Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba lekko mylisz pojęcia.

Jeśli pijesz do mnie to zauważ, że nie odnoszę się do krzywizny akurat modelu 910 ale ogólnie jako cechy TV. Po pierwsze krzywizna nie jest cechą TV widoczną tylko dla posiadaczy - wystarczy pójść do sklepu, znajomych i dostatecznie jasno wyrobic sobie opinię. Bynajmniej nie trzeba być posiadaczem krzywego telewizora, żeby widzieć jego wady. A bazując na znanej zasadzie racjonalizacji decyzji - trudno spodziewać się, że osoba która curveda kupiła powie że to błąd był :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co widzisz w sklepie nijak ma się do tego co zobaczysz w domu siedząc przed tv.

Krzywe tv to nic więcej jak marketing,zapełnienie luki na rynku (tak jak 3D promowane co dekadę).Masz kupić bo jest to jakaś "innowacja"...

Co nie zmienia faktu,że krzywizna w niczym nie przeszkadza,niezależnie pod jakim kontem oglądam coś w tv.

Pozostaje Ci czekać na 950tke.

Edytowane przez marsellus_w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, w sklepie nie da się sprawdzić wielu rzeczy związanych szczególnie z jakością obrazu (kolor, czerń itp). Ale nie muszę mieć domowych warunków żeby stwierdzić lub nie np. poprawność geometrii.

Oko ludzkie (a w zasadzie mózg) koryguje wiele zniekształceń, więc pewnie można się do tego przyzwyczaić - pytanie tylko PO CO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakrzywione 55 cali jest nieco mniejsze od płaskich 55 cali w tym sensie ze w zakrzywionym 55 cali jest jak zmierzymy po powierzchni np metrem krawieckim , natomiast jak zmierzymy metrem sztywnym np drewnianym nie po powierzchni tylko od roga do roga to będzie mniej może o cal . Zmierzy ktoś 910 tke oboma sposobami i zobaczymy ile jest różnicy ?

Zakrzywienie w 910 jest bardzo subtelne i można je przeboleć choć nie za bardzo wiadomo po co ono jest , jednak przy tv 55 cali bez ramek to zakrzywienie jeszcze zmniejsza wizualnie ten tv i pewnie dlatego wydaje się być nie wielkim tv.

Sensacja by było gdyby lg zaprezentowało płaski Oled full hd ale to raczej nie możliwe. Pewnie nawet następcy full hd 910 nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zdanie podsumowania, żeby nie było tak kolorowo. Napiszę tak, że gdybym w tej cenie, otrzymał wyświetlacz w wielkości 65 cali byłby to telewizor godny polecenia każdemu, mimo że FHD - była by to najciekawsza propozycja na rynku! A tak wydanie 7500 zł na ekran wielkości 55 cali pozostawia we mnie delikatny niesmak, który niewątpliwie wiele pozytywów tego wyświetlacza, nie do końca niweluje! Może problem w tym, że człek ma już doświadczenie z większymi ekranami i wyraźnie zaczyna brakować cali. Dlatego mając np. do wyboru 65 calowy VT60 (mimo, że droższy) a 55 calowy OLED EG910 - wybieram plazmę Panasonica, mimo wielu zalet odbiornika LG.

Święte słowa! Chcę OLED 65" FHD w cenie do 10k!

Edytowane przez montas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam pytanie dla posiadaczy.

1.Na wielu stronach m.in. producenta nie ma wzmianki by on miał usb 3.0(3 usb 2.0) natomiast w tescie jest napisane jakowe by było.

Wiec jak jest??

2. Mam kilka filmów w 4k pójdzie to??Czy szukać sobie w 2k tylko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Na wielu stronach m.in. producenta nie ma wzmianki by on miał usb 3.0(3 usb 2.0) natomiast w tescie jest napisane jakowe by było.

Wiec jak jest??

wyglada na to ze niektore dane w recenzji pochodza z modelu eg960 ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec jak jest??

W teście jest trochę nieprawdziwych informacjii dziwię się, że nadal nie zostały poprawione - nie ma USB 3, jedynie USB 2. Podobnie gniazdo słuchawkowe - nie ma go, wbrew temu co mówi test.

Co do filmów w 4K - zapewne zostaną przeskalowane do 2K. Nie mam żadnego, więc nie mam jak sprawdzić.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do filmów w 4K - zapewne zostaną przeskalowane do 2K

Raczej nie pójdą wcale. :-(

Stąd można pobrać UHD do testów.

http://demo-uhd3d.com/ (rano są o wiele lepsze transfery)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W teście jest trochę nieprawdziwych informacjii dziwię się, że nadal nie zostały poprawione - nie ma USB 3, jedynie USB 2. Podobnie gniazdo słuchawkowe - nie ma go, wbrew temu co mówi test.

Co do filmów w 4K - zapewne zostaną przeskalowane do 2K. Nie mam żadnego, więc nie mam jak sprawdzić.

Czyli brak jest możliwości podłaczenia słuchawek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wtedy jakaś regulacja głośności z poziomu telewizora? Trochę to skomplikowane, nie sądziłem, że LG przyoszczędzi na takim detalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wtedy jakaś regulacja głośności z poziomu telewizora? Trochę to skomplikowane, nie sądziłem, że LG przyoszczędzi na takim detalu.

Nie mam bladego pojęcia. Sam dopiero zacząłem rozkminiać temat i nie próbowałem jeszcze się podłączać, nie kupiłem potrzebnych elementów.

Zwykłe słuchawki bluetooth Jabra, które paruję z telefonem do biegania, nie są w ogóle wykrywane przez telewizor. Dlatego wziąłem się za szukanie rozwiązania.

Też mi się nie podoba, że LG nie dało złącza za kilka centów w telewizore za 2k €. W wyższych modelach oraz zeszłorocznej 930 złącze słuchawkowe jest dostępne.

Jeśli znajdziesz prostrze rozwiązanie, daj znać, chętnie skorzystam :)

Raczej nie pójdą wcale. :-(

Stąd można pobrać UHD do testów.

http://demo-uhd3d.com/ (rano są o wiele lepsze transfery)

Ściągnąłem 4 różne dema z różnymi rozszerzeniami - masz rację, filmy nie są odtwarzane, system pokazuje info że nie można ich odegrać, a na liście plików wyglądają jak uszkodzone:

bf878014b3dcddd018cfa6079fd0e084.jpg

Dla porównania pliki, z którymi nie ma problemu:

a8467cb43002ac94492a145b92091db4.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Wampirek
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie nietypowe pytanie - czy ten telewizor może rozpakować i ustawić na szafce jedna osoba ? - czy konstrukcja jest taka , że muszą dwie trzymać ?

I jeszcze jakie jest długie pudło ? - bo chcę zmierzyć czy mi na stojąco do auta wejdzie...

Edytowane przez Tomanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się bez problemu. Trzeba pamiętać, żeby nie zdejmować osłony styropianowej z ekranu.

Ja swój najpierw stawiałem na szafce, później wieszałem na ścianie. Sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się zrobić prawie wszystko - kwestia ryzyka. Potrafię zrobić różne rzeczy samodzielnie ale wszystkie operacje z TV zawsze robiłem z kimś, nawet jeśli miałoby to być 12 letnie dziecko, zawsze dodatkowa asekuracja się przyda.

A widziałem kiedyś 42PV80 z "pięknym" wgnieceniem na środku- "bo się trochę przechylił" i uderzył o róg stołu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jakie jest długie pudło ? - bo chcę zmierzyć czy mi na stojąco do auta wejdzie...

Karton ma 143,5 x 81 x 22,5cm - dostępne na stronie www.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie nietypowe pytanie - czy ten telewizor może rozpakować i ustawić na szafce jedna osoba ? - czy konstrukcja jest taka , że muszą dwie trzymać?

Spokojnie, dasz samemu rade! Telewizor jest bardzo lekki. Problem tylko jest taki, ze po wyjeciu z kartonu musisz usunac tylnia klape na rzepy :) bo w przeciwnym razie nie wlozysz telewizora w podstawe, wiec przygotuj sobie miejsce by na kilka chwil postawic / oprzec telewizor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za uwagi. Zawsze sam ustawiałem LCDka i nie było problemów ale ze wzgledu na bardzo cienkie boki tego tv wolałem spytać.

Dzięki też za wymiary pudła a tyle się naszukałem w necie i nie mogłem znaleźć.

Wyszło na to , że pionowo mi nie wejdzie - czy można przewozić na leżąco albo po skosie ?

Cena na Alledrogo jest juz poniżej 8k ciekawe jakie promocje styczniowe zrobi MM lub Saturn ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za uwagi. Zawsze sam ustawiałem LCDka i nie było problemów ale ze wzgledu na bardzo cienkie boki tego tv wolałem spytać.

Dzięki też za wymiary pudła a tyle się naszukałem w necie i nie mogłem znaleźć.

Wyszło na to , że pionowo mi nie wejdzie - czy można przewozić na leżąco albo po skosie ?

Cena na Alledrogo jest juz poniżej 8k ciekawe jakie promocje styczniowe zrobi MM lub Saturn ? :)

Ja go przenosiłem trzymając za styropian właśnie żeby nie uszkodzić matrycy :)

Co do przewożenia - zawsze się mówi, że tv powinien być przewożony pionowo, wtedy są dużo mniejsze obciążenia na ekran. Ja zarówno swoją plazmę jak i teraz oleda przewoziłem "na plecach" - niestety karton był za wysoki żeby go ustawić pionowo. Tylko trzeba pamiętać co się wiezie i delikatnie brać progi zwalniające i ułożyć karton płasko, żeby ciężar się równo rozkładał.

Często MM i Saturn oferują darmową dostawę. Nawet jeśli nie, to możesz ponegocjować z mangerem działu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie sa koszty wypuszczenia oleda ktry bedzie osiagalnych dla srednio zamoznego uzytkownika,

oprocz wyjsca potrzebny by byl jeszcze porzadny DAC i to jest troche drozsze

Mam takie nietypowe pytanie - czy ten telewizor może rozpakować i ustawić na szafce jedna osoba ? - czy konstrukcja jest taka , że muszą dwie trzymać ?

trzeba uwazac i zaplanowac kazdy krok,

masz tylko jedna sztuke a jak rozwalisz to nowego nie dostaniesz.

po otwarciu pudla ukazuje sie duza naklejka gdzie pokazane jest czego nie robic,

mnie udalo sie samemu ustawic na stopie

a pare tygodni po tym, zawiesic,

zawieszenie bylo bardziej skomplikowane,

ale dalo rade bez zadnych strat,

przemysl kazdy krok na sucho przed faktyczna robota.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie sa koszty wypuszczenia oleda ktry bedzie osiagalnych dla srednio zamoznego uzytkownika,

oprocz wyjsca potrzebny by byl jeszcze porzadny DAC i to jest troche drozsze

Znalazłem słuchawki z wejściem optycznym - Sennheiser RS 175. Może nie są najtańsze, ale umożliwiają bezpośrenie podłączenie do tv bez kombinacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We Wrocku w MM klient złamał model 55 980 gdy kosztował 40k więc....

O ile pamiętam to głośno o tym było ..nawet chyba uciekał,ale finału nie znam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi