marsellus_w 62 Napisano 3 Marca 2016 czy u was kalibracja zlikwidowala badz zredukowala banding koloru znacznie? bo na nieskalibrowanym egzemplarzu mam ciagle ten problem na wszystkich ustawieniach fabrycznych, czy ma ktos jakies rozwiazanie z wyjatkei kalibracji ISF ? Dobre pytanie! Może Maciej coś napisze? Banding występował we wszystkich modelach OLED jakie mieliśmy na sklepie. Mniejszy lub większy ale występował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 3 Marca 2016 ma ktoś zdjęcia/film o co w tym bandingu na oledzie chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomanek 2 Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) Masz na poczatku tematu wraz ze zdieciami kolegi PiPol. Kupując ten TV tego bandingu się bałem najbardziej. Kupiłem przez neta aby można było w razie co zwrócić. Tak jak już pisałem widać go TYLKO na planszach testowych (oczywiście niektórych). Można go też zobaczyć w trakcie przełączania wejść jak jeszcze obraz nie wskoczył. Ani razu nie zobaczyłem tego w trakcie oglądania telewizji - bez względu na rodzaj scen a także nie widać nic na filmach czarno białych. Nie sądzę, że mnie sie trafił jakis wyjatkowy egzemplarz z małym bandingiem - raczej zdarzają sie niestety jakieś egzemplarze w których coś sknocono i banding jest nieakceptowalny. Edytowane 4 Marca 2016 przez Tomanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 4 Marca 2016 ma ktoś zdjęcia/film o co w tym bandingu na oledzie chodzi? Banding to po naszemu przejścia tonalne.To co miał Pipol -czyli pasy przez cały ekran to wada ekranu a nie banding. Tu masz fotę ( po lewej banding,po prawej brak bandingu ) Niestety nie mogę dodać foty bezpośrednio na forum więc musisz kliknąć w link. http://www.fotosik.pl/zdjecie/386f271fbcaf1679 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malydiabelek 8 Napisano 4 Marca 2016 Tez jestem po kalibracji, Maciej zjawil sie dzis o 10 Napisze na szybko roznica jest, generalnie mozna ustawiac i bawic sie do woli, ale bez sprzetu i oprogramowania mozna walczyc z tym dozywotnio wydawalo mi sie, ze nie bedzie to az tak widoczne, ale jednak jest Banding (przejscia tonalne) o ktorym mowa, u mnie nie byl az tak widoczny jak to niektorzy opisywali, a po kalibracji wydaje mi sie wrecz znikomy (chodzi o plansze testowe), bo w codziennym uzytkowaniu, nie widac go wcale wieczorem jakis film i meczyk, albo odwrotnie, meczyk i film wiec jeszcze napisze czy rzuca sie nam obraz na oczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
100patrz 6 Napisano 4 Marca 2016 Dobre pytanie! Może Maciej coś napisze? Banding występował we wszystkich modelach OLED jakie mieliśmy na sklepie. Mniejszy lub większy ale występował. banding koloru mialem na mysli: https://en.wikipedia.org/wiki/Colour_banding#/media/File:The_Foston_by_pass_on_the_A1_North_-_geograph.org.uk_-_1068397.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtazo 9 Napisano 7 Marca 2016 A na jakim materiale (jaki bitrate) masz owy banding koloru? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
100patrz 6 Napisano 7 Marca 2016 na blurayu, nie ma prawie wcale, na blurayu z filmem Irosnky bylo gdy pokazywali ksiezyc w nowym jorku zamiast plynnego przejscia wokol ksiezyca byly kolka ;( na duzych (powyzej 6GB) plikach .mkv jest na youtube z komputera jest, i na xbox one na szarym ekranie glownym sprouje zrobic zdjecie nastepnym razem na menu niektorych DVD jest, szczegolnie czarnch / szarych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio76r 44 Napisano 9 Marca 2016 Opisywany przez Ciebie tzw. banding koloru jest nie do zaakceptowania. Czegoś takiego nie da się oglądać w TV za taka kasę. Zwracaj TV do sklepu, a jeśli nie masz już możliwości, to zgłaszaj usterkę do serwisu LG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtazo 9 Napisano 9 Marca 2016 Material na YT i pliki 6gb to mizerna jakość.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wampirek 24 Napisano 9 Marca 2016 No dobrze, znalazłem pierwszy minus tego tv - wbudowany dekoder satelitarny i/lub obsługa CI+. Do tej pory miałem nc+ podłączone z dekodera po hdmi. Wczoraj kupiłem moduł CI z kartą (też nc+). Póki co mam oba rozwiązania działające i sobie przepinam kabel z satelity do porównań. Przy porównaniu obrazu z dekodera zewnętrznego i dekodera telewizyjnego, ten zewnętrzny wygrywa (moim zdaniem). Przy tych samych ustawieniach z Maćkowej kalibracji, po hdmi obraz mam w lepszych, bardziej naturalnych barwach. Dekoder wbudowany coś od siebie dodaje, na pewno w kwestii nasycenia kolorów. Na pewno żółty jest mocniejszy. Zrobiłem dwa zdjęcia (wiem, że aparat w telefonie może przekłamywać, ale jednak różnicę widać, w szczególności na dużym żółtym pasku na dole ekranu): Koleś w okularach parzy w dół - dekoder tv Koleś patrzy na wprost - dekoder po hdmi Nastawy podświetlenia led, janości, kontrastu, balansu bieli, gammy, itd są identyczne. I co ja najlepszego zrobiłem, żeby porównywać takie rzeczy I rozważam teraz czy zostawić dekoder zewnętrzny, czy zlikwidować dodatkową tę skrzynkę pod telewizorem... Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio76r 44 Napisano 11 Marca 2016 (edytowane) 4. Kupilem w SC Poznan za 7000 zł. Nie jest to do końca uczciwa firma, wczesniej zapewniali że będzie faktura VAT, a jest jakaś lipna za depozyt, z punktu widzenia gwarancji oni sa właścicielem. Moje ryzyko gdy coś się stanie - mógłbym pewnie zwrocić im TV, ale za 2500 zł zaryzykuję. Obecnie w tym sklepie mają cenę 6981 zł z wysyłką kurierem gratis. Dzwoniłem do nich i powiedzieli, że TV są z dystrybucji europejskiej, na firmę wystawiają fakturę VAT, a dla kupującego indywidualnie faktura imienna bez VAT-u. Zadzwoniłem nawet na infolinię LG i powiedzieli, że coś takiego jak faktura imienna (bez Vat) jest przez nich uznawana do korzystania z gwarancji LG Polska. Edytowane 11 Marca 2016 przez rafcio76r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
100patrz 6 Napisano 11 Marca 2016 (edytowane) No dobrze, znalazłem pierwszy minus tego tv - wbudowany dekoder satelitarny i/lub obsługa CI+. Do tej pory miałem nc+ podłączone z dekodera po hdmi. Wczoraj kupiłem moduł CI z kartą (też nc+). Póki co mam oba rozwiązania działające i sobie przepinam kabel z satelity do porównań. Przy porównaniu obrazu z dekodera zewnętrznego i dekodera telewizyjnego, ten zewnętrzny wygrywa (moim zdaniem). Przy tych samych ustawieniach z Maćkowej kalibracji, po hdmi obraz mam w lepszych, bardziej naturalnych barwach. Dekoder wbudowany coś od siebie dodaje, na pewno w kwestii nasycenia kolorów. Na pewno żółty jest mocniejszy. Zrobiłem dwa zdjęcia (wiem, że aparat w telefonie może przekłamywać, ale jednak różnicę widać, w szczególności na dużym żółtym pasku na dole ekranu): Koleś w okularach parzy w dół - dekoder tv Koleś patrzy na wprost - dekoder po hdmi Nastawy podświetlenia led, janości, kontrastu, balansu bieli, gammy, itd są identyczne. I co ja najlepszego zrobiłem, żeby porównywać takie rzeczy I rozważam teraz czy zostawić dekoder zewnętrzny, czy zlikwidować dodatkową tę skrzynkę pod telewizorem... Sent from my iPhone using Tapatalk Jesli masz media boxa od NC+ to lepeij sie juz nie da w tej platformie, sprobuj zmniec obraz na 1080P jesli masz ten model i powiedz czy jest roznica, jak dla mnie najlepszy dekoder płatnej telewizji satelitarnej w Polsce, Material na YT i pliki 6gb to mizerna jakość.... na bluray bitrate byl okolo 8mb/s tryb kino z malymi modyfikacjami jasnosc kontrast ostrosc do kalibratorow: czy kalibracja to zlikwiduje? Edytowane 11 Marca 2016 przez 100patrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wampirek 24 Napisano 11 Marca 2016 Mam zwykłego Saegema, mogę wybrać obraz SD albo 1080i Dekoder mam od kilku dni wyłączony i dochodzę do wniosku, że moduł z kartą daje radę. Kanały przeskakują trochę wolniej, ale jak na moją intensywność oglądania ta prędkość (kilka sekund między wczytaniem kolejnego kanału) jest ok. Czytałem, że wyłączenie kontroli rodzicielskiej przyspiesza, ale w tv mam wyłączoną a na module nie wiem. Mogę zmienić na nim pin ale nie wiem, czy kontrola jest włączona czy nie. Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mefiu666 0 Napisano 11 Marca 2016 Mam pytanie o uchwyt do tego LG: gdzie go można kupić? i czy tylko ten drogi dedykowany za 6stów jest kompatybilny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 12 Marca 2016 Jesli masz media boxa od NC+ to lepeij sie juz nie da w tej platformie, sprobuj zmniec obraz na 1080P jesli masz ten model i powiedz czy jest roznica, jak dla mnie najlepszy dekoder płatnej telewizji satelitarnej w Polsce, A tak z ciekawości mógłbyś powiedzieć co mu to ma dać skoro sygnał od nadawcy jest nadawany jako 1080i (niektóre niemieckie stacje nadają 720P). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igrekus888 3 Napisano 12 Marca 2016 Czy jest ktoś w stanie na forum podać mi ustawienia tego TV, mam go od 4 miesięcy a nie ukrywam chciałbym z jakości więcej wycisnąć. Niestety mieszkam w Anglii i nie mam możliwości wynajęcia profesjonalnej osoby do jego kalibracji. Wiem, że każda matryca się różni ale zawsze można spróbować - z góry dziękuje i pozdrawiam użytkowników Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 12 Marca 2016 Chyba jest "zaprzyjaźniona" firma z GB, która robi kalibrację. Było na forum i była chyba jakaś oferta dla użytkowników hdtvpolska ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomanek 2 Napisano 12 Marca 2016 do kalibratorow: czy kalibracja to zlikwiduje? Wrzuć gdzieś na upload fragment tego materiału gdzie widać ten banding abyśmy mogli zobaczyc jak jest u nas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
100patrz 6 Napisano 12 Marca 2016 Czy jest ktoś w stanie na forum podać mi ustawienia tego TV, mam go od 4 miesięcy a nie ukrywam chciałbym z jakości więcej wycisnąć. Niestety mieszkam w Anglii i nie mam możliwości wynajęcia profesjonalnej osoby do jego kalibracji. Wiem, że każda matryca się różni ale zawsze można spróbować - z góry dziękuje i pozdrawiam użytkowników zobacz tu: http://www.imagingscience.com/dealers.php?search=United%20Kingdom inne regiony: http://www.imagingscience.com/dealers.php tez szukalem az znalazlem A tak z ciekawości mógłbyś powiedzieć co mu to ma dać skoro sygnał od nadawcy jest nadawany jako 1080i (niektóre niemieckie stacje nadają 720P). Na LED samsunga bylo widac roznice, po zmianie, moze odciazylo CPU tv troche trzeba samemu zobaczyc zeby sie przekonac czy to cos da, jesli dekoder przejmie troche roboty Wrzuć gdzieś na upload fragment tego materiału gdzie widać ten banding abyśmy mogli zobaczyc jak jest u nas. Iron sky directors cut bluray dysk oryginalny, chyba ze jest w necie jakies dobre demo/ plansza na bandiing linki chetnie sprawdze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio76r 44 Napisano 12 Marca 2016 Mam pytanie o uchwyt do tego LG: gdzie go można kupić? i czy tylko ten drogi dedykowany za 6stów jest kompatybilny? Podejrzewam, że zwykły uchwyt będzie odpowiedni, grunt żeby miał regulację rozstawu, tak by w otwory w TV pasował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
100patrz 6 Napisano 12 Marca 2016 Mam pytanie o uchwyt do tego LG: gdzie go można kupić? i czy tylko ten drogi dedykowany za 6stów jest kompatybilny? http://www.beslist.be/products/r/LG+OTW150/ wczesnije byl troche tanszy, mam go, za 80 - 90 euro cena do jakosci jest super, za 150 juz bym nie kupil. http://www.beslist.be/products/r/LG+OTW150/ wczesnije byl troche tanszy, mam go, za 80 - 90 euro cena do jakosci jest super, za 150 juz bym nie kupil. i tu jeszcze jedna oferta: http://www.comstern.at/product-5a19206516.htm?parnr=12833223 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mefiu666 0 Napisano 13 Marca 2016 Dzięki za odpowiedzi. Swoją drogą chora sytuacja, że wypuścili na polski rynek tetelewizory a uchwyty do nich to już nie. Jakby ktoś znał inne pasujące uchwyty to proszę o info. Słyszałem, że te wszytskie standardowe uchwyty typu VESA nie pasują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wampirek 24 Napisano 13 Marca 2016 Przejrzałeś ten wątek, czy Ci się nie chciało? Były podane uchwyty, których używają z tym tv. Nie musisz mieć specjalnego od LG. Ja kupiłem z takim: https://www.vogels.com/en-lt/c/w52070-full-motion-tv-wall-mount-black Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtazo 9 Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) na bluray bitrate byl okolo 8mb/s Z tego co kojarzę to 8-15mb/s to jest dobry do 720pNatomiast odpowiedni/porządny bitrate dla rozdziałki 1080p to zaczyna sie od 15. Generalnie jest zasada, ze jak jest słaby bitrate to cierpią w pierwszej kolejności detale w ciemnych scenach i tu masz ewidenty przykład tego. Ten bluray to jakiś badziew musi być po prostu. Pozdro! Edytowane 14 Marca 2016 przez wojtazo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach