Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Można mieć np nawyk zatrzymywania obrazu w tunerze nbox tzw timeshift bo jak przyjdę zaraz to sobie obejrzę dalej i nic nie przegapię a tv po co będę wyłączał przecież zaraz wrócę a tu klops ktoś przyszedł albo coś się stało i zapomniałem o tym i za 4 godziny wracam do tv z zatrzymanym obrazem na nim.

Są też zawieszające się tunery po chwilowym braku sygnału i te również pozostawia nieruchomą klatkę obrazu i jeśli nas nie ma przed tv to tak będzie z tym stał godzinami.

Sytuację mogą się zdarzyć różne i naprawdę można pomóc uzytkujac w ten sposób zbudować porządny powidok a wtedy trzeba się ratować bo nie może tak być przecież ze jest powidok i pozostaje zaatakować producenta.

Oczywiście nie twierdzę że na pewno tak musiało być czy musi być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Snajper, idź do rzecznika konsumentów - euro to sieć znana z takiego chamskiego postępowania, ale mają psi obowiązek przyjąć zwrot, podobne jak ty masz prawo kupiony sprzęt rozpakować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do powidokow, prawda jest taka, ze trzeba sie okreslic, do czego telewizor bedzie wykorzystywany, bo nie ma sensu brac vt60 czy eg910 i innych podobnych, jesli w 75% wyswietlanym kanalem bedzie kanal informacyjny to sie mija moim zdaniem z celem!

Telewizor jest wykorzystywany do wszystkich celów związanych z ogladaniem szeroko pojętej telewizji. Oglądanie serwisów informacyjnych też się do tego zalicza. Tv zakupiony 8 grudnia a tu taka kaszana i nie ma czym tego usprawiedliwiać.

Powidoki w OLEDach mogą występować szczególnie gdy oglądasz stacje info.po kilka godz.dziennie,ale nie powinny być widoczne tak szybko.

Ja mam EC930 i po 3 mieś.powidoków brak.

Sprawdź jedną rzecz;

czy tv gdy gra kilka godz. wyłącza się od razu czy świeci logo LG a tv robi ''pstryk" po około 1-1.5 min.

Jest to o tyle istotne,że w czasie świecenia logo LG telewizor czyści wyświetlacz z ładunków,które nagromadziły się w miejscach dużego obciążenia (np logo TVN24), gromadzenie się ładunków daje efekt podobny do wypaleń w plazmach, mechanizm zastosowany przez LG daje możliwość wyczyszczenia całego ekranu.

w menu serwisowym powinno to być ustawione tak,że tv po 2godz grania zastosuje ten mechanizm.

Jeżeli to u Ciebie nie działa poproś serwis o pomoc w ustawieniu tej funkcji.

Pozdro.

Dziękuje za ta merytoryczna odpowiedź. Dzisiaj tak poradzili przez infolinie. Próbowałem to zrobić i wydaje mi się, że chyba to czyszczenie albo się nie załączyło albo nic nie dało. Przez święta mam zamiar próbować do skutku, niestety nic innego na razie mi nie pozostaje :)

ogladac mozesz, ale jak bedziesz katowal po kilka, kilkanascie godzin paskiem informacyjnym to sie potem nie ma co dziwic skutkom ubocznym i na sile szukac usprawiedliwien w wadzie telewizora!

Ten telewizor jest świetnym sprzętem. Proszę zauważyć, że tutaj nie krytykuje niczego innego ani nawet technologii zastosowanej. Wydaje mi się, że albo nie uruchamia się czyszczenie ładunków lub występuje inna wada. Cała reszta jest fenomenalna a czerń porażająca a to wszystko tylko na ustawieniach KINO bez kalibracji na która nie było jeszcze czasu.

Można mieć np nawyk zatrzymywania obrazu w tunerze nbox tzw timeshift bo jak przyjdę zaraz to sobie obejrzę dalej i nic nie przegapię a tv po co będę wyłączał przecież zaraz wrócę a tu klops ktoś przyszedł albo coś się stało i zapomniałem o tym i za 4 godziny wracam do tv z zatrzymanym obrazem na nim.

Są też zawieszające się tunery po chwilowym braku sygnału i te również pozostawia nieruchomą klatkę obrazu i jeśli nas nie ma przed tv to tak będzie z tym stał godzinami.

Sytuację mogą się zdarzyć różne i naprawdę można pomóc uzytkujac w ten sposób zbudować porządny powidok a wtedy trzeba się ratować bo nie może tak być przecież ze jest powidok i pozostaje zaatakować producenta.

Oczywiście nie twierdzę że na pewno tak musiało być czy musi być.

Wyżej wymieniona sytuacja nie miała miejsca i nie mówmy o takich ekstremalnych sytuacjach. To wszystko jest możliwe ale pewnie dotyczy 1% użytkowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie z troche innej beczki:

ustawienie color gamut : do wyboru wide i standard;

kotre wedlug uzytkownikow oled ma sens i

jak to sie ma do ustawienia glebi koloru 24 30 i 36 bit

na urzadzeniu jak bluray i xbox one

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie z troche innej beczki:

ustawienie color gamut : do wyboru wide i standard;

kotre wedlug uzytkownikow oled ma sens i

jak to sie ma do ustawienia glebi koloru 24 30 i 36 bit

na urzadzeniu jak bluray i xbox one

Ustawienie głębi koloru nie ma znaczenia, natomiast zalecane ustawienia podałem w teście. Dokładne dopracowanie przestrzeni barw możliwe jest tylko przy kalibracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trwałe wypalenia BURN IN (nie mylmy z czasowymi tzw. powidokami) niestety dotyczą technologii OLED LG WRGB.
W zakresie takim jak to miało miejsce z ekranami plazmowymi PDP. To pozostaje dziś poza dyskusją.

Ostatnio LG Display zadeklarowało rozwiązanie kluczowego problemu BURN IN dla matryc OLED WRGB do roku 2017.
Wtedy dopiero ruszy masowa oferta paneli OLED WRGB dla monitorów i tabletów.

EURO RTV pokazuje od wielu miesięcy wypalone trwale TV LG OLED 9700.
Chłopaki od LG POLAND nic nie robią ...
Zadziwiający układ trwa !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupisz w MM/Saturn to masz 30 dni na wymianę/zwrot,bez zbędnych problemów.

W necie może i kupisz trochę taniej ale jak rozpakujesz TV raczej nikt zwrotu nie przyjmie.

W Poznaniu jestem w stanie pomóc ale nie mamy już na Bukowskiej 910.Wszystkie się sprzedały.(mieliśmy tylko 6szt)

27 ma być dobra akcja w MM ale jest embargo do 25 więc nie mogę nic napisać (nie będzie to "wietrznie magazynów").

Można kupić jeszcze EC930 która nie jest tak plastikowa jak EG910 a myślę że gra tak samo;)

No i można go kupić z 2kpln taniej.

Już jest po 25 - możesz napisać co to za promocja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak to co, jest rabat technologiczny do 15%, tylko że marsellus_w obiecał też że będzie model 65EG960 już do kupienia a nie ma..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rabat technologiczny jest w Saturn, natomiast w MM jest minus 15 proc na tv czyli lepsze promo jest w MM choć akurat 910 tka kosztuje w obu tyle samo 8499 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rabat technologiczny jest w Saturn, natomiast w MM jest minus 15 proc na tv czyli lepsze promo jest w MM choć akurat 910 tka kosztuje w obu tyle samo 8499 zł.

To jest bardzo ciekawa zagrywka tych 'Wielkich Marketów"jeszcze w poniedziałek cena 910 kosztowała niewiele ponad 9.000...Żeby na same Święta cenę podnieść do 9.999.Teraz już wiadomo dlaczego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest bardzo ciekawa zagrywka tych 'Wielkich Marketów"jeszcze w poniedziałek cena 910 kosztowała niewiele ponad 9.000...Żeby na same Święta cenę podnieść do 9.999.Teraz już wiadomo dlaczego :)

Poczekam aż cena katalogowa 910 tki spadnie na 7999 zł i wtedy po minus 15 proc kupię za 6799 zł tak jak dzisiaj można kupić 930 w MM po odjęciu minus 15 proc. Właśnie może ktoś jest chętny na lg 55EC930 to są w MM po 6799 zł dziś i jutro a w Saturn po 6959 zł do końca roku.

Może ktoś kupi lg 55EG9609 za około 15 tyś po upuście w MM lub Saturn ? Ciekawe czy ktoś się złapię na ten upust ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj to chyba trochę poczekamy jak 910 będzie w cenie 930...Obawiam się że to szybko nie będzie pewnie dopiero jak wejdą nowe modele oleda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jest po 25 - możesz napisać co to za promocja ?

No jak to co, jest rabat technologiczny do 15%, tylko że marsellus_w obiecał też że będzie model 65EG960 już do kupienia a nie ma..

Rabat 15% na wszystkie TV to dobra oferta.

65EG960 miał być przed świętami.Tak zapewniało LG słowami swoich handlowców...ale jak wiemy postanowili wyprzedać model EC970...i to w kosmicznej cenie 24.999 zamiast 19.999.

Poczekam aż cena katalogowa 910 tki spadnie na 7999 zł i wtedy po minus 15 proc kupię za 6799 zł tak jak dzisiaj można kupić 930 w MM po odjęciu minus 15 proc. Właśnie może ktoś jest chętny na lg 55EC930 to są w MM po 6799 zł dziś i jutro a w Saturn po 6959 zł do końca roku.

Może ktoś kupi lg 55EG9609 za około 15 tyś po upuście w MM lub Saturn ? Ciekawe czy ktoś się złapię na ten upust ?

EC 930tke polecam kupować w ciemno.za cenę 6799 to dobry deal,gra nie gorzej niż EG910 a jest dużo lepiej wykonana.

Metalowa ramka,metalowa podstawa,lepszej jakości plastik z tyłu ;)

A tak w ogóle to jak ktoś chce jutro kupić to idzie do MM pokazuje to;

http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-55eg910v.bhtml#afterSearch-lg%2055%20eg910||||product

sklep równa do ceny konkurencji i od tej ceny udziela rabatu 15% ;) czyli 7607.50pln

Nie liczy się konkurencja w postaci małych sklepów nie sieciowych.

Zawsze idąc do MM/Saturn ktoś zrobi Wam cenę z analizy konkurencji. :)

Edytowane przez marsellus_w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-55eg910v.bhtml#afterSearch-lg%2055%20eg910||||product

sklep równa do ceny konkurencji i od tej ceny udziela rabatu 15% ;) czyli 7607.50pln

ze, o co kaman? bo ja nie lapie, ale mam usprawiedliwienie... swieta :) jakies netto podajesz?!

Edytowane przez Prosperowiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zrozumiałem To rabat będzie naliczany od ceny konkurencji...jak oczywiście o tym powiemy , za taką cenę to brałbym w ciemno:)A przez internet nie da się tak kupić w MM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz juz zalapalem... no to jest jakis impuls... ale czy to "juz" ten ;)

Edytowane przez Prosperowiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś zgłaszał na forum jakieś kwiatki z 55EC930 tak jak kolega z 910 i tymi pasami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na ile to jest pewne? Nie uslyszymy o laczeniu promocji etc., nie zawsze trafi nam sie tak sympatyczny czy zyczliwy pracownik marketu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zrozumiałem To rabat będzie naliczany od ceny konkurencji...jak oczywiście o tym powiemy , za taką cenę to brałbym w ciemno:)A przez internet nie da się tak kupić w MM?

Nie da się.

A na ile to jest pewne? Nie uslyszymy o laczeniu promocji etc., nie zawsze trafi nam sie tak sympatyczny czy zyczliwy pracownik marketu ;)

Grzecznie zapytaj.Pewnie się uda.100% pewności nie dam ale powinno się udać w większości marketów.;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w styczniu będzie w MM/Saturn ten 65EG960 czy to niepewne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego nawet LG nie wie...;)

Sami zapewniali na premierze,że ten model będzie dostępny najpierw w Saturnie a później w innych sklepach.

Miało nie być w PL wersji 55" a jest.Więc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Dzisiaj byłem w Saturnie LG EG910V był o wiele tańszy po rabacie technologicznym,cena końcowa to nie 8499zł,tylko 8003zł,jak mi powiedziano były 2 sztuki nówki,kupiłem ostatnią.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Dzisiaj byłem w Saturnie LG EG910V był o wiele tańszy po rabacie technologicznym,cena końcowa to nie 8499zł,tylko 8003zł,jak mi powiedziano były 2 sztuki nówki,kupiłem ostatnią.

Witamy w gronie użytkowników OLEDów.

Jak znajdziesz szczękę to się odezwij...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko dzisiaj. W MM cena wyjściowa to 9039zł. Minus 15% daje 7683,15zł. I tyle dziś zapłaciłem.

Teraz czas na testy :)))

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez Wampirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi