Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Używam modułu CI+ od CP i nie ma z nim żadnych problemów. Ważne jedynie, aby wyłączyć w module kontrolę rodzicielską, bo w przeciwnym wypadku zmiana programów jest strasznie długa.

Telewizor ma jedynie jeden tuner, więc nie da się oglądać dwóch kanałów na raz, lub nagrywać innego, niż się ogląda. Bez problemu działa nagrywanie na przenośnych dyskach WD (Passport) 1TB i 1,5TB

Edytowane przez Obcy
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do tych którzy mieli kalibracje. Na jakim poziomie w menu została ustawiona jasność i gamma? Zastanawia mnie na ile wyciągnięcie detali z czerni wynika z podnoszenia jasności, a na ile z zaawansowanych ustawień kalibrującego.

Edytowane przez PiPoL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak zapytam:

Dlaczego w raporcie podajecie dane bez kalibracji przy 200cd/m2 a po 250cd/m2 i czy musi być tak wysoko ustawiony ?

Interesuje mnie jakiej wielkości jest ten wielo-kwadrat co pokazujecie jednolitość koloru i dE -czy to jest cała powierzchnia czy tylko wycinek ekranu ?

Jak widzę dE00 jest na poziomie 7 z prawej strony - czy macie wyniki z tego punktu dE7.3 dolny prawy CC24 dE00 lub inne jakie macie ? a ten parametr (1.0)pomiędzy 7.3-7.4 co to jest ?

Nie chcieliście przesunąć punktu kalibracyjnego lekko w prawo i sprawdzić jak będzie to wyglądało ?Czy próbujecie szukacie "złoty"środek kalibracyjny ,czy tylko centralka i wyniki z wycinka ?

I na koniec- jak wyglądają cd/m2 na całym monitorze oraz Kelviny, przy białym 235 ?

Jak się uda odpowiedzieć to z góry dziękuję .

1. Nie, nie musi być tak wysoko ustawiony, właśnie jedną z zalet EG910 jest to, że dobrze odwzorowuje kolory także przy 120cd/m2

2. wielo-kwadrat wypełnia cały ekran, dE to różnica danego pola w stosunku do środka, a parametr "pomiędzy" to dE pomiędzy sąsiednimi polami

3. Nic by się nie zmieniło w kwestii równomierności jeśli bym przesunął punkt kalibracyjny gdziekolwiek

4. cd/m2 nie podam Ci tym razem, ale jest dosyć jednolicie w kwestii luminancji (jak widać na foto). Kelvinów nie powinno się używać do opisu koloru, aczkolwiek masz je w raporcie kalibracyjnym

Pytanie do tych którzy mieli kalibracje. Na jakim poziomie w menu została ustawiona jasność i gamma? Zastanawia mnie na ile wyciągnięcie detali z czerni wynika z podnoszenia jasności, a na ile z zaawansowanych ustawień kalibrującego.

Jasność przeważnie wyżej niż 50, a gamma 2.4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

To mój pierwszy post. Nie ukrywam, że myślę o zakupie 910v, bardzo się nastawiłem po wszystkich opiniach i recenzjach. Sprawdzam obecne ceny. Czy warto "ryzykować" zakup poza sieciowymi salonami jak media markt, RTV AGD ? Tam ceny sporo wyższe ( chociaż zdążają się promocje ) niż np przez quito, afg computers ( za ceneo ) ? Tam już od 7,5 k a w media markt i RTV AGD w Warszawie widuje najmniej 8 999 pln a to spora różnica. Lepiej kupić w sieciówce? Skąd niższe ceny nawet do 7,5 k pln ? To nie będzie jakiś "gorszy sort" ? To spory wydatek i nie chcę teraz przyoszczędzić albo sie pospieszyć o miesiąc a pózniej żałować kilkuset pln przez lata ;)

Kupował ktoś kiedyś w afg computers w Poznaniu ? Jakieś opinie ? Z Warszawy niecałe 3h i TV kupiony, pytanie jedynie czy ktoś już ten sklep przetestował.

Pozdrawiam

Edytowane przez Michał_waw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Maciej ustawił gamma na 2.4, a jasność na 58

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie... Tylko co za różnica jest między 2.4 i 58, a 1.9 i 49... Bo ja jej nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ustawione jest 2.4 i 56

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

To mój pierwszy post. Nie ukrywam, że myślę o zakupie 910v, bardzo się nastawiłem po wszystkich opiniach i recenzjach. Sprawdzam obecne ceny. Czy warto "ryzykować" zakup poza sieciowymi salonami jak media markt, RTV AGD ? Tam ceny sporo wyższe ( chociaż zdążają się promocje ) niż np przez quito, afg computers ( za ceneo ) ? Tam już od 7,5 k a w media markt i RTV AGD w Warszawie widuje najmniej 8 999 pln a to spora różnica. Lepiej kupić w sieciówce? Skąd niższe ceny nawet do 7,5 k pln ? To nie będzie jakiś "gorszy sort" ? To spory wydatek i nie chcę teraz przyoszczędzić albo sie pospieszyć o miesiąc a pózniej żałować kilkuset pln przez lata ;)

Kupował ktoś kiedyś w afg computers w Poznaniu ? Jakieś opinie ? Z Warszawy niecałe 3h i TV kupiony, pytanie jedynie czy ktoś już ten sklep przetestował.

Pozdrawiam

Tak ktoś już kupował.

Nie dostał dowodu zakupu i tym samym nie ma gwarancji.Poszukaj na forum,gdzieś o tym było.

W dużych sieciach masz promocje gdzie ten TV kosztuje około 7,7kPLN więc oszczędzanie 500pln nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien ale chyba paragon nie jest niezbędny, ale bardzo przydatny różny sprzęt reklanowalem na nr imei, seryjny produktu . Z tą nie dogodnoscia że gwarancja była uznana od daty produkcji nie zakupu.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG wymaga dowodu zakupu.

I działa niezgodnie z prawem. Prawo i orzecznictwo mówią, że wystarczy ze klient udowodni, że zakupił TV w danym sklepie w danym dniu.Dowodem może być zeznanie świadka czy nakręcony kamerką film.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ktoś już kupował.

Nie dostał dowodu zakupu i tym samym nie ma gwarancji.Poszukaj na forum,gdzieś o tym było.

W dużych sieciach masz promocje gdzie ten TV kosztuje około 7,7kPLN więc oszczędzanie 500pln nie ma sensu.

Tylko gdzie..bo ja jakoś jeszcze nigdzie takiej nie spotkałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I działa niezgodnie z prawem. Prawo i orzecznictwo mówią, że wystarczy ze klient udowodni, że zakupił TV w danym sklepie w danym dniu.Dowodem może być zeznanie świadka czy nakręcony kamerką film.

Pozdro

A nie mylisz czasem odpowiedzialności sprzedawcy (rękojmia) z odpowiedzialnością producenta (gwarancja)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko gdzie..bo ja jakoś jeszcze nigdzie takiej nie spotkałem?

Ja po dogłębnym przeczytanie wątku zdecydowałem się na ten telewizor. Zakupiłem go wczoraj w satysfakcji, ze względu na to, że jest to siostrzany sklep x-komu, a z nim nigdy nie miałem problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po dogłębnym przeczytanie wątku zdecydowałem się na ten telewizor. Zakupiłem go wczoraj w satysfakcji, ze względu na to, że jest to siostrzany sklep x-komu, a z nim nigdy nie miałem problemów.

Mają bardzo dobrą opinie..Odbierałeś osobiście czy kurier?.I jakie pierwsze wrażenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji tego, że wybrałem jako formę płatności przelew standardowy (przy płatności szybkim przelewem, paypalem i kartą były dodatkowe prowizje), to dopiero dzisiaj go wysyłają.

Edytowane przez PiterZonta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to gratulacje.

Teraz tylko umawiaj się na kalibrację i ciesz się perfekcyjnym obrazem.

Co będzie źródłem sygnału? Podłączasz kino domowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem jakimś wielkim specjalistą. Do tej pory wystarczał mi dźwięk z telewizora, dlatego dokupilem sobie soundbar od LG LAS450H. Do moich niewygórowanych wymagań powinno mi wystarczyć.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś się orientuje czy zaaktualizuja nam oprogramowanie do web os 3.0?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie Maciek opuścił mnie po kalibracji telewizora.

Kurde a już myślałem , że mi się uda i nie widząc żadnej różnicy nie zapłacę za kalibrację :P

Różnica jest i to ogromna - i teraz wiem , że gdybym nawet ze 100 godzin poświęcił aby "domowymi" sposobami ustawić obraz by był choćby zbliżony do naturalnego to nie ma szans.

Najbardziej się rzuca w oczy odcień skóry który po kalibracji jest wreszcie taki jak powinien być a żaden tryb fabryczny tego nie daje.

Wiedziałem , że będzie coś tam lepiej ale nie spodziewałem się aż takiej różnicy.

Mogę tylko powiedzieć jedno - jak ktoś się zastanawia czy warto - NAPRAWDĘ WARTO...

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sprawdzilem słuchawki. Moje działają świetnie. Dźwięk jest świetny. Zatem problem gniazda słuchawkowego jest rozwiązany :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

myślę, że trochę rozwieję wątpliwości

grafika z dokumentacji

http://sklep.hard-pc.pl/galerie/p/przetwornik-cyfrowo-anal_16886.jpg

http://sklep.hard-pc.pl/galerie/p/przetwornik-cyfrowo-anal_16885.jpg

i wszystko jasne.

ale nadal nurtuje mnie:

czy ktoś może wyjaśnić mi dlaczego w sygnale tv na AV1 audio wychodzi w analogu

ale przy innych źródłach niż tv cisza na AUDIO ANALOGOWYM....?

skoro audio analogowo jest w sygnale tv może warto pokłonić się do działu technicznego LG aby w nowych softach otworzyli samo audio w analogu dla/z innych źródeł ?

Edytowane przez dlaczego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie Maciek opuścił mnie po kalibracji telewizora.

Kurde a już myślałem , że mi się uda i nie widząc żadnej różnicy nie zapłacę za kalibrację :P

Różnica jest i to ogromna - i teraz wiem , że gdybym nawet ze 100 godzin poświęcił aby "domowymi" sposobami ustawić obraz by był choćby zbliżony do naturalnego to nie ma szans.

Najbardziej się rzuca w oczy odcień skóry który po kalibracji jest wreszcie taki jak powinien być a żaden tryb fabryczny tego nie daje.

Wiedziałem , że będzie coś tam lepiej ale nie spodziewałem się aż takiej różnicy.

Mogę tylko powiedzieć jedno - jak ktoś się zastanawia czy warto - NAPRAWDĘ WARTO...

czy u was kalibracja zlikwidowala badz zredukowala banding koloru znacznie?

bo na nieskalibrowanym egzemplarzu mam ciagle ten problem na wszystkich ustawieniach fabrycznych,

czy ma ktos jakies rozwiazanie z wyjatkei kalibracji ISF ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli przez banding koloru rozumiesz pionowe pasy na szarym tle to kalibracja nie ma nic do tego - więc tego nie usunie.

Taka przypadłość paneli oled.

Chyba, że chodzi o całkiem coś innego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim cudem przypadłość OLED. LCD Led też na to cierpi? Czyli nie chodzi o podświetlenie?

Wysłane z mojego D5503

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji OLED nie ma podświetlenia - każdy piksel świeci osobno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi