Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli mam plik mkv (koncert muzyczny) z rozdziałami (kolejne numery), to czy skoczy do następnego ?  Czy jest w ogóle jakiś TV z taką podstawową funkcjonalnością ?

Nadmienię, że tuner (10 lat na rynku) od ADB N-BOX TURBO gdy oglądamy materiał nagrany to po wybraniu na klawiaturze numerycznej np. 11 skoczy do 11-tej minuty materiału. Czy jakikolwiek player na świecie ma taką elementarną funkcjonalność ?   Sprawdźcie obie opcje na OLED LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ceny na dzień dzisiejszy w Saturnie i Media Markt to: 8990zł !!!  A tymczasem na Allegro 5800 z przesyłką...   :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz taki jeden ostatnio był i pisał jak kupił za pół ceny OLEDa na allegro.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam cenę z allegro. Dzisiaj rano tv przyjechał. Wieczorem będzie oglądane, dam znać! Ale się jaram :D

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EG910 to stary model i można go kupić od dłuższego czasu za te 5800-6000pln. Ten co wtopil "nabył" model 4K za bodaj 50% ceny rynkowej i niestety widział tv tylko na zdjęciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiaaaa, a przez allegro ten 910 zobaczysz na zywo. Jest mnóstwo sklepów gdzie ten TV mozna wyrwać za ok. 6 tys bez żadnego ryzyka. Po co allegro?

2 godziny temu, wojtekpon napisał:

Na Allegro dobra oferta, bo sprzedawca jest samo allegro z możliwość darmowego zwrotu w 30 dni.

Aaaa, chyba że tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny na allegro pewnie jeszcze stopnieją, ale to co dzieje się w saturnie i mm to jakaś farsa. W poniedziałek w stacjonarnych mm był po niespełna 7tys.! A we wtorek sru, 9tysi:) tymczasem flagowce konkurencji lecą na łeb na szyję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, bif napisał:

A ceny na dzień dzisiejszy w Saturnie i Media Markt to: 8990zł !!!  A tymczasem na Allegro 5800 z przesyłką...   :D:D:D

A dziś 6699 w MM i Saturn,

Dnia ‎2016‎-‎09‎-‎26 o 15:22, pacyk121 napisał:

Witam, jestem nowy na forum i jestem użytkownikiem OLED EG910v od 4 miesięcy. 

Kilka spostrzeżeń. 

Jedyna wada "DLA MNIE" tego telewizora to nierównomierna biel. Lewa strona przechodzi w lekką czerwień na jakiś 15 % powierzchni  ( widać to  podczas reklam ). Nie wiem czy kalibracja może pomóc bo mieszkam we Francji i nie znalazłem w internecie najmniejszych informacji na temat takiej usługi więc póki co zostaje tak jak jest. 

Szara plansza na 5% nie wygląda najlepiej ( 10% idealne ) ale w codziennym użytkowaniu tego nie widać nawet minimalnie dlatego nie uważam tego za wadę a traktuje jako ciekawostkę :)

Powidoki to rzecz która mnie martwiła ale po 4 miesiącach nie zauważyłem tego zjawiska ani na moment, więc trwałymi wypaleniami tym bardziej przestałem się przejmować. Przynajmniej w moim przypadku. Tv gra jakieś 4-6 godzin dziennie. Czasem na jednym kanale spokojnie po 2-3 godziny i nic nie widać.

Zalety ?  CAŁA RESZTA.

Obraz genialny jak dla mnie czy to z NC+ czy z dysku z filmami. Blu-ray nie mam i nie używam. Gram w gry na tym TV  przez Pc-ta + kontroler bezprzewodowy od Xboxa i jest bardzo dobrze. Input-lag praktycznie nie wyczuwalny. Dźwięk bardzo dobry. Kilka razy podczas oglądania filmu dawałem "mute" bo myślałem, że u sąsiada jakaś awantura. A to były dźwięki z filmu, które dochodziły z tyłu głowy ( dźwięk przestrzenny ).

Co do problemu użytkownika 100patrz to u mnie czegoś takiego nie zaobserwowałem ani w grach ani telewizji. Obrazy statyczne, loga kanałów, wyniki meczów. Jeśli nadawane w HD to obiekty te są ostre jak żyleta w każdej linii również na białym tle. 

Pilot to bajka. Korzystam cały czas z wyszukiwania głosowego i działa to idealnie. Sam system 2.0 działa prawidłowo ale mógłby szybciej.

Informacja dla tych którzy by chcieli powieść telewizor na ścianie. Nie ma z tym najmniejszego problemu i nie trzeba wcale kupować dedykowanego uchwytu za 650 zł. EG910v powiesicie praktycznie na każdym wieszaku. Ja kupiłem model LC-U7R2 70C, śruby, podkładki, wszystko co potrzebne było w zestawie. 

Filmy 3d wyglądają świetnie. Kąty widzenia  bez zastrzeżeń.

Zanim kupiłem ten model telewizora przez 3 miesiące szukałem idealnego ekranu dla siebie. Przeczytałem dziesiątki wątków na tym, sąsiednim jak i zagranicznych forach na temat telewizorów ze średnio-wyższej półki. Oglądałem i testowałem kilkanaście wybranych modeli w sklepach. I zwycięzcą mógł zostać tylko ten model. Dlaczego ?  za 6-7 tysięcy zł wśród lcd nic oledowi nie podskoczy. W zasadzie byłem rozczarowany technologią lcd w tym przedziale cenowym. Wiem, że jest kilka modeli lcd z topowej półki które są mocne ale trzeba za nie dać 10 tyś i więcej a to nie był mój budżet. 4K dla mnie w tym momencie to marketingowy bełkot  wiec nie brałem tego jako wyznacznika.

Telewizor jest bardzo dobry i w mojej ocenie nie ma konkurencji wśród ekranów FHD i  dzisiaj również kupiłbym ten model. Na pewno wiem , że za kilka lat gdy będę zmieniał lub kupował 2 telewizor będzie to OLED tyle że o większej przekątnej :).  Serdecznie go polecam.

Jeśli ktoś miałby jakieś pytanie odnośnie tego modelu to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam.

Bardzo dobra opinie. Wielkie dzięki.

Ja cały czas się waham czy brać 910 (ale jest krzywizna a nie oglądam tylko na wprost lecz z różnych kątów) czy czekać na lepsza cenę B6J.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też się obawiałem krzywizny w tym telewizorze ale zupełnie nie trzeba. Właśnie wg. mnie wygląda on lepiej z tą krzywizną.

W filmach tego raczej nie zobaczysz bo są pasy ale np. w grach to wygląda fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, KARTON napisał:

A dziś 6699 w MM i Saturn,

Bardzo dobra opinie. Wielkie dzięki.

Ja cały czas się waham czy brać 910 (ale jest krzywizna a nie oglądam tylko na wprost lecz z różnych kątów) czy czekać na lepsza cenę B6J.

Pozdrawiam

Też się obawiałem kątów. Ale już wiem że nie było czego się bać  :D. Zresztą o tym że ten tv ma najlepsze kąty piszą praktycznie we wszystkich testach.

Brać !!! Nie ma co się zastanawiać !!! Naprawdę na tym tv można odnowa oglądać ulubione filmy bo po prostu wyglądają BOSKO !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się :)
Krzywizna ekranu w niczym nie przeszkadza. Kąty są rewelacyjne.
Na mam ten tv od grudnia 2015 i jestem strasznie zadowolony :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

I mam jedno proste pytanie.

Jak z tego TV wyprowadzić analogowy sygnał audio? Bo szczerze powiedziawszy nie mam za bardzo pomysłu.

Niestety ten TV nie ma wyjścia słuchawkowego (na niektórych stronach jest błędna informacja, że ma).

Co do obrazu, rzeczywiście jest bardzo dobry. Szczególnie dobrze to widać na najnowszych produkcjach Netflixa. Jeśli ktoś się zastanawia czy brać ten TV czy jakiś LCD 4K a ogląda TV w odległości około 2-2,3 metra, to polecam ten TV. Jeśli chodzi o ostrość to nie widać różnicy a jakość obrazu jest na pewno lepsza w stosunku do TV LCD 4K w podobnym zakresie cenowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już było wyjaśnienie w tym wątku chyba. Musisz pod optyczne wyjście podłączyć DAC (około 100 zł) i z wyjścia masz analog po cinch, możesz podłączyć pod wzmacniacz/kino lub słuchawki bezprzewodowe. W TV używasz opcji wyjścia audio na głośniki TV oraz na cyfrowe wyjście. Możesz też wykorzystać kanał zwrotny ARC po HDMI. Co do obrazu faktycznie najlepsze kolory (naturalne) są na Netflix (być może z BR lepsze ale nie posiadam).     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Jak z tego TV wyprowadzić analogowy sygnał audio? Bo szczerze powiedziawszy nie mam za bardzo pomysłu.

No niestety nie obędzie się bez zewnętrznego DACa. Po taniości polecam FiiO D03, kosztuje koło 130 i za tę cenę nic lepszego raczej nie znajdziesz. Do tego będziesz potrzebował kabla optycznego, którym wyprowadzisz dźwięk z TV plus oczywiście standardowo interkonekta (czyli 2xRCA na 2xRCA), którym wyprowadzisz dźwięk z DACa do wzmacniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Mam stary amplituner Pioniera (ma już chyba z 18 lat), który cały czas bardzo dobrze gra ale oczywiście wejść cyfrowych nie ma. Takie urządzonko rzeczywiście rozwiąże mój problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, sam używam tego mini DAC-a, który wskazał wojtekpon, jak na tą cenę jest świetny, zmieści się za TV. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ostatnio miałem na eg910v denerwujący błąd Netflixa, z którym poradziłem sobie dopiero po dłuższych poszukiwaniach, więc od razu dzielę się rozwiązaniem. Dotyczy to zapewne wszystkich LG z WebOS 2.0.

Korzystam z Netflixa na kilku urządzeniach, w tym TV. Ostatnio zmieniłem hasło do Netflixa przez www i po tej operacji aplikacje mobilne wymusiły ponowne logowanie, ale ta na TV zwyczajnie się zawiesiła: włącza się apka, biega loader, po chwili mignięcie ekranu (jak zwykle kiedy przechodzi z loadera do menu głównego) i wraca loader. I tak w kółko. Nie było żadnego okna do wprowadzenia nowego hasła, po prostu Netflix wisiał w pętli i nie dało się z nim nic zrobić. Internet podpowiadał na to usunięcie i ponowną instalację aplikacji, ale to też nie pomogło. Okazało się, że po usunięciu aplikacji trzeba wyłączyć TV i dopiero po restarcie instalować ją na nowo - zapewne sesja Netflixa zostaje zachowana w jakimś cache'u. Kosztowało mnie trochę frustracji dojść do tego i byłem już bliski factory resetu tv, więc może komuś oszczędzę podobnych przygód :) 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, przyda się informacja, często korzystam z Netflixa. Przy okazji jak się usuwa aplikację, robi restart i factory reset ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koleżanki i koledzy - jak sprawdzić liczniki w matrycy w tym modelu - widziałem że jest jakaś aplikacja na smartphone ale niestety płatna.

W starych LG było menu serwisowe a jak wejść w tym modelu do niego?

A jeżeli chodzi o mój komentarz do tego modelu to super wygląda, świetnie obraz nawet na standardowych ustawieniach. Pewnie się pokuszę o kalibrację ale chyba poczekam aż się przeniosę na nowe miejsce. To co mnie drażni to słaba jakość jeżeli źródłem jest DVD - na moim 46z5500 nie było widać morki i artefaktów.

Kupiłem model 55eg9109V za 5800 i jestem bardzo zadowolony i ze sprzedawcy a także z kuriera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, tomek_kr napisał:

Dzięki, przyda się informacja, często korzystam z Netflixa. Przy okazji jak się usuwa aplikację, robi restart i factory reset ?

Usuwanie aplikacji: wchodzisz w menu smart, klikasz w przycisk w prawym dolnym rogu ekranu (ukośne białe pole z 3 kreskami). Wtedy przejdziesz do innej wersji menu smart, z mniejszymi ikonami. Najeżdżasz wskaźnikiem na ikonę aplikacji, którą chcesz usunąć, przytrzymujesz przycisk-rolkę. Wtedy ikona zaczyna podążać lewo-prawo po menu za wskaźnikiem pilota - możesz w ten sposób zmienić kolejność appek w menu smart. Nad ikonką jest strzałka skierowana w górę - jak najedziesz na nią wskaźnikiem to zmieni się w krzyżyk. Klik w krzyżyk = usuwasz. Utrudnili jak mogli ;) Tutaj można to zobaczyć na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=QgCsC8nPPeQ

Restart - po prostu pilotem.

Factory reset - na końcu menu ustawień jest do tego komenda w menu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wojtekpon dziekuje

@8artek nie uzywalem CI+ od UPC ale wypróbowałem na tym TV CI+ od CPolsatu i nie zdecydowałem się na to rozwiazanie. Kanały przełączają się strasznie długo jakość obrazu chyba gorsza jedyny plus to obsługa tunera wewnętrznego tym samym pilotem. Porównuje do używanego przeze mnie tunera zewnetrznego VU+ Solo 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi