLED fhd to sympatyczny TV za sprawa super czerni, jednak nie bez wad i nie do wszystkiego. Najlepiej od tym świadczy fakt, ze nasz forumowy kolega kupił pozniej oddal i przesiadł się na jednak na LCD. Myślę wiec, ze spokojnie możesz szukać alternatywy i przynajmniej bez obaw o po widoki czy wypalenia. No chyba ze siedzisz w bardzo ciemnym pomieszczeniu i lubisz ryzyko, wówczas OLED będzie na miejscu.

Z tego co mi się przypomina to kupił a potem oddał bo zakup był zrobiony przez oficjalny sklep allegro który oferował bezpłatny zwrot do 30dni. A oddał nie ze względu na powidoki czy wypalone piksele tylko ze względu na szare pasy na środku które widać tylko na całym białym tle lub teście szarości 5%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ja gdzieś pisalem albo sugerwalem, ze przez powidoki? Nigdzie.

Mi chodzi o cos innego, ten przykład pokazuje po prostu, ze można mieć oleda i wcale nie popaść w samozachwyt nad nim dostrzegając także minusy. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Problem w tym, że potrzebuję czegoś bardziej uniwersalnego co będzie podpięte pod pc w stylu htpc

U mnie ten tv jest na stałe podpięty do htpc na openelec, Kodi jest moim podstawowym źródłem multimediów obok Netflixa. Czasem dostrzegam krótkotrwałe powidoki jeśli zaraz po wyświetlanym kilka minut statycznie menu przełączę sie na jednolitą ciemnoszarą planszę (co sie zdarza, jako ze korzystam ze skórki Artic Zephyr w ciemnoszarej wersji). Ale po przejściu z planszy na jakikolwiek inny obraz powidoki znikają. Zdarzało mi się zapauzoeać film i odejść od tv coś zrobić i przypomnieć sobie o tym np. po półtorej godziny - żadnych problemów z powidokami czy wypaleniem, jeśli nawet był jakiś powidok to utrzymywał się kilka-kilkanaście sekund i był widoczny tylko na jednolitych planszach. Pierwsze kilka razy mnie to stresowało, teraz nie mam z tym problemu bo na filmach to nie występuje. Mam tv od sierpnia.

Natomiast niewątpliwie (nie)jednolita biel jest jego słabszą stroną, więc jeśli planujesz edytować na nim edytować regularnie dokumenty Worda to może faktycznie LCD sprawdzi Ci się lepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, wojtekpon napisał:

Natomiast niewątpliwie (nie)jednolita biel jest jego słabszą stroną, więc jeśli planujesz edytować na nim edytować regularnie dokumenty Worda to może faktycznie LCD sprawdzi Ci się lepiej ;)

Wojtku, a jak oceniasz jasnosc tego TV?  Bo ja mam teraz plazme i ona jest stanowczo za ciemna do mojego salonu (same okna:))... A wydaje mi sie, ze o ile przy ciemniejszych obrazkach OLED jest sporo jasniejszy od plazmy, to przy relatywnie jasnych scenach jasnosc jest raczej slaba (chodzi o taki algorytm ktory powoduje istotny spadek jasnosci w sytuacji gdy biel zajmuje duza czesc ekranu) - w jakichs testach wychodzilo, ze jasnosc dla 100% bieli jest ca. 130cd/m2 (czyli w sumie tyle co moja plazma)?  Daj znac pls, bo sie bije z myslami - OLED vs. superjasny LCD...  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, wojtekpon napisał:

U mnie ten tv jest na stałe podpięty do htpc na openelec, Kodi jest moim podstawowym źródłem multimediów obok Netflixa. Czasem dostrzegam krótkotrwałe powidoki jeśli zaraz po wyświetlanym kilka minut statycznie menu przełączę sie na jednolitą ciemnoszarą planszę (co sie zdarza, jako ze korzystam ze skórki Artic Zephyr w ciemnoszarej wersji). Ale po przejściu z planszy na jakikolwiek inny obraz powidoki znikają. Zdarzało mi się zapauzoeać film i odejść od tv coś zrobić i przypomnieć sobie o tym np. po półtorej godziny - żadnych problemów z powidokami czy wypaleniem, jeśli nawet był jakiś powidok to utrzymywał się kilka-kilkanaście sekund i był widoczny tylko na jednolitych planszach. Pierwsze kilka razy mnie to stresowało, teraz nie mam z tym problemu bo na filmach to nie występuje. Mam tv od sierpnia.

Dzięki Wojtek! nareszcie człowiek co ma i używa :) .

Powidoków krótkotrwałych się nie boję, bieli niedoskonałej również jestem świadomy. Jedyna rzecz której się obawiam to trwałość.

Swoją drogą na oficjalnym sklepie allegro te telewizory idą jak bułki, coś jest na rzeczy!

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojtek, a czy faktycznie gdzieś w książce gwarancyjnej jest zapis o tych powidokach tj. jeśli na stałe się coś wypali i nie zniknie to czy gw obejmuje taką przypadłość ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wojtek, a czy faktycznie gdzieś w książce gwarancyjnej jest zapis o tych powidokach tj. jeśli na stałe się coś wypali i nie zniknie to czy gw obejmuje taką przypadłość ?

Nie ma nic na temat powidoków ani martwych pikseli. Poniżej foto pełnej treści ;)

dcd40453b009968b1348978a2fa61e2c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, PadrePioo napisał:

Z tego co mi się przypomina to kupił a potem oddał bo zakup był zrobiony przez oficjalny sklep allegro który oferował bezpłatny zwrot do 30dni. A oddał nie ze względu na powidoki czy wypalone piksele tylko ze względu na szare pasy na środku które widać tylko na całym białym tle lub teście szarości 5%.

Czuję się wywołany do tablicy :)

Nie przekręcaj moich słów bo bo pasy z tintem były widoczne też w filmach, przy zaciemnieniu (ciemna szarość) albo śnieżnej scenerii. Jak już raz zobaczysz, to ciężko olać sprawę. Zauważyłem to najpierw nie na planszach testowych. Sorry, ale mnie taka wada irytuje. Jakby to TV za blisko 6k nie mógł świecić i działac normalnie, jak mój stary LG sprzed 7 lat ponad. Paranoja troche co nie? Trafiłem słabszy egzemplarz widocznie, ale TV pewnie i tak bym zmienił. Już pisze dlaczego:

- jak dla mnie, mało przyszłościowy TV. Lepiej uzbierać do lepszego LCD albo ponad 10k na OLED B6/E6,

- webOS 2.0 ciął się i taki Android w modelach z tego roku radzi sobie lepiej. Mój 7 letni LG ma mniej zwiech niz OLED EG910v. Denerwowało mnie to,

- TV rewelacja wieczorem/w nocy, ale w dzień już gorzej ze świeceniem,

- kupując TV na lata chciałbym się nieco przygotować na nowe technologie typu HDR albo 4k chociażby. 

Powyższych zastrzeżen mogłem uniknąć kupująć od razu inny TV albo oglądając go dokładnie w sklepie (na co nie miałem czasu). Nie zrobiłem tego i po części żałuję. Pakowanie ponownie kolejnego TV, czekanie na pieniądze nie jest dla mnie frajdą. Teraz kupiłem Sony XD93. Poświęciłem za[beeep]istą czerń, ale całościowo jestem zadowolony z Sony i chyba TV już nie zmienie.

Jednak obawa przed jakimś tam wypaleniem w przyszłości mnie trochę odrzuca. Plus  modele z tego roku są bardziej trwałe aniżeli z 2015. Wybór w moim przypadku, z obecnym budżetem był oczywisty. Jak OLED to tylko z  tego roku, ale ta cena... Poczekam na wjazd konkurencji i wtedy zakupie kolejny TV, już nie ze stajni LCD. 

Dodam jeszcze, że jakość obrazu, kolory, naturalne barwy, świecenie (nawet w nocy), "upłynniacze" - jest naprawdę dobrze w Sony. Spodziewałem się jakiegoś odrzucenia po przesiadce z OLEDa, ale nic takiego nie uświadczyłem. Jedyny minus (póki co) to technologia local dimming z białymi napisami. Podświetla obszar pod napisem i jest to hm... dziwne. Da się to niby usunąć wyłączając local dimming, ale cierpi też obraz. Prawda? I tutaj żałuję, że nie mam OLEDa 4k, z takim upscalem i resztą bajerów jak w Sony, za taką samą cenę jest to niemożliwe, szkoda. 

Edytowane przez ezils
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG nie zachęca do zakupu :/. Potwierdzili na maila że gw na powidoki nie ma, co jest trochę dziwne biorąc pod uwagę że oledy mają taką tendencję. 

Twierdzą że jeśli pojawią się trwałe powidoki to z błędnego użytkowania, czyli najlepiej żeby tv był cały czas wyłączony :D. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no super, to się nazywa orientacja na klienta! Nie ma kłopotu, ale pod warunkiem, ze na każdym TV dadzą informacje - nie nadaje się do dlugiego oglądania TVN 24, TVP info, Polsat News, TVN 24 BiS, BBC World, CNN itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ... my tu gad gadu a na oficjalnym sklepie allegro na allegro pojawił się C6 w 55 calach z możliwością zwrotu w 30 dni 

za 10,5 tys

http://allegro.pl/telewizor-oled-55-lg-oled55c6v-4k-uhd-smart-tv-3d-i6579768925.html

oraz B6 ale w 65 calach za 19 tys

http://allegro.pl/telewizor-oled-65-lg-oled65b6j-4k-uhd-smart-tv-i6579769505.html

oraz G690V w 65 calach za 16 tys

http://allegro.pl/lg-65eg960v-oled-nowosc-gwar-24m-wysylka-gratis-i6579654995.html

Edytowane przez PadrePioo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jeśli ustswicie odpowiednio tv to nie będzie żadnych problemów. Ludzie dają podświetlenie na 100% i zdziwieni że panel szybko się zużywa. BTW. Nawet w instrukcji tv LCD Led jest ostrzeżenie przed powidokami więc nie popadajcie w paranoje tylko cieszcie się świetnym obrazem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kKadajo napisał:

Panowie jeśli ustswicie odpowiednio tv to nie będzie żadnych problemów. Ludzie dają podświetlenie na 100% i zdziwieni że panel szybko się zużywa. BTW. Nawet w instrukcji tv LCD Led jest ostrzeżenie przed powidokami więc nie popadajcie w paranoje tylko cieszcie się świetnym obrazem.

To co ustawiać wyżej podświetlanie czy kontrast? i jak jest u kolegi? bo u mnie na kinowym jedno i drugie 85%, na plazmie VT20 miałem kontrast poniżej 50% ale to zupełnie inna technologia, dodam że powidoków nijak nie można było uświadczyć a obraz był 100% zadawalający

Edytowane przez Horacyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czuję się wywołany do tablicy
Nie przekręcaj moich słów bo bo pasy z tintem były widoczne też w filmach, przy zaciemnieniu (ciemna szarość) albo śnieżnej scenerii. Jak już raz zobaczysz, to ciężko olać sprawę. Zauważyłem to najpierw nie na planszach testowych. Sorry, ale mnie taka wada irytuje. Jakby to TV za blisko 6k nie mógł świecić i działac normalnie, jak mój stary LG sprzed 7 lat ponad. Paranoja troche co nie? Trafiłem słabszy egzemplarz widocznie, ale TV pewnie i tak bym zmienił. Już pisze dlaczego:
- jak dla mnie, mało przyszłościowy TV. Lepiej uzbierać do lepszego LCD albo ponad 10k na OLED B6/E6,
- webOS 2.0 ciął się i taki Android w modelach z tego roku radzi sobie lepiej. Mój 7 letni LG ma mniej zwiech niz OLED EG910v. Denerwowało mnie to,
- TV rewelacja wieczorem/w nocy, ale w dzień już gorzej ze świeceniem,
- kupując TV na lata chciałbym się nieco przygotować na nowe technologie typu HDR albo 4k chociażby. 
Powyższych zastrzeżen mogłem uniknąć kupująć od razu inny TV albo oglądając go dokładnie w sklepie (na co nie miałem czasu). Nie zrobiłem tego i po części żałuję. Pakowanie ponownie kolejnego TV, czekanie na pieniądze nie jest dla mnie frajdą. Teraz kupiłem Sony XD93. Poświęciłem za[beeep]istą czerń, ale całościowo jestem zadowolony z Sony i chyba TV już nie zmienie.
Jednak obawa przed jakimś tam wypaleniem w przyszłości mnie trochę odrzuca. Plus  modele z tego roku są bardziej trwałe aniżeli z 2015. Wybór w moim przypadku, z obecnym budżetem był oczywisty. Jak OLED to tylko z  tego roku, ale ta cena... Poczekam na wjazd konkurencji i wtedy zakupie kolejny TV, już nie ze stajni LCD. 
Dodam jeszcze, że jakość obrazu, kolory, naturalne barwy, świecenie (nawet w nocy), "upłynniacze" - jest naprawdę dobrze w Sony. Spodziewałem się jakiegoś odrzucenia po przesiadce z OLEDa, ale nic takiego nie uświadczyłem. Jedyny minus (póki co) to technologia local dimming z białymi napisami. Podświetla obszar pod napisem i jest to hm... dziwne. Da się to niby usunąć wyłączając local dimming, ale cierpi też obraz. Prawda? I tutaj żałuję, że nie mam OLEDa 4k, z takim upscalem i resztą bajerów jak w Sony, za taką samą cenę jest to niemożliwe, szkoda. 

Ja miałem OLEDA, KS7000 a teraz mam XD93.
55eg910v jest dobrym tv do oglądania filmów, ale mało perspektywicznym. 4K I HDR naprawdę widać.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 25.10.2016 o 16:29, Horacyl napisał:

Wczesniej miałem plazme Panasonic V20 42 cal i też jakoś przez 5 lat nie udało mi się zrobić powidoka a jak ktoś chciał to mógł dać kontrast na 100% i oglądać TVN24 i zapewne by mu się udało

Na mojej plazmie VT30 miałem utrwalone wszelkie możliwe paski i loga TVN24 i wystraczyły regularne sesje tegoż programu z małymi przerwami na "czyszczenie". Powidoki z gier zawsze z czasem znikały. Wszystko zależy od sposobu użytkowania, ale jeżeli dna technologia jest podatna na tego typu uszkodzenia, to trzeba być świadomym ryzyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, lbk2007 napisał:

Na mojej plazmie VT30 miałem utrwalone wszelkie możliwe paski i loga TVN24 i wystraczyły regularne sesje tegoż programu z małymi przerwami na "czyszczenie". Powidoki z gier zawsze z czasem znikały. Wszystko zależy od sposobu użytkowania, ale jeżeli dna technologia jest podatna na tego typu uszkodzenia, to trzeba być świadomym ryzyka.

Myślę że każdy jest świadomy kupując oleda, ale że producent mimo oczywistej wady tej technologi nie wspiera gwarancyjnie to już inna historia.

Kupując tv za takie pieniądze można już oczekiwać wsparcia ze strony producenta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi