Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

No to pewnie paru gości w MM premii nie dostało (albo z firmy ochroniarskiej zdarli). A swoją drogą jak widzę jak z jednej strony zachowują się (świadomi lub nie) klienci a z drugiej jak często sprzęt jest ustawiony i zabezpieczony bezmyślnie (standard np. to lodówki ustawione tak że otwieranie drzwi uszkadza je lub sąsiednie) to dziwię się, że takie wypadki są sporadyczne. Na moich oczach w S gość przewrócił (prawie bo obsługa złapała) jak domino chyba z 5 dużych TV stojących w paczkach na ziemi (zahaczył torbą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie sa koszty wypuszczenia oleda ktry bedzie osiagalnych dla srednio zamoznego uzytkownika,

oprocz wyjsca potrzebny by byl jeszcze porzadny DAC i to jest troche drozsze

Nie bardzo rozumiem. Wyjście słuchawkowe posiadają znacznie tańsze telewizory więc albo jest to rozmyślne działanie LG (tylko w jakim celu? bo chyba nie po to, aby kupować droższe modele) albo zwykły babol projektantów.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem. Wyjście słuchawkowe posiadają znacznie tańsze telewizory więc albo jest to rozmyślne działanie LG (tylko w jakim celu? bo chyba nie po to, aby kupować droższe modele) albo zwykły babol projektantów.

Generalnie jak ktoś pamięta pierwsze zapowiedzi modelu EG 910 i EG920 jakiś rok temu to modele zostały przedstawione jako tańsi bracia modeli EC930 I EG 960.

Stąd gorsze wykonanie i brak wejść słuchawkowych itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to chyba pierwszy przypadek kiedy brak wejścia słuchawkowego (m.in.) ma związek z pozycjonowaniem modelu telewizora. Przecież to nie jest luksus w telewizorze a funkcjonalność, którą posiadają nawet najtańsze wyświetlacze. A tu mówimy o ekranie za grube pieniądze. Jeśli rzeczywiście tego gniazdka nie ma z powodu pozycjonowania w "hierarchii" to w LG pracują debile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie macie rację. Ale...

Z drugiej strony jaki procent ludzi korzysta ze słuchawek przy oglądaniu TV. 2%? Może jeszcze gracze. Zazwyczaj tacy ludzie mają jeszcze amplitunery, wzmacniacze itp. Zrobili badania, wyszło ze mało kto korzysta i przyoszczędzili po 75 centów na sztuce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sluchawki mozna podlaczyc przez BT i to jest domyslny sposob podlaczania sluchawek dzisiaj w telewizorach.

Druga sprawa. Sluchawki beda chyba konieczne, w przypadku jesli bedziemy chcieli ogladac inne kanaly, w tym samym czasie na jednym ekranie, nie sadze wiec aby firmy ktore zdecyduja sie zaimplementowac taka funkcje (tu LG), moglyby pozbawic uzytkownika mozliwosci podlaczenia sluchawek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sluchawki mozna podlaczyc przez BT i to jest domyslny sposob podlaczania sluchawek dzisiaj w telewizorach.

Druga sprawa. Sluchawki beda chyba konieczne, w przypadku jesli bedziemy chcieli ogladac inne kanaly, w tym samym czasie na jednym ekranie, nie sadze wiec aby firmy ktore zdecyduja sie zaimplementowac taka funkcje (tu LG), moglyby pozbawic uzytkownika mozliwosci podlaczenia sluchawek.

Należy pamiętać, że przez BT można podłączyć TYLKO I WYŁĄCZNIE i słuchawki od LG (info of LG oraz moje próby podłączenia innych słuchawek to potwierdzają), a oni nie mają nic sensownego w ofercie, żadnego modelu nausznego.

Można kupić słuchawki bezprzewodowe biorące sygnał z wyjścia optycznego telewizora albo z hdmi.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego nie wiem, bo na LG jak dla mnie jeszcze nie czas. Do Samsunga mozna podlaczyc po BT, co sie konsumentowi podoba. Kiedys chyba tez tak nie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oficjalnie w Samsungu niewiele można podłączyć po BT co się konsumentowi zdecydowanie mniej podoba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podajcie jakich ustawien uzywacie ?

i pytanie z innej beczki, czemu nawet na wylaczonym motion plus czasem widac przyspiezanie obrazu ?

wszytkie processingi wylaczone, dzieje sie to nawet w trybie isf expert i trybie kino

podczas ogladania dvd glownie, oraz westernow na bluray, obraz czasem przyspeisza ;(

nie wyrabia tv ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wprowadziłem u siebie ustawienia ze strony http://pogomix.net/lg-55ec9300-oled-tv-calibration/ One są dla EC930. Nie są idealne, mniej więcej nadają się dla oglądania w nocy a i tak dużo szczegółów w ciemnych miejscach ginie.

Ale już się staram o profesjonalną kakibrację i mam nadzieję, że ona pomoże :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie pytanie jako uzytkownik tego forum? Popelniasz straszne faux-pas, majac "nadwornego" Kalibratora ;) do dyspozycji!

Nie pisze tego zlosliwie, ale walkowane to juz bylo wielokrotnie, to sprawa indywidualna. Mialem okazje zreszta sprawdzic to po ostatniej wizycie Pana Macka. To samo pomieszczenie, dwa razy Panasonic 50ST60 (jeden kalibrowany, drugi nie) ustawione obok siebie, pomieszczenie zaciemnione, piloty w reke, te same ustawienia wprowadzone, to samo zrodlo... a obraz i tak sie roznil!

Edytowane przez Prosperowiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopiero VHS jestem ;)

na kalibracje musze niestety jeszcze poczekac, az bedzie dostepny moj okoliczny isf kalibrator,

porzadna kalibracja na pewno zalatwi sprawe,

ustawienia fabryczne nie sa takie zle,

przeczytalem na jednym z zagranicznych forow ze nawet nieznaczne modyfikowanie ustawien jasnosci doprowadzic moze do uwidocznienia przejsc tonalnych; oraz do bandingu koloru,

zastanawiam sie czy to prawda czy zwykly BS,

czy ma ktos moze jakies doswiadczenie jesli chodzi o eg910V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ryzykowalbym z ustawieniami z innego modelu,

tutaj sa tez ustwienia dla eg9100 czylo europejskiego 910V

http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/eg9100/settings

nie ryzykowalem z nimi jeszcze

bardziej chodzilo mi o ustwaienia kontrast, jasnosc, podwietlanie, jaka kombinacja jest najlepsza itp

Ustawienia z rtings na maksa przepalają kolory na twarzy, przynajmniej u mnie. Pojawiają się takie plamy zbyt jasne.

BTW - Netflix otworzył się m.in. na Polskę. Czy macie w swoich tv możliwość zainstalowania aplikacji Netflixa? Ja w sklepie nie widzę póki co.

Edytowane przez Wampirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW - Netflix otworzył się m.in. na Polskę. Czy macie w swoich tv możliwość zainstalowania aplikacji Netflixa? Ja w sklepie nie widzę póki co.

zainstalowalem na tym tv aplikacje netflixa (nie z Polski) niestety ekran startowy (ten z logo netflixa) nie jest czarny a szary , i to w dodatku w zakresie gdzie widac szare pasy, ekran glowny jest czarny

jakosc i czestotliwosc odswiezania podczas gdy aplikacja jest wlaczona pozostawia wiele do zyczenia,

duzo bardziej zadowalajaca jest aplikacja na xboxie, najlepsze wrazenia jak na razie byly po uzywaniu netflixa na komputerze,

tutaj maja 7dniowa wersje probna uslugi smart dns ktora pozwala zminac regiony netflixa dowolnie:

https://www2.unotelly.com/home

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zainstalowałem właśnie z terenu Polski z tv po polsku. Wcześniej nie znajdowało mi tej aplikacji w sklepie.

Wszystko jest idealnie. Jakość HD jest dobra, obraz póki co nie przycina (złącze w porywach do 25Mb/s).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apka Netflixa jest dostępna w sklepie (LG content store) - trzeba ją wyszukać (jak się najedzie na górę ekranu pojawia się belka z m.in. wyszukiwaniem).

Konto założyłem sobie przez aplikację na iphona, podpięło mi się samo pod itunesa i tam będzie wpadało obciążenie za konto.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

magiczny pilot jest idealny do sterowania ta aplikacja,

polaczenie kontrolera z konsoli i myszy komputerowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekstra! Ja juz od dawna mam Netfliksa po zmianie regionu na Anglię i dzis widze ze sie apka wlaczyla wieczorem tez będę testował jak hula na moim ec930:) Nie moge sie doczekac wieczora!

A czy wiecie czy jest Netfliks na PS4?

Edytowane przez wojtazo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest gwarancja na TV, 2 lata czy dłuższa, np: po rejestracji na stronie LG?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi