Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze, że zrobili takie zabezpieczenie. To też pokazuje, że oled to nie jest odpowiedni wybór do gier. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie zacytować avforums poniżej. Takie rozwiązanie jak jest tam opisane przekonuje mnie do kupna oleda, to tutaj nie. Co gorsze, to wszystko powoduje dezorientacje wśród klientów (tych, którzy lubią wiedzieć) i zniechęca do kupowania "eksperymentalnej technologii".

Swoją drogą, wszyscy tam piszą, że oleda nie idzie już "wypalić" a krytyka skupia się głównie na bandingu szarości.

Cytat

I'm going to post this one more time, simply....

Each pixel in an OLED TV is activated by an individual drive transistor.

The transistor is activated by a voltage.

Through differing amounts of use, these transistors can begin to diverge or 'drift' from the base voltage threshold (voltage drift), resulting in differing responses to the same voltage when applied to every pixel transistor across the screen.

This differing response to the voltage appears as image retention, which LG themselves refer to as 'staining'.

However, to combat this, improved algorithms every so often make subtle changes to the voltage. This effectively resets the voltage threshold so that all the transistors respond uniformly once again, eliminating whatever 'staining' has become apparent.

It appears LG's algorithm software activated itself in the early first gen sets when they were switched off or back on, explaining why the supposed 'burn in' disappeared, or at least diminished, when people turned their sets off overnight and then back to reexamine them the next day (some mistakenly thought this was due to it 'cooling down').

These algorithms now appear so improved in the late first gen and now second gen sets so that staining never even begins to appear in the first place.

Here is a link to the US patent for the voltage drift compensation method for OLED TVs, which LG now seems to have refined to the point where it is no longer even an issue...

Patent US20060208971 - Active matrix oled display device with threshold voltage drift compensation - Google Patents

So once again, it's not anything like what was seen in plasma. This was an issue with good old-fashioned transistors, now sorted.

Desk

avforums.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super wiadomość

już się rozmarzyłem nad monitorem do kompa/ekranem notebooka na oledzie na którym nic się nie wypali

ktoś odważny kto ma oleda może sprawdzi?

Gmeru - jak masz jeszcze jakiegoś z testu może byś zapuścił tvn24 na 24h?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

Dobrze, że zrobili takie zabezpieczenie. To też pokazuje, że oled to nie jest odpowiedni wybór do gier. 

Jeśli w dzisiejszych czasach,   TV nie nadaje się do gier, to znaczy ,że nie nadaje się do niczego .Po to kupuje TV, żeby mieć uniwersalne urządzenie do filmów, telewizji , gier konsolowych,  a nawet PC .Tylko do filmów i niczego innego  to się kupuje projektor 

Edytowane przez Danio31b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, klaus71 napisał:

super wiadomość

już się rozmarzyłem nad monitorem do kompa/ekranem notebooka na oledzie na którym nic się nie wypali

ktoś odważny kto ma oleda może sprawdzi?

Gmeru - jak masz jeszcze jakiegoś z testu może byś zapuścił tvn24 na 24h?

pierwsze laptopy z oledami już dostępne: https://digitmedia.pl/product/lenovo-thinkpad-x1-yoga/variation/20FQ004XPB5P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nic by się nie wypalalo, to po co zastosowanie przez LG tego rozwiązania z zaciemnieniem? To byłoby niepotrzebne. Tak więc zdecydowanie coś jest na rzeczy. 

PS. Czekamy wiec na odwaznego, co sprawdzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja np. tego nie zauważyłem w testowanym prze zemnie egzemplarzu, grałem z xbox one'a i PC (w trybie PC).

Forze też odpalałem i tego tam nie było. Albo ta funkcja nie była u mnie włączona albo znowu to przypadek losowy matrycy (firmware był ostatni, a model z czerwca 2016).

Z kolei występował na samym środku pas (nie tylko na ciemnych szarościach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Danio31b napisał:

Jeśli w dzisiejszych czasach,   TV nie nadaje się do gier, to znaczy ,że nie nadaje się do niczego .Po to kupuje TV, żeby mieć uniwersalne urządzenie do filmów, telewizji , gier konsolowych,  a nawet PC .Tylko do filmów i niczego innego  to się kupuje projektor 

Naturalnie masz prawo do własnego zdania, ale tutaj akurat piszesz delikatnie mówiąc dziwnie...

Problem z powidokami i wypalaniem obrazu występował już w technologii plazmowej, a wlasnie tego typu telewizory zbierały najwięcej nagród i najwyzszych ocen za jakosc obraz tak od prasy branżowej / wortali zajmujących się tematyką jak i zwykłych użytkowników na calym świecie. 

PS. Projektor do jasnego salonu? Good luck :D

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już kiedyś pisałem,że testowałem i przez 12-13 godzin leciało oczo[beeep]ne logo na modelu EC930 i wypaleń nie uświadczyłem.Co najwyżej niewielki powidok,który zniknął po kilku minutach na innym materiale.

Zresztą wypalenia przy normalnym użytkowaniu to jak jednorożec w przyrodzie...

Co nie oznacza,że ekranów wypalić nie można.Widać to na zdj.które wrzuciłem kilka postów temu.Ale trzeba się mocno postarać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na ten przykład kupiłem do filmów, nie do grania. Do grania mam kompa z dużym monitorem.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Xisiek napisał:

27 minut temu, Wampirek napisał:

Ja na ten przykład kupiłem do filmów, nie do grania. Do grania mam kompa z dużym monitorem.

Nie wyobrażam sobie mieć taki TV i nie spróbować na nim konsoli .Monitor to monitor, mimo wszystko ,55 cali nie zastąpi 

Edytowane przez Danio31b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jakoś nie wypróbowałem od grudnia :/ Konsola ostatnio robi tylko za odtwarzacz BD :(
No ale Wiesiek na PC daje radę bardzo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma wersji angielskiej, ale w języku krajów sąsiadujących jak najbardziej

Szkoda.
Już nie o stronę chodzi, tylko o usługę.
Myślę, że odział firmy w UK miałby co robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja troszkę z innej beczki...  Na jakim uchwycie zawieszony jest wasz tv ? Ja cały czas mam dylemat, nie chcę wydawać 500zł za uchwyt LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, pacyk121 napisał:

Wchodzisz na uchwyty.pl  na dedykowane uchwyty do telewizorów i wskazujesz swój model telewizora. Do Eg910v jest 50 uchwytów i nie ma najmniejszego problemu.

Ja osobiście wybrałem ten : LC-U7R2 70C

Wielkie Dzięki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, marsellus_w napisał:

O to ciekawe.Dużo negocjacji z serwisem było czy bez problemu?

Napisałem maila-odezwał sie serwisant-przyjechał cos tam porobił swoim pilotem.Kazał mi tv wyłączać pilotem a nie przyciskiem na tv. Po tygoniu dałem mu znać że nic to nie dało i wczoraj zdzwonił ze zamówił matryce i mozliwe ze już w piatek będzie u mnie by wymienić

1 godzinę temu, bif napisał:

Ja troszkę z innej beczki...  Na jakim uchwycie zawieszony jest wasz tv ? Ja cały czas mam dylemat, nie chcę wydawać 500zł za uchwyt LG.

Chyba każdy uchwyt na tv 55 cali pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, pacyk121 napisał:

Panowie/Panie jeszcze co do testu szarości 5%.

W dzień kiedy odebrałem telewizor oczywiście znając temat dokonałem testu na szarej planszy 5%. Równomierność szarej planszy była tragiczna. Brzeg prawej i lewej strony to były  wielkie, poszarpane czarne plamy . Na reszcie powierzchni ekranu były czarno szare wzorki niczym tatuaż polinezyjski. Na środku przebiegał 1 pas o słabszym odcieniu szarości. Wyglądało to naprawdę nieciekawie choć do dzisiaj przy oglądaniu tv kompletnie ten problem nie wpływa na obraz.

Wczoraj  ( czyli po 4 miesiącach użytkowania oleda ) postanowiłem jeszcze raz sprawdzić jak wygląda  "vignetting test 5% Gray"

Nie wiem czy może jakaś aktualizacja to załatwiła czy może panel oled potrzebuje dotarcia/wygrzania ale mam prawie idealną planszę szarości 5%. Po za wspomnianym jednym pasem na środku ekranu zniknęły czarne plamy i wzorki. Sam kolor szary jest równomierny na całej powierzchni. 

To tylko pokazuje ,że jak nie widać problemow podczas oglądania, to nie ma sensu, na siłę szukać dziury w całym 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jako kilkutygodniowy użytkownik tego TV 55EG910V podzielę się kilkoma spostrzeżeniami: od 7 lat posiadałem plazmę 42" Panasonica HD ready (co ciekawe przy odświeżaniu 100 Hz nie migał obraz), postanowiłem, że zmienię TV na inną plazmę albo na oled z pominięciem LCD. Przeczekałem erę LCD kupując 910-kę i jestem zadowolony. Ten TV posiada wszystkie zalety plazmy (obraz kolory) i oczywiści wiele dodatkowych pozytywnych cech, które zostały już tu wielokrotnie opisane. Są wady (odcienie szarości nierównomierna biel), ale dla mnie są akceptowalne. Zastanawiam się nad kalibracją obrazu czy znacząco zmieni/polepszy obraz. Po wielu próbach ustawiłem "swoje" kolory itp. odcień skóry jest już ok, choć zależy to od ujęcia i materiału TV, Netfllix itp. Próbowałem tych zaawansowanych ustawień ze strony  http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/eg9100/settings  ale pojawiają się czerwone plamy w niektórych ujęciach (próbował ktoś zastosować te ustawienia ?)

Moja uwaga: ten TV nie widzi sieci WiFi z częstotliwością 5GHz jeśli ruter jest ustawiony na kanał wyższy niż 100 (mój Asus tak był ustawiony fabrycznie, po zmianie na niższy, TV widzi sieć z 5GHz) - może się to komuś przyda. Natomiast mam problem z kanałem zwrotnym audio przez HDMI ARC, sygnał zwrotny audio w amplitunerze szarpie i przerywa, nie wiem czy LG nie zabezpiecza jakoś sygnału albo mój amplituner nie obsługuje prawidłowo sygnału z poziomu SIMPLING (miga na nim . Macie jakieś pomocne uwagi ? Pozdrawiam     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Przymierzam się do zakupu tego Tv po wcześniejszym odeslaniu LCD 55pus7181. Czytam wiele świetnych opinii, znalazłem nawet ciekawa ofertę od sklepu allegro, 5800 zł z darmową wysyłka. 4k nie jest u mnie priorytetem i lepiej kupić OLED 1080p ponieważ nic lepszego w tej cenie nie ma. Czy to full HD czy 4k Led.

Pytanie mam natomiast co do pilota. Zauważyłem, że nie ma zwykłych przycisków play/stop/pause. Nie jest to uciążliwe na dłuższą metę? Niby pytanie śmieszne, ale chciałbym poznać opinię użytkownikow.
Będzie / jest update do webOS 3.0?
Z góry dzięki

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak przycisków mi nie przeszkadza. Wystarczy wcisnąć rolkę i pojawiają się przyciski na ekranie, można nimi sterować wskaźnikiem albo przewijając strzałkami.
Działa to w Netflixie, Youtubie, TVN Playerze, odtwarzaczu wideo, Ipli i pewnie w całej reszcie też :)
Co do webOS 3 - to gdzieś czytałem / słyszałem że LG nie planuje wydania na starsze modele.

Edit - haha, komentarz nr 1000 w wątku mi się trafił :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Brak przycisków mi nie przeszkadza. Wystarczy wcisnąć rolkę i pojawiają się przyciski na ekranie, można nimi sterować wskaźnikiem albo przewijając strzałkami.
Działa to w Netflixie, Youtubie, TVN Playerze, odtwarzaczu wideo, Ipli i pewnie w całej reszcie też

Dokładnie tak. A na pilocie uniwersalnym (u mnie Harmony One) nie ma najmniejszych problemów ze zmapowaniem tych funkcji pod przyciski fizyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info panowie. Akurat robię przesiadkę z LG 32", model sprzed 6-7 lat i przywykłem do szybkiego pauzowania/wznawiania oglądania przyciskami. 
Jeszcze jedno pytanie mam co do webOS. W porównaniu do Android TV jest naprawdę lepiej? Nie ukrywam, że mam telefon z Androidem ale Philips PUS7181 mnie irytował pod wieloma względami jeżeli chodzi o oprogramowanie. Dużo kliknieć i zasłonięty cały ekran aby z pozoru niewielką rzecz zmienić. Stary LG sobie pod tym względem o wiele lepiej radził, więc tutaj powinno być podobnie. W końcu to LG, np. modyfikacje napisów (synchronizacja, pozycja etc.) to coś wspaniałego. 

Edytowane przez ezils

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu fajnie, gdyby wypowiedział się ktoś, kto ma więcej doświadczenia z oboma systemami. Aczkolwiek na pewno ten temat był już poruszany na forum, poszukaj. Ja odrzuciłem Androida już na wstępie ze względu na swoje doświadczenia z tym systemem z telefonów i tabletów - Android relatywnie szybko traci stabilność i prędzej czy później (raczej prędzej) nawet flagowe urządzenia stają się powolne i doświadczają losowych restartów. Telefon z reguły wymienia się co 2 lata, więc nie jest to aż tak bolesne, ale telewizor to zakup na znacznie dłużej i ja nie byłem gotowy na takie ryzyko.  

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi