Skocz do zawartości
Maciej Koper

TEST: Sony W755C / W805C / W809C / W855C 55" Android TV Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś potwierdzić/zaprzeczyć czy ten TV ma full hd 3D, w paru testach na zachodnich portalach piszą że niestety nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś potwierdzić/zaprzeczyć czy ten TV ma full hd 3D, w paru testach na zachodnich portalach piszą że niestety nie ma...

Witam,

I jest to prawda . Rozdzielczość pozioma w 3D jest 1920 natomiast pionowa połowiczna czyli 540 .

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno chodzi o wersję C (2015)? Taką cechę (czyli zmniejszoną rozdzielczość 3D) miał na pewno zeszłoroczny model.

Zresztą kto ogląda 3D :)

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno chodzi o wersję C (2015)? Taką cechę (czyli zmniejszoną rozdzielczość 3D) miał na pewno zeszłoroczny model.

Zresztą kto ogląda 3D :)

Witam,

Tak ,model zeszłoroczny miał zmniejszoną rozdzielczość pionową . Na temat 3D w telewizorach firmy Sony z roku 2015 r. są różne informacje z różnych

źródeł . Oficjalnie jednak firma Sony nie podaje danych o rozdzielczości w jakiej wyświetlany jest obraz 3D w swoich telewizorach linii 2015 r..(czy w pełnej rozdzielczości FHD) Można więc mieć całkowicie uzasadnione wątpliwości w tym temacie .Na przykład stronie rtings.com napisano w uwagach o telewizorze firmy Sony serii W800C , że 3D jest lepsze niż w modelu zeszłorocznym W800B .

Natomiast tester telewizora firmy Sony KDL-55W805C na fachowym portalu brytyjskim HDtest stwierdza wyraźnie ,

że obraz nie dostarcza pełnej rozdzielczości HD 3D . Ja to przyjmuję w tzw. dobrej wierze .

http://www.hdtvtest.co.uk/news/kdl55w805c-201508034145.htm

Są tacy , którzy jednak oglądają 3D .

Pozdrawiam,

Edytowane przez hallyday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko domniemania. W żadnym teście nie widziałem jednoznacznej informacji że jest są 540 linie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko domniemania. W żadnym teście nie widziałem jednoznacznej informacji że jest są 540 linie.

Witam,

Ja tylko wyraziłem swój pogląd . Ty możesz przecież mieć zupełnie inny . Tylko dobrze jest go poprzeć

jakimś argumentem .

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poglądy wyraża się w sprawach "niemierzalnych", ocennych, ideowych. W technice albo jakaś wielkość ma jakąś wartość albo nie. Rozdzielczość 3D albo jest 1080 albo nie i tyle.

Ty napisałeś: "I jest to prawda . Rozdzielczość pozioma w 3D jest 1920 natomiast pionowa połowiczna czyli 540". Więc to nie jest Twój pogląd tylko informacja jaką podajesz.

Tyle, że jak sam napisałeś w następnych wpisach, "Oficjalnie jednak firma Sony nie podaje danych o rozdzielczości w jakiej wyświetlany jest obraz 3D w swoich telewizorach linii 2015 r..(czy w pełnej rozdzielczości FHD) Można więc mieć całkowicie uzasadnione wątpliwości w tym temacie .Na przykład stronie rtings.com napisano w uwagach o telewizorze firmy Sony serii W800C , że 3D jest lepsze niż w modelu zeszłorocznym W800B ."

Dopiero po mojej uwadze uzupełniłeś ten wpis o info źródłowe z HD test:

"Natomiast tester telewizora firmy Sony KDL-55W805C na fachowym portalu brytyjskim HDtest stwierdza wyraźnie, że obraz nie dostarcza pełnej rozdzielczości HD 3D".

No i tu jest miejsce na ocenę, czy to (dość niejasne) stwierdzenie jednego testera jest wystarczające, żeby napisać:

"Rozdzielczość pozioma w 3D jest 1920 natomiast pionowa połowiczna czyli 540" czy nie. Jak dla mnie nie do końca. EOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nic nie musiałem uzupełniać , gdyż jeszcze pisałem swoją wypowiedź .

Swój pogląd wyrażam we wszystkich kwestiach , jak mnie jest wygodnie i

tego nikt nie zmieni . A że czasem może wyrażam się nie precyzyjnie to

trudno , ale moim skromnym zdaniem , jednak zrozumiale .

Pozdrawiam,

Edytowane przez hallyday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie nie ma znaczenia ile linii mniej zapodaje czy w pionie czy w poziomie. Jeśli nie podaje w pełnych 1920 × 1080 dla każdego oka to ja chromolę takie 3D, zwłaszcza ze na kobyłach 55" i większych zapewne będzie to mocno widać (tak jak widać na ekranach pasywnych LG). Też czytałem ten test ale nie był to jedyny w którym na to wskazywali.

Ja oglądam 3D, sporo filmów jest wprost do tego stworzonych w innych dodaje się ten bajer na siłę. Co więcej też gram w 3D sytuacja podobna jak przy filmach. Poszukam innego TV...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Na portalu francuskim HDfever.fr , którego testy telewizorów i nie tylko , bardzo lubię ,

ukazał się w dniu 08 września 2015 r. test telewizora FHD firmy Sony , model

Sony KDL-55W805C opracowany bardzo wnikliwie przez Remy Vergez .

http://www.hdfever.fr/2015/09/08/test-sony-kdl-55w805c/

Dla użytkowników tego telewizora ten test , może być bardzo pomocny , moim

skromnym zdaniem .

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze autor nie przetestował 3D (bo brylków Sony nie dało)... Gdzieś czytałem ze tv Sony zadziałają z okularkami innych marek. Sprawdzał ktoś? Przeszedłbym się do molocha z okularkami Samsunga i sprawdził jak to jest z tym CZYde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze autor nie przetestował 3D (bo brylków Sony nie dało)... Gdzieś czytałem ze tv Sony zadziałają z okularkami innych marek. Sprawdzał ktoś? Przeszedłbym się do molocha z okularkami Samsunga i sprawdził jak to jest z tym CZYde.

Na amerykańskim forum czytałem, że po sierpniowej aktualizacji zadziałały komuś okulary od Samsunga. Ale to było o modelu UHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich,jestem posiadaczem tego tv od 4 dni i mam pytanie dotyczace trybu impuls, szukam w opcjach i nie umiem tego znalesc,czy znajdzie sie ktos kto mnie naprowadzi gdzie tego szukac?, w trybie gra obszukalem juz wszystko i nie moge znalesc,bede wdzieczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

test juz przeczytalem :P i gdybym nie byl w goracej wodzie kapany to tego pytnia by nie bylo,teraz juz wiem co nieco o tym tv,myslalem ze 807b i 807c to takie same tv.chetnie skorzystal bym z twojej kalibracji ale to ze mieszkam w uk jest to niemozliwe :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczatkowo mial byc 829b,pozniej postanowilem ze kupie 805b ale tam gdzie chcialem kupic akurat byly braki tego tv,zaczolem przegladac fora szukajac cos podobnego i znalazlem ze 807b jest taki sam tylko rama jest srebna tylko c to model 2015 a b 2014 i nie mialem pojecia ze 807b a 807c jest tak duza roznica,ale teraz nie zaluje decyzji.nie mam takiego pojecia o tv jak tu ludzie na forum i staram sie kupowac sprzet w miare porzadnej klasy

(namieszalem sobie w glowie i wyszlo jak wyszlo :D ) i mam jescze pytanie mam model 807csu,co oznaczaja te dwie ostatnie litery ? S,U

Edytowane przez maniek 21101973

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam zgòry przepraszam jeśli powielam to pytanie ale przesledzilem posty dotyczące w80c i x85c i natknąłem się na dwie informacje

Pierwsza to że komuś udało się saprowować okulary 3D inne niż sony a mianowicie samsungi które są tańsze czy może ktoś to potwierdzić i jakie modele

Dròga to że da się zainstalować weeb tv,pobrałem kodi i co dalej jak dołożyć rozszerzenie web tv czy może ktoś podrzucić jakiś opis

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli powieliłem to pytanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam i działają okulary SSG-51002

Jak je sparowałeś, przez bluetooth? czy stało się to automatycznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Okazuje się, że kompatybilność nie jest przypadkowa ponieważ w 2011 roku między innymi Sony i Samsung porozumieli w celu przyjęcia jednolitego standardu, który wprowadzono w 2012 roku i który miał być kompatybilny z telewizorami wyprodukowanymi od 2011 roku. To bardzo dobra wiadomość ponieważ nie powinno być ryzyka wyłączenia ich obsługi w kolejnych aktualizacjach. Poniżej link do źródła.

http://www.samsung.com/au/news/global/panasonic-samsung-sony-and-xpand-3d-join-forces-in-full-hd-3d-glasses-initiative

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że ten tv nie ma 4k ale skaluje go do hd przynajmniej na youtube wszystkie pliki pieknie smigają. Czy ktos wie czemu na youtube nie ma żadnego problemu a np z Hotbridem czy też plikami np z Sony Z3 juz są problemy. Czy youtube ma jakiś inny kodek?

Edytowane przez cris6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi